^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Polskie i niemieckie związki zawodowe za niemiecką płacą minimalną w transporcie.

Popieramy niemieckie prawo dotyczące płacy minimalnej. Żądamy, aby odnosiło się ono również do polskich przedsiębiorców działających w Niemczech w sektorze transportu – bez względu na to, czy wykonują operację ponadgraniczną, w tranzycie czy kabotażową – to główne tezy wspólnego listu polskich i niemieckich central związkowych kierowanych do Violetty Bulc, komisarza europejskiego ds. transportu. List zostanie podpisany podczas wrześniowego polsko-niemieckiego forum związkowego, które odbędzie się w Gdańsku.

Od samego początku polskie związki zawodowe wspierały swych niemieckich kolegów w ich walce o płacę minimalną w Niemczech w celu ochrony przed dumpingiem społecznym – czytamy w projekcie listu. I dalej - można to osiągnąć tylko jeśli te same standardy płacy i zatrudnienia stosują się do wszystkich przedsiębiorstw i pracujących w niemieckim sektorze transportu, niezależnie od tego czy pochodzą z Polski czy Niemiec.

W dalszej części związkowcy wyrażają zadowolenie z niemieckiej ustawy ws. płacy minimalnej, która ustalą ją na kwotę 8,5 Euro, zwracając uwagę, że jest ona zgodna z dyrektywą 96/71/EC ws. pracowników delegowanych.

Polscy i niemieccy związkowcy zwracają też uwagę na istniejącą w branży transportu ponadgranicznego wyniszczająca konkurencja. Warunki pracy wielu polskich ale też niemieckich zatrudnionych są horrendalne, pracownicy są zmuszani do nocowania w swoich pojazdach tygodniami zanim mogą wrócić do swoich domów.

Dlatego wzywają Komisarz Bulc, aby zezwoliła na konsekwentne stosowanie ustawy o płacy minimalnej w Niemczech również w sektorze transportu i do pracowników delegowanych w Niemczech.

Polsko-Niemieckie forum związkowe odbędzie się w Sali Akwen Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w dniach 23-24 września. Wezmą w nim udział liderzy najważniejszych central związkowych Polski i Niemiec. Początek o godz. 15.00.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.