Sekcja Oświaty

• tarcza
  • Corel Corporation

Szanowni Państwo

W związku z sytuacją panującą w Kraju i zagrożeniem koronawirusem, Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” prowadzi swoją działalność za pośrednictwem telefonów i e-maili.
    Dotyczy to wszystkich Oddziałów wchodzących w obszar Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, jak również siedziby Zarządu Regionu w Bielsku-Białej.
    Wszelka pomoc prawna i księgowa będzie udzielana na bieżąco drogą telefoniczną i e-mailową.
    W wyjątkowych przypadkach, prosimy o kontakt telefoniczny w celu umówienia się na spotkanie.

Zawieszamy do odwołania wszystkie spotkania z Przewodniczącymi Organizacji Związkowych we wszystkich Oddziałach, jak również te, które były zaplanowane przez Sekcje Regionalne.

Ponadto odwołane są szkolenia związkowe, które miały odbyć się w marcu i kwietniu br. Nowe terminy zostaną ustalone i podane do wiadomości w późniejszym czasie.

Przesunięciu ulegają też zawody strzeleckie, które miały odbyć się 21 marca br.

Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie
    NSZZ „Solidarność”
    Marek Bogusz

• 001

We wtorek 3 marca w siedzibie podbeskidzkiej „Solidarności” odbyło się podsumowanie II edycji Regionalnego Konkursu Plastycznego „Solidarność w oczach młodzieży” połączone z wręczeniem nagród dla autorów zwycięskich i wyróżnionych prac.

002W uroczystości wręczenia nagród wzięli udział m. in. wicedyrektor Delegatury Śląskiego Kuratorium Oświaty w Bielsku-Białej Elżbieta Sobieska, przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty NSZZ „Solidarność” Jadwiga Utecht-Nolbrzak oraz gospodarze – szef podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz i jego zastępca, a jednocześnie główny organizator konkursu Stanisław Sołtysik.

Konkurs został zorganizowany przez Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ “Solidarność” oraz Sekcję Regionalną Oświaty i Wychowania NSZZ “Solidarność” Regionu Podbeskidzie pod honorowym patronatem Śląskiej Kurator Oświaty. Był on adresowany był do młodzieży podbeskidzkich szkół ponadpodstawowych. Tematem tegorocznej edycji była zbliżająca się 40. rocznica powstania NSZZ „Solidarność”. Na konkurs wpłynęło łącznie 45 prac.

konkurs 2Jak już informowaliśmy pierwszą nagrodę zdobyła Amelia Jędrej z pierwszej klasy V Liceum Ogólnokształcącego w  Bielsku-Białej (widoczne z prawej strony). Drugie miejsce zajęła Inga Reszuta (I LO im. Mikołaja Kopernika Bielsko-Biała), a trzecie ex aequo: Karolina Malczewska (Zespół Szkół Plastycznych w Bielsku-Białej) i Adrian Kubisiak (I LO im. Mikołaja Kopernika Bielsko-Biała). Wyróżnienia za swe prace otrzymali: Maria Kitka i Remigiusz Hyla (oboje z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu), Marta Ficek i Łukasz Puchała (oboje z V Liceum Ogólnokształcącego w Bielsku-Białej), Bogumiła Czanderna (I Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika, Bielsko-Biała) i Martyna Bryzek (Liceum Ogólnokształcące im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Kozach). Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

konkurs 2

Znamy już wyniki II edycji Regionalnego Konkursu Plastycznego „Solidarność w oczach młodzieży”, zorganizowanego przez  Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” oraz Sekcję Regionalną Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”  Regionu Podbeskidzie pod honorowym patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty. (więcej…)

• 02

W czwartek, 6 lutego 2020 r. w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Armii Krajowej w Bielsku-Białej odbył się finał X Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”, organizowanego przez katowicki Oddział Instytutu Pamięci Narodowej oraz podbeskidzką „Solidarność”. (więcej…)

• lot ku wolności

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” oraz Sekcja Regionalna Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”  Regionu Podbeskidzie zaprasza do wzięcia udziału w II edycji regionalnego konkursu plastycznego.

lot ku wolności

Zwycięska praca z ubiegłorocznego konkursu autorstwa Kingi Czendlik z bielskiego Liceum Plastycznego.

Konkurs adresowany jest do młodzieży podbeskidzkich szkół ponadpodstawowych. Tegoroczny temat to 40. rocznica powstania NSZZ „Solidarność”. Prace konkursowe mogą być wykonane dowolną techniką, w formacie nie mniejszym niż A3 i nawiązywać do historii Związku Zawodowego Solidarność.

Celem przedsięwzięcia jest popularyzowanie wśród młodzieży idei Solidarności, wiedzy historycznej, pobudzanie twórczego myślenia i niekonwencjonalnych sposobów przedstawiania tematyki związanej z historią Polski i regionu, a także rozwijanie pasji artystycznych.

