^ TOP BACK

Informujemy kierowców zawodowych, że składka członkowska wynosi 30 zł.

Numer rachunku bankowego  KSTD      PKO BP 16 1020 1013 0000 0602 0352 4394

MOZ Nr 3131 Kierowców zawodowych    PKO BP 76 1020 1185 0000 4402 0105 3487 Więcej informacji

Trójstronny Zespół ds. Transportu Drogowego

·        Przewodniczący Zespołu – Jerzy Szmit Podsekretarz Stanu w MIiB.

·        Współprzewodniczący  – Gerard Skroński KSTD NSZZ „Solidarność” przedstawiciel pracowników.

·        Współprzewodniczący – Tadeusz Wilk ZMPD przedstawiciel pracodawców.

Jedynka - Program 1 Polskiego Radia

Jedynka w drodze - goście Tadeusz Kucharski przewodniczący Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ "Solidarność" (strona pracownicza) i Tadeusz Wilk ze ZMPD - Zrzeszenia Międzynarodowych Przewoźników Drogowych (strona pracodawców).

Słubice 01-07-2021

W czwartek 1 lipca 2021 przedstawiciele Krajowej Sekcji Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” wraz z niemieckimi kolegami z „Faire Mobilitat” prowadzili akcję informacyjną wśród kierowców zawodowych na parkingach od granicy niemieckiej Frankfurt nad Odrą/ Świecko do Świebodzina/Poźrzadło/Mostki. Rozdawane były również ulotki w języku polskim, rosyjskim i ukraińskim zawierające informacje o prawach kierowców zawodowych. Głównym tematem były kwestie wynagradzania kierowców pracujących poza granicami polski bez znaczenia czy pracodawca jest z Polski czy Niemiec. Każda przepracowana godzina na terenie Niemiec musi wynosić od 1 lipca 9.60 Euro plus dodatki typu diety i ryczałty.

Niemiecki DGB-Beratungsprojekt „Faire Mobilitat” i Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ „Solidarność” wraz z kolegami ze związków transportowych z Czech, Belgii, Austrii

i Słowenii bierze udział w projekcie „Droga do przejrzystego i sprawiedliwego wynagradzania oraz poprawy warunków pracy w sektorze transportowym: TransFair” finansowanym przez UE.

Dziękujemy kolegom z Działu Rozwoju Związku z Regionu Wielkopolska za pomoc i udział

w naszej akcji oraz wszystkim uczestnikom za udaną współpracę.

Opinia do projektu ustawy o zmianie ustawy o transporcie drogowym

Pan Andrzej Adamczyk Minister Infrastruktury

Szanowny Panie Ministrze,

W odpowiedzi na przesłany w dnia 27 lipca przez Ministerstwo Infrastruktury do zaopiniowania projekt ustawy o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz niektórych innych ustaw Krajowa Sekcja Transportu Drogowego NSZZ Solidarność przedstawia następującą ocenę sytuacji.

Jedną z najważniejszych zmian przedstawionych w projekcie jest zmiana zasad dotyczących wynagradzania kierowców w transporcie krajowym i międzynarodowym.

Zmiana ta polega na odejściu od koncepcji podróży służbowej utożsamianej z czasem pracy kierowców oraz obowiązkiem wypłacania przez pracodawcę diet i ryczałtów, które nie podlegają składce na FUS oraz nie stanowią podstawy do odprowadzania podatku dochodowego od osób fizycznych. Wnioskodawca wskazuje, że zmiany są spowodowane

z jednej strony orzeczeniem TK z dnia 24 listopada 2016 r. K11/15 oraz wdrożeniem postanowień tzw. Pakietu Mobilności.

Czytaj więcej...

Akcja ulotkowa o charakterze edukacyjno-informacyjnym dla kierowców zawodowych

W dniu 11 sierpnia 2021 r. odbyła się kolejna akcja ulotkowa o charakterze edukacyjno-informacyjnym dla kierowców zawodowych. Tym razem akcja miała miejsce na parkingach Reg. Mazowsze ( Grodzisk Maz. Żyrardów, Sochaczew). Głównym zadaniem ulotki jest przekazanie wiedzy kierowcom o przysługujących im prawach na terenie Niemiec zwłaszcza o archiwizacji dobowej aktywności zawodowej (daty przekroczenia granicy, czas pracy, odpoczynku kopie CMR itp.) do skutecznej walki z nieuczciwymi pracodawcami.  Informacje dotyczyły zmian jakie za sobą ciągnie  wprowadzenie w życie tzw. Pakietu Mobilności. Wiele tych zmian będzie miało swoje konsekwencje od lutego przyszłego roku. Rozmawialiśmy o pozytywnych i negatywnych zmianach jakie mogą mieć wpływ na życie, pracę i wynagradzanie kierowców zawodowych.

Protokół z czwartego posiedzenia Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego w dniu 26 czerwca 2017 r.

W czwartym posiedzeniu Trójstronnego Zespołu do spraw Transportu Drogowego, które odbyło się gmachu Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, udział wzięli członkowie Zespołu oraz zaproszone osoby według załączonej listy obecności (załącznik nr 1).

Posiedzeniu przewodniczył Pan Jerzy Szmit Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa (MIB).

Proponowany porządek obrad:

1.      Otwarcie posiedzenia

2.      Przyjęcie porządku obrad posiedzenia

3.      Przyjęcie protokołu ze spotkania w dniu 29 maja 2017 r.

4.      Informacja na temat pierwszego spotkania Zespołu Roboczego ds. Krajowego Transportu Drogowego

5.      Kontynuacja dyskusji na temat nowego modelu wynagradzania kierowców oraz przestawienie stanowisk Członków Zespołu w zakresie:

Czytaj więcej...

Podkategorie

Znajdż na stronie

European Transport Workers' Federation

Komisja Krajowa

Sekretariat Transportowców

Solidarność Raben

Mobilis

Tygodnik Solidarność

Serwis Informacyjny Solidarności

Nasz Facebook

Treść zamieszczonych aktów prawnych jest tylko ich zapisem elektronicznym. Jedyne źródło prawa na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanowią akty prawne ogłaszane i wydawane w Dziennikach Ustaw i Monitorach Polskich a prawo miejscowe i zakładowe publikują właściwe organy tych instytucji.