Nowoczesny rezonans w Szpitalu Powiatowym w Przasnyszu

Nowoczesny rezonans w Szpitalu Powiatowym w Przasnyszu - czytaj

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Służby Zdrowia obradowało w Warszawie

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Służby Zdrowia obradowało w Warszawie - czytaj

ZAPALMY ŚWIATŁO PAMIĘCI

ZAPALMY ŚWIATŁO PAMIĘCI - czytaj

Rada Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia rozpoczęła Pielgrzymkę do Rzymu i Watykanu - czytaj

13 PAŹDZIERNIKA IDZIEMY GŁOSOWAĆ !!!

13 PAŹDZIERNIKA IDZIEMY GŁOSOWAĆ !!! - czytaj

Święto Ratowników

Święto Ratowników - czytaj

WZD Sekcji Krajowej Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych

WZD Sekcji Krajowej Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych - czytaj

2020-01-14 14:59Nowoczesny rezonans w Szpitalu Powiatowym w Przasnyszu

13 stycznia br. z udziałem ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego, wojewody mazowieckiego Konstantego Radziwiłła nastąpiło uroczyste otwarcie pracowni rezonansu magnetycznego.
Super nowoczesny sprzęt sfinansowany został dzięki staraniom starostwa powiatowego ze starostą Krzysztofem Bieńkowskim na czele oraz dotacji z rezerwy budżetu państwa.
Przekazanie środków finansowych było realizacją zobowiązania wyborczego premiera Mateusza Morawieckiego który w trakcie kampanii wizytował przasnyski szpital.
Zakup i uruchomienie rezonansu który będzie służył pacjentom nie tylko lokalnej społeczności to także rezultat ogromnych starań dyrekcji szpitala-dr Jerzego Sadowskiego i Urszuli Maćkowskiej, która obecnie pełni obowiązki dyrektora placówki.
W uroczystości wzięli także udział przedstawiciele NSZZ "Solidarność" Maria Ochman przewodnicząca Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia oraz Waldemar Dubiński wiceprzewodniczący Regionu Mazowsze

2020-01-09 16:01Piotr Duda na opłatku branżowym: Podwyżki to efekt ciężkiej pracy „Solidarności”

– Podwyżki nie pojawiły się same, bo ktoś miał dobry humor. To efekt ciężkiej pracy i żmudnych negocjacji „Solidarności” z rządem, często wspieranej akcjami protestacyjnymi – powiedział Piotr Duda podczas corocznego spotkania opłatkowego z przedstawicielami sekretariatów branżowych NSZZ „Solidarność”. W historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej związkowcy nie tylko podsumowywali miniony rok, ale również dzielili się opłatkiem, składając sobie życzenia noworoczne.

- W wielu obszarach, szczególnie ze sfery finansów publicznych wreszcie pojawiły się realne podwyżki – powiedział w swoim wystąpieniu szef „Solidarności” Piotr Duda.

Jak zaznaczył to efekt trudnych rozmów, które przez wiele miesięcy prowadził Związek z Rządem i przedstawicielami Zjednoczonej Prawicy. Zwracał też uwagę na wsparcie Prezydenta Andrzeja Dudy, które np. w kwestii pluralizmu związkowego w służbach mundurowych było kluczowe.

- W wielu obszarach, jak np. sądownicy, muzealnicy, oświata, nasze negocjacje wsparte były protestami – podkreślił przewodniczący. I choć cały czas mamy wielki niedosyt, to musimy pamiętać o straconych latach rządów PO-PSL, które na lata zamroziły podwyżki np. w budżetówce.

Podsumowując miniony rok szef Związku bardzo mocno podkreślał, że „Solidarność” zrzesza wszystkie grupy zawodowe i jest jednolitym związkiem, dlatego musi w swoich działaniach brać pod uwagę interes wszystkich pracowników.

- Dopóki ja jestem przewodniczącym nie pozwolę, aby podwyżki jednych grup odbywały się kosztem innych – dodał.

Rok 2019 to nie tylko sfera finansów publicznych, ale również znaczący wzrost płacy minimalnej, który od stycznia tego roku wynosi 2600 zł. To praktycznie poziom 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia, o który „Solidarność” walczyła blisko 8 lat, a dziś – jak relacjonował przewodniczący – stało się to faktem.

- O płacę minimalną na poziomie 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia niezmiennie walczymy od lat. Nie ukrywam, że jeszcze w czasie ubiegłorocznych uroczystości rocznicowych osobiście przekonywałem premiera Morawieckiego o korzyściach płynących z wyższej płacy minimalnej.

W tym kontekście Piotr Duda mówił również o wewnątrzzwiązkowej dyskusji przed zbliżającymi się wyborami prezydenckimi. Wskazywał m.in. na zagrożenie dla realizacji kolejnych postulatów, jak np. kryterium stażowego przy przechodzeniu na emerutyrę.

- Czeka nas poważna dyskusja jak „Solidarność” powinna zachować się nadchodzącej kampanii prezydenckiej. Jedno jest pewne, jeśli zmieni się lokator pałacu prezydenckiego, o wielu naszych postulatach możemy zapomnieć.

Mianem dużego sukcesu przewodniczący określił przyspieszenie odmrażania wskaźnika naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. W 2020 roku – co zapisane jest w budżecie - naliczanie będzie na poziomie drugiej połowy 2018 r.

- To duży postęp – ocenił.

Mówiąc o przyszłości Piotr Duda mówił o konieczności wprowadzania nowych systemów wynagrodzeń w różnych obszarach finansowanych ze środków publicznych. Obecny stan nazwał mętną wodą.

- Chcemy – to też nasza inicjatywa – rozmawiać na temat nowych systemów wynagradzania w sferze finansów publicznych. Domaga się tego m.in. oświata, ale i inne grupy. Są mianowani i niemianowani, wskaźnikowi i mnożnikowi! Trzeba to uporządkować – powiedział.

Drogą do tego mogą być nowe układy zbiorowe pracy, które powinny być dominujące, a kodeks pracy jedynie – jak to ujął – małą książeczką dla wąskiej grupy nieobjętych układami. Jako przykład wskazał Niemcy.

Dużo uwagi przewodniczący poświęcił emeryturom stażowym. Przypominając historię przywrócenia wieku emerytalnego, które było elementem wywiązywania się prezydenta Andrzeja Dudy z umowy programowej podpisanej z „Solidarnością” wskazał, że na emerytury stażowe nie ma zgody w Zjednoczonej Prawicy.

- Toczą się w tej sprawie poważne rozmowy i jest promyk nadziei. Niezależnie od ich efektów, nie odpuścimy tego tematu – zadeklarował szef Związku.

Źródło:http://www.solidarnosc.org.pl/aktualnosci/wiadomosci/kraj/item/19179-piotr-duda-na-oplatku-branzowym-podwyzki-to-efekt-ciezkiej-pracy-solidarnosci

2019-12-20 10:07Życzenia

2019-12-13 14:10Msza święta w intencji śp Barbary Germel oraz Jacka Gąsiorowskiego

Rada Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia w 10 rocznicę tragicznej śmierci śp Barbary Germel, (sekretarz naszej Sekcji oraz członka Komisji Rewizyjnej Zarządu Regionu Mazowsze) zaprasza na Mszę świętą w najbliższą niedzielę 15.12.2019 r. o godzinie 18.30 do Kościoła pw. św. Klemensa Hofbauera przy ulicy Karolkowej 39.

Modlić się będziemy również w intencji śp Jacka Gąsiorowskiego, przewodniczącego Zarządu Regionu Mazowsze którego 10 rocznicę śmierci obchodziliśmy w sierpniu br.

Wszystkich, którzy zachowali naszych Kolegów w swojej pamięci i zechcą wesprzeć ich dusze wspólną modlitwą zapraszamy do uczestnictwa w nabożeństwie.

2019-12-10 12:36Piotr Duda: Nie odejdziemy od stołu, gdy wywalczymy podwyżki dla pielęgniarek. W "S" są też inne zawody

Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ Solidarność był gościem zebrania członków Krajowej Sekcji Służby Ochrony Zdrowia, które odbyło się 9 grudnia w warszawskiej siedzibie Solidarności. - Powinniśmy jasno uzmysłowić poszczególnym ministerstwom, że każdego obowiązuje przestrzeganie prawa. Skoro narzekaliśmy na dialog za rządów PO-PSL to teraz żądamy, żeby ten dialog wyglądał lepiej – stwierdził Piotr Duda

– Solidarność zrzesza wszystkie zawody, dlatego nie odejdziemy od stołu, gdy wywalczymy podwyżki dla pielęgniarek, bo w Solidarności są tez inne zawody: czy lekarze, czy pracownicy techniczni. Każdy pracownik w szpitalu jest potrzebny,  bo wszyscy pracownicy tworzą organizm jakim jest szpital – powiedział przewodniczący KK.

- Nie po to zmienialiśmy ustawę o związkach zawodowych, żeby teraz fizjoterapeuci, którzy mają swój związek i nie są reprezentatywni nawet na poziomie własnego zakładu, negocjowali w imieniu wszystkich pracowników. Minister nie może przecież rozmawiać z niereprezentatywnymi związkami, a powinien tylko z tymi reprezentatywnymi. Niestety my jako Solidarność mamy to zadanie utrudnione – dodał Piotr Duda.

Źródło:https://www.tysol.pl/a40715-Piotr-Duda-Nie-odejdziemy-od-stolu-gdy-wywalczymy-podwyzki-dla-pielegniarek-W-S-sa-tez-inne-zawody

2019-12-10 12:18Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Służby Zdrowia obradowało w Warszawie

W warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ  Solidarność 9 grudnia odbyło się spotkanie delegatów na WZD Krajowej Sekcji Służby Zdrowia.
Gośćmi spotkania byli Sekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia Józefa Szczurek-Żelazko, Przewodniczący Sejmowej Komisji Zdrowia Tomasz Latos oraz Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotr Duda.
Głównymi tematami obrad były sprawy pracownicze oraz zmiany w systemie opieki zdrowotnej. Związkowcy przyjmując dokumenty zjazdowe podkreślili konieczność uwzględnienia wszystkich grup zawodowych, zatrudnionych w systemowym wzroście wynagrodzeń. Zwrócono uwagę na absolutną konieczność uwzględnienia i wyodrębnienia kosztów pracy w wycenie świadczeń zdrowotnych.
Zebrani wyrazili dezaprobatę wobec kolejnych prób łamania dialogu Społecznego i dzielenia środowiska medycznego przez kierownictwo ministerstwa zdrowia.