PROJEKT USTAWY O POWOŁANIU POLSKIEJ SŁUŻBY GEOLOGICZNEJ - DO KOSZA!!!

Przekazany do konsultacji społecznych projekt ustawy o powołaniu Polskiej Służby Geologicznej z dnia 13 września 2016 roku spotyka się z lawiną krytyki. Spośród wielu ocen, wnioski najbardziej zainteresowanych struktur NSZZ Solidarność, czyli Krajowego Sekretariatu Zasobów Naturalnych oraz Krajowej Sekcji Geologiczno-Wiertniczej, wskazują na odrzucenie projektu w całości. Jednym z najbardziej kuriozalnych zapisów jest planowane w art. 62 i 63 wygaszanie umów o pracę z pracownikami obecnych struktur, włącznie ze specjalistyczną kadrą naukową, bez określenia perspektywy zatrudnienia. Widać, że projektodawca pokusił się bazować na wzorach z niechlubnej przeszłości!

W załączeniu przedstawiamy bardzo wnikliwą opinię Krajowej Sekcji Geologiczno-Wiertniczej NSZZ Solidarność.

WALNE ZEBRANIE PRZEWODNICZĄCYCH - SPAŁA 2016

W dniach 8 do 10 września 2016 roku w Spale, odbyło się Walne Zebranie Przewodniczących struktur NSZZ Solidarność zrzeszonych w Krajowym Sekretariacie Zasobów Naturalnych Ochrony Środowiska i Leśnictwa. Wielowątkowy program WZP był głównie ukierunkowany na rozwój osobisty, zarządzanie zespołem, rozwiązywanie sporów, prowadzenie mediacji jak również szkolenie z zakresu Zarządzenia nr 15 Dyrektora Generalnego LP. Bardzo bogaty program WZP zakończyło spotkanie z Ministrem Środowiska Janem Szyszko, Zastępcą Przewodniczącego Komisji Krajowej ds Branż Bogdanem Kubiakiem oraz Dyrektorem Generalnym Lasów Państwowych Konradem Tomaszewskim. Tematyka spotkania zdominowana była problemami występującymi w geologii, gospodarce wodnej, parkach narodowych i w leśnictwie. Były to między innymi: nowelizacja PUZP w Lasach Państwowych i Gospodarce Wodnej, plany likwidacji Państwowego Instytutu Geologicznego-Państwowego Instytutu Badawczego, nowelizacja ustawy Prawo Wodne, pomoc udzielona Parkom Narodowym przez Lasy Państwowe, rozwiązywanie problemów Puszczy Białowieskiej, ocena akcji czystego biurka leśniczego, nowe zasady sprzedaży drewna, gospodarka mieszkaniowa w PGL LP i wiele innych tematów. Przebieg WZD jest dostępny na You Tube.
Link do galerii zdjęć: https://www.dropbox.com/sh/zjydgw1it0qr2oc/AACXSxy6ECv6qacuwDahr4Ema?dl=0

RELACJA Z TURNIEJU MISTRZÓW

W dniu 11 czerwca 2016 roku w Sianowie odbył się II Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotra Dudy z okazji 1050 rocznicy Chrztu Polski oraz XXXVI rocznicy powstania NSZZ Solidarność. Widowisko na najwyższym poziomie sportowym, z udziałem kilku czołowych zawodników Polski, przyniosło wiele pozytywnych emocji wywołanych znakomitą grą. Szczególnie gra finałowa, pomiędzy Jakubem Perkiem /Pogoń Lębork/ a Konradem Kulpą /Energa Manekin Toruń/ owocowała gromkimi brawami 100-osobowej grupy kibiców, która dopiero w piątym secie wyłoniła zwycięzcę turnieju. Miejsce I zajął Jakub Perek, miejsce II Konrad Kulpa a miejsce III wywalczył Witold Skubiszewski z miejscowego klubu Darz Bór Karnieszewice. Dodatkowymi atrakcjami były wystawy Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie o tematyce przedstawiającej bogatą kolekcję historii Polskich Lasów Państwowych oraz leśną rzeczywistość przygotowaną przez Nadleśnictwo Karnieszewice. Znakomita oprawa turnieju była możliwa dzięki sponsorom: Lasom Państwowym, PZU SA, Komisji Krajowej oraz Krajowemu Sekretariatowi ZNOŚiL NSZZ Solidarność, Firmie MENTOR, Burmistrzowi m. Sianowa i KS Darz Bór Karnieszewice.

Po wspólnym obiedzie odbyło się spotkanie z zaproszonymi gośćmi na czele z Przewodniczącym Piotrem Dudą, jego zastępcą Bogdanem Kubiakiem, Dyrektorem RDLP w Szczecinku Andrzejem Modrzejewskim, Przewodniczącym Krajowego Sekretariatu ZNOŚiL Zbigniewem Kuszlewiczem oraz Przewodniczącym KSPL Jackiem Cichockim. Wśród tematów wiele uwagi poświęcono działalności Rady Dialogu Społecznego, projektów ustaw, m.in. dot. wieku emerytalnego, ograniczenia handlu w niedziele i święta itd..

Poprzez włączenie turnieju w program obchodów DNI ZIEMI SIANOWSKIEJ, wiele osób skorzystało z występu zespołu ZAKOPOWER.

Link do galerii zdjęć: https://goo.gl/photos/8maCXzFq2bMBGXYq7

POROZUMIENIE ZAWARTE Z MINISTERSTWEM ŚRODOWISKA

W dniu 5 maja 2016 roku zostało podpisane porozumienie z Ministerstwem Środowiska w sprawach pracowniczych Gospodarki Wodnej. Kilkumiesięczne negocjacje uwieńczyły między innymi ośmioletnie oczekiwania związane ze wzrostem wynagrodzeń. Znalazł się też zapis o zachowaniu warunków pracy po zmianie ustawy Prawo Wodne, która w projekcie poprzedniej władzy miała w zamiarze wygaszanie umów o pracę.

W załączeniu skan historycznego porozumienia.

ZAPRASZAMY NA TURNIEJ MISTRZÓW 11 CZERWCA W SIANOWIE

Już 11 czerwca 2016 roku w Sianowie odbędzie się Turniej Mistrzów w tenisie stołowym z okazji 1050 rocznicy Chrztu Polski oraz XXXVI powstania NSZZ Solidarność. Dodatkowymi atrakcjami będzdą: spotkanie z Przewodniczącym KK NSZZ Solidarność Piotrem Dudą, Dyrektorem Generalnym Lasów Państwowych Konradem Tomaszewskim, parlamentarzystami, wystawa LASY PAŃSTWOWE W HISTORII POLSKI oraz wieczorny występ zespołu ZAKOPOWER.

Zapraszamy nie tylko związkowców.

Dołączamy tematyczny plakat.

Gości: