Dziś mamy: sobotę, 19 kwietnia 2014r.

Na które ugrupowanie oddasz głos w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego?
Zobacz wynik sondy

< < < Weź udział w nowej sondzie oceniającej 2013 rok > > >

PRZEWODNICZĄCY PORWICH W RADIO GORZÓW

Między innymi o wyborach związkowych, kampanii informacyjnej NSZZ „Solidarność” przed wyborami do Parlamentu Europejskiego, konflikcie z Elżbietą Polak Marszałek Województwa Lubuskiego, VII Polsko-Niemieckiej Konferencji MRZZ VIADRINA - w Programie Gość na 95,6 FM na antenie Radia Gorzów. Redaktor Piotr Bednarek rozmawia z przewodniczącym Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Jarosławem Porwichem.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”  serdecznie zaprasza przedstawicieli organizacji zakładowych na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 9 maja 2014 roku (piątek) w godzinach 9.00 do 15.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31.

Nowa droga dla Europy

Polscy i niemieccy przedstawiciele związków zawodowych (NSZZ „Solidarność” Regionów Gorzowskiego i Zielonogórskiego, DGB Berlin-Brandenburgia) spotkali się 11 kwietnia br. w Gorzowie Wielkopolskim na VII Zwyczajnej Konferencji Międzyregionalnej Rady Związków Zawodowych VIADRINA.

Szkolenie ogólnozwiązkowe

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”  serdecznie zaprasza przedstawiciela/przedstawicieli organizacji zakładowych na szkolenie ogólnozwiązkowe. Szkolenie odbędzie się 25 kwietnia 2014 roku (piątek) w godzinach 10.00 do 14.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31.

MŁODZI O WYBORACH, DEMOKRACJI I POLITYCE

26.03.2014 r. w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gorzowie Wielkopolskim odbyła się debata zorganizowana przez uczennice Gimnazjum nr 13 - Justynę Wruk i Darię Maliszewską. Pod hasłem "Nie tylko wybory - jak młodzi mogą wpływać na rzeczywistość i aktywnie uczestniczyć w demokracji?" uczestniczyli w niej m.in.: Krystyna Sibińska (Platforma Obywatelska), Jarosław Porwich (NSZZ „Solidarność”), Marek Surmacz (Prawo i Sprawiedliwość), Kazimierz Suproniuk (Polskie Stronnictwo Ludowe), Michał Jędrzejczak, przedstawiciel Rady Rodziców - Marta Stępkowska, dyrekcja ZS nr 13 oraz licznie zebrana młodzież i nauczyciele z ZS nr 13. Celem debaty było omówienie narzędzi i możliwości wpływu młodego Polaka na decyzje podejmowane w swoim regionie i kraju.

Lubuska poczta po wyborach

29 marca 2014 r. odbyły się wybory nowych władz Organizacji Podzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Poczty Polskiej w Gorzowie Wielkopolskim. W Walnym zebraniu Delegatów, jako zaproszeni goście, uczestniczyli przewodniczący i wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego Jarosław Porwich i Waldemar Rusakiewicz oraz pierwszy przewodniczący, założyciel pocztowej "Solidarności" w Gorzowie Wlkp. - Mieczysław Bulera. Na zebraniu obecnych było 31 delegatów, którzy dokonali wyboru przewodniczącego, jedenastosobowej komisji podzakładowej, komisji rewizyjnej oraz delegatów na WZD Zarządu Regionu Gorzowskiego i WZD Organizacji Międzyzakładowej.

Strajk Ostrzegawczy w ENEA OD Gorzów Wlkp.

(28.03.2014) Zgodnie z zapowiedziami w Oddziale Dystrybucji Gorzów Wlkp. w Rejonach Dystrybucji oraz Biurach Obsługi Klienta w Gorzowie Wlkp., Sulęcinie, Dębnie, Choszcznie i Międzychodzie  w godz. 7.00-9.00 odbył się Strajk Ostrzegawczy. W strajku wzięli udział Pracownicy przewidziani do przeniesienia do Enea Centrum w ramach projektu CUW i inni Pracownicy, którzy solidaryzowali się z nimi.

POMÓŻMY POGORZELCOM ZE STAROŚCINA!

W związku z pożarem budynku wielorodzinnego w Starościnie 18-20 (gmina Rzepin) Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” zwraca się z prośbą do wszystkich Komisji Zakładowych o pomoc.
44 mieszkańców tego budynku straciło dach nad głową, ich mieszkania zalane są przez środki gaśnicze i wymagają generalnego remontu.