Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń

NSZZ "Solidarność"

Handlowa Solidarność chce wzmocnienia kontroli PIP

Handlowa Solidarność zwróciła się do Głównego Inspektora Pracy Wiesława Łyszczka o zintensyfikowanie kontroli w sklepach, które obchodzą zapisy ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele. Chodzi przede wszystkim o placówki, które zmieniają rodzaj przeważającej działalności w rejestrze PKD, aby skorzystać z wpisanych do ustawy wyłączeń od ograniczeń w handlu.

Przejdź

Oświadczenie ws. prób obchodzenia ograniczenia handlu w niedzielę przez „Żabkę”

Oświadczenie
W związku z próbą obchodzenia zapisów ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz niektóre inne dni Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” oświadcza, że zleci odpowiednie analizy prawne w tym zakresie

Komunikat

11 marca pracownicy handlu będą się mogli cieszyć pierwszą niedzielą wolną od pracy w związku z ustawą o ograniczeniu handlu w niedziele. Niestety już kilka tygodni przed wejściem ustawy w życie w mediach zaczęły się pojawiać doniesienia o coraz to nowych pomysłach sieci handlowych na obchodzenie lub łamanie przepisów ustawy.

Przejdź

A Niedziela będzie dla nas...

24 listopada Sejm uchwalił ustawę o ograniczeniu handlu w niedziele. Od 1 marca przyszłego roku pierwsza i ostatnia niedziela w miesiącu będzie handlowa. W 2019 roku sklepy będą czynne tylko w ostatnią niedzielę w miesiącu, a od 2020 roku wszystkie niedziele będą wolne od pracy w handlu.

Przejdź

Oświadczenie Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele

Komitet Inicjatywy ustawodawczej wyraża stanowczy sprzeciw wobec postępowania posłów Sejmowej Komisji ds. Polityki Społecznej i Rodziny, którzy doprowadzili do całkowitego wypaczenia projektu obywatelskiego.

Przejdź

Pismo do Głównego Inspektora Pracy 14 maja 2018 r.

Katowice,14.05.2018 r. Szanowny Pan Wiesław Łyszczek Główny Inspektor Pracy 02-315 Warszawa, ul. Barska 28/30 W związku z obserwowaną i realizowaną przez niektórych pracodawców praktyką polegającą na zmianie przeważającej działalności według Polskiej Klasyfikacji... czytaj dalej

Konferencja ETUI w Finlandii

W dniach 26-27 kwietnia br. dr Mateusz Warchał – doradca Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” afiliowanego w UniGlobal Union wziął udział w konferencji i warsztatach zorganizowanych przez European Trade Union Institute (ETUI).... czytaj dalej

Dołącz do nas!

Masz problemy w pracy? Uważasz, że w Twoim zakładzie pracy potrzebny jest związek zawodowy? Porozmawiaj z kolegami i zaproponuj założenie NSZZ „Solidarność”.

Siedziba Sekretariatu. Odwiedź nas!

Pin It on Pinterest