Dziś jest: Poniedziałek 16 września 2019 Imieniny: Edyty, Kornela, Kamili

Tygodnik "Solidarność"

Elektroniczna legitymacja związkowa

POBIERZ WNIOSEK

Prawnik na telefon przez cały czas

Karta Grosik

Edward Mróz - Artysta i Społecznik

mxQIuKt8eyI

11 września 2019 r.

Pensja minimalna osiągnie poziom 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia!

Rząd podjął decyzję o podniesieniu minimalnego wynagrodzenia w 2020 roku do wysokości 2600 zł. Oznacza to, że minimalne wynagrodzenie w relacji do przeciętnego wynagrodzenia osiągnie poziom 50 proc. Taka decyzja jest realizacją jednego ze sztandarowych postulatów NSZZ „Solidarność”, który w formie obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej złożyliśmy już w 2011 roku. Wtedy koalicja PO-PSL wyrzuciła ten projekt do kosza razem z ponad 200. tysiącami podpisów.

10 września 2019 r.

Solidarność wciąż budzi w świecie fascynację i zdziwienie. Instytut Dziedzictwa rozpoczyna trudną drogę

Pod sztandary nowego związku tłumnie garnęły się różne środowiska, robotnicy, intelektualiści, przedstawiciele Kościoła i lewicy laickiej, młodzież i weterani walk niepodległościowych. Ten zawsze jednak stał na gruncie wartości chrześcijańskich, zarówno w sensie formalnym i w ramach swojego statutu, jak i duchowym.

7 września 2019 r.

Wielki sukces „Solidarności” - minimalna w 2020 roku wzrośnie do 2600 zł!

Zaledwie dwa dni temu 5 września informowaliśmy o deklaracji premiera Mateusza Morawieckiego, który po rozmowie z szefem „Solidarności” Piotrem Dudą zapowiedział, że rozważy wyższy wzrost płacy minimalnej niż deklarowany przez rząd poziom 2450 zł. Dzisiaj ogłasza – pensja minimalna w 2020 wyniesie – 2600 zł, osiągając tym samym poziom 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia. - To wielki sukces „Solidarności” - powiedział portalowi Tysol.pl szef Związku.

Pobierz aplikację Tygodnika Solidarność

Podkarpacki Związkowiec