Legitymacja

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości
Odsłon : 390240
Start No images

(23.12.11) Region Ziemia Przemyska włączył się w ogólnopolską akcję „Nie przehandluj pierwszej gwiazdki” zorganizowaną przez Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”. Pracę w Wigilię Bożego Narodzenia zakończyła o godz. 14.00 Galeria Sanowa, Biedronka, Kaufland i Lidl, o godz. 15.00 Real, Carrefour i Auchan. Niestety pracownicy Tesco pracowali do godz. 16.00, dlatego akcja w naszym Regionie, która kończyła akcję ogólnopolską odbyła się pod Tesco w Przemyślu, ul. Lwowska 36, gdzie związkowcy NSZZ „Solidarność” od godz. 14 rozdawali ulotki z opłatkami zachęcające do skrócenia handlu w Wigilię i nie pozostawiania zakupów na ostatnią chwilę. Do akcji bardzo pozytywnie odnosili się klienci oraz sami pracownicy.

Inicjatywę Solidarności poparł Jego Ekscelencja ks. abp Józef Michalik Metropolita Przemyski, który wyraził nadzieję, że podjęte działania przyniosą realną korzyść w perspektywie utrwalania kultury i życia rodzinnego. Całą akcję poparła także Naczelna Rada Zrzeszenia Handlu i Usług w Warszawie – organizacja małych i średnich przedsiębiorstw, dla której zmuszanie ludzi do pracy w Wigilię w godzinach popołudniowych jest nie do przyjęcia, nie przekłada się na większe zyski i utrudnia pracownikom spędzanie tego wyjątkowego dnia wspólnie z rodziną. NSZZ „Solidarność” będzie w przyszłym roku kontynuować akcję dążąc do maksymalnego skrócenia czasu pracy w Wigilię Bożego Narodzenia.

Zasłużony dla Regionu

Publikacje