Legitymacja

Odsłon : 388002
Start Aktualności No images

REGION ZIEMIA PRZEMYSKA

Uroczysty apel harcerski w Przemyślu odbędzie się 1 sierpnia 2019 r.
o godzinie 17.00 pod Pomnikiem Orląt Przemyskich:

• oddanie honoru Powstańcom Warszawskim - syreny miejskie
  • podniesienie flagi państwowej na maszt, odśpiewanie hymnu
  • uroczysty apel harcerski, odczytanie Rozkazu Specjalnego Komendanta Hufca ZHP Ziemi Przemyskiej im. Orląt Przemyskich
  • gawęda okolicznościowa
  • złożenie kwiatów pod tablicą Szarych Szeregów

Fotografia: www.ipn.gov.pl
Przeczytaj: tutaj

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci
Stanisława Żółkiewicza
zasłużonego działacza opozycji antykomunistycznej,
współzałożyciela pierwszych struktur NSZZ "Solidarność",
działacza społecznego i kresowego.

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się 3 sierpnia 2019 roku
o godz. 13.00  w kościele pw. Św. Józefa (Salezjanie) w Przemyślu,
ciało zmarłego spocznie na Cmentarzu Zasanie.

Z rodziną oraz wszystkimi bliskimi zmarłego łączymy się w żalu
i składamy wyrazy głębokiego współczucia.

Członkowie Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” 13 i 14 lipca pielgrzymowali do grobu bł. ks. Jerzego Popiełuszki pod hasłem „Męczenniku prawdy i wolności, módl się za nami”. W październiku bieżącego roku przypada 35. rocznica męczeńskiej śmierci Patrona Solidarności.
„W nocy 19 października 1984 r. został uprowadzony przez oficerów służb specjalnych MSW i brutalnie zamordowany. Pogrzeb, który zyskał spontanicznie miano „historycznego” ze względu na jego wymowę religijno-patriotyczną jak i ponad półmilionową liczbę jego uczestników, odbył się w Warszawie 3 listopada. Ciało zamęczonego kapłana, na usilne prośby licznych środowisk, zostało złożone przy świątyni na Żoliborzu, gdzie prowadził posługę duszpasterską.”

17-18 sierpnia 2019 r. na Wielkiej Krokwi w Zakopanem odbędą się Letnie Grand Prix w skokach narciarskich i zawody o Puchar "Solidarności" w Skokach Narciarskich.
Region Ziemia Przemyska organizuje wyjazd w dniach 16-18 sierpnia. Zamówiliśmy wejściówki na sobotę 17 sierpnia na konkurs drużynowy.  Szczegóły i zapisy u przewodniczących Oddziałów Zarządu Regionu do 20 lipca br.

Nikt tak nie wspiera wartości chrześcijańskich jak „Solidarność” – powiedział Arcybiskup Metropolita Warmiński Józef Górzyński na otwarcie posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, które 26 czerwca po raz pierwszy w historii Związku odbyło się w Olsztynie.
Dyskusję zdominował temat przyszłorocznego budżetu, w tym podwyżek w sferze finansów publicznych i płacy minimalnej oraz temat polskiej polityki wobec zmian klimatu.

W sobotę i niedzielę, 15-16 czerwca 2019 r. w Bazylice Matki Bożej Królowej Polski w Stalowej Woli odbywały się dwudniowe uroczystości wprowadzenia relikwii Błogosławio-nego Księdza Jerzego Popiełuszki, organizowane przez Region Ziemia Sandomierska NSZZ „Solidarność” i MOZ Huty Stalowa Wola NSZZ „Solidarność. W pierwszym dniu odbył się maryjny koncert Zespołu Śląsk pod tytułem „Bogurodzica” najpiękniejszych i najbardziej znanych polskich pieśni maryjnych. Uroczystość wprowadzenia relikwii Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki miała miejsce w niedzielę na rozpoczęcie Eucharystii. W procesji najbliższa rodzina księdza Jerzego - siostra Teresa i  brat Józef z żoną Alfredą - wniosła i przekazała relikwie krwi i serca Patrona "Solidarności". Przed ołtarzem w Bazylice stanęło kilkanaście pocztów sztandarowych, w tym sztandar Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” w składzie: Andrzej Obszarny, Bolesław Mikulin i Donald Krzysik. Obecny był także Przewodniczący Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” Szymon Wawrzyszko.

