wakacje_2019 (Copy)

Terminy spotkań z Przewodniczącym

rko-solidarnosc

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ “S” skupionych w Oddziałach  lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach.

Bielsko-Biała i Czechowice-Dziedzice – pierwszy poniedziałek miesiąca (oprócz sierpnia – przerwa wakacyjna) o godz. 11.00 w siedzibie ZR Podbeskidzie.

Cieszynostatnia środa miesiąca o godz. 15.30
w siedzibie Oddziału.

Skoczów – pierwszy czwartek miesiąca o godz. 16.00 w siedzibie Oddziału.

Sucha Beskidzka – ostatni piątek miesiąca o godz. 9.00 w siedzibie Oddziału.

Żywiec – pierwszy wtorek (po ostatnim poniedziałku miesiąca) o godz. 15.30 w MOZ “Browar”.

Terminy posiedzeń Zarządu Regionu
w II półroczu 2019

posiedzenia-solidarnosc

29 lipca

30 września

28 października

25 listopada

16 grudnia

Początek zawsze o godz. 9.00

Księgowość związkowa

informacja-dla-organizacji-zwiazkowych-solidarnosc

Od 1 stycznia 2015 r. weszły w życie nowe obowiązki wynikające ze zmian do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych mające zastosowanie do dochodów uzyskanych od 1 stycznia 2014 r. Więcej informacji znajdziesz tutaj

Brak sprawozdań jest od 1 stycznia 2015r. dotkliwie karany. Więcej informacji znajdziesz tutaj

Bilans dla jednostek mikro »

Rachunek zysków i strat »

CIT-8 »

CIT-8/0 »

PIT-8C »

Informacje uzupełniające do bilansu »

Przykład do “Informacje uzupełniające do bilansu” »

Ogłoszenia różne

sprawozdanie-ikonka-solidarnosc

ZR PODBESKIDZIE DYSPONUJE SALĄ KONFERENCYJNĄ NA OK. 50 OSÓB, WYPOSAŻONĄ W MULTIMEDIA.
Zainteresowanych wynajęciem sali
prosimy o kontakt z wiceprzew. ZR Stanisławem Sołtysikiem (603-321-939, 33 / 812-67-52,
e-mail: skarb.bbial@solidarnosc.org.pl).

Klub SIP

mikroprzedsiębiorstwo-solidarność

Zapraszamy na strony klubu SIP tutaj

Msza święta

MSZA-SOLIDARNOŚĆ

W każdą drugą niedzielę miesiąca o godz. 18.30, oprócz lipca i sierpnia, w Katedrze pw. św. Mikołaja odprawiana jest Msza św. w intencji Ojczyzny i Solidarności.

plakat 2017 solidarność Jacek Grabowski

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

NAJNOWSZE INFORMACJE

KOMUNIKAT »

RABAT PALIWOWY »

karta_LOTOSZNIŻKI NA STACJACH LOTOS – CENNIK »

Nowe rozporządzenie w sprawie trybu udzielenia i korzystania ze zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy działaczy związkowych »

• Po wyłączeniu z minimalnego wynagrodzenia dodatków za pracę nocną przyszedł czas na dodatek stażowy. Rada Ministrów przyjęła projekt o zmianie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, przedłożony przez ministra rodziny, pracy i polityki społecznej oraz zaakceptowany przez Radę Dialogu Społecznego. To realizacja kolejnego postulatu „Solidarności”, podnoszonego też wielokrotnie przez związkowców z Podbeskidzia.

• Zapraszamy do obejrzenia “Magazynu Solidarności Podbeskidzia”- filmowego przeglądu wydarzeń związkowych, jakie miały miejsce w czerwcu 2019 roku na terenie naszego Regionu.

• W obecnym stanie prawnym pracodawcy nie mogą samodzielnie prowadzić kontroli stanu trzeźwości pracowników, także prewencyjnie – twierdzi Urząd Ochrony Danych Osobowych. Jeśli uważają takie kontrole za niezbędne, powinni zainicjować zmiany w przepisach.

• „Uprawnienia związków zawodowych po zmianach. Praktyczne konsekwencje nowelizacji Ustawy o związkach zawodowych” – to temat szkolenia, jakie dla związkowców z Podbeskidzia organizuje Edenred Polska. Odbędzie się ono w środę, 24 lipca w siedzibie podbeskidzkiej „Solidarności”.

• Wciąż trwa akcja zbierania pieniędzy na operację 3,5-letniej Wiktorii, wnuczki naszych przyjaciół, Magdy i Adama Pawlików, zasłużonych działaczy podziemnej „Solidarności”. Pod koniec czerwca na koncie dziewczynki było już sto tysięcy złotych. Kwota ta cały czas rośnie, ale wciąż jest to zaledwie 1/3 potrzebnej sumy, a czasu jest niewiele… Przypomnijmy: dziewczynka na skutek choroby genetycznej (neurofibromatoza) […]

Archiwum aktualności »

ZAPOWIEDZI WYDARZEŃ

wiktoria

dość 2

Cityfit

DO POBRANIA:
Deklaracja członkowska » / Klauzula do deklaracji »
Wniosek o wydanie legitymacji elektronicznej i zamówienie na kartę pracowniczą “LOTOS BIZNES” »

Więcej do pobrania »

Najnowsze filmy z Podbeskidzia

Turniej piłkarski Cieszyn 2019

Czerwcowe wydarzenia 2019
Inne filmy z Podbeskidzia »
Filmy na “TVSolidarnosc” »
GALERIE ZDJĘĆ »

ZOBACZ, CO O NAS MÓWIĄ

Związek walczy o przestrzeganie nabytych praw pracowniczych i o dobre rozwiązania prawne. Jako wspólnota jest skuteczniejszy niż działanie w pojedynkę lub w rozproszeniu.

Andrzej Madyda
Oddział Żywiec

Chciałem mieć wpływ na rozwój zdarzeń w moim zakładzie pracy oraz wyrazić własne zdanie na temat złego funkcjonowania mojej firmy.

Leszek Grajny
ZEC Energoservice Sp. z o.o.

Takie zrzeszenie jest potrzebne, gdyż wielu pracowników spotyka się z niesprawiedliwością. Siłę związku można wykorzystać do walki z bezprawnym zwalnianiem, w ochronie godności człowieka i w zmniejszaniu nierówności płacowych.

Małgorzata Dudys
MOPS Bielsko-Biała

Związek zawodowy traktuję jak “Polisę na życie”. Chciałabym uświadomić kolegom i koleżankom, że nasza organizacja jest siłą, która potrafi skutecznie bronić praw pracowniczych.

Barbara Tomaszek
Hutchinson Poland Sp. z o. o.

Jest to jedyna ochrona przed samowolą pracodawcy. Dla mnie to również sposób na spełnienie się w działalności związkowej.

Robert Pudełko
Cooper Standard Automotive

Liczny związek jest silnym partnerem w rozmowach z pracodawcą. Poprzez związek zawodowy łatwiej egzekwować swoje prawa pracownicze.

Mirosław Ellmann
Adler Polska Sp. z o. o.

Logo PWP_5b — kopia (Copy)

text4213