Związkowcy mają dość. Piszą do Ziobry. Chcą, by omijanie zakazu handlu było przestępstwem

„Przedsiębiorcom ‚opłaca się’ łamać prawo, tak długo, jak ich działalność oceniana jest jedynie przez pryzmat wykroczenia” – pisze szef „Solidarności” Piotr Duda do ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobry. Związkowcy mają dość obchodzenia prawa i chcą, aby złamanie zakazu handlu w niedziele było traktowane nie jako wykroczenie, a jako przestępstwo.

Pismo Zastępcy Głównego Inspektora pracy

Pikieta w obronie lidera „Solidarności” w Nexteer

Kilkuset związkowców z NSZZ „Solidarność” protestowało przed bramą tyskiego zakładu Nexteer Automotive Poland w Tychach w obronie niesłusznie zwolnionego z pracy przewodniczącego związku w tej firmie Grzegorza Zmudy. W pikiecie uczestniczyli przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda i szef śląsko-dąbrowskiej „S” Dominik Kolorz.

Spotkanie z Panią Minister Marleną Maląg

Dzięki interwencji handlowej „Solidarności” będzie więcej kontroli Państwowej Inspekcji Pracy w sklepach naruszających przepisy dotyczące handlu w niedziele. Placówki, które uporczywie łamią prawo muszą liczyć się z karami sięgającymi nawet 1 mln zł.

Inspekcja pracy skontrolowała Biedronkę. Są wyniki

W niedzielę Państwowa Inspekcja Pracy skontrolowała ponad 200 placówek sieci „Biedronka” pod kątem otwarcia ich w dzień niehandlowy. PIP podała już wyniki kontroli w sklepach. – Okazało się, że w żadnym z nich nie była prowadzona działalność handlowa – informuje Katarzyna Łażewska-Hrycko, Główny Inspektor Pracy. Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Krajowego Handlu, Banków i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”, apeluje jednak o kontrole także w innych sieciach.

Przejdź

„Żyjemy w państwie z dykty”. Solidarność reaguje na doniesienia o Biedronce

Związkowcy z NSZZ „Solidarność” informują, że skierowali pismo do Państwowej Inspekcji Pracy, w którym domagają się zintensyfikowania kontroli w sklepach pod kątem handlu w niedziele. To reakcja na doniesienia o planach Biedronki dotyczących wypożyczania książek. Podobny apel wystosował resort rodziny, któremu podlegają też kwestie pracownicze.

Wzrost wysokości wynagrodzeń

Przejdź

Film z protestu Pracowników Handlu w Warszawie 04.11.2021r.

Dołącz do nas!

Masz problemy w pracy? Uważasz, że w Twoim zakładzie pracy potrzebny jest związek zawodowy? Porozmawiaj z kolegami i zaproponuj założenie NSZZ „Solidarność”.

Translate »