Dziś mamy: wtorek, 09 marca 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Nowy Główny Inspektor Pracy

Wybór Katarzyny Łażewskiej-Hrycko na funkcję Głównego Inspektora Pracy, to bardzo dobra wiadomość dla NSZZ "Solidarność", dla którego Państwowa Inspekcja Pracy jest jednym z najważniejszych sojuszników w walce o poprawę bezpieczeństwa pracy i przestrzegania praw pracowniczych.

Ile wolnego w tym roku?

W 2021 r. będziemy pracować 252 dni. Wolnych będzie 113 dni - 13 z nich to święta wolne od pracy, z czego dwa wypadają w sobotę: Święto Pracy (1 maja) oraz Boże Narodzenie (25 grudnia) i pracodawca jest obowiązany udzielić w zamian dodatkowego dnia wolnego. Natomiast nie ma takiego obowiązku, gdy święto wypadnie w niedzielę (np. 15 sierpnia), która jest dla pracownika dniem wolnym od pracy.

Zmiany w prawie pracy w roku 2021

Pandemia COVID-19 spowodowała, że znaleźliśmy się w sytuacji zupełnie dla nas nowej, która wymagała wprowadzenia uregulowań w wielu sferach życia, w tym relacji między pracodawcami a pracownikami. Na ten stan nałożyły się także zmiany w prawie pracy zapowiadane wcześniej przez rząd. Które z tych uregulowań na stałe zostaną wprowadzone do kodeksu pracy, czas pokaże. Niektóre już obowiązują.

Nie żyje Olgierd Popiel

Olgierd Popiel działacz Ruchu Młodzieży Niezależnej, uczestnik ekipy nadawczej Radia Solidarność. 10 XI 1982 tymczasowo aresztowany za przynależność do Młodzieżowego Ruchu Oporu (był uczniem III klasy Technikum Budowlanego), 9 II 1983 skazany za to przez Wojskowy Sąd Garnizonowy w Zielonej Górze na pół roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata – sądzony był wraz z siedmioma innymi działaczami MRO.

6. rocznica śmierci ks. Witold Andrzejewski, kapelana Solidarności

30 stycznia 2015 roku po długiej i ciężkiej chorobie odszedł do Pana Kapelan gorzowskiej „Solidarności”, ks. Prałat Witold Andrzejewski.

„Szef”, bo tak nazywany był przez podopiecznych, działał nie tylko duszpastersko, ale również patriotycznie, wychowawczo i społecznie. Wychował kilka pokoleń Solidarności, patriotów, katolików, ukształtował nasze zasady, ideały. W ciężkich chwilach zawsze pomagał, angażował się w rożnego rodzaju inicjatywy.

Zmarł Tadeusz Horbacz opozycjonista, działacz Solidarności

15 stycznia 2021 r. nad ranem w wieku 70 lat zmarł  Tadeusz Horbacz działacz opozycji antykomunistycznej, znany ze swojej działalności związkowej i społecznej.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w środę 20 stycznia 2021 r. o godzinie 13.15 na Cmentarzu przy ul. Żwirowej (druga brama).

Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy 2021 Rok

39. ROCZNICA PACYFIKACJI W ZM URSUS

39 lat temu 16 grudnia 1981, ok trzeciej nad ranem oddziały  ZOMO wojska i milicji obywatelskiej wkroczyły na teren Zakładów Mechanicznych „URSUS” w  Gorzowie Wlkp. , w których odbywał się strajk. Pracownicy Ursusa domagali się: odwołania stanu wojennego w Polsce, wypuszczenia uwięzionych działaczy „Solidarności”, rozliczenia winnych zniszczenia pomieszczeń Zarządu Regionalnego NSZZ „Solidarność”, oraz nie wyciągania żadnych konsekwencji w stosunku do strajkujących.

Obchody 13 grudnia w Gorzowie Wielkopolskim

W samo południe 13.12.2020 r. w Gorzowie Wlkp. uczczono 39. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. Pandemia COVID 19 nie przeszkodziła nam w oddaniu hołdu Tym, którzy wywalczyli nam Wolną i Niepodległą Ojczyznę.

Ciężki czas dla nowych organizacji

Poniżej publikujemy rozmowę Waldemara Rusakiewicza Przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność z Marcinem Koziestańskim, która ukazała się w najnowszym wydaniu Tygodnika Solidarność.