^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Szacunek dla kierowców zawodowych!

9 października 2012 roku w Brukseli przed siedzibą Parlamentu Europejskiego odbyła się międzynarodowa manifestacja kierowców zawodowych zrzeszonych w Europejskiej Federacji Pracowników Transportu (ETF),  do której należy również Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność”. Do stolicy Unii Europejskiej zjechało się około 1000 przedstawicieli związków zawodowych z 9 krajów europejskich.

Związkowcy protestowali w obronie godności i szacunku dla zawodu oraz domagali się poprawy warunków pracy, życia i płacy kierowcy zawodowego.
- Chcemy zwrócić uwagę unijnych polityków na stale pogarszającą się sytuację kierowców zawodowych w Europie. Mamy wiele problemów do rozwiązania, a do najważniejszych z nich należą: rzeczywiste a nie fikcyjne wynagrodzenie za pracę, rozliczenie godzin nadliczbowych  i nocnych,  dodatki za załadunek i rozładunek towarów , diety z tytułu podróży służbowej i ryczałty za noclegi – powiedział Tadeusz Kucharski, Przewodniczący KSTD NSZZ „Solidarność”. Zgodnie z wynikami badań przeprowadzony przez ETF: 95% kierowców uczestniczących w przewozach międzynarodowych nocuje w swoich samochodach, ponieważ pracodawcy nie chcą płacić za hotel i parking strzeżony, a 85% nie otrzymuje wynagrodzenia za załadunek i rozładunek towarów. Zdecydowana większość z nich nie ma regularnego dostępu do gorących posiłków czy też możliwości skorzystania z toalety ze względu na bardzo niską wysokość diety. W obawie o utratę pracy często pracują po 80-85 godzin tygodniowo .
- Sytuacja polskich kierowców jest jedną z najgorszych w Europie. Zarabiają oni tylko część płac francuskich i holenderskich kierowców. Można powiedzieć, że jesteśmy dyskryminowani tylko dlatego, że jesteśmy Polakami. I to wszystko się dzieje w UE, która gwarantuje równe prawa dla wszystkich! Musimy położyć temu kres! –  dodał Tadeusz Kucharski.
Akcja w Brukseli zapoczątkowała kampanię przygotowaną przez ETF, która ma na celu wymuszenie na decydentach politycznych niezwłoczną poprawę warunków pracy i płacy kierowców zawodowych w Europie. Więcej akcji przewidziano na grudzień tego roku w Brukseli, jak również w poszczególnych państwach członkowskich UE.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.