Dziś mamy: wtorek, 21 sierpnia 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

20. Bieg Solidarności - 8 września 2018

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność" serdecznie zaprasza do udziału w 20. Biegu Solidarności.
To już 38 rocznica, dlatego biegniemy 3,8 km!
Wszyscy uczestnicy Biegu otrzymają pakiety startowe (koszulka, numer zawodnika) oraz okolicznościowe medale. Zwycięzcy Biegu otrzymają puchary.

NADZWYCZAJNE POSIEDZENIE KOMISJI KRAJOWEJ

8 sierpnia w Gdańsku na Nadzwyczajnym Posiedzeniu spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK). W zamkniętym dla mediów 5 godzinnym spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Rządu RP: Premier Mateusz Morawiecki, Minister Rodziny Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska, Minister Edukacji Narodowej Anna Zalewska i Rzecznik prasowy Rządu Joanna Kopcińska.

Pierwsze posiedzenie Zarządu Regionu w nowej kadencji

3 lipca odbyło się Posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność. Od przyjęcia  porządku obrad członkowie Zarządu rozpoczęli swoją kadencje na lata 2018-2022. Następnie zgodnie z decyzją Walnego Zebrania Delegatów ustalono, że Prezydium będzie liczył 5 osób wraz z Przewodniczącym.

Solidarność – Ver.di

W dniach 22 - 23 czerwca 2018 roku odbyło się cykliczne 23 spotkanie emerytów z NSZZ "Solidarność" Region Gorzów Wlkp. i Związku Zawodowego Ver.di okręgu północno wschodniej Brandenburgi. Seminarium miało miejsce w ośrodku agroturystycznym w miejscowości Dobiegniew. Omawiana tematyka dotyczyła aktualnych problemów poziomu życia emerytów w obu krajach, działań dążących do osiągnięcia godziwych emerytur i rent, wpływ wzrostu inflacji na spadek poziomu życia poszczególnych grup społecznych.

X WZD Regionu Gorzowskiego wybrało nowe władze na kadencję 2018-2022

15 czerwca  w sali konferencyjnej PGE Elektrociepłownia Gorzów spotkali się Delegaci na X  Sprawozdawczo- Wyborcze Zebranie Delegatów.

Spośród 88 uprawnionych delegatów, obecnych było 76. Po wprowadzeniu sztandaru Zarządu Regionu, uczczeniu minutą ciszy zmarłych w kadencji 2014-2018 Ludzi Solidarności i powitaniu zaproszonych gości Dokonano wyboru Prezydium WZD, w skład którego weszli: Krzysztof Gonerski i Łukasz Pluskota , a także protokólantów i poszczególnych komisji.

Informacja miesięczna o wielkości i strukturze bezrobocia

Poniżej, w załącznikach zamieszczamy informację o poziomie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim w maju 2018 r.

Sytuacja na rynku pracy w województwie lubuskim do pobrania - tutaj
Informacja o stanie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim do pobrania - tutaj

Posiedzenie Zarządu Regionu

11 maja w Ownicach na ostatnim posiedzeniu w kadencji 2014-2018 zebraniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG). Zebrani wysłuchali sprawozdania z działalności prezydium od ostatniego posiedzenia regionu. Relacja z posiedzenia Komisji Krajowej w Zabrzu, oraz podsumowanie akcji wyborczej w Komisjach Zakładowych, to kolejne punkty, którymi zajmowali się członkowie ZRG.

Obchody 78. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej w Gorzowie

78 lat temu w lasach pod Katyniem, Ostaszkowem, Starobielskiem, Kozielskiem rozegrała się wielka tragedia narodu polskiego. Ponad 20 tysięcy naszych rodaków zostało bestialsko zamordowanych przez NKWD. Bez osądu, wyroku, winy rozstrzelano kwiat narodu – m.in. oficerów wojska, policji, księży, lekarzy, profesorów.

Wybory w Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów

12 kwietnia 2018 roku w siedzibie Gorzowskiej Solidarności odbyło się WZD Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" Region Gorzów Wielkopolski. Zebranie otworzył i przywitał delegatów ustępujący Przewodniczący Jerzy Morawiec, a następnie dokonano wyboru Przewodniczącego Zebrania, którym został Przewodniczący Zarządu Regionu i jednocześnie członek Regionalnej Komisji Wyborczej Waldemar Rusakiewicz.

8. Rocznica Tragedii Smoleńskiej

10 kwietnia 2010 r. o godz. 8.41 samolot Tu-154M z delegacją udającą się na obchody 70-lecia zbrodni katyńskiej w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach  rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński, jego żona Maria i wielu wysokich rangą urzędników państwowych i dowódców wojskowych. Wśród pasażerów byli także gorzowianie: Anna Borowska, przedstawicielka rodzin katyńskich i jej wnuk Bartosz Borowski.