Legitymacja

Odsłon : 565191
Start No images

....

Krajowa Sekcja Młodych NSZZ „Solidarność” działa od 2015 roku. Jak twierdzą jej liderzy powstała by wprowadzić świeżość i innowacyjność po to, żeby „Solidarność” stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla młodych pracowników. W ostatnim czasie rozwija się bardzo prężnie i dlatego powstała inicjatywa w Regionie Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” zawiązania struktur Regionalnej Sekcji Młodych.
W dniach 5 i 6 maja 2022 r. odbyły się dwa spotkania (w Przemyślu i Jarosławiu) z przedstawicielami Krajowej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność”: kol. Alicją Skowron Zastępcą Przewodniczącego Krajowej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność” i kol. Krzysztofem Adamkiem Przewodniczącym Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność’” w Regionie Śląsko Dąbrowskim.

Z działających organizacji związkowych w naszym Regionie w szkoleniu uczestniczyło 21 młodych członków. Po obiecującym przebiegu spotkań mamy nadzieję, że powstaną struktury Regionalnej Sekcji Młodych w naszym Regionie, która zwiększy udział młodych związkowców w NSZZ „Solidarność”. Działalność Sekcji opiera się na zaangażowaniu młodych, aktywnych i otwartych na nowe wezwania ludzi będących przyszłością NSZZ „Solidarność”.

(23-24.04) XXI Ogólnopolska Pielgrzymka NSZZ „Solidarność” do Matki Bożej Licheńskiej Bolesnej Królowej Polski odbyła się pod hasłem „Matko Miłości obdarz nas pokojem”.

Po przerwie spowodowanej pandemią członkowie Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” uczestniczyli w pielgrzymce do Matki Bożej Licheńskiej, w której wzięło kilka tysięcy związkowców wraz z rodzinami. Po przybyciu na miejsce pielgrzymi z naszego Regionu wzięli udział w drodze krzyżowej w Lesie Grąblińskim koło Lichenia, znany jako miejsce objawień Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski. W sobotni wieczór pielgrzymkę rozpoczęła droga krzyżowa, podczas której rozważania prowadził ks. Grzegorz Molewski, proboszcz parafii pw. św. Jadwigi Śląskiej w Nieszewie. W niedzielę o godz. 11:15 do Bazyliki wprowadzono ponad 100 sztandarów NSZZ „Solidarność” - sztandar naszego Regionu wprowadził poczet w składzie: Jerzy Łaba, Leszek Rachwał, Jacek Kochman. Następnie wniesiono relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki Patrona NSZZ „Solidarność”. Uroczystą Mszę Świętą koncelebrował Nuncjusz Apostolski ks. abp Salvatore Pennacchio. Po zakończeniu nabożeństwa uczestnicy wraz z pocztami sztandarowymi udali się pod pomniki: św. Jana Pawła II i bł. ks. Jerzego Popiełuszki, gdzie odśpiewano hymn państwowy i złożono wiązanki kwiatów.

Region Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” zwraca się do wszystkich członków Związku oraz ludzi dobrej woli chcących wesprzeć mieszkańców Ukrainy w tym tragicznym dla nich czasie o przekazywanie środków finansowych na konto Regionu bądź też bezpośrednio na inne konta organizacji zajmujących się taką pomocą.
Zwracamy się do organizacji NSZZ „Solidarność” o podejmowanie decyzji o przekazywaniu środków finansowych za pośrednictwem naszego Regionu.

Podajemy dane konta bankowego:

Region Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”
ul. Barska 15, 37-700 Przemyśl
z dopiskiem: Pomoc Ukrainie

ING Bank Śląski O/Przemyśl
25 1050 1546 1000 0022 2265 1818

Pamiętajmy o udzielonej pomocy w trudnych chwilach dla naszej Ojczyzny, nie bądźmy obojętni wobec wojny i ludzkiej tragedii.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 103