Dziś mamy: środę, 24 lipca 2019r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

21. Bieg Solidarności - 7 września 2019

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność" serdecznie zaprasza do udziału w 21. Biegu Solidarności.
To już 39 rocznica, dlatego biegniemy ok. 3,9 km!
Wszyscy uczestnicy Biegu otrzymają pakiety startowe (koszulka, numer zawodnika) oraz okolicznościowe medale. Zwycięzcy Biegu otrzymają puchary.

Kolejny krok aby płaca minimalna była minimalną, a dodatki były dodatkami

Po wyłączeniu z minimalnego wynagrodzenia dodatków za pracę nocną przyszedł czas na dodatek stażowy. Rada Ministrów przyjęła projekt o zmianie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, przedłożony przez ministra rodziny, pracy i polityki społecznej oraz zaakceptowany przez Radę Dialogu Społecznego. To realizacja kolejnego postulatu „Solidarności”.

Pracodawca Przyjazny Pracownikom - XII edycja

Przypominamy, że od kwietnia ruszyła XII edycja konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. Wnioski można zgłaszać  do 30 września 2019 r.

Zniżki dla członków Solidarności

Członkowie Solidarności mogą liczyć na 10 proc. zniżki na ubezpieczenia w PZU. Wszystko dzięki programowi "Klub PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność". Porozumienie w tej sprawie podpisali 28 czerwca Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ "S", Paweł Surówka, prezes PZU oraz Michał Krupiński, prezes Banku Pekao S. A.

Obowiązki pracodawcy względem pracowników, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury

Darmowe zimne napoje
Pracodawca musi zapewnić pracownikom darmowe zimne napoje. Osobom, które wypełniają swoje obowiązki na zewnątrz woda przysługuje już wtedy, gdy temperatura przekroczy 25 stopni Celsjusza. Pracownicy biurowi mogą natomiast na nią liczyć, kiedy temperatura przekroczy 28 stopni Celsjusza.

Posiedzenie Zarząd Regionu Gorzowskiego

28 czerwca w  Ownicach  na wyjazdowym posiedzeniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG).W obradach uczestniczyli zaproszeni goście: Poseł RP Jarosław Porwich i redaktor  Radia Zachód Zbigniew Bodnar.

Obchody wydarzeń sierpniowych „Gorzów ‘82”

25 czerwca  w Lubuskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się kolejne posiedzenieKomitetu Organizacyjnegoobchodów wydarzeń sierpniowych. Członkowie komitetu omówili poszczególne punkty harmonogramu obchodów,  w tym m.in. przedstawiono stan przygotowania wszystkich przedsięwzięć przewidzianych w ramach obchodów, m.in. debaty, biegu i koncertu.

Posiedzenie Komisji Krajowej

W Olsztynie 25-26.06.2019 r. odbyło się kolejne posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Nikt tak nie wspiera wartości chrześcijańskich jak „Solidarność” – powiedział Arcybiskup Metropolita Warmiński Józef Górzyński na otwarcie posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, które 26 czerwca po raz pierwszy w historii Związku odbyło się w Olsztynie. Dyskusję zdominował temat przyszłorocznego budżetu, w tym podwyżek w sferze finansów publicznych i płacy minimalnej oraz temat polskiej polityki wobec zmian klimatu.

W GORZOWIE… PAMIĘTAĆ I WZMACNIAĆ DUMĘ Z FAKTU BYCIA POLAKIEM

Corocznie przyznawana przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność  nagroda „Feniks” trafiła w tym roku do rąk: dyrektora gorzowskiej Elektrociepłowni Mirosława Rawy, szefa regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Jerzego Morawca oraz pracownika gorzowskiej delegatury szczecińskiego Oddziału IPN Jarosława Palickiego. Nagrody, przyznawane od 2008 roku stosowną uchwałą, trafiają do osób, które w sposób szczególny przyczyniają się do rozwoju Związku, a także wzrostu jego znaczenia.

Solidarność - Verdi

W dniach 14 - 15.czerwca br. odbyło się kolejne Polsko - Niemieckie spotkanie Seniorów w miejscowości Trebnitz na terenie Niemiec. Było to już 24 spotkanie Związków Zawodowych Verdi i NSZZ "Solidarność". Przewodniczący Rady Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Region Gorzów Wlkp. omówił współpracę z rządem Zjednoczonej Prawicy wymieniając jej pozytywne działania m.in. 500+, 300+, 13-ta emerytura itd., ale również te negatywne na czele z głównymi postulatami Związku, których Rząd nie realizuje.