^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Ogólnopolskie Dni Protestu

Trzy reprezentatywne centrale związkowe: NSZZ „Solidarność”, FZZ i OPZZ powołały Międzyzwiązkowy Krajowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy.  Jego zadaniem jest koordynacja zaplanowanych w dniach 11-14 września br. akcji protestacyjnych w Warszawie.

Protest odbywać się będzie pod hasłem: „Dość lekceważenia społeczeństwa”

Związki zawodowe domagają się m.in.:

• wycofania się przez rząd zmian w kodeksie pracy przedłużających maksymalnie do 12-miesięcy okres rozliczeniowy czasu pracy. Obecnie rozliczany jest on maksymalnie w ciągu 4 miesięcy.
  •  podwyższenia płacy minimalnej,
  • ograniczenia bezprawnego stosowania umów „śmieciowych”. Ponadto za jeden z najważniejszych postulatów protestów uznano zmianę Konstytucji w obszarze dotyczącym ustawy o referendum krajowym. Do tej pory rządząca większość była w stanie przeciwstawić się każdej obywatelskiej propozycji, nawet, jeśli pod wnioskiem zebrano ponad 2 mln podpisów, jak w przypadku przygotowanego przez „S” wniosku o referendum emerytalne.

Harmonogram ogólnopolskich dni protestu w Warszawie:

11 września w godz. 12.00 – 14.00 – dzień branżowy

Sześć pikiet pod sześcioma Ministerstwami:

Ministerstwo Zdrowia (ul. Miodowa)
Ministerstwo Transportu (ul. Chałubińskiego)
Ministerstwo Gospodarki (Pl. Trzech Krzyży)
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych (ul. Batorego)
Ministerstwo Skarbu (ul. Krucza)
Ministerstwo Pracy (ul. Nowogrodzka)

Sekretariat Transportowców NSZZ „Solidarność” – Ministerstwo Transportu.

1.         Spotkamy się bezpośrednio pod Ministerstwem Transportu ul. Chałubińskiego godz. 12.00.

2.         Godz. 14.00 wręczenie petycji. Przemarsz uczestników pikiety pod Sejm RP al. Jerozolimskimi i ul. Kruczą

3.         Godz. 14.00 – 19.00 przed Sejmem RP powstaje miasteczko protestacyjne, które czynne będzie przez trzy dni. Odpowiedzialnych z OM i OZ prosimy o zgłoszenie ile osób może zostać na noc.

Nocne miasteczko przed Sejmem RP

12 września w godz. 12.00 – 19.00

Debaty przed Sejmem, co najmniej trzy dotyczące: zdrowia, przemysłu, szeroko rozumianego bezpieczeństwa (nas obywateli, ale również socjalnego). Nocne miasteczko pod Sejmem RP.

13 września od godz. 12.00

Happening przed Sejmem. Przyjeżdżają członkowie NSZZ „S” z Regionów.

14 września – główna manifestacja

Przyjeżdżają członkowie NSZZ „S” z Regionów.

Miejsca spotkań zostaną podane we wtorek 27 sierpnia 2013 r.

Godz. 12.00 –  Wspólny marsz na Plac Zamkowy, gdzie zaplanowany jest finał akcji i kulminacja naszego protestu. Proponowany koniec akcji protestacyjnej godz. 16.00-17.00.

Po zakończeniu autobusy zawożą uczestników po wcześniejszym ustaleniu organizatorów na Pielgrzymkę Ludzi Pracy do Częstochowy lub do domu.

Autokary w Zarządach Regionów zamawiają bezpośrednio organizatorzy z OM i OZ. Sprawy wynajmu autobusów prosimy ustalać z Regionami oraz na kogo wystawić faktury. Sekretariat Transportowców dokonuje zwrotu za bilety z ulgą 99%  wraz z miejscówkami na podstawie załączonych list zbiorowych (grupy zorganizowane min. 8 osób).

Do 2 września br. zgłosić ile osób weźmie udział w proteście w dniu 11 września przed gmachem Ministerstwa Transportu z poszczególnych organizacji związkowych.

Szczegółowe informacje o przygotowaniach do dni protestu będą podawane na bieżąco !!!

Warszawa, 19 sierpnia 2013 r.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.