Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" u Prezydenta

Nowoczesny rezonans w Szpitalu Powiatowym w Przasnyszu

Nowoczesny rezonans w Szpitalu Powiatowym w Przasnyszu - czytaj

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Służby Zdrowia obradowało w Warszawie

Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Służby Zdrowia obradowało w Warszawie - czytaj

ZAPALMY ŚWIATŁO PAMIĘCI

ZAPALMY ŚWIATŁO PAMIĘCI - czytaj

Rada Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia rozpoczęła Pielgrzymkę do Rzymu i Watykanu - czytaj

13 PAŹDZIERNIKA IDZIEMY GŁOSOWAĆ !!!

13 PAŹDZIERNIKA IDZIEMY GŁOSOWAĆ !!! - czytaj

Święto Ratowników

Święto Ratowników - czytaj

WZD Sekcji Krajowej Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych

WZD Sekcji Krajowej Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych - czytaj

Spotkanie struktur branżowych służby zdrowia z Ministrem Zdrowia

Spotkanie struktur branżowych służby zdrowia z Ministrem Zdrowia - czytaj

2019-04-16 09:59„Współczesne wyzwania świata pracy”. Droga Krzyżowa Ludzi Pracy 2019

Po raz dwudziesty odbyła się w tym roku Droga Krzyżowa Ludzi Pracy. Nabożeństwo zorganizowała Komisja Krajowa NSZZ Solidarność i Region Mazowsze. Tegoroczne rozważania przygotował ks. infułat Jan Sikorski. Uroczystość odbyła się w parafii Św. Stanisława Kostki, gdzie swoją posługę pełnił patron "S", bł. ks. Jerzy Popiełuszko.

Ważne jest dla nas hasło tegorocznej Drogi Krzyżowej „Współczesne wyzwania świata pracy”. Widzimy jak teraz wygląda sytuacja z obroną praw pracowniczych, jak jest trudno o nie walczyć. Dlatego zawierzamy naszą pracę, nasze rodziny, związek i wszystkich ludzi pracy we wspólnej modlitwie tej Drogi Krzyżowej. Dobrze się spotkać wspólnie podczas tak wyjątkowego nabożeństwa. Są dzisiaj z nami przedstawiciele Komisji Krajowej NSZZ Solidarność, Bogdan Biś, są poczty bardzo wielu branż i regionów z całego kraju – mówił w rozmowie z "Tygodnikiem Solidarność" sekretarz Biura NSZZ “Solidarność” Region Mazowsze, Grzegorz Iwanicki.

Droga Krzyżowa przeszła Aleją Felińskiego, ul.Wojska Polskiego, ul. ks.Popiełuszki i ul. Krasińskiego.

Na pierwszej stacji Drogi Krzyżowej krzyż podjęli  podchorążowie Wyższej Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie. Na drugiej stacji krzyż przejęli i ponieśli hutnicy z Huty Warszawy, Zarząd NSZZ Solidarność Regionu Mazowsza przejął krzyż na 3 stacji. Gdyńska Solidarność niosła go na 4 stacji. Na 5 stacji krzyż ponieśli górnicy, na 6 służba zdrowia z Przewodnicząca Sekretariatu Ochrony Zdrowia Marią Ochman. Kolejarz przejęli krzyż na 7 stacja, energetycy na 8. Dalej służba przy grobie ks Jerzego. Żołnierze Wojska Polskiego nieśli krzyż na10 stacja. Na 11 nauczyciele emeryci i renciści. 12 stacja Drogi Krzyżowej przypadła Krajowej Sekcji Kobiet i pracownikom hospicjów, 13 stacja Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. Na stacji 14 krzyż poniosła młodzież.

Źródło:https://www.tysol.pl/a31365--FOTORELACJA-%E2%80%9EWspolczesne-wyzwania-swiata-pracy%E2%80%9D-Droga-Krzyzowa-Ludzi-Pracy-2019