Dziś mamy: wtorek, 27 września 2016r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Za nami 18 Bieg Solidarności

Około 250 zawodniczek i zawodników wystartowało w samo południe 17 września br. w 18 Biegu Solidarności. Trasa tegorocznego biegu liczyła 3600 m, start i meta biegu usytuowane były na Starym Rynku, przy Gorzowskiej Katedrze. Impreza zorganizowana została przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność, Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Szczecinie  oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji w Gorzowie Wlkp.

Obchody Dnia Solidarności i Wolności w Gorzowie Wlkp.

W 36. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych, na terenie PGE Elektrociepłownia Gorzów przy Pomniku Solidarności odsłonięto tablicę pamiątkową Zbigniewa Szydłowskiego przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność EC Gorzów  w latach 2002-2016  Poświecenia pamiątkowej tablicy dokonali: Kapelan Gorzowskiej  Solidarności ks. kan. Andrzej Szkudlarek oraz Duszpasterz Gorzowskich Energetyków ks. Jarosław Zagozda.

Najpierw umowa potem praca

Od dzisiaj (1 września 2016) zaczynają obowiązywać przepisy, które wprowadzają obowiązek pisemnego zawarcia umowy o pracę lub potwierdzenia na piśmie jej warunków przed podjęciem pracy.

Dzień Solidarności i Wolności

Przed nami 36. rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność”, wielkiego ruchu społecznego a zarazem pierwszego w Europie środkowo-wschodniej niezależnego i samorządnego związku zawodowego. To nasze chlubne dziedzictwo oraz zobowiązanie.

Odsłonięcie tablicy pamiątkowej przy Elektrociepłowni

Zarząd Regionu Gorzowskiego i  MKZ NSZZ „Solidarność” przy PGE GiEK S.A. Oddział Elektrociepłownia Gorzów zapraszają 31 sierpnia o godz. 11,00 na uroczyste odsłonięcie i poświęcenie tablicy pamiątkowej ŚP. Zbigniewa Szydłowskiego , oraz upamiętnienie 35. rocznicy powstania Pomnika.

24-25.08.2016 Obradowała KK NSZZ Solidarność

W Gdańsku na dwudniowym posiedzeniu spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK)
Tematy poruszane podczas pierwszego dnia obrad:
1.Przejęto protokół z ostatniego posiedzenia KK (22-23.06.2016 Radom)
2.Obywatelski projekt ograniczenia handlu z niedzielę. Omówiono akcję zbierania podpisów pod projektem ustawy. Ustalono harmonogram dalszych działań.
3.Informacje z prac Prezydium KK i zespołów KK.

Pielgrzymka Energetyków i Elektryków

W dniach 20-21.08.2016 r. na Jasnej Górze odbyła się 31 PIELGRZYMKA ENERGETYKÓW I ELEKTRYKÓW.
Do Matki Boskiej Jasnogórskiej zjechali się energetycy z całej Polski, nie zabrało również energetyków z Gorzowskiej Elektrociepłowni. Pracownicy EC Gorzów, wśród których było wielu członków NSZZ SOLIDARNOŚĆ w drodze do Częstochowy nawiedzili Bazylikę Matki Boskiej Nowej Ewangelizacji w Toruniu i Bazylikę w Licheniu, gdzie był czas na modlitwę i zwiedzanie.

Trwa IX edycja Pracodawca Przyjazny Pracownikom

Poszukiwane są firmy przestrzegające prawa pracy i realizujące w praktyce idee dialogu społecznego. Aplikacje w tym roku przyjmowane są od 8 lipca do 15 października. Honorowy Patronat objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. Jak co roku organizatorem jest NSZZ "Solidarność".

Zapraszamy na 18. Bieg Solidarności

Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" w Gorzowie Wlkp. zaprasza do udziału w 18. Biegu Solidarności. Bieg odbędzie się w dniu 17 września (sobota) 2016 r. o godz. 12.00. Start i meta usytuowane będą na placu przy Gorzowskiej Katedrze.
To już 36 rocznica, dlatego biegniemy 3,6 km!

Solidarność – Ver.di

W dniach 24 – 25 czerwca 2016 roku odbyło się kolejne już 21 spotkanie emerytów z NSZZ „Solidarność” Region Gorzów Wlkp. i Związku Zawodowego Ver.di okręgu Berlin – Brandenburg. Spotkanie było możliwe dzięki wsparciu finansowemu przez Fundację Współpracy Polsko – Niemieckiej. Seminarium odbyło się w HOSTEL BIKE PARK w miejscowości Przewóz.