Cieszyn

• 15 listopada 2021

Główne uroczystości Narodowego Dnia Niepodległości rozpoczęły się 11 listopada 2021 r. w Cieszynie nabożeństwem ekumenicznym w intencji niepodległości Ojczyzny, odprawionym w Kościele Jezusowym. Po Mszy św. nastąpił przemarsz ulicami Cieszyna w asyście orkiestry i pocztów sztandarowych. Pod Pomnikiem Niepodległości na Placu Wolności delegacje złożyły kwiaty. Kolejnymi przystankami marszu patriotycznego była tablica upamiętniająca powołanie Rady Narodowej dla Księstwa Cieszyńskiego na Rynku oraz tablica poświęcona Józefowi Piłsudskiemu, znajdująca się przy ul. Głębokiej.
    Główne uroczystości  zakończyły się złożeniem kwiatów oraz odśpiewaniem „Roty” pod Pomnikiem Legionistów. Na Rynku w Cieszynie odbyła się także lekcja śpiewania patriotycznego oraz można było zapoznać się ze stoiskiem 133. Batalionu Piechoty Lekkiej w Cieszynie.

W uroczystościach 103. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości aktywnie uczestniczyli przedstawiciele NSZZ „Solidarność”, reprezentujący tutejszy Oddział Podbeskidzkiej „Solidarności” w Cieszynie.

• Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 30 października 2021 roku po długiej chorobie zmarł w Brennej nasz kolega śp. Tadeusz Mendrek, wieloletni działacz „Solidarności” w Odlewni Żeliwa (późniejszej spółce Teksid Iron Poland)  w Skoczowie. Miał 71 lat.

• 15 września 2021 r.

Dzisiaj w Cieszynie przy ul. Głębokiej zbieramy podpisy poparcia dla obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w kwestii emerytur stażowych.

• W związku z obradami sesji sprawozdawczej XIII Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie w czwartek 9 września 2021 roku biura Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w Bielsku-Białej oraz biura terenowych oddziałów naszego związku będą nieczynne.

• 7 września 2021 r.

Trwa ogólnopolska akcja zbierania podpisów poparcia dla obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w kwestii emerytur stażowych. Podpisy można składać między innymi w zakładowych organizacjach związkowych, w biurach oddziałów naszego związku, a także… na ulicach naszych miast. Dzisiaj zbieramy podpisy w Cieszynie przy ulicy Głębokiej.

• W dniach 18 i 19 września br. odbędzie się 39 Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Podbeskidzka „Solidarność” organizuje wspólny wyjazd związkowców na niedzielną Mszę świętą, będącą najważniejszym punktem tej pielgrzymki. (więcej…)

• Serdecznie zapraszamy przedstawicieli zakładowych organizacji związkowych NSZZ „Solidarność” z Regionu Podbeskidzie do udziału w głównych regionalnych obchodach 41. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność”, które w tym roku odbędą się w poniedziałek 30 sierpnia w Skoczowie. (więcej…)

• 8.07.2021 r.

Ważniejsze szlaki na Baranią Górę
    • Z Wisły Czarne czarnym szlakiem do schroniska i później czerwonym na szczyt Baraniej Góry: 3,5 h.
    • Z Wisły Czarne niebieskim szlakiem na Baranią Górę przez Dolinę Białej Wisełki: 3 h.
    • Z Przełęczy Salmopolskiej czerwonym szlakiem i następnie zielonym: 3h 10 min.

Wpłaty przyjmujemy do 17 września 2021 r.

• Szanowni Państwo

Planowane jest szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy.
    Termin – od 27 września 2021 r. do 1 października 2021 r.
    Będzie to szkolenie wyjazdowe. Miejsce podamy w późniejszym terminie.

Czekamy na zgłoszenia!

Sekretariat Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    tel. (33) 812 67 90
    e-mail: biuro.bbial@solidarnosc.org.pl

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

43-400 Cieszyn, ul. Głęboka 58 T: 609 436 566
E:
michal.bbial@solidarnosc.org.pl

michal-marek-solidarnosc

Koordynator – Michał Marek

Godziny urzędowania
poniedziałek, czwartek, piątek: 8.00 – 16.00

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ „S” lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach, organizowanych w każdą ostatnią środę miesiąca o godz. 15.30 w siedzibie Oddziału.