Dziś mamy: piątek, 30 stycznia 2015r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 3 lutego br. w Gdańsku odbędzie się posiedzenie Sztabu Protestacyjnego NSZZ Solidarność > > >

Rozliczenie finansowe organizacji zakładowych

Zarząd Regionu przypomina, wszystkie organizacje związkowe posiadające osobowość prawną i jako samodzielne podmioty gospodarki narodowej podlegają obowiązkom wynikającym z ustaw podatkowych.

Pierwsze w tym roku posiedzenie ZRG

20 stycznia br. odbyło się pierwsze posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność".
Podczas posiedzenia Przewodniczący Zarządu Regionu Jarosław Porwich przedstawił relację ze spotkania Sztabu Protestacyjnego, który odbył się 17 stycznia br. w Katowicach. Przedstawił bardzo trudną sytuację w górnictwie i innych branżach. Corocznie Zarząd Regionu na pierwszym posiedzeniu w nowym roku przyznaje nagrodę "Feniks" za szczególne zasługi dla NSZZ "Solidarność" Regionu Gorzowskiego.

WYWIAD RADIOWY Z PRZEWODNICZĄCYM PORWICHEM

Między innymi o problemach zakładów pracy Regionu Gorzowskiego (PWiK, PUP, DPS, Poczta Polska), protestach górników oraz sytuacji w województwie lubuskim, redaktor Piotr Bednarek rozmawiał na antenie Radia Gorzów z przewodniczącym Zarządu Regionu Jarosławem Porwichem.

Odsłuchaj - tutaj

Solidarność w ThyssenKrupp

21 stycznia 2015 roku podczas zebrania założycielskiego powstała Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność”Thyssenkrupp Presta Steertec Poland Sp. z o.o. z siedzibą przy w Międzyrzeczu. Tymczasową Komisję Zakładową /na zdjęciu/ tworzą: Andrzej Hibner (przewodniczący), Damian Gunia (sekretarz) oraz Piotr Jaroszewicz (skarbnik). W spotkaniu udział wzięli przewodniczący i wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego Jarosław Porwich i Waldemar Rusakiewicz oraz Andrzej Stroiński, przewodniczący KZ NSZZ „S” w Essel Propack.

Pogotowie strajkowe w całym kraju

Sztab zdecydował o akcjach.

Przewodniczący zarządów regionów i sekretariatów branżowych NSZZ "Solidarność", tworzących krajowy sztab protestacyjny ogłosili na terenie całego kraju pogotowie strajkowe. Obradujący w piątek w Katowicach sztab, przygotował scenariusz działań wspierających protesty górnicze.

44. rocznica Wydarzeń Grudnia 1970 r.

„Zbuntowane miasto” – takim mianem określamy Szczecin sprzed 44 lat, kiedy to jego mieszkańcy wyrazili swój sprzeciw wobec władzy komunistycznej. To właśnie szczecińskim robotnikom, strajkującym i ginącym podczas tragicznych wydarzeń nazywanych „Grudniem 70” oddano hołd, upamiętniając ich walkę. W uroczystościach, które odbyły się 17 grudnia br. wzięli udział m.in. przewodniczący i wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego Jarosław Porwich i Waldemar Rusakiewicz.

URSUS - PAMIĘTAMY

Członkowie Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność", Sekcji Emerytów i Rencistów oraz poczet sztandarowy ZR zgromadzili się przy tablicy upamiętniającej pacyfikację strajku przez oddziały ZOMO w Zakładach Mechanicznych "Ursus". Na tablicy wmurowanej w grudniu 2006 roku widnieje napis "Wspomnij ludzi, którzy odważnie wyrazili swoją wierność ideałom Solidarności 15 i 16 grudnia 1981 roku". Tradycyjnie wspominano tamte dni oraz złożono wiązanki kwiatów i zapalono znicze.

33 rocznica wprowadzenia Stanu Wojennego

W 33 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność" zaprasza na uroczystą Mszę świętą, która odbędzie się 13 grudnia o godz. 18.00 w Gorzowskiej Katedrze.
Po Mszy świętej zostaną złożone kwiaty oraz zapalone znicze pod Białym Krzyżem Solidarności.

Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy - konkurs

W dniu 18 listopada w Zielonej Górze odbyło się uroczyste podsumowanie projektów promocyjno-prewencyjnych realizowanych przez Okręgowy Inspektorat Pracy.
Nasz kolega Wojciech Wróblewski ZSIP SE Bordnetze Polska Sp. z o.o. zgłoszony przez Gorzowski Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” w konkursie „Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy” zajął  nagrodzone III miejsce.
Laureatowi gratulujemy.