Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń

NSZZ "Solidarność"

Apel przewodniczącego Piotra Dudy do członków Związku

Podpisana 5 maja 2020 roku „Umowa programowa” pomiędzy NSZZ „Solidarność” a kandydatem
na Prezydenta RP Andrzejem Dudą gwarantuje kontynuację polityki, dzięki której polscy pracownicy,
a co za tym idzie również całe rodziny, bardzo dużo zyskali przez ostatnie pięć lat.

Przejdź

Czy w sklepach „Biedronka” zawyża się ilość klientów mogących przebywać jednocześnie w sklepie?

W dniu 20 kwietnia Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Jeronimo Martins Polska SA zwróciła się do Zarządu JMP SA, z wnioskiem o wyjaśnienie kwestii związanej z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 19 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń ilości klientów przebywających jednocześnie w sklepie tj. jeden klient na 15 m2 powierzchni sklepu.

Stanowisko Krajowej Sekcji Handlu

W ocenie Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia dotyczące liczby klientów mogących przebywać jednocześnie w placówkach handlowych powinno jednoznacznie odnosić się do powierzchni handlowej sklepu, nie zaś do powierzchni całkowitej.

Życzenia Wielkanocne

Niech Zmartwychwstały Chrystus w tym trudnym czasie obejmie nas w zdrowiu, pokoju i obejmie swoją opieką…

Przejdź

Przywrócić wszystkie niedziele handlowe, bo jest kryzys. To był pomysł opozycji. – Nie zgadzam się - mówi Alfred Bujara z Solidarności

Epidemia koronawirusa przyniesie ze sobą poważny kryzys gospodarczy – mówią o tym coraz głośniej eksperci na całym świecie. Jednym z „pobudzaczy” konsumpcji mógłby być powrót wszystkich niedziel handlowych.

Przejdź

Nowe zadania i uprawnienia organizacji związkowych w dobie epidemii-praktyczne zastosowanie przepisów tzw. tarczy antykryzysowej oraz Kodeksu pracy i Ustawy o związkach zawodowych. Tematem szkolenia online dla Przewodniczących Organizacji Zakładowych sektora finansowego NSZZ „Solidarność”.

W dniu 14 maja br. odbyło się szkolenie z zakresu stosowania przepisów w oparciu o mechanizmy opisane w rozwiązaniach antykryzysowych wprowadzonych w związku z epidemią COVID-19. Dr Mateusz Warchał, który przeprowadził spotkanie w formule on-line, zwrócił uwagę na... czytaj dalej

Minister Zdrowia odpowiada, że powierzchnia całkowita sklepu nie może być zastosowana przy liczeniu klientów przebywających jednocześnie w sklepie. Limit Klientów uzależniony jest od powierzchni na której odbywa się handel czy prowadzone są usługi. W konsekwencji nie można zaliczyć do niej np. powierzchni magazynowej, biurowej czy zaplecza socjalno-administracyjnego obiektu. Z naszej obserwacji wynika, że wiele podmiotów zastosowało przelicznik limitu klientów uwzględniając całkowitą powierzchnię sklepu, a nie powierzchnie handlową.

Odpowiedź Ministra Zdrowia.pdf Warszawa, 30 kwietnia 2020 ZPN.054.24.2020 Pan Alfred Bujara Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” Pan Dariusz Paczuski Zastępca Przewodniczącego Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ... czytaj dalej

Dołącz do nas!

Masz problemy w pracy? Uważasz, że w Twoim zakładzie pracy potrzebny jest związek zawodowy? Porozmawiaj z kolegami i zaproponuj założenie NSZZ „Solidarność”.

Wywiad Przewodniczącego Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Polsat News

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w TVN 24

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Radiu Maryja.

Siedziba Sekretariatu. Odwiedź nas!

Pin It on Pinterest