Dziś mamy: wtorek, 22 stycznia 2019r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Z Zebrania Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność w Gorzowie Wlkp.

Koniec roku to czas na spotkania wigilijne, życzenia na nowy rok, a także okazja do podsumowania minionego roku. I właśnie ten ostatni punkt zebrania wywołał najwięcej komentarzy, uwag i  wniosków.  Dyskusja była bardzo gorąca i nikogo kto ma kontakt z oświatą  to nie powinno dziwić. Począwszy od uczniów i ich rodziców, którzy są pełni niepokoju o to, czy starczy miejsca dla ich dzieci w szkołach średnich,  że programy nauczania w klasach VII i VIII są przeładowane, że maluchy do szkoły noszą przeładowane plecaki, a skończywszy na sfrustrowanych nauczycielach.  To prawda, nauczyciele mają po prostu dość!

Posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiej Solidarności

18 grudnia  odbyło się  posiedzenie Zarządu Regionu podczas którego podjęto uchwały w sprawie RODO i przystąpienia Regionalnej Sekcji Domów Pomocy Społecznej do Międzyregionalnej Rady. Zdano sprawozdanie z posiedzenia Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, omówiono odbyte szkolenia związkowe, sytuację w Szpitalu w Obrzycach.

Jarosław Porwich Poseł na Sejm RP o rządach PO-PSL

Poseł Grzegorz Schetyna mówił w samych superlatywach o rządach PO-PSL. Obiecywał też, że jak wrócą do władzy to wszyscy będę mieć wszystko, czyli Polska będzie krajem ludzi przeszczęśliwych. Starałem się wykazać krótko, że nie ma do czynienia ze sklerotykami.

Poseł RP
Jarosław Porwich

37. Rocznica wydarzeń w Zakładach Mechanicznych w Gorzowie

Gorzów, 16 grudnia 1981 r. o czwartej nad ranem ruszyła pacyfikacja Ursusa. Czołg T-55 sforsował bramę od strony ul. św. Jerzego. Potem wyważono drzwi do wydziału mechanicznego i wrzucono gaz. Na strajkujących na zewnątrz czekała ścieżka zdrowia i zomowskie pałki.

13 grudnia w Słubicach uczczono ofiary stanu wojennego

W 13 grudnia  2018 r. byli działacze i sympatycy  NSZZ "Solidarność" złożyli wiązanki kwiatów  i zapalili znicze pod Pomnikiem na Placu Sybiraków. W kościele p.w. Ducha Świętego została odprawiona msza święta m.in. w intencji Ojczyzny. Modlono się za ofiary stanu wojennego.

Obchody 37. Rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

W Gorzowie Wielkopolskim odbyły się obchody 37. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.
Uroczystości rozpoczęliśmy poświęceniem przez Biskupa Diecezjalnego Tadeusza Lityńskiego repliki sztandaru NSZZ „Solidarność w Elektrociepłowni Gorzów. Uroczystość odbyła się na terenie zakładu przy pomniku „Solidarności”. O godzinie 18,00 odbyła  się msza święta w Kościele pw. św. Antoniego Padewskiego i św. Stanisława Kostki w intencji Ojczyzny, której przewodniczył Kapelan Solidarności Ks. Kanonik Andrzej Szkudlarek. Następnie odbyło się przejście uczestników uroczystości pod Biały Krzyż, gdzie odbyły się przemówienia okolicznościowe i złożone zostały wiązanki kwiatów oraz zapalone znicze.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

W dniu 30 listopada 2018 r. w siedzibie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”, odbyło się szkolenia dla Społecznych Inspektorów Pracy oraz kandydatów na SIP, w którym wzięło udział 28 związkowców z 14 organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność”.

Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy w Lubuskim

Rozstrzygnięcie konkursów i programów prewencyjnych PIP na szczeblu regionalnym 22 listopada 2018 r. podczas uroczystej gali w zielonogórskiej „Palmiarni” podsumowano wybrane projekty prewencyjne i promocyjne, realizowane przez Okręgowy Inspektorat Pracy. Wyłoniono laureatów konkursów „Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej”, „Buduj bezpiecznie” i najaktywniejszego społecznego inspektora pracy. Za podjęte działania zmierzające do poprawy poziomu bezpieczeństwa pracy wręczono „Dyplomy Państwowej Inspekcji Pracy”. Świadectwa ukończenia programu prewencyjnego odebrali pracodawcy uczestniczący w projekcie „Prewencja wypadkowa”.

Szkolenie związkowców

Podnosimy swoje kompetencje.

W piątek 23 listopada, w jak zwykle bardzo gościnnej sali konferencyjnej Gorzowskiej Elektrociepłowni odbyło się szkolenie prowadzone przez inspektorów Państwowej Inspekcji Pracy.