^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Stop atakom na podstawowe prawa człowieka!

21 czerwca br. Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” przeprowadziła pikietę pod ambasadą Turcji. Protest był częścią międzynarodowej akcji solidarności z tureckimi pracownikami, w tym kierowcami zatrzymanymi i  niesprawiedliwie osądzonymi za udział w aktach protestu zorganizowanej przez Międzynarodową Federację Transportowców.

- Jesteśmy zaniepokojeni wiadomościami napływającymi z Turcji – mówił Tadeusz Kucharski, przewodniczący KSTD.  - Turcja jest jednym z przyszłych kandydatów do członkostwa w Unii Europejskiej. Dlatego przestrzeganie przez władze w Ankarze praw obywateli do legalnych pokojowych demonstracji jest takie ważne. Ponadto martwi nas fakt, że od wyborów w 2011 roku w Turcji w sposób legalny i nie legalny neguje się podstawowe prawa związkowe - dodał.

Związkowcy złożyli w Ambasadzie list skierowany do Premiera Republiki Turcji. Wezwali w nim rząd Turcji do natychmiastowego pokojowego rozwiązania konfliktu, wyciągnięcia konsekwencji wobec osób odpowiedzialnych za użycie przemocy wobec demonstrantów oraz zaprzestanie dyskryminacji członków związków zawodowych.

Konflikt w Turcji trwa od 28 maja br. Jak dotąd, w starciach z policją śmierć poniosło pięć osób, a ponad cztery tysiące ludzi zostało rannych. Protestujący zarzucają premierowi Erdoganowi autorytaryzm i próbę narzucenia skrajnych islamskich wartości w świeckim państwie.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.