Legitymacja

Naszą witrynę przegląda teraz 4 gości
Odsłon : 390890
Start No images

Oświadczenie Piotra Dudy, przewodniczącego NSZZ „Solidarność”, w związku z pismem ZZP PIP do Głównego Inspektora Pracy dot. obowiązków PIP wobec ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę.

Dziękujemy koleżankom i kolegom ze Związku Zawodowego Pracowników Państwowej Inspekcji Pracy za potwierdzenie, że praca w soboty i niedziele jest bardzo uciążliwa, jest przyczyną wielu schorzeń, zarówno natury psychicznej jak i fizycznej oraz ma degradujący wpływ na życie rodzinne. Praca w handlu najczęściej wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym i odpowiedzialnością materialną. Dziękujemy też za przywołanie w liście do Głównego Inspektora Pracy uzasadnienia obywatelskiego projektu ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele, uznając zawarte tam argumenty za swoje własne.
To potwierdza słuszność działań, które wspólnie z partnerami podjęła NSZZ „Solidarność” dla wprowadzenia ograniczenia handlu w niedzielę. Jednocześnie jest sprzeczne z postulatami OPZZ, który w zamian za wyższe wynagrodzenie opowiada się za tym, aby pracownicy handlu, bez względu na skutki dla ich zdrowia i dla funkcjonowania ich rodzin, w ten dzień przychodzili do pracy.
Odnosząc się do apelu zawartego w piśmie do GIP warto zaznaczyć, że inspektorzy wykonując obowiązki wynikające z ustawy nie muszą wyłącznie w niedzielę dokonywać kontroli. Mają wiele innych możliwości pracy w tygodniu (np. kontrola ewidencji czasu pracy, monitoring, dokumenty sprzedaży, itp.). Najważniejsze, aby inspektorzy PIP, mając na względzie destrukcyjny dla pracownika i jego rodziny charakter pracy w soboty i niedziele – co potwierdzają związkowcy z ZZP PIP w swoim liście – bardzo poważnie zaangażowali się w egzekwowanie prawa do wolnej niedzieli. Jeśli bowiem oni sami uznają swoją sobotnią i niedzielną pracę, nie będącą pracą fizyczną, za degradującą zdrowie, tym bardziej powinni zrozumieć pracowników handlu, którzy nie tylko umysłowo, ale i fizycznie ciężko pracują.

To niezwykle ważna i doniosła misja największego sojusznika pracowników – Państwowej Inspekcji Pracy.

Zasłużony dla Regionu

Publikacje