Czasu jest już coraz mniej: prace należy dostarczyć do siedziby organizatora w terminie do  30 stycznia 2020r.

Najlepsza praca plastyczna zostanie wyeksponowana na zewnętrznej ścianie budynku siedziby „Solidarności” w postaci baneru. Prócz tego nagrodą dla finalistów oraz opiekunów będzie dwudniowa wycieczka do Warszawy.
    Szczegóły dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie ».

Konkurs objęty jest honorowym patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty.

Zwracamy się z prośbą o rozpropagowanie konkursu wśród nauczycieli oraz zainteresowanie naszą inicjatywą uczniów.

W siedzibie Zarządu Regionu Podbeskidzie dostępny jest regulamin », formularz zgłoszeniowy » oraz klauzula informacyjna ».

Z poważaniem, w imieniu organizatorów

Jadwiga Utrecht-Nolbrzak, przewodnicząca SROiW NSZZ Solidarność Regionu Podbeskidzie

Marek Bogusz, Przewodniczący Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”

• Rysunek1

• Minister edukacji narodowej Dariusz Piontkowski spotkał się 27 czerwca 2019 roku w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” z przedstawicielami oświatowej „Solidarności”.

• „NSZZ Solidarność jest związkiem odpowiedzialnym, konsekwentnie realizującym swoje cele i oczekiwania członków. Nie możemy się zgodzić na wykorzystywanie do celów politycznych nauczycieli i pracowników oświaty, czego przykładem są działania ZNP, FZZ i części samorządów” – czytamy w stanowisku Komisji Krajowej, przyjętym 26 kwietnia 2019 roku podczas drugiego dnia obrad w Szczyrku. Poniżej publikujemy pełną treść tego dokumentu. (więcej…)

• Sławomir Broniarz, szef ZNP poinformował dzisiaj, że od najbliższej soboty nauczyciele zawieszają ogólnopolski strajk. – Przykro mi, że przez działania ZNP nauczyciele z tego strajku wyszli poobijani i czują się teraz przegrani. Mam nadzieje, że rekompensatą będzie to, że wszyscy maturzyści zostaną sklasyfikowani i największy egzamin w swoim życiu będą zdawać bez emocji i w atmosferze powagi – powiedział portalowi Tysol.pl Ryszard Proksa, przewodniczący Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność.

Oswiata logo– Całe szczęście, że Solidarność podpisała porozumienie, bo nauczyciele zostaliby z niczym – mówi Ryszard Proksa przypominając, że przed rozpoczęciem strajku organizowanego przez ZNP i FZZ, Solidarność podpisała z rządem porozumienie, które zakładało podwyżki dla nauczycieli o 9,6 proc. od września 2019 r. Rządowe propozycje dla nauczycieli to w sumie prawie 15 proc. podwyżki w 2019 r. – 9,6 proc. we wrześniu plus wypłacona już 5-procentowa podwyżka od stycznia. Oprócz tego w porozumieniu z „S” zawarto skrócenie stażu, ustalenie kwoty dodatku za wychowawstwo na poziomie nie mniejszym niż 300 zł, zmianę w systemie oceniania nauczycieli i zmniejszenie biurokracji.

– Teraz się okazuje, że podpisaliśmy porozumienie, które dało nauczycielom konkretne korzyści. Warto podkreślić, że nigdy do tej pory żadnej branży nie udało się wynegocjować tak dużej jednorazowej podwyżki jak w oświacie. Mimo tego próbowano pokazać nasze działania jako klęskę i mamić nauczycieli, że można dostać dwa razy więcej. W realiach państwa i budżetu jest to jednak mało prawdopodobne. Szkoda, że nauczyciele dali się zwieść obietnicom ZNP – mówi nam Ryszard Proksa.

www.tysol.pl / Marcin Koziestański

• Związki zawodowe i przedstawiciele rządu wyrazili gotowość, aby spotkanie ws. sytuacji w oświacie prowadzone w centrum Dialog trwało aż do późnych godzin wieczornych. A jednak zakończyło się po kilku. Oceniając spotkanie Ryszard Proksa stwierdził: – Szkoda, że spotkanie odbyło się dopiero wtedy, gdy nauczyciele zaczynają szykować się do strajku. Liczyliśmy na rozmowy z rządem znacznie wcześniej. (więcej…)

• Przewodniczący NSZZ “Solidarność” Piotr Duda był gościem Krzysztofa Ziemca w radiu RMF FM. W rozmowie podjęto głownie temat strajku nauczycieli oraz różnic pomiędzy Solidarnością a ZNP w sferze podejścia do protestu.   (więcej…)

• Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zdecydowanie popiera protest Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego – czytamy w komunikacie Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania “NSZZ Solidarność”. (więcej…)