Dziś mamy: niedzielę, 30 sierpnia 2015r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 28 sierpnia o godz. 12.00 w m. Długie rozpocznie się Sesja IX Walnego Zebrania Delegatów Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” > > >

KONIEC LATA Z SOLIDARNOŚCIĄ

Zakończyły się wczasy i kolonie organizowane w Karpaczu i Niechorzu przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”. Wzorem roku ubiegłego wzięło w nich udział około 200 osób.
Najlepsze oceny za organizację wystawili najmłodsi, którym opiekunowie Małgorzata i Maciej Żwir oraz Andrzej Dawidowicz zapewnili w Karkonoszach moc atrakcji. Do zobaczenia za rok!

Program obchodów 35. Rocznicy NSZZ Solidarność w Regionie Gorzowskim

W sierpniu 2015 roku mija 35 lat od powstania NSZZ „Solidarność”. Godnie uczcimy tę rocznicę, podkreślając rolę i znaczenie „Solidarności” dla Polski, a także Regionu Gorzowskiego, będącego znaczącym ośrodkiem działalności związkowej, a także opozycyjnej w latach 80-tych XX w.

Spływ Solidarności szlakiem JP II –DRAWA 2015

(17-19.07.2015) 35 rocznicę powstania NSZZ Solidarność i 70 rocznicę Energetyki Gorzowskiej zwolennicy aktywnego wypoczynku uczcili na sportowo, czyli  uczestniczyli w spływie kajakowym szlakiem Jana Pawła II -Drawa 2015.Organizatorem już IX edycji spływu była Komisja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp.

UROCZYSTOŚĆ NADANIA HONOROWEGO OBYWATELSTWA

Dr hab. Dariusz Rymar, dyrektor gorzowskiego Archiwum Państwowego, otrzymał dziś (02.07.2015) tytuł Honorowego Obywatela Miasta Gorzowa i tym samym dołączył do nielicznego grona osób wyróżnionych najwyższym, miejskim odznaczeniem. Wręczenie Honorowego Obywatelstwa nastąpiło podczas uroczystej sesji Rady Miasta, która odbyła się w Filharmonii Gorzowskiej. Wśród uczestników, obecna była m.in. ekipa gorzowskiej Solidarności, wnioskodawcy nadania tytułu.

DR HAB. DARIUSZ RYMAR – HONOROWYM GORZOWIANINEM

24 czerwca br. radni grodu nad Wartą nadali tytuł Honorowego Obywatela Gorzowa Wielkopolskiego doktorowi hab. Dariuszowi Aleksandrowi Rymarowi, który - zdaniem wnioskodawców – „wniósł ogromne zasługi w rozwój i budowanie pozytywnego wizerunku miasta poprzez między innymi dokumentowanie i popularyzowanie najnowszej jego historii”.

Dr hab. D. A. Rymar jest dyrektorem Archiwum Państwowego w Gorzowie Wielkopolskim od roku 1991, autorem ponad 300 publikacji naukowych i popularnonaukowych, z których większość dotyczy najnowszej historii Gorzowa i Ziemi Lubuskiej, a także 5 monografii książkowych poświęconych historii po II wojnie światowej.

Szkolenia związkowe

Poniżej zamieszczamy informację i przeprowadzonych przez Zarząd Regionu Gorzowskiego szkoleń dla członków związku.

Solidarność w Przedsiębiorstwie Usług Komunalnych w Dobiegniewie

24 czerwca 2015 roku podczas zebrania założycielskiego powstała Tymczasowa Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Zakładach Komunalnych  Sp. z o.o. z siedzibą  w Dobiegniewie. Tymczasową Komisję Zakładową tworzą: Marek Jabłoński (przewodniczący), Piotr Partyka oraz Henryk Kotoński.

Weekend nad morzem w Solidarnością

(19-21.06.2015r.) Jak co roku  przed sezonem urlopowym Organizacja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. była organizatorem „wypadu nad morze” czyli wyjazdu rodzinnego do Pobierowa. Niestety w tym roku pogoda nas nie rozpieszczała, chwil słonecznych było jak na lekarstwo. Na całe szczęście infrastruktura Pensjonatu Pisz pozwalała zapomnieć o deszczowej aurze.

WYBORY ŁAWNIKÓW NA KADENCJĘ 2016 r.-2019 r.

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” w związku z ogłoszeniem naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych na kadencję 2016 r.-2019 r. prosi o zgłaszanie chętnych członków naszego Związku chcących wziąć udział i spełniających kryteria w pracach ławników. Zgłoszenia należy dokonywać w siedzibie Zarządu Regionu do 22 czerwca 2015 r.

Przygraniczna współpraca związków zawodowych

(29.05.2015) W Sulęcinie spotkali się związkowcy z Niemiec (Verdi) i Polski (NSZZ Solidarność) by rozmawiać o problemach branży transportowej, pocztowej oraz innych występujących  w regionach przygranicznych. Płaca minimalna w Polsce i minimalna godzinowa stawka w Niemczech, zarobki menagerów między innymi na takie tematy dyskutowali związkowcy. Rozmawiano też o ważnych wydarzeniach politycznych, akcjach strajkowych oraz o wspólnych akcjach na terenach przygranicznych. Spotkanie przebiegało w miłej i sympatycznej atmosferze, każdy z uczestników poszerzył swoje wiadomości dotyczące pracy związkowej. Wszyscy byli zgodni, podobne spotkania trzeba kontynuować we wszystkich branżach.