UCHWAŁA NR 6 XXVIII KZD ws. zmian w Statucie

Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”, działając na podstawie § 60 ust. 3 Statutu NSZZ „Solidarność”, wprowadza następujące zmiany w Statucie NSZZ „Solidarność”.

1.     W § 9 ustęp 3 otrzymuje brzmienie: „Od uchwały o odmowie przyjęcia w poczet członków zainteresowanemu kandydatowi przysługuje prawo wniesienia odwołania do właściwego zarządu regionu w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia otrzymania na piśmie tej uchwały wraz z uzasadnieniem.”.

2.     W § 9 ustęp 4 otrzymuje brzmienie: „W razie niepodjęcia uchwały przez komisję zakładową lub międzyzakładową w terminie określonym w ust. 1 pkt 2, kandydatowi na członka przysługuje prawo wniesienia odwołania bezpośrednio do zarządu regionu, w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia bezskutecznego upływu tego terminu.”.

3.     W § 10 ustęp 5 otrzymuje brzmienie: „Zasady zachowania członkostwa określa uchwała Komisji Krajowej.”.

4.     W § 22 ustęp 3 otrzymuje brzmienie: „Zasady tworzenia i funkcjonowania regionów określa uchwała Krajowego Zjazdu Delegatów”.

5.     W § 35 ustęp 1 otrzymuje brzmienie: „Władza wykonawcza i kontrolna jest wybierana przez odpowiednią władzę stanowiącą, z zastrzeżeniem postanowień ust. 2 pkt. 2, 3
i 4, ust. 3 pkt 2, ust. 4 pkt 2, ust. 5 pkt 2, ust. 6 pkt 2 oraz ust.7.”.

6.     W § 35 ustęp 5 punkt 2 otrzymuje brzmienie: „przewodniczący władz wykonawczych niższych jednostek organizacyjnych Związku, wchodzących w skład organizacji zakładowej lub międzyzakładowej, zgodnie z zasadami ustalonymi przez zakładowe lub międzyzakładowe zebranie członków lub delegatów,”.

7.     W § 35 ustęp 7 otrzymuje brzmienie: „W skład władzy wykonawczej organizacji międzyzakładowej, o której mowa w § 19 ust. 5 wchodzą osoby wybrane, niekoniecznie spośród jej członków na zasadach określonych w uchwale Krajowego Zjazdu Delegatów, przez właściwy zarząd regionu. Na wniosek co najmniej 1/5 członków danej organizacji, muszą być przeprowadzone wybory władz wykonawczych na ogólnie obowiązujących zasadach.”.

8.     W § 69 ustęp 1 otrzymuje brzmienie: „Zasady przyznawania członkom Związku pomocy finansowej określa Uchwała finansowa Krajowego Zjazdu Delegatów.”.

Do pobrania