Legitymacja

Naszą witrynę przegląda teraz 3 gości
Odsłon : 426543
Start No images

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności jest od lat tradycją NSZZ „Solidarność”. Obraz i jego peregrynacja związane są z Ogólnopolską Pielgrzymką Ludzi Pracy na Jasną Górę, która odbywa się co roku w trzecią sobotę i niedzielę września. Po raz pierwszy zorganizowana została w 1983 roku przez ks. Jerzego Popiełuszkę dla robotników Huty Warszawa. Rok później pielgrzymi przybyli z wielu regionów Polski i modlili się o dobrą i godną pracę oraz  o godne traktowanie pracowników. Każdego roku podczas mszy św. na Jasnej Górze ikonę przejmuje ten Region, który będzie organizatorem Pielgrzymki Ludzi Pracy w roku kolejnym. Ten zaszczytny obowiązek w roku 2020 przypadnie wspólnie Regionowi Rzeszowskiemu oraz Regionowi Ziemia Przemyska. W okresie od 21 września 2019 roku do 18 stycznia 2020 roku obraz Matki Bożej Robotników Solidarności wraz z relikwiami bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona „Solidarności” oraz krzyżem robotników z Nowej Huty będzie peregrynował w Regionie Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”.

Uroczyste powitanie obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności
w Regionie Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”

W dniu 21 września 2019 roku o godz. 18.00 uroczyście powitamy obraz
Matki Bożej Robotników Solidarności w Bazylice Archikatedralnej pw. Św. Jana Chrzciciela i Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Przemyślu.

W imieniu Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”
zapraszamy członków NSZZ „Solidarność” oraz wszystkich, którzy pragną przywitać Matkę Bożą i wspólnie połączyć się w modlitwie za Kościół, Ojczyznę, za rodziny i nasz Region.

Historia obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności
i krzyża robotników z Nowej Huty

Szczególnym wymiarem realizowania maryjnej religijności przez ludzi związanych z „Solidarnością” było pielgrzymowanie do sanktuariów maryjnych. W 1983 roku ks. Jerzy Popiełuszko zainicjował Ogólnopolskie Pielgrzymki Ludzi Pracy, które scaliły w jedno te inicjatywy. Stały się one w kolejnych latach prawdziwym świętem ludzi „Solidarności”. Z pielgrzymką ludzi pracy wiąże się także historia obrazu Matki Bożej Solidarności.

W 1984 roku artysta z Podlasia – malarz Artur
Chaciej namalował obraz Matki Bożej Robotników. Tło obrazu, na którym widnieje wizerunek Matki Bożej Częstochowskiej stanowi biało-czerwona flaga upamiętniająca zrywy robotnicze: Poznań`56, Gdańsk’70, Radom’76, Gdańsk’80, 13 grudnia 1981. Powstał z inicjatywy ówczesnego przewodniczącego podziemnego Zarządu Regionu w Białymstoku, Stanisława Marczuka. Obraz wykonano w trzech kopiach różnej wielkości. Najmniejszy z nich otrzymał na własność bł. ks. Jerzy Popiełuszko i w prywatnej rozmowie stwierdził, że dla niego jest to Matka Boża Solidarności. Drugi z obrazów trafił do proboszcza parafii pw. Św. Brigidy w Gdańsku. Związkowcy z podlaskiej „Solidarności” największy z obrazów przekazali podczas II Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę w 1984 r., jako symbol spotkań u stóp Czarnej Madonny. W obawie przed represjami ze strony SB, przewieziono go pod osłoną innego obrazu z wizerunkiem świętego. Obraz przez kilka lat był przechowywany na Jasnej Górze, by potem towarzyszyć „Solidarności”  w Pielgrzymkach Ludzi Pracy. Od 2014 roku pełni rolę formacyjną przez peregrynację po kraju z relikwiami bł. ks. Jerzego Popiełuszki wraz z miniaturą krzyża z Nowej Huty.

Nowohucki Krzyż jest repliką drewnianego krzyża, który w 1957 roku postawili mieszkańcy Nowej Huty w miejscu, gdzie miał stanąć kościół. Władze komunistyczne chcąc stworzyć ateistyczne osiedle mieszkaniowe bez Boga próbowały usunąć ten krzyż. Ostał się dzięki determinacji tych, którzy stanęli w jego obronie. Krzyż Nowohucki jest dziś symbolem walki komunistów z krzyżami w Polsce, z religią i z Bogiem.

Kalendarz peregrynacji w Regionie Ziemia Przemyska

Konkatedra, pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika

ul. Kościuszki 2, Lubaczów

Uroczyste przywitanie obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności

w Regionie Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”

W

dniu 21 września 2019 r. o godz. 18.00 odbędzie się uroczyste wprowadzenie i przywitanie obrazu w Bazylice Archikatedralnej pw. Św. Jana Chrzciciela i Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Przemyślu. Uroczystość obejmuje Mszę Świętą, modlitwa przed obrazem i oddanie czci Relikwiom bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

W imieniu Zarządu Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” zapraszam wszystkich członków Solidarności oraz wszystkich, którzy wraz z nami pragnął przywitać Matkę Bożą i łączyć się w modlitwie za Solidarność i Ludzi Pracy.

Szymon Wawrzyszko

Przewodniczący Zarządu Regionu

Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”

Zasłużony dla Regionu