Legitymacja

Odsłon : 392944
Start Aktualności No images

REGION ZIEMIA PRZEMYSKA

Z satysfakcją przyjęliśmy informację o otwarciu przez Polską Spółkę Gazownictwa Sp. z o.o. telefonicznego centrum kontaktowego tworząc tym samym około 80 nowych miejsc pracy w Jarosławiu. To pierwsze kroki do odbudowania zakładu gazowniczego w Jarosławiu. W styczniu 2013 roku doszło do likwidacji tego zakładu w tym mieście pomimo protestów związkowców, pikiet i sprzeciwu społecznego. Tym samym na słowa naszego uznania zasługuje pani minister Anna Schmidt-Rodziewicz, dzięki jej zaangażowaniu w tę sprawę można mówić o sukcesie. To nie tylko jej osobiste zaangażowanie i determinacja, ale zrozumienie głoszonego przez nas od lat problemu związanego z degradacją regionu i naszych miast poprzez wyprowadzanie dobrych miejsc pracy i likwidacji zakładów pracy. To jedna z wielu spraw i inicjatyw pro pracowniczych podjętych przez panią minister. Nie ukrywamy, że liczymy na więcej!

Dobrym sygnałem jest i to, że PKP Cargo S.A. zamierza wrócić do Gniewczyny Trynieckiej z budową wagonów towarowych. Oby te kroki wreszcie, podobnie jak w Jarosławiu zaowocowały miejscami pracy. Byliśmy przeciwnikami decyzji o likwidacji Fabryki Wagonów "Gniewczyna" i stale przypominaliśmy o potrzebie jego funkcjonowania. W tym przypadku również sprawa musiała trafić na dobry grunt i ludzi, którzy nie tylko kierują się ekonomią, ale przede wszystkim aspektem społecznym.

– Z ogromnym żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Pana Ojca, Kornela Morawieckiego. Człowieka „Solidarności”, osoby niezwykle nam bliskiej, wielkiego Bohatera polskiej drogi do wolności – napisał w liście kondolencyjnym do Premiera Mateusza Morawieckiego przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. - Łączymy się w bólu i modlitwie z Panem, pańską rodziną, bliskimi i przyjaciółmi .

Cały list tutaj

www.solidarnosc.org.pl

Stefan Kubowicz w październiku skończyłby 72 lata. Był wieloletnim skarbnikiem Komisji Krajowej. Wcześniej aktywnie działał w Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność".

Uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz odznaczeniami: Zasłużony dla NSZZ „Solidarność” (przyznany przez XXVII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”), Honorowej Statuetki „Przyjaciel Oświaty” (przyznany przez Radę Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”), Zasłużony dla Regionu Małopolskiego (przyznany przez Prezydium Zarządu Regionu Małopolskiego).

Pogrzeb odbędzie się w sobotę 28 września o godzinie 12:00 w miejscowości Kasina Wielka  w kościele pw. Matki Bożej Częstochowskiej.

Nasza Matko i Królowo – Matko Boża Robotników Solidarności,
Ziemia Przemyska i jej mieszkańcy witają Ciebie z wielką radością, z sercami pełnymi wiary i chrześcijańskiej ufności. Przybywasz do nas w symbolu tej Częstochowskiej ikony. Jakże bliską jest nam Twoja matczyna twarz znaczona bliznami. Jednak na tym obrazie otulona jesteś naszymi narodowymi barwami i znakami naszej solidarnej walki o wolną Ojczyznę. Królowo Polski! Ty jako nasza Matka i Królowa wiesz, jak długą i trudną drogę przyszło nam przejść przez ostatnie dziesięciolecia.

