Dziś mamy: wtorek, 03 marca 2015r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < W ciągu sześciu lat ponad dwukrotnie wzrosła w Polsce liczba pracowników, którzy otrzymują minimalne wynagrodzenie za pracę podaje „Dziennik Gazeta Prawna” > > >

Doradca Finansowy Nr 1 w Polsce bliżej związkowców!

Dzięki współpracy Open Finance i NSZZ „Solidarność” Region Gorzowski możemy Wam przedstawić wyjątkowy projekt – „Twój doradca w Świecie Finansów”. Akcja powstała aby umożliwić dostęp do najbardziej wykwalifikowanych doradców finansowych Open Finance, którzy udzielą pomocy w wyborze najlepszych produktów finansowych.

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

1 marca obchodzimy święto państwowe - Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.
Msza święta, której współorganizatorem jest Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność w intencji poległych, pomordowanych, więzionych i prześladowanych Żołnierzy Wyklętych należących do podziemia antykomunistycznego, odprawiona zostanie 1 marca br. (w najbliższą niedzielę) o godzinie 18.00 w gorzowskiej Parafii p.w. Św. Maksymiliana M. Kolbe przy ul. Czereśniowej.
Po Mszy św. ulicami Gorzowa przejdzie z pochodniami Marsz Pamieci Żołnierzy Wyklętych do Parku 750-lecia, gdzie ma stanąć Pomnik Żołnierzy Wyklętych.

Książka o Żołnierzach Wyklętych za darmo!

1 marca 2015 r. po raz piąty będziemy obchodzić Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

W całej Polsce, a także zagranicą zorganizowane zostaną wydarzenia, których celem będzie oddanie hołdu niezłomnym bohaterom antykomunistycznego podziemia. Z tej okazji Ogólnopolski Społeczny Komitet Upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych przygotował książkę w formacie PDF, którą można za darmo pobrać, a następnie wydrukować.

POLSKO-NIEMIECKIE SPOTKANIA ZWIĄZKOWE

(13.02) W Collegium Polonicum w Słubicach odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium Międzyregionalnej Rady Związków Zawodowych „Viadrina”. Omówiono sytuację po obu stronach Odry, ze szczególnym uwzględnieniem wprowadzenia od 1 stycznia br. na terenie Niemiec minimalnego wynagrodzenia za pracę (8,50 euro za godzinę) oraz trwających w Polsce protestów społecznych związanych z problemami różnych grup zawodowych.

NIEUSTAJĄCE PROBLEMY W DOMACH POMOCY SPOŁECZNEJ

(11.02) Posłanki Elżbieta Rafalska (PiS) i Krystyna Sibińska (PO) oraz zastępca dyrektora Wydziału Polityki Społecznej Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego Grażyna Jelska uczestniczyły w spotkaniu, które odbyło się w Zarządzie Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”.

O Żołnierzach Wyklętych, zbrodniarzach komunistycznych i nie tylko....

Spotkanie z Tadeuszem Płużańskim.

Jeżeli jesteś zainteresowany historią najnowszą, a w szczególności Żołnierzami Wyklętymi, zbrodniami komunistycznymi oraz pochodzeniem osób pełniących dziś wysokie funkcje publiczne lub mających olbrzymie wpływy w środkach masowego przekazu, przyjdź na spotkanie z Tadeuszem Płużańskim.

POŻEGNALIŚMY NASZEGO KAPELANA KS. PRAŁATA WITOLDA ANDRZEJEWSKIEGO

4 lutego br. z kościoła pw. Niepokalanego Poczęcia NMP, gdzie przez wiele lat był proboszczem, wyruszył do kościoła katedralnego w Gorzowie Wielkopolskim kondukt żałobny z trumną, którego czoło stanowiła konna banderia grupy rekonstrukcyjnej 14. Pułku Ułanów Jazłowieckich z Lubniewic.Kondukt poruszający się przy dźwiękach orkiestry dętej prowadził ks. bp Tadeusz Lityński.

UROCZYSTOŚCI POGRZEBOWE ŚP. KS. PRAŁATA WITOLDA ANDRZEJEWSKIEGO

WTOREK - 3 lutego 2015 r.
O godz. 16.00 trumna z ciałem zostanie przewieziona do kościoła parafialnego pw. Niepokalanego Poczęcia NMP w Gorzowie Wlkp. (ul. Mieszka I 59), gdzie rozpocznie się czuwanie modlitewne. Wartę przy trumnie pełnić będą rotacyjnie przedstawiciele NSZZ "Solidarność". O godz. 18.00 odprawiona zostanie Msza św. Po jej zakończeniu czuwanie modlitewne potrwa jeszcze do godz. 23.00.

Zmarł ks. Witold Andrzejewski, kapelan Solidarności

Po długiej i ciężkiej chorobie odszedł do Pana (30 stycznia br.) ks. Witold Andrzejewski, wieloletni proboszcz Parafii pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Gorzowie Wielkopolskim, kapelan gorzowskiej Solidarności i garnizonu lubuskiej policji, prałat, kanonik honorowy Kapituły Katedralnej, Honorowy Członek NSZZ „Solidarność” i Honorowy Obywatel Miasta Gorzowa Wielkopolskiego. W 2007 roku odznaczony przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Pierwsze w tym roku posiedzenie ZRG

20 stycznia br. odbyło się pierwsze posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność".
Podczas posiedzenia Przewodniczący Zarządu Regionu Jarosław Porwich przedstawił relację ze spotkania Sztabu Protestacyjnego, który odbył się 17 stycznia br. w Katowicach. Przedstawił bardzo trudną sytuację w górnictwie i innych branżach. Corocznie Zarząd Regionu na pierwszym posiedzeniu w nowym roku przyznaje nagrodę "Feniks" za szczególne zasługi dla NSZZ "Solidarność" Regionu Gorzowskiego.