Dziś mamy: czwartek, 24 lipca 2014r.

Czy „Solidarność” powinna wystawić swoich kandydatów w wyborach samorządowych?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < Weź udział w nowej sondzie i odpowiedz: Czy „Solidarność” powinna wystawić swoich kandydatów w wyborach samorządowych? > > >

Spływ Solidarności szlakiem JP II - DRAWA 2014

Jak co roku w lipcu  zwolennicy aktywnego wypoczynku spotkali się w Drawnie aby uczestniczyć w spływie kajakowym Solidarności szlakiem Jana Pawła II -Drawa 2014. Organizatorem już VIII edycji spływu była Komisja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Pierwszego dnia tj. 18 lipca 2014 po przyjeździe i zakwaterowaniu w namiotach uczestnicy spływu skorzystali z kąpieli w jeziorze oraz spotkali się przy ognisku by omówić sprawy organizacyjne ,oraz skosztować specjałów przywiezionych z domu oraz  przygotowanych przez organizatorów spływu.

KOLEJNA WYGRANA PRZED SĄDEM

W ogłoszonym 09 lipca 2014 roku wyroku, Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim zobowiązał Samodzielny Publiczny Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Międzyrzeczu do przekazania około 0,5 mln zł. na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. Łączna kwota zaległości na rzecz ZFŚS wynosi już ponad 2 mln zł., co przy ok. 400 zatrudnionych pracownikach daje średnio około 5 tys. zł. na osobę.

PIERWSZE POSIEDZENIE ZR W NOWEJ KADENCJI

Od autoprezentacji członków ZRG NSZZ „Solidarność” rozpoczęło się pierwsze posiedzenie ZR kadencji 2014-2018, gdyż ponad połowę jego składu stanowią nowe osoby. Następnie wybrano prezydium Zarządu Regionu.  Na wniosek przewodniczącego Jarosława Porwicha będzie ono 7-osobowe i składać się będzie z Waldemara Rusakiewicza (wiceprzewodniczący, skarbnik), Sławomira Steltmann (sekretarz) oraz Jana Czarneckiego, Grażyny Czerepowickiej, Włodzimierza Sapóra i Marka Tymanowskiego.

Polityką jest wszystko, nawet wybór sklepu

Trzy pytania do Jarosława Porwicha, przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność".
- Podczas niedawnego zjazdu delegatów był pan jedynym kandydatem na przewodniczącego i... ubolewał pan z tego tytułu. Dlaczego, przecież zawsze to lepiej jest dostać mandat  potwierdzający silną pozycję w związku?

Długi weekend z Solidarnością

18-22.06.2014 Długi weekend z Solidarnością.
Komisja Wydziałowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp z Centrali Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. była organizatorem wypoczynku rodzinnego w  Pensjonacie PISZ w Pobierowie. Organizatorzy  zadbali, żeby nikt się nudził podczas pobytu nad morzem. Dla sporej grupki naszych milusińskich przygotowano  gry i zabawy na świeżym powietrzu oraz basenie. Nagrody i  upominki  przygotowane przez organizatorów sprawiły wiele radości dzieciom, szczególnie tym najmłodszym.

MAMY NOWE WŁADZE REGIONU NA KADENCJĘ 2014-2018 (fotorelacja)

Podczas IX Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Gorzowskiego, które odbyło się 13 czerwca br. wybrano nowe władze Związku na nową kadencję. Funkcję Przewodniczącego Zarządu Regionu powierzono ponownie Jarosławowi Porwichowi (otrzymał 80 głosów na 94 oddane). Dokonano również wyboru 24-osobowego Zarządu Regionu (w którym znalazła się niespełna połowa członków z dotychczasowego składu), 5-cio osobową Regionalną Komisję Rewizyjną oraz delegatów na Krajowy Zjazd Delegatów. Podjęto również uchwały i stanowisko istotne dla funkcjonowania organizacji zakładowych i władz regionalnych Związku.

ODSZEDŁ DO PANA BOGA JULIAN LEŚKIEWICZ

10 czerwca 2014 r. w wieku 87 lat zmarł Julian Leśkiewicz, Wspaniały Człowiek, Wielki Patriota, nasz Przyjaciel, zawsze wierny ideałom NSZZ „Solidarność”. Msza żałobna w intencji zmarłego odprawiona zostanie w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Niemcewicza w najbliższą sobotę (14 czerwca br.) o godz. 8.30, natomiast uroczystość pogrzebowa odbędzie się na Cmentarzu Komunalnym przy ul. Żwirowej w Gorzowie Wielkopolskim o godzinie 11.00.

PRZEWODNICZĄCY PORWICH W RADIO ZACHÓD

O obchodach  25. Rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, zakończonej akcji naszego Związku „Sprawdzam polityka” oraz zbliżających się wyborach samorządowych - redaktor Andrzej Pierzchała rozmawia z przewodniczącym Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Jarosławem Porwichem.

Rozmowę odsłuchać można - tutaj

O Wolności

Z udziałem kilkuset mieszkańców województwa lubuskiego odbyła się wczoraj w Teatrze J. Osterwy - z inicjatywy wojewody Jerzego Ostroucha - uroczysta gala w 25 rocznicę wyborów 1989 roku. W swoim wystąpieniu przewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność" Jarosław Porwich mówił m.in. o ułomnościach posiadanej wolności szczególnie w aspekcie działalności związkowej, ograniczania praw pracowniczych i obywatelskich oraz ignorowania społecznych inicjatyw..

Wystąpienie Przewodniczącego ZRG można osłuchać - tutaj

Turniej Solidarności w piłce siatkowej

24.05.2014  w Sulęcinie odbył się Turniej „Solidarności” w piłce siatkowej W Gimnazjum im. Jana Pawła II w Sulęcinie spotkali się Energetycy z terenu działania Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. by uczestniczyć w Turnieju o PUCHAR NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. w piłce siatkowej.