Witając Ciebie w tej świątyni najpierw dziękujemy za Twoją opiekę nad naszym narodem i dar wywalczonej wolności.
Dziękujemy Ci za duszpasterską posługę bł. ks. Jerzego Popiełuszki - Patrona „Solidarności”, który uczył wszystkich jak zwyciężać z różańcem w dłoni. Świadectwem swojego życia pokazał nam, że autentycznie przeżywana wiara rodzi postawę zatroskania o dobro innych ludzi.
Dziękujemy Ci za niezłomnego ducha polskich robotników. Robotników gotowych do poświęceń w imię poszanowania godności człowieka i ludzkiej pracy: robotników z Poznania, Gdańska, Radomia, ze Śląska, robotników całej Polski.
Maryjo, w Twym przecudownym obrazie Matki Bożej Robotników Solidarności nawiedzasz nasze świątynie rozsiane po przemyskiej ziemi - zapraszamy Ciebie do naszych rodzin i naszych miejsc pracy. Niech serca nasze radują Twoje Matczyne serce, które zawsze
wskazuje na Zbawiciela. Pragniemy wpatrywać się w Twoją Matczyną, pełną miłosierdzia twarz i prosić o Twoją szczególną opiekę i orędownictwo. Z ufnością będziemy wypowiadać nasze prośby, nasze troski i dziękować za tak wiele dobra.
Matko Boża, prosimy, wypraszaj u Twego Syna potrzebne nam łaski w czynieniu dobra. Wypraszaj światu pokój, wspieraj Kościół i naszą Ojczyznę w trudach zmagania się ze złem. Wlej w nasze serca szczery patriotyzm i umiłowanie ewangelicznego życia. Wspieraj związkowy trud „Solidarności” w staraniach przywracania szacunku dla Boga i Ojczyzny. Uproś nam łaskę jedności i zgody, abyśmy tak, jak w początkach rodzącej się „Solidarności” stanowili jedno. Abyśmy z naszej przynależności do Chrystusa mogli czerpać siłę do rozwiązywania codziennych problemów. Wspomagaj nasze rodziny, zachowaj nasze dzieci od zgorszenia, a młodzieży daj światło rozeznawania co miłe Bogu.
Matko Boża Robotników Solidarności, Tobie oddajemy te piękne dni modlitwy przed Twoim Obrazem i krzyżem Twojego Syna. Niech będzie to czas naszego wzrastania i umocnienia dla dobra przyszłości naszej Ojczyzny i naszego regionu. Bądź nam na zawsze Matką na drodze naszego zbawienia i weź nas w swoją opiekę, kiedy z ufnością do Ciebie się zwracamy.
Królowo Polski !  Matko Boża Robotników Solidarności módl się za nami !!!

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności jest od lat tradycją NSZZ „Solidarność”. Obraz i jego peregrynacja związane są z Ogólnopolską Pielgrzymką Ludzi Pracy na Jasną Górę, która odbywa się co roku w trzecią sobotę i niedzielę września. Po raz pierwszy zorganizowana została w 1983 roku przez ks. Jerzego Popiełuszkę dla robotników Huty Warszawa. Rok później pielgrzymi przybyli z wielu regionów Polski i modlili się o dobrą i godną pracę oraz  o godne traktowanie pracowników. Każdego roku podczas mszy św. na Jasnej Górze ikonę przejmuje ten Region, który będzie organizatorem Pielgrzymki Ludzi Pracy w roku kolejnym. Ten zaszczytny obowiązek w roku 2020 przypadnie wspólnie Regionowi Rzeszowskiemu oraz Regionowi Ziemia Przemyska. W okresie od 21 września 2019 roku do 11 stycznia 2020 roku obraz Matki Bożej Robotników Solidarności wraz z relikwiami bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona „Solidarności” oraz krzyżem robotników z Nowej Huty będzie peregrynował w Regionie Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”.

Uroczyste powitanie obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności
w Regionie Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”

W dniu 21 września 2019 roku o godz. 18.00 uroczyście powitamy obraz
Matki Bożej Robotników Solidarności w Bazylice Archikatedralnej pw. Św. Jana Chrzciciela i Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Przemyślu.

W imieniu Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”
zapraszamy członków NSZZ „Solidarność” oraz wszystkich, którzy pragną przywitać Matkę Bożą i wspólnie połączyć się w modlitwie za Kościół, Ojczyznę, za rodziny i nasz Region.

Jak co roku, w trzecią sobotę i niedziela września pielgrzymowaliśmy do stóp Jasnogórskiej Pani, aby powierzyć Matce Zbawiciela swoje codzienne życie i modlić się w intencji Kościoła, Ojczyzny i ludzi pracy. Gospodarzem tegorocznej 37. pielgrzymki był Region Podkarpacie, po którym przez ostatni rok peregrynował Obraz Matki Bożej Robotników Solidarności oraz Region Częstochowski.
Pielgrzymkę Ludzi Pracy zainaugurował w sobotę koncert Orkiestry Dętej Gminy Miejsce Piastowe. Wieczornej mszy św. na Szczycie przewodniczył abp Adam Szal Metropolita Przemyski. Tego dnia związkowcy i ich rodziny wzięli również udział w Apelu Jasnogórskim w Kaplicy Cudownego Obrazu, Drodze Krzyżowej na Wałach Jasnogórskich, której rozważania prowadził Region Podkarpacie oraz o północy we mszy św. w Bazylice i nocnym czuwaniu modlitewnym przy Matce Bożej.
Głównym wydarzaniem Pielgrzymki Ludzi Pracy była niedzielna uroczysta msza św. pod przewodnictwem abp. Józefa Kupnego, Krajowego Duszpasterza Ludzi Pracy. Homilię wygłosił abp Adam Szal, eucharystię koncelebrowali duszpasterze Ludzi Pracy i kapelani NSZZ „Solidarność”.
W modlitwie udział wzięła rodzina bł. ks. Jerzego Popiełuszki, a także przedstawiciele rządu, parlamentarzyści i samorządowcy.

