Dziś mamy: sobotę, 31 lipca 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

KOLEJNE POSIEDZENIE ZARZĄDU REGIONU ( 14 lipca 2021 r.)

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. na drugim w tym roku posiedzeniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG).

Praca w upale

Praca w upały wiąże się z dodatkowymi obowiązkami, nałożonymi na pracodawców. W wielu krajach są one uregulowane prawnie. W Polsce warunki pracy w upały regulują przepisy BHP. Firma musi m.in. zapewnić pracownikom wodę do picia. Ponadto osoba zatrudniona może przerwać wykonywanie pracy, jeżeli źle się poczuje przez wysoką temperaturę.

Gorzowscy działacze opozycji antykomunistycznej odznaczenie Krzyżem Wolności i Solidarności.

W czwartek, 8 lipca, w Szczecinie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych Krzyż Wolności i Solidarności działaczom opozycji antykomunistycznej.
Ceremonia miała miejsce w sali konferencyjnej Instytutu Pamięci Narodowej – Przystanek Historia w Szczecinie.

Obniżyliśmy wiek emerytalny. Teraz czas na "Emerytury za staż"

Od dzisiaj formalnie rusza obywatelska inicjatywa ustawodawcza "Emerytura za staż". Zgodnie z postanowieniem Marszałek Sejmu Elżbiety Witek z dniem 30 czerwca br., która przyjęła wniosek o utworzeniu "Komitetu Obywatelskiego Inicjatywy Ustawodawczej ustawy o zmianie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz zmianie niektórych ustaw" - można formalnie rozpocząć akcję zbiórki podpisów po naszym projektem.

Konkurs plastyczny "Gorzowski fenomen - 31 sierpnia 1982 r."

Rusza konkurs plastyczny dla całych rodzin. „Gorzowski fenomen – 31 sierpnia 1982 r.” Uczestnikami konkursu mogą być dzieci wraz ze swoimi rodzinami. Praca może być wspólnym dziełem dziecka i jego rodziny jednak o widocznym wkładzie dziecka.

Spotkanie Solidarność - Verdi

W dniach 18 - 19 czerwca odbyło się 25 jubileuszowe spotkanie Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" Region Gorzów Wlkp. i Seniorów Związku Zawodowego Verdi Region Północnowschodnia Brandenburgia.

28.06.2021 Plenarne Posiedzenie WRDS Województwa Lubuskiego

Po półrocznej przerwie pierwszy raz w tym roku spotkali się członkowie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego Województwa Lubuskiego (WRDS). Aktualna sytuacja pandemiczna pozwoliła na stacjonarne posiedzenia Rady, które odbyło się w Sali Kolumnowej Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze.

Za nami pierwsze od miesięcy stacjonarne posiedzenie Komisji Krajowej

W trakcie wczorajszego posiedzenia Komisji Krajowej, które odbyło się pierwszy raz od sierpnia 2020 w formie stacjonarnej członkowie Komisji Krajowej m.in. przyjęli sprawozdanie z wykonania budżetu Komisji Krajowej za rok 2020 oraz preliminarz budżetu na rok 2021.

Wojewoda Lubuski na posiedzeniu Zarządu Regionu

Po przejściu trzeciej fali pandemii koronawirusa po 8 miesiącach przerwy stacjonarnie spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność . Przewodniczący ZRG Waldemar Rusakiewicz wręczył „Feniksa za 2019 r.”- Przewodniczącemu NSZZ „Solidarność” w drezdeneckiej firmie Victaulic Polska Sp. z o.o. Jarosławowi Sauermanowi Wyróżnienie corocznie jest przyznawane za szczególne zasługi na rzecz rozwoju Związku przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”.

"Polski Ład” oceniamy z ostrożnym optymizmem. Czekamy na szczegóły!

Rozwiązania zaproponowane w „Polskim Ładzie” przyjmujemy z ostrożnym optymizmem. W ogólnym przekazie wiele z nich wychodzi naprzeciw postulatom „Solidarności”, ale jak w każdym takim przypadku „diabeł tkwi w szczegółach”. Dlatego bardzo rzetelnie w ramach dialogu społecznego ocenimy konkretne projekty.