Dziś jest: Środa 17 października 2018 Imieniny: Małgorzaty, Ryszarda, Gabrieli

Tygodnik "Solidarność"

Elektroniczna legitymacja

Elektroniczna legitymacja związkowa - POBIERZ WNIOSEK

Prawnik na telefon przez cały czas

Karta Grosik

Edward Mróz - Artysta i Społecznik

mxQIuKt8eyI

Spotkanie w sprawie restrukturyzacji w zakładach pracy w grupach PGNiG i Lotos

Krosno 6 maja 2016 r.

W biurze poselskim posła Piotra Babinetza odbyło sie spotkanie dotyczące problemów zwiazanych z restrukturyzacją zakładów pracy grup PGNiG i Lotos w naszym regionie. W spotkaniu uczestniczył rakże poseł Stanisław Piotrowicz.

Stronę związkową oprócz władz Regionu Podkarpacie: Tadeusza Majchrowicza - Przewodniczacego ZR, Wojciecha Jarząba, Pawła Pietruszy, i Krzysztofa Fala reprezentowali: Zygmunt Sobka -Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w PGNiG S.A., Andrzej Koczera - Sekretarz Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarnosć" w  Exalo Drilling S.A., Andrzej Zając - Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w PGNiG Technologie Sp. z o.o., Kazimierz Krzanowski - Członek Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w Polskiej Spółce Gazownictwa, Oddział w Tarnowie, Zakład w Jaśle, oraz Krzysztof Bujarski - Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w Lotos Infrastruktura S.A. W spotkaniu uczestniczył również Radny Miasta Krosna - Paweł Krzanowski.

Główny temat spotkania stanowiła sytuacja, która powstała w naszym Regionie w zakładach pracy z grupy PGNiG oraz Lotos. W zwiazku z restrukturyzacją prowadzoną we wszystkich ww. zakładach  według tego samego szablonu, mamy do czynienia z likwidacją miejsc pracy na Podkarpaciu. W samym Exalo Drilling S.A. w Jaśle pracę może stracić ponad 900 osób.

Związkowcy przedstawili posłom wspomniany problem, prosząc ich o interwencję, jednocześnie wskazując, iż zwrócą się również z oficjalnym pismem w tej sprawie, przedstawiając swoje oczekiwania, co do podjętych działań. Temat został przedstawiony także posłowi Bogdanowi Rzońcy.

Chociaż nie było to z pewnością ostatnie spotkanie w tej sprawie, działaczy związkowych cieszy fakt, iż posłowie zainteresowali się problemem, jak również zobowiązali się do podjęcia interwencji celem rozwiązania go.

Pobierz aplikację Tygodnika Solidarność

Podkarpacki Związkowiec