Nowelizacja ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele

17 września Sejm przyjął nowelizację ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele. Uszczelnienia przepisów od wielu miesięcy domagała się handlowa „Solidarność”. Przed głosowaniem związkowcy odwiedzili biura klubów parlamentarnych i kół poselskich znajdujące się w budynkach Sejmu i apelowali do posłów o poparcie nowelizacji.

Przejdź

Dziękujemy wszystkim Posłankom i Posłom za poparcie ustawy uszczelniającej ograniczenie handlu w niedziele!!!
Handlowa „Solidarność”
17 września Sejm przyjął nowelizację ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele. Teraz projekt trafi do pod obrady Senatu.
Za przyjęciem nowelizacji głosowało 272 posłów, przeciw było 135, a 37 wstrzymało się od głosu. Senat ma teraz 30 dni na zajęcie się projektem uchwalonym przez Sejm.
Przejdź

To głosowanie będzie sprawdzianem dla posłów

15 września przedstawiciele handlowej „Solidarności” odwiedzili biura klubów parlamentarnych i kół poselskich znajdujące się w budynkach Sejmu. Związkowcy przekazali posłom apel o poparcie zmian w ustawie o ograniczeniu handlu w niedziele. 16 września Sejm ma zająć się nowelizacją ustawy na posiedzeniu plenarnym .

Przejdź

Stanowisko Prezydium Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ ||Solidarność||do projektu poselskiego Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni.

Stanowisko Prezydium Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”do projektu poselskiego Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni.

Petycja dotycząca suwerenności cyfrowej

Koalicja Polskiej Karty Suwerenności Cyfrowej w okolicach maja rozpoczęła zbieranie podpisów pod petycją mającą na celu wprowadzenie przepisów gwarantujących uczciwą konkurencję w przestrzeni cyfrowej; wyższą ochronę użytkowników przed naruszeniami platform; lepsze traktowanie pracowników przez zagranicznych przedsiębiorców działających w Polsce.

Przejdź

„To jest skandaliczna sytuacja”. Mocne słowa Piotra Dudy ws. obchodzenia ustawy o wolnych niedzielach. Jest apel do rządu

To jest skandaliczna sytuacja. Nasz projekt „Solidarności” był projektem dobrym, ale posłowie mają prawo do zmian w tym projekcie i stało się to, co się stało. Dlatego z tego miejsca apeluję o jak najszybszą nowelizację i uszczelnienie tej ustawy – zaapelował ws. ustawy zakazującej handlu w niedzielę przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Przejdź

Śniadek: Spór dotyczący handlu w niedziele ma charakter cywilizacyjno-kulturowy

– Z całą pewnością kraje Europy Zachodniej, czyli np. Francja, Niemcy, Austria i inne, w których obowiązuje zakaz handlu w niedzielę, nie robili tego w trosce o pracowników handlu, tylko motywowani innymi względami. Naśladujmy Europę w dobrych wzorach, nie sprowadzajmy Polaków wyłącznie do roli konsumentów i siły nabywczej dla wielkich marketów – mówi Janusz Śniadek, poseł Prawa i Sprawiedliwości, w latach 2002–2010 przewodniczący NSZZ „Solidarność”.

Przejdź

„Tydzień szacunku dla pracowników handlu”

Strona kampanii
Petycja

Dołącz do nas!

Masz problemy w pracy? Uważasz, że w Twoim zakładzie pracy potrzebny jest związek zawodowy? Porozmawiaj z kolegami i zaproponuj założenie NSZZ „Solidarność”.

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Radiu Maryja 03.06.2020 r.

Wywiad Przewodniczącego Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w Polsat News

Wywiad Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków,
Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność Alfreda Bujary w TVN 24

Siedziba Sekretariatu. Odwiedź nas!

Pin It on Pinterest