Dziś jest: Środa 8 lutego 2023 Imieniny: Piotra, Żakliny, Gniewomira

Pikieta ws. sieci szpitali pod budynkiem Wojewódzkiego Szpitala Podkarpackiego im. Jana Pawła II w Krośnie

Krosno, 17 lipca 2017 r.

Tuż po godz. 10:00 pod budynkiem Wojewódzkiego Szpitala Podkarpackiego im. Jana Pawła II w Krośnie rozpoczęła się pikieta ws. sieci szpitali, organizowana przez Stowarzyszenie "Czyń Dobro, Mimo Wszystko", do której decyzją Prezydium ZR przyłączył się również nasz Region.

Pikieta została zorganizowana w związku z ogłoszeniem sieci szpitali Województwa podkarpackiego, w którym krośnieński szpital zakwalifikowano do II stopnia referencyjności. Pomimo protestu Dyrektora Szpitala - dr-a Piotra Lenika oraz krytycznego stanowiska wyrażonego przez Zarząd Regionu Podkarpacie NSZZ "Solidarność", Dyrektor Podkarpackiego NFZ - Robert Bugaj nie dokonał podniesienia poziomu referencyjności do III -ej kategorii, podając uzasadnienie tożsame z treścią pierwotnego pisma w przedmiotowej kwestii.

Pikieta nie została zorganizowana przeciw jakimkolwiek osobom, czy innym podmiotom. Stanowi ona wyraz wsparcia dla krośnieńskiego szpitala, sprzeciw dla przyporzadkowania go do II grupy referencyjności oraz głos lokalnego społeczeństwa o  umożliwienie mu dalszego rozwoju. Kolejnym etapem działania będzie wystąpienie do Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia w Warszawie, celem przedstawienia mu zaistniałej sytuacji oraz złożenia wniosku o zmianę kwalifikacji szpitala - mówił Przewodniczący Zarządu Regionu Podkarpacie NSZZ "Solidarność" Tadeusz Majchrowicz.

Wśród uczestników pikiety poza członkami naszego Związku z krośnieńskich zakładów pracy znaleźli się również Związkowcy z Jasła i Sanoka.