W 39. rocznicę Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność” zapraszamy na uroczystą mszę św., która zostanie odprawiona
31 sierpnia 2019 r. o godz.  09.00 w kościele pw. Świętej Trójcy  w Przemyślu

Po mszy św. zostaną złożone wiązanki kwiatów pod tablicą Bł. Księdza Jerzego Popiełuszki, a następnie po przemarszu na Kamienny Most - pod tablicą upamiętniającą wydarzenia sierpnia 1982 roku w Przemyślu.

31 sierpnia obchodzimy jako święto państwowe - Dzień Solidarności i Wolności - ustanowione przez Sejm RP 27 lipca 2005 roku. Dzień ten upamiętnia wolnościowy zryw Polaków przeciwko ustrojowi PRL, łamaniu praw człowieka i obywatela, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia spod jego panowania krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Święto to było obchodzone po raz pierwszy w 25. rocznicę powstania Solidarności oraz porozumień sierpniowych zawartych pomiędzy władzami komunistycznymi a przedstawicielami robotniczych komitetów strajkowych.
Utworzenie "Solidarności" wynikło z fali strajków ogólnopolskich. Pierwsze wystąpienia pojawiły się na Lubelszczyźnie po tym, jak 1 lipca 1980 r. rząd ogłosił podwyżki cen mięsa i wędlin. Wtedy strajki podjęły Państwowe Zakłady Lotnicze w Świdniku, następnie przyłączały się: Fabryka Samochodów Ciężarowych w Lublinie, Fabryka Maszyn Rolniczych "Agromet", Lubelskie Zakłady Naprawy Samochodów , Zakłady Azotowe "Puławy", a  18 lipca protestowało już około 70. zakładów. Bardzo szybko strajki objęły całą Polskę. Miały tak ogromny zasięg, że władze pomimo wprowadzanych represji nie były w stanie stłumić ich siłą i podjęły rokowania w Szczecinie i Gdańsku. Efektem rozmów  przedstawicieli Komisji Rządowej z robotnikami było podpisanie „Porozumień sierpniowych": 30 sierpnia w Szczecinie i 31 sierpnia w Gdańsku. Na Śląsku zawarto porozumienie 3 września w Jastrzębiu Zdroju. Międzyzakładowy Komitet Strajkowy wysunął listę 21 postulatów, na których czele umieszczono żądanie utworzenia wolnych związków zawodowych jako prawdziwego reprezentanta robotników. Pozostałe dotyczyły przestrzegania praw i wolności konstytucyjnych, zniesienia przywilejów partyjnych, a także poprawy warunków bytowych społeczeństwa.

Uroczysty apel harcerski w Przemyślu odbędzie się 1 sierpnia 2019 r.
o godzinie 17.00 pod Pomnikiem Orląt Przemyskich:

• oddanie honoru Powstańcom Warszawskim - syreny miejskie
  • podniesienie flagi państwowej na maszt, odśpiewanie hymnu
  • uroczysty apel harcerski, odczytanie Rozkazu Specjalnego Komendanta Hufca ZHP Ziemi Przemyskiej im. Orląt Przemyskich
  • gawęda okolicznościowa
  • złożenie kwiatów pod tablicą Szarych Szeregów

Fotografia: www.ipn.gov.pl
Przeczytaj: tutaj

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci
Stanisława Żółkiewicza
zasłużonego działacza opozycji antykomunistycznej,
współzałożyciela pierwszych struktur NSZZ "Solidarność",
działacza społecznego i kresowego.

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się 3 sierpnia 2019 roku
o godz. 13.00  w kościele pw. Św. Józefa (Salezjanie) w Przemyślu,
ciało zmarłego spocznie na Cmentarzu Zasanie.

Z rodziną oraz wszystkimi bliskimi zmarłego łączymy się w żalu
i składamy wyrazy głębokiego współczucia.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 48