^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Finałowa konferencja ETUC poświęcona zagadnieniu firm skrzynek pocztowych.

We środę 16.11.2016 r. Została zorganizowana finałowa konferencja ETUC poświęcona zagadnieniu firm skrzynek pocztowych - „letter box”. Z ramienia Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” brał w niej udział Tomasz Michalak – Zastępca Przewodniczącego Rady KSTD oraz Barbara Surdykowska – ekspert z Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.
Europejska Konfederacja Związków Zawodowych, zakończona została opublikowaniem raportu, z którego jasko wynika, że proceder jest nagminnie stosowany, oraz zawierał wykaz firm, które dopuściły się nadużyć i w których branżach.

W raporcie przedstawiono cztery podstawowe główne branże, w których zjawisko przerejestrowywania firmy występuje najczęściej:
- transporcie,
- budownictwie,
- branży mięsnej,
- oraz firmach rozliczeń podatkowych.
We wszystkich wymienionych branżach przeprowadzono badanie choćby pojedynczego przypadku, aby udokumentować logikę działania tych firm.
To co jest dla nas interesujące a jednocześnie nie stanowi zagadki, to branża transportowa Oczywiście zjawisko ma miejsce także w Polsce – jesteśmy tego świadomi, ale także warto podkreślić, że nie wszystkie zachodnie firmy prowadzące działalność w Polsce mogą być podpięte pod „letterbox”.

Wśród zagranicznych Firmy, które są zarejestrowane w Polsce, mają samochody na polskich numerach rejestracyjnych, są również takie, które wymagają szczególnej uwagi organów kontrolnych ponieważ w okresie technicznych przesyłają do kraju tylko dowody rejestracyjne. Takie firmy powinny być zamykane z urzędu!
Inna sprawą jest „Social dumping” – czyli zaniżanie standardów płacowych i socjalnych. Zarówno kierowcy w transporcie krajowym jak i międzynarodowym zarabiają za mało i to jest główną przyczyną niezadowolenia tej grupy pracowników.
Raport zostanie przedstawiony Komisji Europejskiej.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.