Decyzja Prezydium KK nr 125/23 ws. opinii o projekcie ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2024 (ustawa okołobudżetowa)

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” przedstawia uwagi o projekcie ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2024, zwanego dalej projektem ustawy okołobudżetowej.

• Prezydium KK pozytywnie ocenia odmrożenie Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Jednocześnie podtrzymuje wniosek przedstawiony w opinii w sprawie nowelizacji ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2023 dotyczący odmrożenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych dla uczelni wyższych. Podczas prac sejmowych oraz podczas posiedzenia Zespołu ds. budżetu, wynagrodzeń i spraw socjalnych otrzymaliśmy zapewnienie, że propozycja odmrożenia zostanie przedyskutowana z Ministrem Edukacji i Nauki. Prezydium KK oczekuje pozytywnych efektów tych uzgodnień.
  • W art. 7 projektu ustawy odnoszącym się do ustawy o finansach publicznych, planuje się nie stosowanie 5% limitu dla wielkości ograniczania rezerw celowych. Zdaniem Prezydium KK umieszczanie planów wydatkowych w rezerwach celowych ponad ustawowy limit prowadzić może do nieadekwatnego gospodarowania środkami na określone cele. Wobec postulatu budowania przejrzystości budżetowej powiększanie rezerw celowych jest działaniem zaprzeczającym temu działaniu.
  • W roku 2024 przestaną obowiązywać podwyższone limity zwolnień z podatku PIT dla zapomóg, świadczeń pieniężnych i rzeczowych wypłacanych z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych oraz świadczeń losowych i rzeczowych z funduszy związków zawodowych, dopłat do wypoczynku z innych źródeł. Wobec nadal wysokiej inflacji oraz spadku siły nabywczej powyższych świadczeń Prezydium KK wnosi o utrzymanie podwyższonych kwot tak, aby stanowiły one aktualne wartości kwot zwolnionych z podatku.

Do pobrania