Dziś mamy: środę, 20 czerwca 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Informacja miesięczna o wielkości i strukturze bezrobocia

Poniżej, w załącznikach zamieszczamy informację o poziomie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim w maju 2018 r.

Sytuacja na rynku pracy w województwie lubuskim do pobrania - tutaj
Informacja o stanie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim do pobrania - tutaj

Posiedzenie Zarządu Regionu

11 maja w Ownicach na ostatnim posiedzeniu w kadencji 2014-2018 zebraniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG). Zebrani wysłuchali sprawozdania z działalności prezydium od ostatniego posiedzenia regionu. Relacja z posiedzenia Komisji Krajowej w Zabrzu, oraz podsumowanie akcji wyborczej w Komisjach Zakładowych, to kolejne punkty, którymi zajmowali się członkowie ZRG.

Obchody 78. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej w Gorzowie

78 lat temu w lasach pod Katyniem, Ostaszkowem, Starobielskiem, Kozielskiem rozegrała się wielka tragedia narodu polskiego. Ponad 20 tysięcy naszych rodaków zostało bestialsko zamordowanych przez NKWD. Bez osądu, wyroku, winy rozstrzelano kwiat narodu – m.in. oficerów wojska, policji, księży, lekarzy, profesorów.

Wybory w Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów

12 kwietnia 2018 roku w siedzibie Gorzowskiej Solidarności odbyło się WZD Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" Region Gorzów Wielkopolski. Zebranie otworzył i przywitał delegatów ustępujący Przewodniczący Jerzy Morawiec, a następnie dokonano wyboru Przewodniczącego Zebrania, którym został Przewodniczący Zarządu Regionu i jednocześnie członek Regionalnej Komisji Wyborczej Waldemar Rusakiewicz.

8. Rocznica Tragedii Smoleńskiej

10 kwietnia 2010 r. o godz. 8.41 samolot Tu-154M z delegacją udającą się na obchody 70-lecia zbrodni katyńskiej w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach  rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński, jego żona Maria i wielu wysokich rangą urzędników państwowych i dowódców wojskowych. Wśród pasażerów byli także gorzowianie: Anna Borowska, przedstawicielka rodzin katyńskich i jej wnuk Bartosz Borowski.

Kolejne posiedzenie Zarządu Regionu

10 kwietnia odbyło się  posiedzenie Zarządu Regionu podczas którego podjęto uchwałę o wykonaniu budżetu za 2017 i planu budżetu na 2018 rok. W dalszej części obrad przyjęto uchwały przyznając tytuł „Zasłużony dla NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego” dla Waldemara Szajrycha i Mariana Chalickiego.

Instytut Pamięci Narodowej zaprasza

Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu Oddział w Szczecinie Delegatura Gorzów Wlkp. przedstawia propozycje i zachęca do skorzystania z oferty:

1. 26 marca br., godz. 12.00, otwarcie wystawy pt. „W drodze do Niepodległej”, hol Poczty Głównej w Gorzowie Wlkp.
  2. 26 marca br., godz. 13.00, otwarcie wystawy pt. „Zbrodnia katyńska” i wykład okolicznościowy Dom Kultury w Skwierzynie

Wczasy z Solidarnością w Niechorzu

Tradycją już jest, że Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność przedstawia członkom związku propozycje wspólnego wypoczynku. W sezonie letnim 2018 proponujemy wczasy w Niechorzu.

Wypoczynek w Niechorzu 4-6 maja 2018 roku

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność organizuje wyjazd na wypoczynek do Niechorza w dniach 4-6 maja 2018 roku.
Cena wyjazdu: 240 zł. od osoby. Wyjazd z Gorzowa Wlkp. godz. 10.00.