Dziś mamy: środę, 29 lipca 2015r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < Radni zdecydowali. Dr hab. Dariusz A. Rymar Honorowym Obywatelem Gorzowa Wielkopolskiego > > >

UROCZYSTOŚĆ NADANIA HONOROWEGO OBYWATELSTWA

Dr hab. Dariusz Rymar, dyrektor gorzowskiego Archiwum Państwowego, otrzymał dziś (02.07.2015) tytuł Honorowego Obywatela Miasta Gorzowa i tym samym dołączył do nielicznego grona osób wyróżnionych najwyższym, miejskim odznaczeniem. Wręczenie Honorowego Obywatelstwa nastąpiło podczas uroczystej sesji Rady Miasta, która odbyła się w Filharmonii Gorzowskiej. Wśród uczestników, obecna była m.in. ekipa gorzowskiej Solidarności, wnioskodawcy nadania tytułu.

DR HAB. DARIUSZ RYMAR – HONOROWYM GORZOWIANINEM

24 czerwca br. radni grodu nad Wartą nadali tytuł Honorowego Obywatela Gorzowa Wielkopolskiego doktorowi hab. Dariuszowi Aleksandrowi Rymarowi, który - zdaniem wnioskodawców – „wniósł ogromne zasługi w rozwój i budowanie pozytywnego wizerunku miasta poprzez między innymi dokumentowanie i popularyzowanie najnowszej jego historii”.

Dr hab. D. A. Rymar jest dyrektorem Archiwum Państwowego w Gorzowie Wielkopolskim od roku 1991, autorem ponad 300 publikacji naukowych i popularnonaukowych, z których większość dotyczy najnowszej historii Gorzowa i Ziemi Lubuskiej, a także 5 monografii książkowych poświęconych historii po II wojnie światowej.

Szkolenia związkowe

Poniżej zamieszczamy informację i przeprowadzonych przez Zarząd Regionu Gorzowskiego szkoleń dla członków związku.

Solidarność w Przedsiębiorstwie Usług Komunalnych w Dobiegniewie

24 czerwca 2015 roku podczas zebrania założycielskiego powstała Tymczasowa Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Zakładach Komunalnych  Sp. z o.o. z siedzibą  w Dobiegniewie. Tymczasową Komisję Zakładową tworzą: Marek Jabłoński (przewodniczący), Piotr Partyka oraz Henryk Kotoński.

Weekend nad morzem w Solidarnością

(19-21.06.2015r.) Jak co roku  przed sezonem urlopowym Organizacja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. była organizatorem „wypadu nad morze” czyli wyjazdu rodzinnego do Pobierowa. Niestety w tym roku pogoda nas nie rozpieszczała, chwil słonecznych było jak na lekarstwo. Na całe szczęście infrastruktura Pensjonatu Pisz pozwalała zapomnieć o deszczowej aurze.

WYBORY ŁAWNIKÓW NA KADENCJĘ 2016 r.-2019 r.

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” w związku z ogłoszeniem naboru kandydatów na ławników sądów powszechnych na kadencję 2016 r.-2019 r. prosi o zgłaszanie chętnych członków naszego Związku chcących wziąć udział i spełniających kryteria w pracach ławników. Zgłoszenia należy dokonywać w siedzibie Zarządu Regionu do 22 czerwca 2015 r.

Przygraniczna współpraca związków zawodowych

(29.05.2015) W Sulęcinie spotkali się związkowcy z Niemiec (Verdi) i Polski (NSZZ Solidarność) by rozmawiać o problemach branży transportowej, pocztowej oraz innych występujących  w regionach przygranicznych. Płaca minimalna w Polsce i minimalna godzinowa stawka w Niemczech, zarobki menagerów między innymi na takie tematy dyskutowali związkowcy. Rozmawiano też o ważnych wydarzeniach politycznych, akcjach strajkowych oraz o wspólnych akcjach na terenach przygranicznych. Spotkanie przebiegało w miłej i sympatycznej atmosferze, każdy z uczestników poszerzył swoje wiadomości dotyczące pracy związkowej. Wszyscy byli zgodni, podobne spotkania trzeba kontynuować we wszystkich branżach.

Związkowcy z Enei na wycieczce w Pradze

Komisja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. była organizatorem weekendu w Pradze.
Podczas zwiedzania Pragi mogliśmy między innymi podziwiać: plac Wacława, plac Loretański. dzielnicę żydowską, Bramę Macieja, Hradczany z uroczystą zmianą warty, katedrę, Pałac Wallensteina z ogrodami, Rynek Staromiejski, Ratusz Staromiejski, zegar Orloj, Most Karola, Rynek Małej Strany.

Prawo ubezpieczeń społecznych - szkolenie

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność organizuje szkolenie w zakresie obowiązującego prawa z ubezpieczeń społecznych, w szczególności: nabywania prawa do emerytury, renty oraz emerytury pomostowej, a także zasad obliczania wysokości świadczeń emerytalnych.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”  serdecznie zaprasza przedstawicieli organizacji zakładowych na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 12 czerwca 2015 roku (piątek) w godzinach 9.00 do 15.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31.