Dziś jest: Poniedziałek 23 maja 2022 Imieniny: Iwony, Emilii, Dezyderiusza

Zmarła Irena Kopystyńska

Jasło, 3 kwietnia 2018 r.

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci zasłużonej dla „Solidarności” naszej Koleżanki Ireny Kopystyńskiej. Uroczystości pogrzebowe odbyły się 3 kwietnia br. w Sanktuarium św. Antoniego w Jaśle, a następnie na Starym Cmentarzu w Jaśle.

Śp. Irena Kopystyńska była jedną z założycielek NSZZ „Solidarność” w ZOZ Jasło. W 1981 r. zostaje wybrana członkiem Komisji Zakładowej. Po ogłoszeniu stanu wojennego nie zaprzestaje działalności, podejmuje współpracę z podziemnymi strukturami „Solidarności” w Jaśle, kolporterka ulotek i niezależnych wydawnictw, działaczka Duszpasterstwa Ludzi Pracy w Jaśle.

W 1989 r. czynnie włącza się w reaktywację Związku na terenie zakładu. Od 1989 do 2006 r. pełni funkcję członka Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w Szpitalu Specjalistycznym w Jaśle.

W 1990 na II WZD Regionu Małopolska w Krakowie zostaje wybrana członkiem Regionalnej Komisji Rewizyjnej Regionu Małopolska, funkcję tą pełni do 1998 r. W tym samym roku zostaje wybrana delegatem na WZD Regionu Podkarpacie. Od czerwca 1998 do 2002 r. pełni funkcję członka Regionalnej Komisji Rewizyjnej Regionu Podkarpacie.

Wyróżniona tytułem Zasłużony dla Regionu Podkarpacie NSZZ „Solidarność”.

Rodzinie i przyjaciołom zmarłej składamy szczere wyrazy współczucia i zapewniamy o naszej modlitwie i pamięci.