Legitymacja

Naszą witrynę przegląda teraz 15 gości
Odsłon : 410327
Start No images

Stefan Kubowicz w październiku skończyłby 72 lata. Był wieloletnim skarbnikiem Komisji Krajowej. Wcześniej aktywnie działał w Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność".

Uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz odznaczeniami: Zasłużony dla NSZZ „Solidarność” (przyznany przez XXVII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”), Honorowej Statuetki „Przyjaciel Oświaty” (przyznany przez Radę Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”), Zasłużony dla Regionu Małopolskiego (przyznany przez Prezydium Zarządu Regionu Małopolskiego).

Pogrzeb odbędzie się w sobotę 28 września o godzinie 12:00 w miejscowości Kasina Wielka  w kościele pw. Matki Bożej Częstochowskiej.

Stefan Kubowicz, ur. 20 X 1947 r. w Kasinie Wielkiej. Absolwent Wydziału Matematyczno-Fizycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1971 r. asystentem stażystą na Uniwersytecie Jagiellońskim. Od 1972 r. nauczyciel w X LO im. KEN w Krakowie. Od IX 1980 r. w „Solidarności”, przewodniczący Komisji Międzyzakładowej POiW Kraków-Śródmieście. W 1981 r. delegat na WZD Regionu Małopolska, członek Zarządu Regionu. Od X 1989 r. członek Prezydium Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania, a od XII 1990 r. przewodniczący tej Sekcji, od I 1992 r. przewodniczący Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność”. Od 1995 r. delegat na Krajowy Zjazd Delegatów, od 1992 r. członek Prezydium Komisji Krajowej, od 2002 r. skarbnik Komisji Krajowej. Od 1992 r. delegat Sekcji Krajowej Oświata i Wychowania do International Education. Od 2000 r. przewodniczący Stowarzyszenia Instytutu Promocji Nauczycieli „Solidarności”. (ml/Encyklopedia Solidarności)

Zasłużony dla Regionu

Publikacje