Dziś mamy: sobotę, 30 maja 2015r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 12 czerwca br. - szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Zgłoszenia w Zarządzie Regionu > > >

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”  serdecznie zaprasza przedstawicieli organizacji zakładowych na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 12 czerwca 2015 roku (piątek) w godzinach 9.00 do 15.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31.

Siatkarska rywalizacja

W turnieju siatkarskim zorganizowanym 16 maja br. przez NSZZ Solidarność Enea, drużyna Zarządu Regionu zdobyła 3 miejsce. Był to pierwszy element obchodów XXXV-lecia powstania NSZZ Solidarność w Regionie Gorzowskim. W sulęcińskiej hali I Liceum Ogólnokształcącego rywalizowało ze sobą 6 drużyn.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

W dniu 15 maja 2015 r. w siedzibie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”, odbyło się szkolenia dla Społecznych Inspektorów Pracy oraz kandydatów na SIP, w którym wzięło udział 31 związkowców z 12 organizacji zakładowych NSZZ „S”.

Kolejny członek Solidarności wygrywa z pracodawcą w sądzie

W dniu 12 maja 2015 r. odbyła się rozprawa apelacyjna z powództwa pracownika przeciwko SE Bordnetze Polska Sp. z o.o. o wypłatę dodatkowej odprawy pieniężnej z  tytułu rozwiązania umowy o pracę z przyczyn nieleżących po stronie pracownika.

Pracownik dochodził dodatkowej odprawy  pieniężnej, którą to zapisano w porozumieniu kończącym spór zbiorowy zawartym między pracodawcą a stroną związkową. Jednakże dodatkowa odprawa miała przysługiwać jedynie pracownikom, którzy ukończyli 50 rok życia. W ocenie pracownika był to zapis dyskryminujący.

Operator przegrał w Sądzie z Pracownikiem

(8.05.2015) W Sądzie Rejonowy w Gorzowie Wlkp. (IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych) odbyła się rozprawa z powództwa  Pracownika z Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. w sprawie wynagrodzenia za pracę. Pozew dotyczył nie przyznania podwyżki w 2014 r. po powrocie ze świadczenia rehabilitacyjnego.

Umowa i poparcie dla Andrzeja Dudy

5 maja br. Piotr Duda w imieniu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” podpisał z kandydatem na Prezydenta RP Andrzejem Dudą „Umowę programową” oraz oficjalnie udzielił mu poparcia. Umowa zobowiązuje kandydata m.in. do działań na rzecz obniżenia wieku emerytalnego oraz korzystnych dla pracowników zmian w prawie pracy.

Wypoczynek w Karpaczu

MKZ NSZZ "Solidarność" ZWCh "Stilon" organizuje wyjazd na wypoczynek do OW "Wodomierzanka" w Karpaczu  w terminie 1-3 maj 2015 r.  Cena wyjazdu 190 zł. od osoby. W cenie wyjazdu wliczony jest transport, nocleg, 2 posiłki dziennie i ubezpieczenie. Wyjazd nastąpi 1 maja o godz.8.00 koło hali sportowej przy ulicy Czereśniowej. Przyjazd planowany jest 3 maja ok. godziny 20,00.

JOLANTA KSIĄŻKIEWICZ – SZEFOWĄ SOLIDARNOŚCI W PUP

(14.04) Nową przewodniczącą Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Powiatowym Urzędzie Pracy w Gorzowie Wielkopolskim została Jolanta Książkiewicz, która zastąpiła na tej funkcji (w Związku ze złożoną rezygnacją) Monikę Margiewicz.

WOŁYŃ 1943 - PAMIĘTAMY

Wystawę plenerową „Wołyń 1943. Wołają z grobów, których nie ma”, która opowiada o jednym z najkrwawszych epizodów II wojny światowej można oglądać na Starym Rynku w Gorzowie Wielkopolskim. Uroczystego otwarcia dokonali 8 kwietnia br.: z-ca prezydenta Gorzowa Agnieszka Stanisławska, proboszcz katedry ks. dr Zbigniew Kobus, dyrektor IPN w Szczecinie Marcin Stefański oraz przewodniczący ZRG NSZZ „Solidarność” Jarosław Porwich Prezentowana wcześniej m.in. na warszawskim Krakowskim Przedmieściu, w Łodzi, Krakowie, Wrocławie, Poznaniu i Katowicach, wzbudziła duże zainteresowanie.

KOLEJNA PUBLIKACJA DARIUSZA A. RYMARA

(26.03) „Co przywieźli w swoich bagażach przesiedleńcy” - to tytuł wystawy w Archiwum Państwowym w Gorzowie otwartej z okazji obchodów 70-lecia polskości Gorzowa. Na wystawie zgromadzono - nieliczne już - przedmioty codziennego użytku, książki, dewocjonalia, przywożone na Ziemie Zachodnie przez przesiedleńców.