Ochman: Do porozumienia potrzebne jest zaufanie. Radziwiłł je stracił

Ochman: Do porozumienia potrzebne jest zaufanie. Radziwiłł je stracił - czytaj

Zmarła Ligia Urniaż-Grabowska

Zmarła Ligia Urniaż-Grabowska - czytaj

Ruszyły prace Zespołu Usług Publicznych Rady Dialogu Społecznego nad nowelizacją ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników służby zdrowia. - czytaj

13 października Dzień Ratownika Medycznego

13 października Dzień Ratownika Medycznego - czytaj

Rada Dialogu Społecznego poświęcona sytuacji w służbie zdrowia

Rada Dialogu Społecznego poświęcona sytuacji w służbie zdrowia - czytaj

Rada Dialogu Społecznego o budżecie na przyszły rok

Rada Dialogu Społecznego o budżecie na przyszły rok - czytaj

Nowa „Karta Pracownika Służby Zdrowia”

Nowa „Karta Pracownika Służby Zdrowia” - czytaj

2018-01-11 09:54Gratulacje dla Ministra Zdrowia

Warszawa, 10.01.2018 r.

Szanowny Pan

Profesor dr hab Łukasz Szumowski

Minister Zdrowia

W związku z objęciem przez Pana Profesora funkcji Ministra Zdrowia, proszę przyjąć nasze serdeczne gratulacje.

Życzymy, aby plany i działania Pana Ministra stały się długo oczekiwanymi zmianami w polskiej opiece zdrowotnej.

Mamy nadzieję że zgodnie z expose Premiera Mateusza Morawieckiego zdrowie Polaków stanie się w rzeczywistości priorytetem polskiego rządu

Ufamy, że uda się Panu realizować swoją misję w porozumieniu z całym środowiskiem medycznym i organizacjami pacjentów.

Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” deklaruje chęć współdziałania licząc że kluczowe decyzje będzie Pan podejmował w dialogu społecznym.

Wyrażając nadzieję na spotkanie z Panem Ministrem życzymy sił i determinacji a także wsparcia całej Rady Ministrów.

W imieniu

Rady Sekretariatu Ochrony Zdrowia

Maria Ochman

2018-01-05 14:29Ochman: Do porozumienia potrzebne jest zaufanie. Radziwiłł je stracił

Minister Konstanty Radziwiłł stracił zaufanie pracowników służby zdrowia niezbędne do zawarcia porozumienia – powiedziała w TVN24 Maria Ochman, przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”. Jej zdaniem obiecanie kolejnych podwyżek dla jednej grupy zawodowej uruchomi lawinę roszczeń.

- Lekarze nie są najgorzej uposażoną grupą zawodową w służbie zdrowia. Przyznanie podwyżek tylko rezydentom spowoduje uruchomienie fali roszczeń.

Jak powiedziała Ochman:

- Dzisiaj w służbie zdrowia wszyscy są po studiach, nie tylko lekarze. Nie ma tak jak kiedyś tzw. średniego personelu. Dlatego trzeba rozmawiać o podwyżkach dla wszystkich pracowników i tych medycznych i niemedycznych.

Podsumowała, że jako pacjent chce aby do porozumienia doszło.

Źródło:http://www.tysol.pl/a14805-Ochman-Do-porozumienia-potrzebne-jest-zaufanie-Radziwill-je-stracil

2017-12-20 13:40Życzenia

2017-12-01 15:03Ustawa o najniższych wynagrodzeniach zasadniczych do nowelizacji

W dniu 29 listopada 2017r. odbyło się kolejne posiedzenie Zespołu ds. Usług Publicznych Rady Dialogu Społecznego. Na forum tego Zespołu trwają rozmowy o możliwości nowelizacji Ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących zawody medyczne zatrudnionych w podmiotach leczniczych.

Zgodnie z wcześniejszymi uzgodnieniami, Ministerstwo Zdrowia odniosło się do propozycji nowelizacji, przedstawionych przez partnerów społecznych, wskazując jakie kierunki zmian uważa za realne. Wśród zakreślonych obszarów jest także nasz postulat dotyczący rozszerzenia zakresu podmiotowego ustawy o tzw pracowników niemedycznych.

Na wniosek „Solidarności” strona rządowa ma przygotować konkretną propozycję nowelizacji i wówczas rozmowy będą kontynuowane. Zgodnie z ustaleniami następne spotkanie ma się odbyć 15 stycznia- do tego czasu resort zdrowia ma przygotować projekt nowelizacji i przedstawić go partnerom społecznym.

Przedstawicielki Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” podkreśliły iż nowelizacja musi nastąpić przed terminem realizacji II transzy ustawowego wzrostu płacy minimalnej.

2017-11-23 10:46Zmarła Ligia Urniaż-Grabowska

Dziś (23.11.2017 r.) w wieku 80 lat zmarła nasza wieloletnia Koleżanka i współpracowniczka Ligia Urniaż – Grabowska. Działaczka Opozycji PRL, od początku związana z NSZZ „Solidarność”. W latach stanu wojennego związana z Prymasowskim Komitetem Pomocy Osobom Pozbawionym Wolności i ich Rodzinom. Senator IV kadencji Senatu RP.

Cześć Jej Pamięci.

Msza święta żałobna zostanie odprawiona w środę 29 listopada o godzinie 12.00 w kościele p.w. WNMP w Chotomowie.
Po Mszy świętej ceremonia pogrzebowa odbędzie się na miejscowym cmentarzu, przy grobie rodzinnym.