Legitymacja

Odsłon : 500412
Start No images

Święto Narodowe 3 Maja zostało wprowadzone na pamiątkę uchwalenia
Konstytucji przez Sejm Rzeczypospolitej Obojga Narodów - pierwszej w Europie i drugiej na świecie.
Konstytucja 3 Maja – Ustawa Rządowa, prawo uchwalone dnia 3 maja 1791 roku - miała zapobiec nieuchronnemu upadkowi Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Wprowadzić miała między innymi zniesienie liberum veto, wolnej elekcji oraz przywilejów dla drobnej szlachty. Ustawa Rządowa miała stać się fundamentem wewnętrznego odrodzenia Rzeczypospolitej szlacheckiej. Była oparta o najbardziej postępową, reformatorską myśl oświeceniową. Uchwalenie jej wymagało zachowania tajemnicy i przybrało formę zamachu stanu. Dzień ten został uznany za święto już 5 maja 1791 roku.

Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości Sejm przywrócił to święto i ustanowił "uroczystym świętem po wieczne czasy". Władze komunistyczne zakazywały obchodzenia Święta Konstytucji od 1944 r. do 1990 r. Polacy wywieszone 1 maja flagi musieli zdejmować nazajutrz, aby 3 maja nie było ich widać. Dziś dzień 2 maja jest Dniem Flagi. Święto Narodowe 3 Maja przywrócono ustawą z 6 kwietnia 1990 r. - pierwsze uroczyste obchody tego święta odbyły się 3 maja 1990 roku na Placu Zamkowym w Warszawie.

Ź
ródło: www.wilanow-palac.pl