Dziś mamy: sobotę, 18 kwietnia 2015r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 2 mln 850 tysięcy Polaków żyje w skrajnym ubóstwie – wynika z danych przedstawionych przez GUS > > >

Wypoczynek w Karpaczu

MKZ NSZZ "Solidarność" ZWCh "Stilon" organizuje wyjazd na wypoczynek do OW "Wodomierzanka" w Karpaczu  w terminie 1-3 maj 2015 r.  Cena wyjazdu 190 zł. od osoby. W cenie wyjazdu wliczony jest transport, nocleg, 2 posiłki dziennie i ubezpieczenie. Wyjazd nastąpi 1 maja o godz.8.00 koło hali sportowej przy ulicy Czereśniowej. Przyjazd planowany jest 3 maja ok. godziny 20,00.

JOLANTA KSIĄŻKIEWICZ – SZEFOWĄ SOLIDARNOŚCI W PUP

(14.04) Nową przewodniczącą Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Powiatowym Urzędzie Pracy w Gorzowie Wielkopolskim została Jolanta Książkiewicz, która zastąpiła na tej funkcji (w Związku ze złożoną rezygnacją) Monikę Margiewicz.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”  serdecznie zaprasza przedstawicieli organizacji zakładowych na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 15 maja 2015 roku (piątek) w godzinach 9.00 do 15.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31.

WOŁYŃ 1943 - PAMIĘTAMY

Wystawę plenerową „Wołyń 1943. Wołają z grobów, których nie ma”, która opowiada o jednym z najkrwawszych epizodów II wojny światowej można oglądać na Starym Rynku w Gorzowie Wielkopolskim. Uroczystego otwarcia dokonali 8 kwietnia br.: z-ca prezydenta Gorzowa Agnieszka Stanisławska, proboszcz katedry ks. dr Zbigniew Kobus, dyrektor IPN w Szczecinie Marcin Stefański oraz przewodniczący ZRG NSZZ „Solidarność” Jarosław Porwich Prezentowana wcześniej m.in. na warszawskim Krakowskim Przedmieściu, w Łodzi, Krakowie, Wrocławie, Poznaniu i Katowicach, wzbudziła duże zainteresowanie.

KOLEJNA PUBLIKACJA DARIUSZA A. RYMARA

(26.03) „Co przywieźli w swoich bagażach przesiedleńcy” - to tytuł wystawy w Archiwum Państwowym w Gorzowie otwartej z okazji obchodów 70-lecia polskości Gorzowa. Na wystawie zgromadzono - nieliczne już - przedmioty codziennego użytku, książki, dewocjonalia, przywożone na Ziemie Zachodnie przez przesiedleńców.

Kolonie i wczasy z Solidarnością w Karpaczu i Niechorzu

Tradycją już jest, że Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” przedstawia członkom związku propozycje wspólnego wypoczynku. W sezonie letnim 2015 proponujemy kolonie i wczasy w Karpaczu oraz wczasy w Niechorzu.

GORZOWSKA SOLIDARNOŚĆ U PARLAMENTARZYSTÓW PO

Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” odwiedzali dziś (09.03.2014) gorzowskich parlamentarzystów w ramach ogólnopolskiej akcji informacyjno-protestacyjnej. W swoim biurze zastali jedynie senator Helenę Hatkę, której przedstawili realne problemy polskiego społeczeństwa nierozwiązane na przestrzeni ostatnich lat, mimo konkretnych propozycji zgłaszanych przez związki zawodowe.

Doradca Finansowy Nr 1 w Polsce bliżej związkowców!

Dzięki współpracy Open Finance i NSZZ „Solidarność” Region Gorzowski możemy Wam przedstawić wyjątkowy projekt – „Twój doradca w Świecie Finansów”. Akcja powstała aby umożliwić dostęp do najbardziej wykwalifikowanych doradców finansowych Open Finance, którzy udzielą pomocy w wyborze najlepszych produktów finansowych.

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

1 marca obchodzimy święto państwowe - Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.
Msza święta, której współorganizatorem jest Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność w intencji poległych, pomordowanych, więzionych i prześladowanych Żołnierzy Wyklętych należących do podziemia antykomunistycznego, odprawiona zostanie 1 marca br. (w najbliższą niedzielę) o godzinie 18.00 w gorzowskiej Parafii p.w. Św. Maksymiliana M. Kolbe przy ul. Czereśniowej.
Po Mszy św. ulicami Gorzowa przejdzie z pochodniami Marsz Pamieci Żołnierzy Wyklętych do Parku 750-lecia, gdzie ma stanąć Pomnik Żołnierzy Wyklętych.

Książka o Żołnierzach Wyklętych za darmo!

1 marca 2015 r. po raz piąty będziemy obchodzić Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

W całej Polsce, a także zagranicą zorganizowane zostaną wydarzenia, których celem będzie oddanie hołdu niezłomnym bohaterom antykomunistycznego podziemia. Z tej okazji Ogólnopolski Społeczny Komitet Upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych przygotował książkę w formacie PDF, którą można za darmo pobrać, a następnie wydrukować.