Sucha Beskidzka

• 15 marca 2022 r.

Szanowni Państwo,

17 marca 2022 r. pracownicy ZUS będą w wielu miejscowościach odpowiadali na pytania o świadczenie Rodzinne 500 plus i Rodzinny Kapitał Opiekuńczy (RKO).

Pomogą w złożeniu wniosków i założeniu profilu na PUE ZUS. Każdy będzie miał możliwość wyjaśnienia wątpliwości, dotyczących świadczeń rodzinnych oraz złożenia elektronicznego wniosku o 500 plus lub Rodzinny Kapitał Opiekuńczy,

Pracownicy bielskiego Oddziału ZUS będą do Państwa dyspozycji 17 marca br. w:

Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Szczyrku , ul. Beskidzka 4, w godz. 8:00 do 12:00,
    Beskidzkim Domu Zielin „Przytulia” w Brennej, ul. Wyzwolenia 69, w godz. 9:00 do 13:00,
    Gminnym Klubie Sportowym Radziechowy-Wieprz, Wieprz 940, w godz. 9.30 do 13.30.

Z upoważnienia Zastępcy Dyrektora Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Bielsku-Białej Pana Marcina Tomeckiego

Monika Willmann
    Koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
    Oddział w Bielsku-Białej

Wydział Organizacji i Analiz
    ul. Krasińskiego 34,36
    43-300 Bielsko-Biała
    tel. 33 825 22 16

• Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 22 lutego 2022 roku zmarł Jan Siwiec, działacz związkowy i samorządowy z Suchej Beskidzkiej. Miał 66 lat.  (więcej…)

• 23 lutego 2022 r.

W dniu 2 lutego 2022 r. rozpoczęły się konsultacje publiczne projektu ustawy o parkach narodowych przygotowanego przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Zamiarem Projektodawcy jest m. in. wprowadzenie scentralizowanego zarządzania, funkcjonującymi obecnie 23 parkami narodowymi, poprzez powołanie nowego podmiotu – Polskich Parków Narodowych.

Jednocześnie ustawa miałaby w sposób kompleksowy usystematyzować działalność parków narodowych w Polsce – do tej pory bowiem kwestie te regulowane były na mocy ustawy o ochronie przyrody, ale również w kilkudziesięciu innych, odrębnych, aktach prawnych.

Projekt ustawy, z oczywistych względów, wywołał silny rezonans w Krajowej Sekcji Pracowników Parków Narodowych NSZZ „Solidarność”. Nie wgłębiając się w generalną ocenę kierunku proponowanych zmian, przedstawiciele Sekcji bardzo mocno akcentują sprawy pracownicze. Należy podkreślić, że obecnie pracownicy parków narodowych objęci są ponadzakładowym układem zbiorowym pracy zawartym przez stronę pracowników z reprezentacją pracodawców. W związku z tym, z pracowniczego punktu widzenia, kluczowym jest takie sformułowanie zapisów nowej ustawy, aby nie ucierpiały interesy zatrudnionych, którzy i tak należą do najsłabiej zarabiającej grupy pracowników sfery budżetowej – a więc by nie stracili oni ochrony w postaci układu zbiorowego.

– Niestety, aktualny kształt projektu nie daje pewności, że te postulaty zostaną wzięte pod uwagę. Mało tego, pojawia się uzasadniony niepokój co do pozycji pracowników w nowym podmiocie – mówi Maciej Mażul, przewodniczący sekcji.

Sam fakt przekształcenia się 23 niezależnych jednostek w jedną, scentralizowaną strukturę, powoduje iż trzeba odpowiednio dostosować ramy układowe, natomiast proponowana w projekcie ustawy ścieżka zawarcia nowego układu zbiorowego, tym razem już zakładowego, rodzi niebezpieczeństwo, że strona silniejsza tj. pracodawca, będzie chciała wymusić na stronie słabszej , wprowadzenie niekorzystnych dla niej zmian lub jedynie pozorować działania zmierzające do zawarcia nowego porozumienia.

– Doświadczenie uczy, a takie sytuacje miały już miejsce w innych jednostkach budżetowych, że scenariusz zawarcia nowego układu zbiorowego pracy może być odkładany w czasie, a reprezentanci „Solidarności” mają iście diabelską alternatywę, albo muszą zgodzić się na nowe, gorsze, warunki albo pogodzić się z sytuacją, że negocjacje układowe nigdy nie zostaną sfinalizowane – zwraca uwagę Przemek Pytel z Biura Branżowo-Konsultacyjnego KK  – Dlatego mając na względzie znaczenie jakie dla pracowników parków narodowych  ma obecnie obowiązujący ponadzakładowy układ zbiorowy,  będziemy uważnie śledzić przebieg rozmów przedstawicieli Sekcji z Panią Minister Małgorzatą Golińską, odpowiedzialną za projekt ustawy z ramienia Ministerstwa Klimatu i Środowiska.

pp

Źródło: solidarnosc.org.pl

• 13 września 2021 r.

Trwa ogólnopolska akcja zbierania podpisów poparcia dla obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w kwestii emerytur stażowych. Podpisy można składać między innymi w zakładowych organizacjach związkowych, w biurach oddziałów naszego związku, a także… na ulicach naszych miast. Dzisiaj zbieramy podpisy w Suchej Beskidzkiej przy ul. Semika 1.

• W związku z obradami sesji sprawozdawczej XIII Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie w czwartek 9 września 2021 roku biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w Bielsku-Białej oraz biura terenowych oddziałów naszego związku będą nieczynne.

• 8.07.2021 r.

Ważniejsze szlaki na Baranią Górę
    • Z Wisły Czarne czarnym szlakiem do schroniska i później czerwonym na szczyt Baraniej Góry: 3,5 h.
    • Z Wisły Czarne niebieskim szlakiem na Baranią Górę przez Dolinę Białej Wisełki: 3 h.
    • Z Przełęczy Salmopolskiej czerwonym szlakiem i następnie zielonym: 3h 10 min.

Wpłaty przyjmujemy do 17 września 2021 r.

• Szanowni Państwo

Planowane jest szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy.
    Termin – od 27 września 2021 r. do 1 października 2021 r.
    Będzie to szkolenie wyjazdowe. Miejsce podamy w późniejszym terminie.

Czekamy na zgłoszenia!

Sekretariat Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    tel. (33) 812 67 90
    e-mail: biuro.bbial@solidarnosc.org.pl

• Szanowni Państwo

Informujemy, że w piątek (4 czerwca 2021 r.) biura Zarządu Regionu w Bielsku-Białej oraz w Oddziałach będą nieczynne.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

34-300 Żywiec, Al. Piłsudskiego 56
T:
E: sekr.bbial@solidarnosc.org.pl

andrzej_madyga_solidaność

Koordynator – Andrzej Madyda

Godziny urzędowania
wtorek i czwartek: 8.00 – 16.00

SPOTKANIA PROSIMY UZGADNIAĆ TELEFONICZNIE

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdy ostatni piątek miesiącao godz. 9.00 w siedzibie Oddziału.