Terminy spotkań z Przewodniczącym

rko-solidarnosc

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ “S” skupionych w Oddziałach  lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach.

Bielsko-Biała i Czechowice-Dziedzice – pierwszy poniedziałek miesiąca (oprócz sierpnia – przerwa wakacyjna) o godz. 11.00 w siedzibie ZR Podbeskidzie.

Cieszynostatnia środa miesiąca o godz. 15.30
w siedzibie Oddziału.

Skoczów – pierwszy czwartek miesiąca o godz. 16.00 w siedzibie Oddziału.

Sucha Beskidzka – ostatni piątek miesiąca o godz. 9.00 w siedzibie Oddziału.

Żywiec – pierwszy wtorek (po ostatnim poniedziałku miesiąca) o godz. 15.30 w MOZ “Browar”.

Terminy posiedzeń Zarządu Regionu
w II półroczu 2018

posiedzenia-solidarnosc

27    sierpnia

24    września

29    października

26    listopada

17    grudnia

Początek zawsze o godz. 9.00

Księgowość związkowa

informacja-dla-organizacji-zwiazkowych-solidarnosc

Od 1 stycznia 2015 r. weszły w życie nowe obowiązki wynikające ze zmian do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych mające zastosowanie do dochodów uzyskanych od 1 stycznia 2014 r. Więcej informacji znajdziesz tutaj

Brak sprawozdań jest od 1 stycznia 2015r. dotkliwie karany. Więcej informacji znajdziesz tutaj

Bilans dla jednostek mikro »

Rachunek zysków i strat »

CIT-8 »

CIT-8/0 »

PIT-8C »

Informacje uzupełniające do bilansu »

Przykład do “Informacje uzupełniające do bilansu” »

Ogłoszenia różne

sprawozdanie-ikonka-solidarnosc

•  ZR PODBESKIDZIE DYSPONUJE SALĄ KONFERENCYJNĄ WYPOSAŻONĄ W MULTIMEDIA
Osoby zainteresowane wynajęciem sali
prosimy o kontakt z wiceprzew. ZR Stanisławem Sołtysikiem (603-321-939, 33 / 812-67-52,
e-mail: skarb.bbial@solidarnosc.org.pl).

•  IMPREZY SPORTOWO-REKREACYJNE 2018-2019 »

Klub SIP

mikroprzedsiębiorstwo-solidarność

Zapraszamy na strony klubu SIP tutaj

Msza święta

MSZA-SOLIDARNOŚĆ

W każdą drugą niedzielę miesiąca o godz. 18.30, oprócz lipca i sierpnia, w Katedrze pw. św. Mikołaja odprawiana jest Msza św. w intencji Ojczyzny i Solidarności.

wkladka_zjazd

plakat 2017 solidarność Jacek Grabowski

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

NAJNOWSZE INFORMACJE

• W poniedziałek, 16 lipca, w Czechowicach-Dziedzicach pożegnaliśmy zmarłego cztery dni wcześniej śp. Mirosława Biernota. W uroczystościach pogrzebowych wzięły udział tłumy przyjaciół, znajomych i współpracowników Zmarłego.

• Z głębokim smutkiem i bólem przyjęliśmy wiadomość, że 12 lipca br. zmarł nagle nasz kolega Mirosław Biernot, działacz „Solidarności” spółki Lotos Terminale w Czechowicach-Dziedzicach. Miał zaledwie 49 lat…

• Na początku czerwca Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ogłosiło, że XI edycja konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” rozpocznie się 1 lipca 2018 r. Termin zgłaszania wniosków upływa 31 października 2018 r. Kolejny raz Komisja Certyfikacyjna dokonała oceny wniosków nadesłanych na konkurs m.in. biorąc pod uwagę przestrzeganie prawa pracy, zawieranie układów zbiorowych pracy, zatrudnianie pracowników na czas […]

• Informuję, że zgodnie z podjętą uchwałą Prezydium Rady Krajowej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ “Solidarność” organizowana jest manifestacja leśników pod Sejmem. Zdecydowanie sprzeciwiamy się pomysłowi utworzenia spółki Polskie Domy Drewniane S.A. (Opinia do pobrania») w ramach prawa leśnego! Uważamy, że utworzenie spółki to pierwszy krok do rozbiórki Lasów Państwowych! Niestety prace legislacyjne posuwają się w iście […]

• Jak już informowaliśmy Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” na swym ostatnim posiedzeniu określiła postulaty dotyczące ustawy budżetowej. W swoim stanowisku związkowcy żądają 8,5 proc. wzrostu płacy minimalnej (co stanowi kwotę 2278 zł), 12-procentowego wskaźnika wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej oraz odmrożenia kwoty naliczania funduszu socjalnego, co dałoby wzrost na jednego pracownika o ok. 300 zł.

Archiwum aktualności »

ZAPOWIEDZI WYDARZEŃ

Uwaga! W sierpniu nie będzie comiesięcznych spotkań przewodniczących KZ zarówno w Bielsku-Białej jak i siedzibach Oddziałów podbeskidzkiej “Solidarności”.

WNIOSEK O WYDANIE LEGITYMACJI ELEKTRONICZNEJ
I ZAMÓWIENIE NA KARTĘ PRACOWNICZĄ “LOTOS BIZNES” »

Zarząd Regionu Podbeskidzie

Zobacz wszystkie nasze filmy
Zobacz filmy z Podbeskidzia

Spotkanie w rocznicę strajku
GALERIE ZDJĘĆ

ZOBACZ, CO O NAS MÓWIĄ

Związek walczy o przestrzeganie nabytych praw pracowniczych i o dobre rozwiązania prawne. Jako wspólnota jest skuteczniejszy niż działanie w pojedynkę lub w rozproszeniu.

Andrzej Madyda
Oddział Żywiec

Chciałem mieć wpływ na rozwój zdarzeń w moim zakładzie pracy oraz wyrazić własne zdanie na temat złego funkcjonowania mojej firmy.

Leszek Grajny
ZEC Energoservice Sp. z o.o.

Takie zrzeszenie jest potrzebne, gdyż wielu pracowników spotyka się z niesprawiedliwością. Siłę związku można wykorzystać do walki z bezprawnym zwalnianiem, w ochronie godności człowieka i w zmniejszaniu nierówności płacowych.

Małgorzata Dudys
MOPS Bielsko-Biała

Związek zawodowy traktuję jak “Polisę na życie”. Chciałabym uświadomić kolegom i koleżankom, że nasza organizacja jest siłą, która potrafi skutecznie bronić praw pracowniczych.

Barbara Tomaszek
Hutchinson Poland Sp. z o. o.

Jest to jedyna ochrona przed samowolą pracodawcy. Dla mnie to również sposób na spełnienie się w działalności związkowej.

Robert Pudełko
Cooper Standard Automotive

Liczny związek jest silnym partnerem w rozmowach z pracodawcą. Poprzez związek zawodowy łatwiej egzekwować swoje prawa pracownicze.

Mirosław Ellmann
Adler Polska Sp. z o. o.

plakat_siatka 240dpi_druk2

Logo PWP_5b — kopia (Copy)