^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Spotkanie Prezydium KSTD w Parlamencie Europejskim

W dniu 16 marca br. W Parlamencie Europejskim w Brukseli odbyło się spotkanie przedstawicieli Prezydium Rady Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” Tadeusza Kucharskiego i Tomasza Michalaka  z Tomaszem Porębą Wiceprzewodniczącym Komisji TRAN – Transport i Turystyka Parlamentu Europejskiego.

Spotkanie trwało ponad półgodziny, przedstawione zostały najbardziej istotne problemy z jakim borykają się kierowcy wykonujący transport drogowy. Opisane zostały przypadki nadużyć i łamania przepisów przez wiele firm transportowych. Zwróciliśmy również uwagę na powszechność stosowania niedopuszczalnych i niezgodnych z prawem systemów wynagradzania:

1. „Najniższa krajowa” + diety/ryczałty.

2. Wypłacanie wynagrodzenia od przejechanych kilometrów.

3. Wypłacanie wynagradzania od frachtu.

4. Przypadki braku zapłaty za pracę.

Podniesiona została kwestia czasu pracy i odpoczynku w rozumieniu rozp. 561/12/2006 oraz planowanych zmian w tym dokumencie. Przedstawiony został też temat „busów do 3,5 tony” zarówno w przewozach rzeczy oraz osób i związane z tym warunki pracy i odpoczynku oraz zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.