List XXIII KZD do Ojca Św. Benedykta XVI

Umiłowany Ojcze Święty,

Z Białegostoku, stolicy Ziemi Podlaskiej, która oddała na służbę Bogu i Ojczyźnie wielkich synów Narodu Polskiego, delegaci zgromadzeni na XXIII Krajowym Zjeździe NSZZ „Solidarności” przesyłają Waszej Świątobliwości z serca płynące synowskie pozdrowienia – Szczęść Boże!

Podczas dwudniowych obrad będziemy rozmawiać o problemach związanych z pojawiającym się kryzysem i jego negatywnymi, społecznymi skutkami. Kryzys ekonomiczny stanowi poważne zagrożenie dla stabilności zatrudnienia i przyszłości wielu ludzie na świecie. Dekady deregulacji oraz nadmierna chciwość niewielkiej grupy ludzi zepchnęły świat w najgłębszą recesję od 1930 roku.

Pragniemy wspomnieć, że u początku „Solidarności” był protest polskich robotników o prawo do pracy, o godność człowieka, o wolność. Był to protest o wartości, które tkwią w wierze w Boga. „Solidarność” zawsze uważała, że brak szacunku dla człowieka prowadzić będzie do pogwałcenia godności ludzkiej pracy. W obronie człowieka, który jest w centrum naszego zainteresowania i troski włączyliśmy się w obchody Światowego Dnia Godnej Pracy. Tym samym odpowiadamy na apel Twojego, Ojcze Święty, wielkiego Poprzednika Jana Pawła II, który 1 maja 2000 roku, z okazji Jubileuszu ludzi pracy wystosował apel o „globalną koalicję na rzecz godnej pracy”.

Czcigodny Ojcze Święty,

Dziękujemy za orędzie skierowane także do nas, w postaci Encykliki Caritas in Veritateo integralnym rozwoju ludzkim w miłości i prawdzie, a przede wszystkim za cenne wskazówki dotyczące roli, jaką związki zawodowe mają do spełnienia w globalizującym się świecie. Pragniemy zapewnić, że w swoim działaniu byliśmy i nadal będziemy otwarci na tradycyjne nauczanie Kościoła, proponujące rozdział funkcji pomiędzy związkiem zawodowym i polityką.

Wskazówki wynikające z nauki społecznej Kościoła, a zwłaszcza z encykliki Caritas
in Veritate
jasno wskazują nam drogę działania. Jak słusznie nam wskazałeś, Drogi Ojcze Święty, to rozróżnienie pozwoli związkom zawodowym rozpoznać w społeczeństwie obywatelskim najbardziej sprzyjające środowisko do ich potrzebnego działania w obronie i promocji świata pracy, szczególnie na korzyść pracowników wykorzystywanych i nie reprezentowanych, których trudnej sytuacji często nie dostrzegają oczy roztargnionego społeczeństwa.

Przybywając z pielgrzymką do Polski zwróciłeś się do nas z zawołaniem: trwajcie mocni w wierze. Dzisiaj, w przededniu 25 rocznicy zamordowania ks. Jerzego Popiełuszki, zwracamy się do Ciebie Umiłowany Ojcze Święty o błogosławieństwo i modlitwę w naszej intencji, abyśmy nie ustali w drodze, wierząc, że męczeńska śmierć skromnego robotnika winnicy pańskiej zrodzi wielkie owoce wiary.

Na koniec prosimy o Twoje Apostolskie błogosławieństwo, abyśmy potrafili wspólnie
z pracodawcami udźwignąć odpowiedzialność za drugiego człowieka, budując jednocześnie nowy i wspólny porządek gospodarczy, w którym na pierwszym miejscu będzie człowiek.

Do pobrania