Dziś mamy: poniedziałek, 24 kwietnia 2017r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Kolejna rocznica Tragedii Smoleńskiej

10 kwietnia 2010 r. o godz. 8.41 samolot Tu-154M z delegacją udającą się na obchody 70-lecia zbrodni katyńskiej w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach  rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński, jego żona Maria i wielu wysokich rangą urzędników państwowych i dowódców wojskowych. Wśród pasażerów byli także gorzowianie: Anna Borowska, przedstawicielka rodzin katyńskich i jej wnuk Bartosz Borowski.

Radio Solidarność ma 35 lat

12 kwietnia 1982 r. po raz pierwszy w Warszawie nadało z podziemia Radio Solidarność. Było to początkiem rozwoju podziemnej radiofonii w kilkunastu ośrodkach w kraju. Także w Gorzowie pojawiła się podziemna radiostacja, która pierwszą audycję wyemitowała niemal rok po pierwszej audycji warszawskiej, czyli 25 kwietnia 1983 r. 12 kwietnia 1982 r. po raz pierwszy w Warszawie nadało z podziemia Radio Solidarność. Było to początkiem rozwoju podziemnej radiofonii w kilkunastu ośrodkach w kraju. Także w Gorzowie pojawiła się podziemna radiostacja, która pierwszą audycję wyemitowała niemal rok po pierwszej audycji warszawskiej, czyli 25 kwietnia 1983 r.

Wielkość i struktura bezrobocia w województwie lubuskim

Poniżej, w załącznikach prezentujemy informację Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Zielonej Górze o poziomie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim w marcu 2017 r.

Sytuacja na rynku pracy w województwie lubuskim - tutaj
Informacja o stanie i strukurze bezrobocia w woj. lubuskim w marcu 2017 r. - tutaj

11 kwiernia obradował Zarząd Regionu

11 kwietnia odbyło się kolejne posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Na zaproszenie Przewodniczącego ZRG w spotkaniu uczestniczył Poseł RP Jarosław Porwich, który przedstawił informację o projektach ustaw o ograniczeniu handlu w niedzielę, ustawie farmaceutycznej a także o Agencjach Pracy Tymczasowej.

Wypoczynek w Karpaczu

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” organizuje wyjazd na wypoczynek do Karpacza w dniach 19-21 maja 2017 r.
Cena wyjazdu: 250 zł. od osoby. Wyjazd z Gorzowa Wlkp. godz. 8.00 - parking przy Hali Sportowej ul. Czereśniowa. W cenie wyjazdu: transport, ubezpieczenie,  wyżywienie (śniadania i obiadokolacje)
Zapisy przyjmowane są do 5 maja 2017 r. w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „S” przy ulicy Borowskiego 31 w Gorzowie Wielkopolskim (kontakt: 95 722 49 08 lub 513 099 522, solidarnosc.gorzow@op.pl).

Rozwój jest naszym filarem

28 i 29 marca odbyło się ogólnopolskie spotkanie koordynatorów ds. rozwoju. Uczestnicy warsztatów spotkali się w gdańskim hotelu DAL, aby opowiedzieć o swoich działaniach na rzecz poprawy uzwiązkowienia w regionach, wymienić się doświadczeniami z kampanii organizowania prowadzonych do tej pory oraz przedstawić pomysły i wizje, które pomogą usprawnić ich pracę w przyszłości.

Spotkania z Organizacjami Związkowymi - Międzyrzecz

17 marca w Międzyrzeczu odbyło się kolejne spotkanie Przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemara Rusakiewicza z przedstawicielami  Organizacji Zakładowych z Powiatu Międzyrzeckiego. W zebraniu uczestniczyli Poseł Jarosław Porwich, który przedstawił informację o bieżącej pracy Sejmu nad ustawami społecznymi i Remigiusz Lorenz Burmistrz Międzyrzecza, który mówił min. o przygotowaniach do wdrożenia od 1 września reformy oświatowej,  rozwoju gospodarczym.

Obradowała Lubuska WRDS

W Zielonej Górze na VI plenarnym posiedzeniu spotkali się członkowie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego Województwa Lubuskiego (WRDS). W posiedzeniu uczestniczyła Przewodnicząca Rady Dialogu Społecznego (RDS) Henryka Bochniarz oraz parlamentarzyści: senator Waldemar Sługocki i posłowie Jarosław Porwich, Jacek Kurzępa i Tomasz Kucharski.

Spotkanie w Drezdenku

W Drezdenku odbyło się spotkanie Przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemara Rusakiewicza z przedstawicielami  Organizacji Zakładowych z Powiatu Strzelecko-Drezdeneckiego. Było to pierwsze spotkanie z cyklu spotkań we wszystkich Powiatach w naszym Regionie.