Dziś mamy: piątek, 01 lipca 2022r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Uroczystość w byłym areszcie milicyjnym ( 4 czerwca)

Imiona i nazwiska ponad 250 działaczy antykomunistycznych znalazły się na tablicy pamiątkowej, którą odsłonięto w celi byłego aresztu milicyjnego w Gorzowie Wielkopolskim. Celę pozostawiono na pamiątkę, bo w odremontowanej zabytkowej willi, w której mieścił się przed laty areszt, działa od niedawna Lubuskie Centrum Przedsiębiorczości.

Pielgrzymka działaczy opozycji oraz osób represjonowanych do Rokitna

W diecezjalnym Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej w Rokitnie, w dniu wspomnienia liturgicznego bł. Kardynała Stefana Wyszyńskiego spotkali się przedstawiciele środowiska opozycyjnego. Do Rokitna przyjechało ponad 200 byłych opozycjonistów wraz z rodzinami. W uroczystościach uczestniczyły też poczty sztandarowe NSZZ Solidarność.

Solidarność – Verdi

W dniach 20 – 21 maja br. odbyło się kolejne już 26 spotkanie Seniorów z NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego i ZZ Verdi z północno-wschodniej Brandenburgii.

XXX Krajowy Zjazd Delegatów

26-27 maja w Zakopanem odbył się XXX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”. Wzięło w nim udział 300 delegatów z całej Polski oraz 200 gości.

Zaproszenie do udziału w Pielgrzymce

Bardzo serdecznie zapraszamy do udziału w I Diecezjalnej Pielgrzymce Działaczy Opozycji i Osób Represjonowanych w Rokitnie. Pielgrzymka odbędzie się 28 maja 2022 roku w Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie słuchającej w Rokitnie.

Mniejszy podatek dla członków związku

Pracownicy, którzy są członkami organizacji związkowych odliczą od dochodu nawet 500 zł w rozliczeniu PIT. „Polski Ład” początkowo zakładał możliwość odliczenia maksymalnie 300 zł, ale po przyjęciu przez sejm poprawki zgłoszonej przez NSZZ „Solidarność” kwota ta zwiększyła się o 200 zł. Jak czytamy w stanowisku Ministerstwa Finansów: podniesienie kwoty odliczenia ma uzasadnienie wobec zmniejszenia stawki podatku z 17 proc. do 12 proc.

Wielkanoc 2022

GORZOWSKIE FENIKSY ROZDANE

Lubuska Kurator Oświaty Ewa Rawa oraz przewodnicząca Międzyszkolnej Komisji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” – Gabriela Gronowska to laureaci nagrody Feniks, przyznawanej corocznie za szczególne zasługi na rzecz rozwoju Związku przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”.

Wojna na Ukrainie

Wojna na Ukrainie trwa od 24 lutego 2022 r. Rosjanie atakują nawet obiekty cywilne, żołnierze Putina strzelają do niewinnych ludzi, giną także dzieci. Od początku agresji zginęło ponad kilka tysiący cywili w tym ponad 100 dzieci. Coraz więcej mieszkańców Ukrainy z miast objętych działaniami wojennymi ucieka do krajów ościennych.

Spór zbiorowy w Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji w Gorzowie Wielkopolskim

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność”2 marca 2022 r. zwróciła się do pracodawcy o podwyższenie wynagrodzeń, podwyższenie dodatku świątecznego, podniesienia odpisu na Pracowniczy Plan Kapitałowy. O przebiegu negocjacji będziemy informować na bieżąco.