Terminy spotkań z Przewodniczącym

rko-solidarnosc

Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ “S” skupionych w Oddziałach  lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do brania udziału w comiesięcznych spotkaniach.

Bielsko-Biała i Czechowice-Dziedzice – pierwszy poniedziałek miesiąca (oprócz sierpnia – przerwa wakacyjna) o godz. 11.00 w siedzibie ZR Podbeskidzie.

Cieszynostatnia środa miesiąca o godz. 15.30
w siedzibie Oddziału.

Skoczów – pierwszy czwartek miesiąca o godz. 16.00 w siedzibie Oddziału.

Sucha Beskidzka – ostatni piątek miesiąca o godz. 9.00 w siedzibie Oddziału.

Żywiec – pierwszy wtorek (po ostatnim poniedziałku miesiąca) o godz. 15.30 w MOZ “Browar”.

Terminy posiedzeń Zarządu Regionu
w I półroczu 2018

posiedzenia-solidarnosc

29 stycznia
26/27 lutego
26 marca
23 kwietnia
28 maja

Księgowość związkowa

informacja-dla-organizacji-zwiazkowych-solidarnosc

Od 1 stycznia 2015 r. weszły w życie nowe obowiązki wynikające ze zmian do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych mające zastosowanie do dochodów uzyskanych od 1 stycznia 2014 r. Więcej informacji znajdziesz tutaj

Brak sprawozdań jest od 1 stycznia 2015r. dotkliwie karany. Więcej informacji znajdziesz tutaj

Bilans dla jednostek mikro »

Rachunek zysków i strat »

CIT-8 »

CIT-8/0 »

PIT-8C »

Informacje uzupełniające do bilansu »

Przykład do “Informacje uzupełniające do bilansu” »

Ogłoszenia różne

sprawozdanie-ikonka-solidarnosc

•  ZR PODBESKIDZIE DYSPONUJE SALĄ KONFERENCYJNĄ WYPOSAŻONĄ W MULTIMEDIA
Osoby zainteresowane wynajęciem sali
prosimy o kontakt z wiceprzew. ZR Stanisławem Sołtysikiem (603-321-939, 33 / 812-67-52,
e-mail: skarb.bbial@solidarnosc.org.pl).

•  IMPREZY SPORTOWO-REKREACYJNE 2017 »

Klub SIP

mikroprzedsiębiorstwo-solidarność

Zapraszamy na strony klubu SIP tutaj

Msza święta

MSZA-SOLIDARNOŚĆ

W każdą drugą niedzielę miesiąca o godz. 18.30, oprócz lipca i sierpnia, w Katedrze pw. św. Mikołaja odprawiana jest Msza św. w intencji Ojczyzny i Solidarności.

SP_1_433

plakat 2017 solidarność Jacek Grabowski

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

NAJNOWSZE INFORMACJE

• „W powiecie cieszyńskim działa jedna z najmłodszych stażem Komisji Zakładowych NSZZ Solidarność Regionu Podbeskidzie. W rejestrze organizacji związkowych widnieje pod pozycją 712. Działa od niespełna roku w zakładzie koreańskiej spółki Seoyon E-Hwa Automotive w Bażanowicach” – tak zaczyna się artykuł nt. związkowców z Bażanowic, opublikowany w „Głosie Ziemi Cieszyńskiej”.

•   Ks. prałat Józef Oleszko, proboszcz parafii Trójcy Przenajświętszej w Bielsku-Białej i równocześnie diecezjalny duszpasterz ludzi pracy, obchodzi w niedzielę, 18 lutego, swe 60. urodziny.

• “W imieniu Konferencji Episkopatu Polski chciałbym serdecznie podziękować za podjęcie inicjatywy ustawodawczej, regulującej kwestię ograniczenia handlu w niedzielę” – pisze abp Stanisław Gądecki w liście do przewodniczącego NSZZ Solidarność Piotra Dudy. Szanowny Panie Przewodniczący, W imieniu Konferencji Episkopatu Polski chciałbym serdecznie podziękować za podjęcie inicjatywy ustawodawczej, regulującej kwestię ograniczenia handlu w niedzielę. Mam nadzieję, że […]

• – Coraz częściej w środkach masowego przekazu ukazują się informacje na temat prac Komisji Kodyfikacyjnej prawa pracy. Niestety, są one niepokojące i wzbudzające duże emocje, nierzadko uzasadniony sprzeciw – czytamy w oświadczeniu Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotra Dudy.

• – Czym był podbeskidzki „Trzeci Szereg”? Na ile lat został skazany w 1982 roku Patrycjusz Kosmowski? Kiedy i gdzie Jan Paweł II wypowiedział słowa „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi”? Które zakłady województwa bielskiego strajkowały w sierpniu 1980 roku? Ilu członków liczyła podbeskidzka „Solidarność” w połowie 1981 roku? Odpowiedzi na te […]

Archiwum aktualności »

ZAPOWIEDZI WYDARZEŃ

• Zapraszamy wszystkich przewodniczących organizacji związkowych NSZZ “S” skupionych w Oddziałach  lub osoby oddelegowane przez przewodniczącego do udziału w comiesięcznym spotkaniu.  Godz. 11.00 – siedziba ZR Podbeskidzie

ZWOLNIENIA z PIT 2018 – wyższe limity i nowe zwolnienia »

WNIOSEK O WYDANIE LEGITYMACJI ELEKTRONICZNEJ
I ZAMÓWIENIE NA KARTĘ PRACOWNICZĄ “LOTOS BIZNES” »

500plus_logo

text4213

Zarząd Regionu Podbeskidzie

Zobacz wszystkie nasze filmy
Zobacz filmy z Podbeskidzia

Spotkanie w rocznicę strajku
GALERIE ZDJĘĆ

ZOBACZ, CO O NAS MÓWIĄ

Związek walczy o przestrzeganie nabytych praw pracowniczych i o dobre rozwiązania prawne. Jako wspólnota jest skuteczniejszy niż działanie w pojedynkę lub w rozproszeniu.

Andrzej Madyda
Oddział Żywiec

Chciałem mieć wpływ na rozwój zdarzeń w moim zakładzie pracy oraz wyrazić własne zdanie na temat złego funkcjonowania mojej firmy.

Leszek Grajny
ZEC Energoservice Sp. z o.o.

Takie zrzeszenie jest potrzebne, gdyż wielu pracowników spotyka się z niesprawiedliwością. Siłę związku można wykorzystać do walki z bezprawnym zwalnianiem, w ochronie godności człowieka i w zmniejszaniu nierówności płacowych.

Małgorzata Dudys
MOPS Bielsko-Biała

Związek zawodowy traktuję jak “Polisę na życie”. Chciałabym uświadomić kolegom i koleżankom, że nasza organizacja jest siłą, która potrafi skutecznie bronić praw pracowniczych.

Barbara Tomaszek
Hutchinson Poland Sp. z o. o.

Jest to jedyna ochrona przed samowolą pracodawcy. Dla mnie to również sposób na spełnienie się w działalności związkowej.

Robert Pudełko
Cooper Standard Automotive

Liczny związek jest silnym partnerem w rozmowach z pracodawcą. Poprzez związek zawodowy łatwiej egzekwować swoje prawa pracownicze.

Mirosław Ellmann
Adler Polska Sp. z o. o.