96 Pielgrzymka Służby Zdrowia na Jasną Górę

Nowoczesny rezonans w Szpitalu Powiatowym w Przasnyszu

Nowoczesny rezonans w Szpitalu Powiatowym w Przasnyszu - czytaj

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Służby Zdrowia obradowało w Warszawie

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Służby Zdrowia obradowało w Warszawie - czytaj

ZAPALMY ŚWIATŁO PAMIĘCI

ZAPALMY ŚWIATŁO PAMIĘCI - czytaj

Rada Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia rozpoczęła Pielgrzymkę do Rzymu i Watykanu - czytaj

2020-03-25 19:31M.Ochman: Pracownicy służby zdrowia nie od dziś są bohaterami. Teraz doszło narażanie życia

– Na przykładzie koronawirusa widać, jak ważne w walce z globalnym zagrożeniem jest państwo. NSZZ Solidarność przez okres rządów PO-PSL bardzo mocno walczyła o to, by służba zdrowia nie podlegała liberalnym prawom rynku. Dziś widać, że mieliśmy rację – mówi Maria Ochman, przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ Solidarność, w rozmowie z Jakubem Pacanem.
– Coraz częściej słychać o Was, pracownikach służby zdrowia, że jesteście bohaterami ostatnich dni.
– Pracownicy służby zdrowia nie od dzisiaj są bohaterami. Uważam, że wykonujemy swoją pracę z oddaniem i poświęceniem nieustannie, nie tylko teraz, gdy mamy koronawirusa. I teraz nie ustępujemy, mimo że doszło ryzyko narażania własnego zdrowia, a nawet życia, ponieważ jesteśmy na pierwszej linii frontu walki z pandemią. Pewnie stąd to poparcie. Ryzykują ratownicy medyczni, pracownicy sanepidu, lekarze, pielęgniarki, diagności laboratoryjni, a nawet farmaceuci.

– Czujecie to poparcie ze strony społeczeństwa?
– Tak, zewsząd słyszymy bardzo ciepłe słowa. To bardzo nas buduje i dodaje sił do pracy w tym szczególnym okresie. Prawda jest taka, że my jako służba zdrowia, podobnie jak całe społeczeństwo, spotykamy się z takim przeciwnikiem po raz pierwszy w życiu, ponieważ od kilkudziesięciu lat nie było niczego podobnego, stąd ten szacunek Polaków dla naszej pracy jest tak ważny. Mam nadzieję, że po zażegnaniu tej groźnej pandemii zrozumienie dla naszej służby nie zniknie. Dziękujemy też za konkretne i często spontaniczne wyrazy wsparcia od lokalnych społeczności (...)
źródło:https://www.tysol.pl/a45267--TEMAT-NUMERU-Pracownicy-sluzby-zdrowia-nie-od-dzisiaj-sa-bohaterami-wywiad-z-Maria-Ochman