Skoczów

•

Od lewej: Komendant OHP – Jan Szczypka, IPN Katowice – Artur Kasprzykowski, Burmistrz Skoczowa – Mirosław Sitko, Koordynator podbeskidzkiej “Solidarności” (Oddział w Skoczowie) – Michał Marek, Organizator Związkowy Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” – Michał Przybył

W dniu 27.09.2022 r. w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie Artur Kasprzykowski z katowickiego IPN-u spotkał się z młodzieżą i wygłosił prelekcję pt. “Od Solidarności do wolności”.
    Inicjatorem tego spotkania był Komendant Ochotniczego Hufca Pracy w Skoczowie Jan Szczypka.
    Prelekcję otworzyła Dyrektor Szkoły Tatiana Urbańska – Gruca.
    Gościem honorowym spotkania był Burmistrz Skoczowa Mirosław Sitko.

• 26 sierpnia 2022 r.

W dniu 30 sierpnia 2022 r. o godz. 18.00 w Kościele Pw. Św. Ap. Piotra i Pawła w Skoczowie odprawiona zostanie Msza św. w intencji NSZZ “Solidarność”. Po Mszy zostaną złożone kwiaty pod pomnikiem “Solidarności”, znajdującym się przy rondzie Ofiar Stanu Wojennego.

Serdecznie zapraszamy do udziału w uroczystości.

Oddział Skoczów NSZZ “Solidarność” Region Podbeskidzie

• 28 lipca 2022 r.

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” organizuje w dniach 14.11.2022 do 18.11.2022 r. szkolenie dla nowo wybranych oraz kontynuujących kolejną kadencję Społecznych Inspektorów Pracy, a także dla przedstawicieli Związków Zawodowych w Komisjach BHP.

Program szkolenia obejmuje:

1.  Materiały niebezpieczne i wybuchowe.
    2.  Czas pracy.
    3.  Pierwsza pomoc przedlekarska – wykłady, ćwiczenia.
    4.  Praca w wysokich i niskich temperaturach.
    5.  Praktyczne szkolenie dot. gaszenia różnych materiałów łatwopalnych i niebezpiecznych.

Uczestnicy szkolenia będą mogli zobaczyć nowoczesne zabezpieczenia przeciwpożarowe w firmie „Lotos Terminale” w Czechowicach-Dziedzicach.
    Szkolenie prowadzą Nadinspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy, Specjalista z Urzędu Dozoru Technicznego oraz Koordynator BHP z Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”.

Miejsce szkolenia: Regionalny Leśny Ośrodek Edukacji Ekologicznej „Leśnik”, ul. Turystyczna 7, 43-450 Ustroń.

Koszt szkolenia 1100 zł (noclegi w pokojach 2-osobowych – możliwość noclegu w pokoju 1-osobowym za dopłatą, pełne wyżywienie).

Zgłoszenia prosimy przesyłać do Wiceprzew./Skarbnika ZR Stanisława Sołtysika (do dnia 4.11.2022 r.) na adres:

email: skarb.bbial@solidarnosc.org.pl

W celu wzięcia udziału w szkoleniu, należy złożyć wniosek (do pobrania razem z zaproszeniem: PDF) podpisany przez pracodawcę. Koszty szkolenia ponosi pracodawca.

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA

Zdjęcie: Obraz WikiImages z Pixabay

• 28 czerwca 2022 r.

W sobotę 25 czerwca odbyły się coroczne zawody wędkarskie na stawach w Kiczycach koło Skoczowa, organizowane przez Region Podbeskidzie NSZZ “Solidarność”. Pogoda dopisała.

Uczestnicy wzięli udział w dwóch kategoriach – spławik i grunt. W kategorii spławik – zwyciężył Dariusz Orawski z Hutchinson Bielsko-Biała, drugie miejsce zajął Andrzej Mokrysz z Hutchinson Bielsko-Biała, a trzecie miejsce zajął Jan Gluza z Tauronu.

W kategorii grunt zwyciężył Grzegorz Babij z PG Silesia z Czechowic Dziedzic, drugie miejsce zajął Jan Gran z GT Poland ze Skoczowa, a trzecie miejsce zajął Michał Kupczak z Metalpolu z Węgierskiej Górki.

• 13 maja 2022 r.

Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” przy Teksid Iron Poland Sp. z o.o. organizuje w dniu 29 maja br. wyjazd na pielgrzymkę mężczyzn do Piekar Śląskich.

Tegoroczne hasło: ,,Posłani w Pokoju Chrystusa”

Zapraszamy do wspólnego udziału.

Wyjazd spod siedziby zakładu Teksid Iron Poland w Skoczowie o godzinie 6.30.

11:00 – Msza święta pod przewodnictwem i z homilią abp. Jana Romeo Pawłowskiego z Watykanu.

Powrót po zakończeniu Mszy św.

Ilość miejsc ograniczona.
    Zgłoszenia oraz informacje pod numerem telefonu 609 436 566 lub michal.bbial@solidarnosc.org.pl do 23 maja br.

Koszt udziału bezpłatny.

• 15 marca 2022 r.

Szanowni Państwo,

17 marca 2022 r. pracownicy ZUS będą w wielu miejscowościach odpowiadali na pytania o świadczenie Rodzinne 500 plus i Rodzinny Kapitał Opiekuńczy (RKO).

Pomogą w złożeniu wniosków i założeniu profilu na PUE ZUS. Każdy będzie miał możliwość wyjaśnienia wątpliwości, dotyczących świadczeń rodzinnych oraz złożenia elektronicznego wniosku o 500 plus lub Rodzinny Kapitał Opiekuńczy,

Pracownicy bielskiego Oddziału ZUS będą do Państwa dyspozycji 17 marca br. w:

Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Szczyrku , ul. Beskidzka 4, w godz. 8:00 do 12:00,
    Beskidzkim Domu Zielin „Przytulia” w Brennej, ul. Wyzwolenia 69, w godz. 9:00 do 13:00,
    Gminnym Klubie Sportowym Radziechowy-Wieprz, Wieprz 940, w godz. 9.30 do 13.30.

Z upoważnienia Zastępcy Dyrektora Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Bielsku-Białej Pana Marcina Tomeckiego

Monika Willmann
    Koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
    Oddział w Bielsku-Białej

Wydział Organizacji i Analiz
    ul. Krasińskiego 34,36
    43-300 Bielsko-Biała
    tel. 33 825 22 16

• Region Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” / Oddział Skoczów zaprasza do udziału w niedzielę – 12 grudnia 2021 r. o godz. 11.00 (nie, jak pisaliśmy wcześniej – 13 grudnia) na Mszę Św. w intencji ofiar stanu wojennego, która zostanie odprawiona w kościele parafialnym pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Skoczowie.

Koordynator O/Skorczów
    Michał Marek

• Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 30 października 2021 roku po długiej chorobie zmarł w Brennej nasz kolega śp. Tadeusz Mendrek, wieloletni działacz „Solidarności” w Odlewni Żeliwa (późniejszej spółce Teksid Iron Poland)  w Skoczowie. Miał 71 lat.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-430 Skoczów, ul. Bielska 18

michal-marek

Koordynator – Michal Marek