Solidarność Podbeskidzie Zmarł biskup Janusz Zimniak

Zmarł biskup Janusz Zimniak

W piątek 24 maja 2024 roku w bielskim Szpitalu Wojewódzkim zmarł biskup Janusz Zimniak, uhonorowany tytułem „Zasłużony dla podbeskidzkiej Solidarności”. Miał 90 lat.

Janusz Zimniak urodził się 6 września 1933 r. w Tychach. W 1951 r. wstąpił do Śląskiego Seminarium Duchownego. 9 września 1956 r. przyjął w katedrze katowickiej święcenia kapłańskie. Jako wikary pracował m.in. w bielskiej parafii Trójcy Przenajświętszej (1957-1961).

2 września 1980 r. Jan Paweł II mianował ks. dr. Janusza Zimniaka biskupem pomocniczym diecezji katowickiej i biskupem tytularnym Polignano. Konsekracja biskupa nominata odbyła się 4 listopada 1980 r. w katedrze Chrystusa Króla w Katowicach. Święceń udzielił mu ówczesny katowicki biskup diecezjalny Herbert Bednorz, któremu asystowali miejscowi biskupi pomocniczy: Józef Kurpas i Czesław Domin.

25 marca 1992 r. papież Jan Paweł II mianował bp. Janusza Zimniaka biskupem pomocniczym diecezji bielsko-żywieckiej. Papież Benedykt XVI styczniu 2010 przyjął rezygnację bp. Zimniaka z pełnienia posługi biskupa pomocniczego w związku z osiągnięciem wieku emerytalnego.

Bp Janusz Zimniak podczas promocji książki „Czas próby” w bielskiej Książnicy Beskidzkiej w lutym 2006 roku. Obok niego Andrzej Grajewski, Patrycjusz Kosmowski i Henryk Juszczyk.

Biskup Janusz Zimniak w 2006 r. został uhonorowany tytułem „Zasłużony dla podbeskidzkiej Solidarności”. Związkowcy przypomnieli wówczas, że bp Zimniak w lutym 1981 roku uczestniczył w kierowanej przez biskupa Bronisława Dąbrowskiego grupie mediacyjnej podczas strajku generalnego na Podbeskidziu. Jako biskup pomocniczy diecezji katowickiej wspierał „Solidarność” – także w najtrudniejszych chwilach stanu wojennego, gdy odwiedzał strajkujących górników na dole kopalni „Piast” oraz związkowców uwięzionych w obozach dla internowanych. Od momentu powstania diecezji bielsko-żywieckiej wspierał podbeskidzką „Solidarność” swą radą i duszpasterską posługą.

Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie…

Uroczystości pogrzebowe świętej pamięci Biskupa Janusza Zimniaka odbędą się w piątek 31 maja 2024 r. w Katedrze Świętego Mikołaja w Bielsku-Białej:

godzina 10:00 – wprowadzenie do Katedry i czuwanie
godzina 12:00 – Msza Święta Pogrzebowa

Po Mszy Świętej przejście w kondukcie na Cmentarz Katedralny przy ulicy Grunwaldzkiej (1 kilometr) i złożenie do grobu zasłużonych kapłanów zgodnie z wolą Zmarłego.