Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń

NSZZ "Solidarność"

Stanowisko KEP w sprawie wolnych niedziel

Konferencja Episkopatu Polski z niepokojem odnotowuje pojawiające się sygnały, także ze strony rządzących, mówiące o możliwości nie tylko zatrzymania rozpoczętego w marcu ubiegłego roku procesu przywracania w naszej Ojczyźnie wszystkich niedziel wolnych od niekoniecznej pracy, ale wręcz uczynienia w tej kwestii kroku wstecz – czytamy w przyjętym 14 marca stanowisku Konferencji Episkopatu Polski w sprawie niedziel wolnych od pracy w handlu.

Małe sklepy tracą czy zyskują?

Nie ma żadnych danych pokazujących, że małe sklepy znikają z rynku przez ograniczenie handlu w niedziele. Twierdzenie, że 16 tys. sklepów zostało zamkniętych z tego powodu to piramidalna bzdura – wskazuje Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców. Wtórują mu organizacje zrzeszające właścicieli małych, polskich sklepów.

REFERENDUM STRAJKOWE W BIEDRONCE

To praca ponad siły – mówią pracownicy sieci Biedronka. W sklepie odpowiadają za wszystko, od zamiatania parkingu po rozładunek TIR-ów z towarem. Obowiązków ciągle przybywa, a liczba pracowników na zmianie od lat jest taka sama. Solidarność działająca w Biedronce... czytaj dalej

Dołącz do nas!

Masz problemy w pracy? Uważasz, że w Twoim zakładzie pracy potrzebny jest związek zawodowy? Porozmawiaj z kolegami i zaproponuj założenie NSZZ „Solidarność”.

Siedziba Sekretariatu. Odwiedź nas!

Pin It on Pinterest