Dziś mamy: sobotę, 18 stycznia 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Wspólne noworoczne spotkanie Zarządów Regionów NSZZ Solidarność

Od uroczystej mszy św. w Pałacu Biskupim w Gorzowie Wielkopolskim pod przewodnictwem J.E ks. biskupa Tadeusza Lityńskiego na uroczystym spotkaniu noworocznym 8 stycznia spotkali się członkowie Zarządów Regionów gorzowskiego i zielonogórskiego. Po mszy św. Waldemar Rusakiewicz i Bogusław Motowidełko Przewodniczący Zarządów Regionu wręczyli replikę obrazu Patrona NSZZ Solidarność błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki (oryginał znajduje się w gorzowskiej Katedrze).

Wyższy odpis na ZFŚS

W tym roku kwota odprowadzana na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych (ZFŚS) za jednego pracownika będzie naliczana od wysokości przeciętnego wynagrodzenia z 2018 r. W efekcie odpis wzrośnie z 1271,20 zł do 1550,25 zł.

38. Rocznica Pacyfikacji Zakładów Mechanicznych Ursus

16 grudnia 1981, o czwartej nad ranem oddziały ZOMO, wojska i milicji wkroczyły na teren Zakładów Mechanicznych Gorzów, w których odbywał się strajk. Pracownicy Ursusa domagali się odwołania stanu wojennego, wypuszczenia uwięzionych działaczy „Solidarności”, rozliczenia winnych zniszczenia pomieszczeń Zarządu Regionalnego i niewyciąganie żadnych konsekwencji w stosunku do strajkujących.

W Regionie Gorzowskim pamiętają o więzionych w stanie wojennym

Od odsłonięcia tablicy upamiętniającej internowanych i aresztowanych w stanie wojennym gorzowska „Solidarność” rozpoczęła obchody tej smutnej rocznicy.

Witając zgromadzonych przed Zakładem Karnym, przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Rusakiewicz stwierdził, że stan wojenny, to dla niektórych, tylko epizod z historii Polski. To coś co było i minęło.

Elektroniczna Legitymacja Członkowska - Rabaty

ELEKTRONICZNA LEGITYMACJA CZŁONKOWSKA

Członkowie związku posiadający elektroniczne legitymacje członkowskie mają uprawnienia do uzyskania rabatów:

Protesty przed Castoramą w całej Polsce

Od dłuższego czasu pracodawca w Castoramie łamie prawo pracy. Kulminacją  konfliktu na linii pracodawca -pracobiorcy jest  zwolnienie członków władz Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność przy Castorama Polska Sp. z o.o. Dyscyplinarki otrzymali związkowcy m.in. z Kalisza, Słupska, Zgorzelca, Lublina, Ostrowca Świętokrzyskiego i Łodzi. Bezpośrednim powodem podobno są wpisy na portalach społecznościowych, które w ocenie pracodawcy nawołują do krytyki jego działań i zdaniem zarządu Spółki działają na szkodę firmy, podważając jej dobre imię.

CZŁONKOWIE GORZOWSKIEJ „SOLIDARNOŚCI” ODZNACZENI

21 listopada 2019 r., podczas uroczystej gali w zielonogórskiej „Palmiarni” podsumowano wybrane projekty prewencyjne i promocyjne realizowane przez Okręgowy Inspektorat Pracy. Wyłoniono laureatów konkursów Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej”, „Buduj bezpiecznie” i najaktywniejszego społecznego inspektora pracy. Za podjęte działania zmierzające do poprawy poziomu bezpieczeństwa pracy wręczono „Dyplomy Państwowej Inspekcji Pracy”, oraz świadectwa ukończenia programu prewencyjnego.

Będziemy pod sklepami castoramy w całej Polsce

"Będziemy pod sklepami w całej Polsce". Solidarność idzie na wojnę z Castoramą. W poniedziałek protesty!!!

Siedmiu z dziewięciu członków władz międzyzakładowej „Solidarności” w Castorama Polska zostało zwolnionych dyscyplinarnie pod zarzutem rzekomego działania na szkodę firmy. Każdy objęty jest szczególną ochroną przed zwolnieniem i bez prawomocnego wyroku nie wolno było ich zwolnić. - To łamanie konstytucji – oceniło Prezydium Komisji Krajowej i zapowiedziało zdecydowaną reakcję.

13 listopada Odszedł Jeden z Nas –MIECZYSŁAW PLUCIŃSKI

Z wielkim żalem zawiadamiamy, że dziś rano dotarła do nas informacja o śmierci naszego  kolegi Wieloletniego Działacza NSZZ Solidarność Mieczysława Plucińskiego

Łączymy się w bólu z Rodziną Mietka.

Wszystkim, którzy  nie znali Mietka przedstawimy kilka faktów dotyczących jego pracy zawodowej działalności związkowej i społecznej.