Dziś mamy: sobotę, 21 kwietnia 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Wybory w Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów

12 kwietnia 2018 roku w siedzibie Gorzowskiej Solidarności odbyło się WZD Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" Region Gorzów Wielkopolski. Zebranie otworzył i przywitał delegatów ustępujący Przewodniczący Jerzy Morawiec, a następnie dokonano wyboru Przewodniczącego Zebrania, którym został Przewodniczący Zarządu Regionu i jednocześnie członek Regionalnej Komisji Wyborczej Waldemar Rusakiewicz.

8. Rocznica Tragedii Smoleńskiej

10 kwietnia 2010 r. o godz. 8.41 samolot Tu-154M z delegacją udającą się na obchody 70-lecia zbrodni katyńskiej w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach  rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński, jego żona Maria i wielu wysokich rangą urzędników państwowych i dowódców wojskowych. Wśród pasażerów byli także gorzowianie: Anna Borowska, przedstawicielka rodzin katyńskich i jej wnuk Bartosz Borowski.

Kolejne posiedzenie Zarządu Regionu

10 kwietnia odbyło się  posiedzenie Zarządu Regionu podczas którego podjęto uchwałę o wykonaniu budżetu za 2017 i planu budżetu na 2018 rok. W dalszej części obrad przyjęto uchwały przyznając tytuł „Zasłużony dla NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego” dla Waldemara Szajrycha i Mariana Chalickiego.

Instytut Pamięci Narodowej zaprasza

Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu Oddział w Szczecinie Delegatura Gorzów Wlkp. przedstawia propozycje i zachęca do skorzystania z oferty:

1. 26 marca br., godz. 12.00, otwarcie wystawy pt. „W drodze do Niepodległej”, hol Poczty Głównej w Gorzowie Wlkp.
  2. 26 marca br., godz. 13.00, otwarcie wystawy pt. „Zbrodnia katyńska” i wykład okolicznościowy Dom Kultury w Skwierzynie

Wczasy z Solidarnością w Niechorzu

Tradycją już jest, że Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność przedstawia członkom związku propozycje wspólnego wypoczynku. W sezonie letnim 2018 proponujemy wczasy w Niechorzu.

Wypoczynek w Niechorzu 4-6 maja 2018 roku

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność organizuje wyjazd na wypoczynek do Niechorza w dniach 4-6 maja 2018 roku.
Cena wyjazdu: 240 zł. od osoby. Wyjazd z Gorzowa Wlkp. godz. 10.00.

Obchody Święta Żołnierzy Wyklętych

W Gorzowie Wlkp już po raz czwarty odbyły się uroczystości związane z  Narodowym  Dniem  Żołnierzy Wyklętych. W kościele pw. św. Maksymiliana Kolbe odbyła się uroczysta Msza święta w intencji Żołnierzy Niezłomnych.
Po mszy kilkaset osób przemaszerowało ul. Piłsudskiego i Czartoryskiego do parku 750-lecia Gorzowa. Czoło pochodu stanowili kadeci Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Gorzowie Wlkp., za nimi poczty sztandarowe, władze wojewódzkie i samorządowe, gorzowscy radni, związki kombatanckie, przedstawicie Solidarności, Młodzież Wszechpolska  oraz licznie zebrani mieszkańcy Gorzowa. Podczas przemarszu wznoszono m.in. okrzyki: „Cześć i chwała Bohaterom”, „Armio wyklęta, Gorzów o Tobie pamięta”.

POSIEDZENIE PREZYDIUM MRZZ „VIADRINA”

26 lutego w siedzibie Zarządu Regionu Gorzowskiego odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium Międzyregionalnej Rady Związków Zawodowych „Viadrina”. Głównymi tematami spotkania było omówienie sytuacji w związkach zawodowych w Polsce i Niemczech. Przewodniczący ZRG Waldemar Rusakiewicz przedstawił informacje o wprowadzonej ustawie ograniczający handel w niedzielę, problemach w szkolnictwie zawodowym, sytuacji młodych pracowników, przygotowanych zmianach w ustawie o związkach zawodowych.

Obradowała Komisja Krajowa

W Gdańsku na pierwszym w 2018 r. zebraniu spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność . Po przyjęciu protokołu z ostatniego spotkania przystąpiono do realizacji wcześniej przyjętego programu zebrania.  Podczas posiedzenia KK wybrano nowego redaktora naczelnego Tygodnika Solidarność. Został nim Michał Ossowski - związany z "Solidarnością" od 13 lat, od 2015 roku był prezesem spółki Tysol, która z ramienia Związku Zawodowego wydaje Tygodnik Solidarność.