Stanowisko XI KZD nr 12/1999 ws. założeń do ustawy o „emeryturach pomostowych”

XI Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”, nawiązując do wcześniejszych stanowisk Komisji Krajowej w sprawie „emerytur pomostowych”, stwierdza, co następuje:

1. 1.   Przedstawiony przez Komisję Lekarską raport zawierający kryteria oraz wykaz prac wykonywanych w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze budzi sprzeciw ze względu na groźbę pozbawienia uprawnień do wcześniejszych emerytur grup zawodowych w zakresie niemożliwym do przyjęcia przez Związek.
  2. 2.   Rząd winien wykazać, że grupy zawodowe posiadające dotychczas uprawnienia
    na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. oraz innych przepisów resortowych nie spełniają tych kryteriów. Jest nie do przyjęcia, aby związki zawodowe udowadniały, że poszczególne pominięte grupy zawodowe kwalifikują się do uzyskania szczególnych uprawnień.
  3. 3.   Utratę uprawnień przez osoby kwalifikujące się do nich według starej ustawy odbieramy jako pozbawienie uprawnień nabytych. NSZZ „Solidarność” w dalszym ciągu będzie domagać się respektowania zasady praw nabytych. Rekompensaty w postaci podwyższonego kapitału początkowego powinny przysługiwać niezależnie  od stażu pracy w szczególnych warunkach.
  4. 4.   Domagamy się przedstawienia symulacji co do wysokości emerytur pomostowych oraz poziomu świadczeń emerytalnych, w zależności od korzystania z uprawnień do emerytury pomostowej lub nie. Ponadto domagamy się pilnego rozstrzygnięcia trybu powoływania komisji kwalifikacyjnych sporządzających wykaz rodzajów prac i stanowisk na poziomie zakładów pracy. Wnosimy również o dostęp do rzetelnych danych statystycznych, określających średnią
  5. 5.   dalszą długość trwania życia pracowników wykonujących pracę w szczególnych   warunkach lub szczególnym charakterze.
  6. 6.   Oczekujemy wykazania, że w rejonach o dużej monokulturze zawodowej, opracowany system przekwalifikowań dla osób pracujących w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze, zmuszonych do zmiany pracy, po przepracowaniu maksymalnego dopuszczalnego okresu, będzie połączony z realnym tworzeniem nowych miejsc pracy.
  7. 7.   Powołując się na konstytucyjną zasadę równości obywateli wobec prawa uważamy,
    że wszelkie rozwiązania dla środowisk pracowniczych muszą być równie korzystne jak dla sfery mundurowej.

KZD  stwierdza, iż Zespół Komisji Krajowej ds. negocjacji emerytur pomostowych reprezentuje Związek w rozmowach z Rządem RP w sprawie przyszłych rozwiązań, które będą zawarte w ustawie o emeryturach pomostowych.

Do pobrania