UCHWAŁA Nr 14 XXIX KZD ws. zmian w § 50 Statutu NSZZ „Solidarność”

Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”, działając na podstawie § 60 ust. 3 Statutu NSZZ „Solidarność”, wprowadza następujące zmiany w Statucie NSZZ „Solidarność”:

W § 50 ustęp 2 pkt. 1 ppkt. a) dotychczasową treść zastępuje się następującą:

„1) kandydatem może być członek Związku spełniający jeden z następujących warunków:

1. będący członkiem władzy stanowiącej, która dokonuje wyboru, spełniający wszystkie wymogi określone w uchwale Krajowego Zjazdu Delegatów, legitymujący się
    co najmniej sześciomiesięcznym, nieprzerwanym okresem  przynależności do Związku bezpośrednio  poprzedzającym wybór powyższy okres przynależności nie dotyczy kandydatów do władz  organizacji nowotworzonych z wyjątkiem powstałych w wyniku połączenia lub podziału organizacji już istniejących.

Zarząd regionu może wyrazić zgodę na kandydowanie do władz podstawowej jednostki organizacyjnej Związku oraz jej wewnętrznych jednostek organizacyjnych osób niespełniających warunku sześciomiesięcznego, nieprzerwanego okresu przynależności do Związku bezpośrednio poprzedzającego wybór. Decyzja zarządu regionu jest ostateczna.

Do pobrania