Dziś mamy: poniedziałek, 22 października 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

34 rocznica

34 lata temu, 19 października 1984 r., w pobliżu wioski Górsk koło Torunia funkcjonariusze IV Departamentu MSW, zajmującego się zwalczaniem Kościoła katolickiego, uprowadzili a następnie zamordowali księdza Jerzego Popiełuszkę, duszpasterza ludzi pracy, kapelana Solidarności, organizatora Mszy św. za Ojczyznę odprawianych w kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu w Warszawie.

Mural koło Gazowni

Mural w Gorzowie na Gazowni

Informacja miesięczna o wielkości i strukturze bezrobocia

Poniżej, w załącznikach zamieszczamy informację o poziomie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim we wrześniu 2018 r.

Sytuacja na rynku pracy w województwie lubuskim do pobrania - tutaj
Informacja o stanie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim do pobrania - tutaj

Odsłonięto pomnik Kapelana Gorzowskiej Solidarności

W Gorzowie Wlkp. odsłonięto pomnik Kapelana Gorzowskiej Solidarności, Honorowego Obywatela Gorzowa Wlkp. ks. prałata Witolda Andrzejewskiego. Na niedzielne uroczystości złożyło się odsłonięcie pomnika i polowa msza święta w intencji ojczyzny na placu przy gorzowskiej katedrze. Przewodniczył jej biskup zielonogórsko-gorzowski ks. bp Tadeusz Lityński. Wydarzeniu towarzyszyło otwarcie na Starym Rynku plenerowej wystawy Instytutu Pamięci Narodowej pt. "Pielgrzym Niepodległości 1940-2015" poświęconej sylwetce ks. Witolda Andrzejewskiego (wystawę można oglądać do 14 listopada 2018 r.).

38. Rocznica Porozumień Sierpniowych

Pokaz filmu dokumentalnego „Opór. Gorzowski Sierpień ‘82” i uroczysta msza święta złożyły się na gorzowskie obchody 38. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych. W tym mieście zbiegają się one z obchodami rocznicy innego wydarzenia – masowych wystąpień gorzowian przeciwko władzy z 1982 r. 31 sierpnia 1982 roku w Gorzowie miała miejsce duża demonstracja, a okazją była druga rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych.

21 sierpnia odbyło się kolejne posiedzenie Zarządu Regionu

W Gorzowie Wlkp. w siedzibie związku spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność Tematyka obrad:
1. Odczytano i przyjęto protokół z ostatniego zebrania ZRG (3.07.2018 r.)
2. Nadzwyczajne posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK). K. Gonerski zdał relację z nadzwyczajnego posiedzenia KK jakie odbyło się w Gdańsku 7 sierpnia. W 5 godzinnym spotkaniu uczestniczył Premier Mateusz Morawiecki oraz członkowie Rządu RP. Przedstawiono postulaty związku. Na następnym posiedzeniu KK 29 sierpnia mamy otrzymać odpowiedź na postulaty i podjąć decyzję o ewentualnej akcji protestacyjnej.

Dzień Solidarności i Wolności

31 sierpnia obchodzimy Dzień Solidarności i Wolności, święto Państwowe upamiętniające historyczny zryw Polaków do wolności i niepodległości z 1980 roku. Mija jednocześnie 38 lat od powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.

20. Bieg Solidarności - 8 września 2018

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność" serdecznie zaprasza do udziału w 20. Biegu Solidarności.
To już 38 rocznica, dlatego biegniemy 3,8 km!
Wszyscy uczestnicy Biegu otrzymają pakiety startowe (koszulka, numer zawodnika) oraz okolicznościowe medale. Zwycięzcy Biegu otrzymają puchary.

NADZWYCZAJNE POSIEDZENIE KOMISJI KRAJOWEJ

8 sierpnia w Gdańsku na Nadzwyczajnym Posiedzeniu spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK). W zamkniętym dla mediów 5 godzinnym spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Rządu RP: Premier Mateusz Morawiecki, Minister Rodziny Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska, Minister Edukacji Narodowej Anna Zalewska i Rzecznik prasowy Rządu Joanna Kopcińska.