Legitymacja

Odsłon : 591020
Start No images

....

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że w dniu 20 września 2022 r. zmarł śp. Edward Szczurko zasłużony działacz NSZZ „Solidarność” – odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności.

Pogrzeb odbędzie się 23 września 2022 r. w Bolestraszycach:
godz. 12.45  różaniec, godz. 13.00 Msza Święta w Kościele Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Bolestraszycach, po nabożeństwie żałobnym pogrzeb na cmentarzu w Bolestraszycach.

Rodzinie i bliskim Zmarłego składamy wyrazy szczerego współczucia.

Życzymy Jubilatce wielu lat w zdrowiu, kolejnych udanych jubileuszy oraz następnych tomików wierszy.

42. rocznica Podpisania Porozumień Sierpniowych
40. rocznica Wydarzeń na Kamiennym Moście w Przemyślu

Jak u swojego początku tak i dzisiaj członkowie „Solidarności” swoją siłę czerpią z wiary, tym samym najważniejszą częścią obchodów była wspólna modlitwa w Archikatedrze Przemyskiej pod przewodnictwem ks. bp. Stanisława Jamrozka.

Jego Ekscelencja Ks. Biskup wygłosił homilię mówiąc o znaczeniu „Solidarności” dla społeczeństwa, o wartościach leżące u Jej podstaw, które dzisiaj nabierają jeszcze większego znaczenia – …dzięki „Solidarności” korzystamy dzisiaj z wolności - pokreślił Jego Ekscelencja. Po Mszy Świętej w uroczystym przemarszu ulicami miasta Przemyśla poczty sztandarowe oraz wszyscy uczestnicy przeszli do Muzeum Narodowego Ziemia Przemyskiej. W trakcie przemarszu złożono wiązanki kwiatów pod obeliskiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki, pomnikiem św. Jana Pawła II i tablicą na Kamiennym Moście - w miejscu, gdzie 40 lat temu na apel „Solidarności” zebrało się przeszło 6 tys. osób. Najważniejszym punktem spotkania w Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej było wręczenie kol. Markowi Kamińskiemu tytułu „Zasłużony dla NSZZ „Solidarność”.

(wg „NIE” nr 8 P-śl, 8.09.1982 r. – Biuletyn Informacyjny NSZZ „Solidarność” Regionu Płd. – Wschodniego. Nakładem Niezależnej Oficyny Kresowej im. A.F. Modrzewskiego)

31 sierpnia, w drugą rocznicę podpisania Porozumień Gdańskich, społeczeństwo Przemyśla, w liczbie ok. 6 000 osób wzięło udział w wiecu pod siedzibą NSZZ „Solidarność” na Kamiennym Moście, zwołanym przez konspiracyjne struktury Związku.

A oto zapis wydarzeń:

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>