^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska z dniem 1 stycznia 2016r. wynosi 25 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Akcja informacyjna o problemach kierowców

Na wniosek Międzynarodowej Federacji Pracowników Transportu  (ITF) i Europejskiej Federacji Pracowników Transportu (ETF) w dniach od 7 do 13 października odbywały się na całym świecie akcje informujące o problemach jakie występują w zawodzie kierowcy.

Akcja miała na celu dotrzeć do jak największej grupy polityków z całego świata, przedstawicieli Parlamentu Europejskiego i Komisji Europejskiej oraz Ministrów Transportu krajów UE, do wszystkich ludzi, którzy mają wpływ na kształtowanie prawa transportowego           z apelem o powstrzymanie narastającego niewolnictwa w transporcie drogowym.

My pracownicy firm transportowych domagamy się więcej szacunku dla kierowców zawodowych.

Domagamy się przestrzegania i egzekwowania przepisów UE dotyczących transportu drogowego.

Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” oraz przedstawiciele Niemieckiego związku transportowego Ver.di  w dniu 11.10.2013 roku jak co roku wspólnie przeprowadziliśmy akcję informacyjną na granicy we Frankfurcie nad Odrą i na terminalu w Świecku. Akcja miała również miejsce na dużych parkingach województwa gorzowskiego        i wielkopolskiego.

Wszędzie tam gdzie byliśmy obecni rozdawaliśmy ulotki, deklarację związkową oraz informowaliśmy kierowców zawodowych, że są organizacje związkowe, które występują w obronie kierowców i domagają się poprawy warunków  ich pracy, płacy i życia. Informowaliśmy, że zorganizowani pracownicy mają lepiej. Namawialiśmy do wstępowania do związku zawodowego bo tylko razem w dużym, silnym związku możemy się przeciwstawić dyskryminacji, poniżaniu i lekceważeniu kierowców zawodowych.

Rada KSTD NSZZ „Solidarność” wyraża szczególne podziękowanie za czynny udział w akcji przedstawicielom Zarządów Regionu NSZZ „Solidarność”  Zielona Góra, Wielkopolska i Gorzowa Wielkopolskiego,  kierowcom z firm LINK, Raben i ND-Polska oraz pracownikom PeKaeS Transport, którzy poświęcili swój czas żeby być z nami w tym ważnym dniu dla transportu drogowego i solidarności z kierowcami zawodowymi.

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.