Dziś mamy: piątek, 27 listopada 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Odszedł Janek Kosicki – zawsze Wierny NSZZ „Solidarność”

Przez kilka kadencji  wybierany był do władz Międzyzakładowej Komisji Związkowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Będąc na emeryturze aktywnie działał w Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”, gdzie pełnił funkcję wiceprzewodniczącego.

25 listopada 2020 r. w Sulęcinie po długiej chorobie zmarł Eugeniusz Parzyszek

W 1980 roku zakładał struktury „Solidarności” w Słubicach. W 1981 roku został wybrany na Przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Zakładach Przemysłu Odzieżowego w Słubicach. Ponadto uczestniczył w I Walnym Zjeździe Delegatów Regionu Gorzowskiego, został wybrany w skład  Zarządu Regionu NSZZ „S”. Po 13 grudnia 1981 roku organizował pomoc dla osób represjonowanych.

Odszedł Przyjaciel Solidarności Ryszard Popiel

Działacz Ruchu Młodzieży Niezależnej, uczestnik ekipy nadawczej Radia Solidarność. 10 XI 1982 tymczasowo aresztowany za przynależność do Młodzieżowego Ruchu Oporu (był uczniem III klasy Technikum Budowlanego), 9 II 1983 skazany za to przez Wojskowy Sąd Garnizonowy w Zielonej Górze na pół roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata – sądzony był wraz z siedmioma innymi działaczami MRO, w tym z bratem Olgierdem.

ZENEK- DOBRY CZŁOWIEK I DOBRY POLAK

ZENON MICHAŁOWSKI

Przez długie lata związany z Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym „Solidarność”. Działalność polityczną rozpoczął w 1981 w Polskiej Partii Demokratycznej. Po wprowadzeniu stanu wojennego aktywnie zaangażował się w działalność opozycji antykomunistycznej. W latach 1984-1990 wchodził w skład Regionalnej Komisji Wykonawczej NSZZ „Solidarność”, koordynującej akcje podziemnych struktur opozycyjnych, natomiast w latach 1988-1990 był członkiem jawnej Rady Regionu Solidarności.

36. rocznica śmierci Patrona Solidarności bł. Ks. Jerzego Popiełuszki

Ksiądz Jerzy Popiełuszko, błogosławiony i męczennik. Zamordowany przez Służbę Bezpieczeństwa 36 lat temu tylko dlatego, że głosił słowo Boże, mówił prawdę, napawał nadzieją. Zamordowany, a wcześniej bestialsko torturowany (obrażenia ciała były masakryczne).O Wielkich Ludziach i tamtych czasach (wcale nie tak nieodległych) musimy pamiętać.

Gorzowskie Feniksy rozdane

Długoletni przewodniczący gorzowskiej Solidarności Bronisław Żurawiecki, szef nauczycielskich struktur związkowych w Międzyrzeczu Andrzej Kaczmarek oraz przewodniczący NSZZ „Solidarność” w drezdeneckiej firmie Victaulic Polska Sp. z o.o. Jarosław Sauermann, to laureaci nagrody Feniks, przyznawanej corocznie za szczególne zasługi na rzecz rozwoju Związku przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”.

"S" domaga się pełnego odmrożenia wysokości odpisów na zfśs

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” negatywnie opiniuje projekt ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2021 z dnia 27 sierpnia 2020 r. Prezydium KK domaga się pełnego odmrożenia wysokości odpisów na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, co będzie miało pozytywny wpływ na budżet poprzez zwiększenie wpływów podatkowych z tytułu wzrostu konsumpcji.

Pracodawca Przyjazny Pracownikom

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” decyzją Prezydium KK rozpoczęła na początku września 13 edycję konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom.
Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Kandydatów zgłaszają podstawowe jednostki organizacyjne „Solidarności”. Wyróżnione firmy szanują prawa pracowników oraz prowadzą u siebie dialog społeczny. Certyfikatem można się posługiwać przez okres trzech lat, od daty przyznania. Laureaci poprzednich edycji Konkursu mogą ponownie ubiegać się o przyznanie Certyfikatu po wygaśnięciu wspomnianego wyżej okresu.

Posiedzenie WRDS

W Sali Kolumnowa Sejmiku Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze obyło się pierwsze w czasie pandemii posiedzenie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego Województwa Lubuskiego (30 września).