^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Jedynka - Program 1 Polskiego Radia

Jedynka w drodze - goście Tadeusz Kucharski przewodniczący Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ "Solidarność" (strona pracownicza) i Tadeusz Wilk ze ZMPD - Zrzeszenia Międzynarodowych Przewoźników Drogowych (strona pracodawców).

Europejska Federacja Transportu (ETF) i IndustriAll Europe wzywają operatorów stacji paliw do zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy swoim pracownikom i kierowcom ciężarówek podczas kryzysu COVID-19.

Od początku kryzysu COVID-19 restauracje i sklepy na stacjach benzynowych wzdłuż autostrad w wielu krajach europejskich zostały zamknięte lub ich godziny otwarcia zostały skrócone w celu ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników stacji benzynowych. Toalety i prysznice zostały zamknięte na większości stacji benzynowych, a wiele zewnętrznych kranów jest odciętych.

Czytaj więcej...

Walka ostatniej szansy z guzem mózgu! Tata ma szansę na życie...

Pomoc dla Norberta,

Koleżanki i koledzy zwracamy się do Was z prośbą o solidarną pomoc dla naszego kolegi Norberta kierowcy z 14 letnim stażem w zawodzie.

Młody zaledwie 40 – sto letni człowiek walczy o życie i zdrowie. Ma złośliwy nowotwór mózgu. Badania wykazały, że jest szansa na wyleczenie. Trzyma się dzielnie ale sam nie da rady, potrzebna jest nasza pomoc. Jedyna metoda dająca szansę na wyleczenie, dostępna jest w Niemczech ale nie jest refundowana przez NFZ. Liczy się każdy grosz czasu też nie jest zbyt dużo więc i działanie musi być w miarę szybkie.

Wszelkie dokumenty potwierdzające powyższy stan choroby są w naszym posiadaniu i mogą być do wglądu na życzenie.

Poniżej link, przez który można wspomóc zbiórkę na leczenie Norberta. Jak możesz przekaż dalej tą wiadomość.

Dziękuję Wam z góry za okazaną pomoc i solidarność zawodową.

więcej informacji na stronie:

Protokół z czwartego posiedzenia Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego w dniu 26 czerwca 2017 r.

W czwartym posiedzeniu Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego, które odbyło się gmachu Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, udział wzięli członkowie Zespołu oraz zaproszone osoby według załączonej listy obecności (załącznik nr 1).

Posiedzeniu przewodniczył Pan Jerzy Szmit Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa (MIB).

Proponowany porządek obrad:

1.      Otwarcie posiedzenia

2.      Przyjęcie porządku obrad posiedzenia

3.      Przyjęcie protokołu ze spotkania w dniu 29 maja 2017 r.

4.      Informacja na temat pierwszego spotkania Zespołu Roboczego ds. Krajowego Transportu Drogowego

5.      Kontynuacja dyskusji na temat nowego modelu wynagradzania kierowców oraz przestawienie stanowisk Członków Zespołu w zakresie:

Czytaj więcej...

Zagożenia w transporcie drogowym.

NSZZ „Solidarność”  w całej Polsce uczestniczyła w dużej akcji informacyjnej o zagrożeniach jakie niosą zmiany w ustawodawstwie Unijnym dotyczącym transportu drogowego. Wydłużenie czas pracy przy jednoczesnym skróceniu czasu wypoczynku będzie miało katastrofalne skutki   dla bezpieczeństwa wszystkich kierowców, pasażerów i innych uczestników ruchu drogowego. Związkowcy rozdawali ulotki informacyjne na terminalach kontenerowych w Gdyni i Szczecinie, na parkingach, w super i hiper marketach, na szybach autobusów w relacjach dalekobieżnych i pojazdach TAXI.

Zniżki na ubezpieczenia w PZU dla członków Solidarności

Członkowie Solidarności mogą liczyć na 10 proc. zniżki na ubezpieczenia w PZU. Wszystko dzięki programowi "Klub PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność". Porozumienie w tej sprawie podpisali 28 czerwca Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ "S", Paweł Surówka, prezes PZU oraz Michał Krupiński, prezes Banku Pekao S. A.

Czytaj więcej na stronie:

Dziękujemy pracownikom transportu za utrzymanie świata w ruchu.

Drodzy przyjaciele,

Jestem dumny będąc sekretarzem generalnym organizacji, która, w tych trudnych czasach,  reprezentuje pracowników transportu. Wybuch i rozprzestrzenianie się COVID-19 po raz kolejny pokazało jak zależna jest ludzkość i globalne łańcuchy dostaw od pracowników transportu, którzy utrzymują świat w ruchu.

Czytaj więcej...

Protokół z trzeciego posiedzenia Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego w dniu 29 maja 2017 r.

W trzecim spotkaniu Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego, które odbyło się gmachu Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, udział wzięli członkowie Zespołu oraz zaproszone osoby według załączonej listy obecności (załącznik nr 1).

Proponowany porządek obrad:

1. Otwarcie posiedzenia
  2. Przyjęcie porządku obrad posiedzenia
  3. Przyjęcie protokołu ze spotkania w dniu 8 maja 2017 r.
  4. Powołanie zespołów roboczych do wykonywania określonych prac lub uzgodnień roboczych w ramach Zespołu – przekazanie decyzji strony pracowników i strony pracodawców
  5. Wprowadzenie na wniosek strony pracodawców pod obrady Zespołu dodatkowych tematów, które będą rozpatrywane podczas kolejnych posiedzeń:

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.