^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Pani Minister otrzymała nieoczekiwane wsparcie od polskich związków zawodowych”

„Pani Minister otrzymała nieoczekiwane wsparcie od polskich związków zawodowych” czytamy w artykule, który ukazał się na portalu Spiegel.de. Jest to jedna z najbardziej opiniotwórczych stron internetowych w Niemczech.

Sprawa dotyczy listu liderów struktur sektora transportowego OPZZ, FZZ i NSZZ „Solidarność”  skierowanego do niemieckiej Minister Pracy i Spraw Socjalnych. Transportowcy poparli w nim działania Andrei Nahles dotyczące wprowadzenia ustawy o płacy minimalnej w Niemczech.

„Choć ustawa o płacy minimalnej obowiązuje zaledwie od miesiąca już jest krytykowana ze wszystkich stron. Pracodawcy chcą zmian, a Komisja Europejska bada zgodność ustawy z prawem (…).Tymczasem pani Minister otrzymała nieoczekiwane wsparcie od polskich związków zawodowych, którzy radzą, aby mimo nacisków Minister obstawała przy swoim. Według ich opinii, ustawa wpłynie korzystnie na polskich pracowników, którzy pracują w Niemczech”– pisze dziennikarz Spiegel.de. Autor artykułu cytując list związkowców podkreśla, że ostro atakują swój rząd, jednocześnie popierając w tej konkretnej sprawie działania Niemców.

- Artykuł  to nasz duży sukces i trzeba się nim chwalić tym bardziej, że chwali się tym nawet  Europejska Federacja Pracowników Transportu, która bardzo nas popierają w działaniach. Czas, żeby głośno mówić o pracy polskiego kierowcy. Dlaczego pracując w Niemczech, gdzie ponosimy takie same koszty jak Niemiec mamy dostawać mniej? Czas ucywilizować ten system – podkreśla Tadeusz Kucharski, przewodniczący w Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ "Solidarność".

Cały artykuł na stronie Spiegel.de

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.