Dziś mamy: niedzielę, 28 maja 2017r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Godny Wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego

Od pierwszego października 2017 roku wchodzi w życie przywrócony wiek emerytalny. To finał pięcioletniej batalii „Solidarności”, która po podwyższeniu wieku emerytalnego w maju 2012 roku przez PO-PSL zapowiedziała, że doprowadzi do cofnięcia tej fatalnej decyzji.

Gorzowianom przyznano Krzyż Wolności i Solidarności

11 maja 2017 r. o godz. 17.00 w Teatrze Lalek „Pleciuga” przy placu Teatralnym 1 w Szczecinie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych – Krzyży Wolności i Solidarności – byłym działaczom opozycji niepodległościowej w PRL.

Pracownicy przygraniczni w Niemczech

Wypadek przy pracy lub w drodze do/z pracy – co teraz?
Nawet jeżeli bezpieczeństwo pracy w zakładach z reguły traktowane jest poważnie, to w 2015 r. w Saksonii miało miejsce prawie 59.000 wypadków przy pracy oraz do/z pracy podlegających zgłoszeniu. Wypadki przy pracy mogą zdarzyć się we wszystkich zawodach. W pracy przy maszynach, na placu budowy, przy sprzątaniu budynków czy jako pokojówka. Kiedy nastąpi wypadek, ważne jest wiedzieć, co robić. Dlatego zebraliśmy tu kilka zasadniczych informacji. Dotyczą one wszystkich pracowników mających umowę o pracę z pracodawcą w Niemczech. Oczywiście dotyczą one też pracowników przygranicznych, którzy pracują w Niemczech, a mieszkają w Polsce.

Obchody 226 rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Gorzowie

Obchody 226 rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Gorzowie zaczęły się od mszy świętej, którą w katedrze odprawił bp Paweł Socha. Po niej na Starym Rynku odbyła się część oficjalna uroczystości.

Płaca minimalna

Jak donosi Dziennik Gazeta Prawna w tym tygodniu ruszają prace nad ustaleniem przyszłorocznego wynagrodzenia minimalnego.

Najpierw rząd przedstawi partnerom społecznym prognozy makroekonomiczne, które umożliwią ustalenie minimalnej, wymaganej przepisami podwyżki najniższej płacy (do 10 maja).

25-26.04.2017 Komisja Krajowa obradowała we Wrocławiu

W Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK).Budynek  zajezdni pełni podobną funkcję, jak historyczna Sala BHP Stoczni Gdańskiej. Spotkanie władz krajowych rozpoczęło złożenie kwiatów pod pamiątkową tablicą przy historycznej Zajezdni. W pierwszej oficjalnej części gościem KK był krajowy duszpasterz ludzi pracy, ks. Abp Józef Kupny. Szef Regionu Podlaskiego Józef Mozolewski przekazał Arcybiskupowi  i proboszczowi Parafii św. Maksymiliana Kolbego w Jelczu-Laskowicach ks Dariuszowi Janiakowi relikwie bł. ks. Jerzego. Statuetkę i podziękowania przekazano również Zbigniewowi Bonarskiemu, który zakończył swoją działalność w jasnogórskiej fundacji Pro Patria Bastion Świętego Rocha. Ks. Władysława Pasiutę uhonorowano tytułem Zasłużony dla NSZZ “Solidarność” Metropolita Wrocławski podziękował „Solidarności” za działalność na rzecz pracowników i całego społeczeństwa. Odnosząc się do osoby bł. ks. Jerzego, zaprosił wszystkich do większego zaangażowania w pielgrzymkę ludzi pracy na Jasną Górę, którą zapoczątkował w 1983 r. Patron Związku.

WOJEWÓDZKIE OBCHODY NARODOWEGO ŚWIĘTA 3 MAJA

Program obchodów:

godz. 10.30 – Msza Św. W intencji Ojczyzny- Kościół Katedralny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

godz.11.40 Przejście Kompanii honorowych i pocztów sztandarowych na Stary Rynek

godz. 11.50 – 13.00 – Hymn Polski i podniesienie Flagi Narodowej, salwa honorowa i Apel Pamięci.

Godz. 15.00 – Bieg Konstytucji 3 Maja, festyn rodzinny ( Park Wiosny Ludów w Gorzowie Wielkopolskim).

Kolejna rocznica Tragedii Smoleńskiej

10 kwietnia 2010 r. o godz. 8.41 samolot Tu-154M z delegacją udającą się na obchody 70-lecia zbrodni katyńskiej w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach  rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński, jego żona Maria i wielu wysokich rangą urzędników państwowych i dowódców wojskowych. Wśród pasażerów byli także gorzowianie: Anna Borowska, przedstawicielka rodzin katyńskich i jej wnuk Bartosz Borowski.

Radio Solidarność ma 35 lat

12 kwietnia 1982 r. po raz pierwszy w Warszawie nadało z podziemia Radio Solidarność. Było to początkiem rozwoju podziemnej radiofonii w kilkunastu ośrodkach w kraju. Także w Gorzowie pojawiła się podziemna radiostacja, która pierwszą audycję wyemitowała niemal rok po pierwszej audycji warszawskiej, czyli 25 kwietnia 1983 r. 12 kwietnia 1982 r. po raz pierwszy w Warszawie nadało z podziemia Radio Solidarność. Było to początkiem rozwoju podziemnej radiofonii w kilkunastu ośrodkach w kraju. Także w Gorzowie pojawiła się podziemna radiostacja, która pierwszą audycję wyemitowała niemal rok po pierwszej audycji warszawskiej, czyli 25 kwietnia 1983 r.