Dziś mamy: czwartek, 02 kwietnia 2015r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 2 mln 850 tysięcy Polaków żyje w skrajnym ubóstwie – wynika z danych przedstawionych przez GUS > > >

KOLEJNA PUBLIKACJA DARIUSZA A. RYMARA

(26.03) „Co przywieźli w swoich bagażach przesiedleńcy” - to tytuł wystawy w Archiwum Państwowym w Gorzowie otwartej z okazji obchodów 70-lecia polskości Gorzowa. Na wystawie zgromadzono - nieliczne już - przedmioty codziennego użytku, książki, dewocjonalia, przywożone na Ziemie Zachodnie przez przesiedleńców.

Kolonie i wczasy z Solidarnością w Karpaczu i Niechorzu

Tradycją już jest, że Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” przedstawia członkom związku propozycje wspólnego wypoczynku. W sezonie letnim 2015 proponujemy kolonie i wczasy w Karpaczu oraz wczasy w Niechorzu.

GORZOWSKA SOLIDARNOŚĆ U PARLAMENTARZYSTÓW PO

Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” odwiedzali dziś (09.03.2014) gorzowskich parlamentarzystów w ramach ogólnopolskiej akcji informacyjno-protestacyjnej. W swoim biurze zastali jedynie senator Helenę Hatkę, której przedstawili realne problemy polskiego społeczeństwa nierozwiązane na przestrzeni ostatnich lat, mimo konkretnych propozycji zgłaszanych przez związki zawodowe.

Doradca Finansowy Nr 1 w Polsce bliżej związkowców!

Dzięki współpracy Open Finance i NSZZ „Solidarność” Region Gorzowski możemy Wam przedstawić wyjątkowy projekt – „Twój doradca w Świecie Finansów”. Akcja powstała aby umożliwić dostęp do najbardziej wykwalifikowanych doradców finansowych Open Finance, którzy udzielą pomocy w wyborze najlepszych produktów finansowych.

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

1 marca obchodzimy święto państwowe - Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.
Msza święta, której współorganizatorem jest Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność w intencji poległych, pomordowanych, więzionych i prześladowanych Żołnierzy Wyklętych należących do podziemia antykomunistycznego, odprawiona zostanie 1 marca br. (w najbliższą niedzielę) o godzinie 18.00 w gorzowskiej Parafii p.w. Św. Maksymiliana M. Kolbe przy ul. Czereśniowej.
Po Mszy św. ulicami Gorzowa przejdzie z pochodniami Marsz Pamieci Żołnierzy Wyklętych do Parku 750-lecia, gdzie ma stanąć Pomnik Żołnierzy Wyklętych.

Książka o Żołnierzach Wyklętych za darmo!

1 marca 2015 r. po raz piąty będziemy obchodzić Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

W całej Polsce, a także zagranicą zorganizowane zostaną wydarzenia, których celem będzie oddanie hołdu niezłomnym bohaterom antykomunistycznego podziemia. Z tej okazji Ogólnopolski Społeczny Komitet Upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych przygotował książkę w formacie PDF, którą można za darmo pobrać, a następnie wydrukować.

POLSKO-NIEMIECKIE SPOTKANIA ZWIĄZKOWE

(13.02) W Collegium Polonicum w Słubicach odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium Międzyregionalnej Rady Związków Zawodowych „Viadrina”. Omówiono sytuację po obu stronach Odry, ze szczególnym uwzględnieniem wprowadzenia od 1 stycznia br. na terenie Niemiec minimalnego wynagrodzenia za pracę (8,50 euro za godzinę) oraz trwających w Polsce protestów społecznych związanych z problemami różnych grup zawodowych.

NIEUSTAJĄCE PROBLEMY W DOMACH POMOCY SPOŁECZNEJ

(11.02) Posłanki Elżbieta Rafalska (PiS) i Krystyna Sibińska (PO) oraz zastępca dyrektora Wydziału Polityki Społecznej Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego Grażyna Jelska uczestniczyły w spotkaniu, które odbyło się w Zarządzie Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”.

O Żołnierzach Wyklętych, zbrodniarzach komunistycznych i nie tylko....

Spotkanie z Tadeuszem Płużańskim.

Jeżeli jesteś zainteresowany historią najnowszą, a w szczególności Żołnierzami Wyklętymi, zbrodniami komunistycznymi oraz pochodzeniem osób pełniących dziś wysokie funkcje publiczne lub mających olbrzymie wpływy w środkach masowego przekazu, przyjdź na spotkanie z Tadeuszem Płużańskim.

POŻEGNALIŚMY NASZEGO KAPELANA KS. PRAŁATA WITOLDA ANDRZEJEWSKIEGO

4 lutego br. z kościoła pw. Niepokalanego Poczęcia NMP, gdzie przez wiele lat był proboszczem, wyruszył do kościoła katedralnego w Gorzowie Wielkopolskim kondukt żałobny z trumną, którego czoło stanowiła konna banderia grupy rekonstrukcyjnej 14. Pułku Ułanów Jazłowieckich z Lubniewic.Kondukt poruszający się przy dźwiękach orkiestry dętej prowadził ks. bp Tadeusz Lityński.