Poprawiony ( czwartek, 27 czerwca 2019 11:24 )

14 czerwca br. około tysiąca pracowników Poczty Polskiej z całego kraju uczestniczyło w pikiecie przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów w Warszawie. Brali w niej udział także pracownicy Poczty z Przemyśla wspierani przez związkowców z MZK Sp. z.o.o w Przemyślu, Przemyskiej Spółdzielni Mieszkaniowej w Przemyślu, Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”. Pikietujących wsparli również związkowcy z Sekcji Muzealników oraz pracowników wymiaru sprawiedliwości koczujący od 7 maja  w miasteczku przed Ministerstwem Sprawiedliwości domagając się podwyżki płac. Pracownicy Poczty od miesięcy żądają 500 złotych podwyżki, skarżą się na przemęczenie, brak etatów, skomplikowaną strukturę i niskie płace. Od rządu przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej Bogumił Nowicki domagał się konstruktywnych rozmów na temat poprawy złej kondycji finansowej Poczty i poprawy sytuacji pracowników. Przedstawiciele protestujących wręczyli petycję w Kancelarii Premiera, w której domagali się renegocjacji układu zbiorowego, podwyżki wynagrodzenia podstawowego, rzeczowej debaty o przyszłości Poczty Polskiej, sprawowania nadzoru nad organami zarządzającymi spółką i przywrócenia statusu urzędnika państwowego pracownikom poczty. Po wręczeniu petycji demonstranci pokojowo rozeszli się, twierdząc jednak, że w razie nie spełnienia ich postulatów wrócą walczyć o swoje prawa.

W dniach 7-9 czerwiec Region Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” organizował wycieczkę integracyjną do miejscowości Pewel Mała k/Żywca w malowniczej dolinie rzeki Koszarawy – Ośrodek Wczasowy Czahówka. W dniu przyjazdu uczestnicy zwiedzili Muzeum Browaru Żywiec, które zostało uruchomione 9 września 2006 r. w wykutych w skale piwnicach leżakowych żywieckiego browaru z okazji 150 - lecia jego istnienia. W drugim dniu pobytu chętni mieli możliwość zwiedzenia Żywca w tym Pałac Habsburgów wzniesiony w 1885-95 z inicjatywy arcyksięcia Albrechta Fryderyka Rudolfa Habsburga. Żywieccy Habsburgowie zapisali się bardzo pozytywnie w dziejach Polski – także walcząc pod biało-czerwoną flagą. W sobotnie popołudnie uczestnicy zwiedzili Elektrownię szczytowo–pompową Porąbki – Żar wraz ze zbiornikiem  wodnym. W niedzielę uczestniczyli we mszy świętej w kaplicy w Kiełbasowie, której założycielem był leśniczy Mazer, spokrewniony przez swoją żonę z rodziną Habsburgów. W godzinach południowych zorganizowano wyjazd, aby przejść drogą krzyżową Golgota Beskidu wiodącą ze wsi Radziechowy na szczyt wzgórza Matyska w Beskidzie Śląskim. Na szczycie góry znajduje się Krzyż Milenijny. Inicjatorem budowy Krzyża Milenijnego i Golgoty Beskidu był ks. prałat Stanisław Gawlik.

Fotki zrobione przez uczestników wycieczki

Z głębokim smutkiem i żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci naszego Kolegi śp. Romana Pawełko
Przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" Miejski Ośrodek Zapobiegania Uzależnieniom w Przemyślu.

Składamy szczere wyrazy współczucia Rodzinie i Bliskim.

Msza św. żałobna odprawiona zostanie 18 czerwca  (wtorek) 2019 r. o godz. 14.00 w Kościele Parafialnym pw. Św. Piotra i Pawła w Medyce,
po której nastąpi odprowadzenie Zmarłego na miejsce wiecznego spoczynku.

Polecamy modlitwom śp. Romana, aby w domu Ojca cieszył się wieczną radością i nagrodą Jezusa Miłosiernego.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 47