Komunikat w sprawie protestu

4 listopada Sekcja Krajowa Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” organizuje demonstrację w Warszawie. Chcemy  zaprotestować przeciwko niskim wynagrodzeniom i fatalnym warunkom zatrudnienia pracowników handlu. Chcemy upomnieć się o prawo pracowników do niedziel wolnych od pracy.

Przejdź

W czasie pandemii czas pracy sklepów został radykalnie wydłużony. Pracownicy wychodzą czasem z pracy o pierwszej, drugiej w nocy. To najczęściej kobiety. I nikogo nie interesuje jak mają dotrzeć do domu. Nie ma żadnego uzasadnienia do tego, by wydłużać czas pracy. Bo dziś problemem jeśli chodzi o jakość obsługi w sklepie nie jest czas pracy tego sklepu, ale brak pracowników. Obecnie pracownicy w marketach i dyskontach, pracują w systemie pracy wielozadaniowej, przy zmniejszonym składzie osobowym, robią wszystko od niedzieli do niedzieli, co powoduje przeciążenie pracą.

Przejdź

Porozumienie z Pracodawcami w sprawie uszczelnienia Ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę i świeta oraz w niektore inne dni

W związku z przekazaniem do Senatu uchwalonej przez Sejm ustawy o zmianie ustawy o ograniczeniu
handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni (,,Nowelizacja ustawy”),
w imieniu KSBHiU NSZZ „Solidarność”, Polskiej Izby Handlu oraz Konfederacji Lewiatan, mając na
względzie wspólny Interes pracowników, pracodawców i przedslęblorc:ów z branży handlowej.

Przejdź

Nowelizacja ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele

17 września Sejm przyjął nowelizację ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele. Uszczelnienia przepisów od wielu miesięcy domagała się handlowa „Solidarność”. Przed głosowaniem związkowcy odwiedzili biura klubów parlamentarnych i kół poselskich znajdujące się w budynkach Sejmu i apelowali do posłów o poparcie nowelizacji.

Przejdź

Dziękujemy wszystkim Posłankom i Posłom za poparcie ustawy uszczelniającej ograniczenie handlu w niedziele!!!
Handlowa „Solidarność”
17 września Sejm przyjął nowelizację ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele. Teraz projekt trafi do pod obrady Senatu.
Za przyjęciem nowelizacji głosowało 272 posłów, przeciw było 135, a 37 wstrzymało się od głosu. Senat ma teraz 30 dni na zajęcie się projektem uchwalonym przez Sejm.
Przejdź

To głosowanie będzie sprawdzianem dla posłów

15 września przedstawiciele handlowej „Solidarności” odwiedzili biura klubów parlamentarnych i kół poselskich znajdujące się w budynkach Sejmu. Związkowcy przekazali posłom apel o poparcie zmian w ustawie o ograniczeniu handlu w niedziele. 16 września Sejm ma zająć się nowelizacją ustawy na posiedzeniu plenarnym.

Przejdź

Stanowisko Prezydium Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ ||Solidarność||do projektu poselskiego Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni.

Stanowisko Prezydium Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”do projektu poselskiego Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni.

Komunikat w sprawie protestu

Komunikat   4 listopada Sekcja Krajowa Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” organizuje demonstrację w Warszawie. Chcemy  zaprotestować przeciwko niskim wynagrodzeniom i fatalnym warunkom zatrudnienia pracowników handlu. Chcemy upomnieć się o prawo pracowników do... czytaj dalej

Chcemy do powrotu godzin otwarcia sklepów takiego, jak przed pandemią, a więc do godzin 21.00 – 22.00. W czasie pandemii czas pracy sklepów został radykalnie wydłużony. Pracownicy wychodzą czasem z pracy o pierwszej, drugiej w nocy. To najczęściej kobiety. I nikogo... czytaj dalej

Oświadczenie

Oświadczenie Nawiązując do wspólnych uzgodnień Polskiej Izby Handlu, Konfederacji Lewiatan oraz KSBHiU NSZZ „Solidarność” dotyczących  zmian w Ustawie o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz niektóre inne dni zawartych w piśmie z dnia 5.10.2021r. Rada... czytaj dalej

„Tydzień szacunku dla pracowników handlu”

Strona kampanii
Petycja

Dołącz do nas!

Masz problemy w pracy? Uważasz, że w Twoim zakładzie pracy potrzebny jest związek zawodowy? Porozmawiaj z kolegami i zaproponuj założenie NSZZ „Solidarność”.

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Radiu Maryja 03.06.2020 r.

Wywiad Przewodniczącego Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Polsat News

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w TVN 24

Siedziba Sekretariatu. Odwiedź nas!

Pin It on Pinterest