Ostrzejszy zakaz handlu w niedziele. Jakie kary grożą przedsiębiorcom?

Jakie kary grożą handlowcom, którzy nie podporządkują się nowym przepisom? Autorami artykułu są Mateusz Szurman, adwokat i Łukasz Duśko, aplikant adwokacki, doktoranci w Katedrze Prawa Karnego UJ.

Przepisy nowelizujące ustawę o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni (Dz.U. 2018 poz. 305 ze zm.) wejdą w życie 1 lutego 2022 r. Ich zasadniczym celem jest uszczelnienie zakazu handlu za sprawą wyeliminowania kontrowersyjnej praktyki prowadzenia działalności handlowej poprzez tzw. placówkę pocztową. Ustawodawca dostosowuje także przepisy karne do walki z osobami naruszającymi zakaz.

Przejdź

Bujara: Ceny regulowane zabiją polski handel

Czy rząd bierze pod uwagę wprowadzenie cen regulowanych w myśl taktyki, że skoro obniża podatki, to obniży też ceny? Zdaniem Alfreda Bujary, szefa handlowej „Solidarności”, takie rozwiązania mogą doprowadzić do upadku polskich przedsiębiorców.

Deklaracja FO do Komitetu Grupy Carrefour 7 grudnia 2021

Po raz kolejny wybrani przedstawiciele i delegaci różnych podmiotów spotykają się w ramach tego Komitetu Grupy. Na razie cieszmy się, że możemy to robić w dobrych warunkach, z odcieniem szacunku przy gestach bariery, lecz wiemy, że wideokonferencje nie są dialogiem społecznym.

Bierzcie przykład z Selgrosa

Sieć Selgros odcięła się od odpowiedzi Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji na postulaty handlowej „Solidarności” zgłoszone w trakcie listopadowej demonstracji przed siedzibą tej organizacji. – Dobrze, że chociaż jedna sieć zdystansowała się od tego skandalicznego dokumentu – mówi Alfred Bujara, szef handlowej „S”.

Przejdź

Pracownicy handlu chcą podwyżek i lepszych warunków pracy

4 listopada w Warszawie odbyła się demonstracja pracowników handlu. Powód to niskie wynagrodzenia i zbyt mała liczba pracowników zatrudnionych w sklepach wielkich sieci handlowych.

W demonstracji wzięło udział kilkaset osób. Byli to pracownicy różnych sieci handlowych, którzy zostali wsparci przez związkowców z „Solidarności” z innych branż. Uczestnicy akcji protestacyjnej przynieśli ze sobą transparenty: „nie chcecie nas szanować, to będziemy protestować” „Ciężka praca, marna płaca” czy „stop wyzyskowi”.

Komunikat

4 listopada Sekcja Krajowa Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” organizuje demonstrację w Warszawie. Chcemy  zaprotestować przeciwko niskim wynagrodzeniom i fatalnym warunkom zatrudnienia pracowników handlu. Chcemy upomnieć się o prawo pracowników do niedziel wolnych od pracy. Gorąco apelujemy o udział w proteście do pracowników wszystkich sieci handlowych. Jeśli chcemy, żeby praca w sklepach wreszcie zmieniła się na lepsze, nasz protest musi być głośny i liczny. Nikt nie rozwiąże naszych problemów za nas. Musimy zrobić to sami. Musimy pojechać na demonstrację do Warszawy. Im będzie nas więcej, tym silniejszy będzie nasz głos.

Przejdź

Wszystkie sklepy sieci otwarte w niedziele. Biedronka, Lidl i inni giganci do lutego będą „pocztą”. Handlowa „Solidarność”: to kpina z prawa

Możliwość odbioru przesyłek – a „przy okazji” zrobienia zakupów w niedziele – pojawiła się m.in. Biedronce, Kauflandzie, Aldi, Auchan, Carrefour (połowa marketów francuskiego potentata), DINO, Intermarche, sieciach ABC, Euro Sklep, Lewiatan, Prim Market, Top Market, Topaz, Polomarket, Delikatesy Centrum, Chata Polska, Groszek i Stokrotka oraz marketach budowlanych Bricomarche. Pikanterii zjawisku przydaje fakt, że umowę z dominującą na polskim rynku handlu detalicznego Biedronką podpisała w lipcu państwowa Poczta Polska. W ostatnich dniach do szybko powiększającej się grupy agend pocztowych i kurierskich dołączyły m.in. 73 hipermarkety Castorama (na 90 ogółem) oraz wszystkie Lidle.

Życzenia Świąteczne

Życzenia Świąteczne od Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” Alfreda Bujary.   Aniołowie się radują Boże Narodzenie 2021 Pod niebiosa wyśpiewują Gloria, gloria, gloria In excelsis Deo! Niech nadchodzące... czytaj dalej

Bierzcie przykład z Selgrosa

Film z protestu Pracowników Handlu w Warszawie 04.11.2021r.

„Tydzień szacunku dla pracowników handlu”

Strona kampanii
Petycja

Dołącz do nas!

Masz problemy w pracy? Uważasz, że w Twoim zakładzie pracy potrzebny jest związek zawodowy? Porozmawiaj z kolegami i zaproponuj założenie NSZZ „Solidarność”.

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Radiu Maryja 03.06.2020 r.

Wywiad Przewodniczącego Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Polsat News

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w TVN 24

Siedziba Sekretariatu. Odwiedź nas!

Pin It on Pinterest