Dziś mamy: wtorek, 24 stycznia 2017r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Zaproszenie na pokaz filmu Syn Szawła

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Szczecinie, Centrum Edukacyjne IPN „Przystanek Historia” Gorzów Wielkopolski oraz Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im Z. Herberta w Gorzowie Wielkopolskim zapraszają na pokaz filmu „Syn Szawła” (reż. László Nemes).

Powstała organizacja związkowa w KP PSP w Sulęcinie

19 stycznia 2017 została powstała Organizacja Zakładowa NSZZ Solidarność przy Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Sylęcinie. W wyniku wyborów władzę wykonawczą organizacji (Tymczasową Komisję Zakładową) stanowią Sławomir Żyłuk (Przewodniczący), Daniel Naranowicz (Sekretarz) oraz Izabela Waszkiewicz (Skarbnik).

Zmiany w prawie pracy od 1 stycznia 2017 r.

1 stycznia 2017 r. na mocy ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu poprawy otoczenia prawnego przedsiębiorców mają zacząć obowiązywać m.in. znowelizowane przepisy Kodeksu pracy wprowadzające istotne zmiany dla pracodawców i pracowników.

Wspólna akcja PIP i Solidarności

NSZZ „Solidarność” wspólnie z Państwową Inspekcją Pracy będzie prowadzić wspólną akcję mającą na celu wyegzekwowanie stosowania minimalnej stawki godzinowej. – To cenna inicjatywa! Wsparcie Solidarności, która ma swoje struktury w całym kraju bardzo jest nam potrzebne – odpowiedział Roman Giedrojć, Główny Inspektor Pracy.

Pierwsze w tym roku posiedzenie ZRG

17 stycznia br. odbyło się pierwsze w 2017 r. posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność. Na początku spotkania Przewodniczący Waldemar Rusakiewicz  złożył wszystkim członkom ZR życzenia noworoczne. Następnie odczytano protokół z ostatniego posiedzenia ZR, przedstawiono relację z nadzwyczajnego posiedzenia Komisji Krajowej w Gdańsku, omówiono zmiany w prawie pracy w 2017 r., podsumowano obchody 35. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, omówiono obecną sytuację w kraju a także postanowiono, że decyzja o  przyznaniu corocznej  nagrody „Feniks” za wybitne zasługi  dla NSZZ „Solidarność” Regionu Gorzowskiego zostanie podjęta na najbliższym posiedzeniu.

Spotkanie Opłatkowo-Noworoczne członków Koła Emerytów i Rencistów

11 stycznia 2017 roku w Miejskim Ośrodku Sztuki przy ul. Pomorskiej 73 w Gorzowie Wlkp. odbyło się spotkanie Opłatkowo-Noworoczne członków Koła Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" ZWCh "Stilon" S.A. Z zaproszonych gości przybyli Przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Rusakiewicz, Przewodniczący MKZ NSZZ Solidarność ZWCh "Stilon" S.A. Franciszek Sobczak oraz proboszcz parafii pw. Św. Maksymiliana Kolbe ksiądz Ryszard Przewłocki, który od wielu lat przewodzi nam w takich uroczystościach.

Nadzwyczajne posiedzenie KK NSZZ Solidarność

Solidarność (KK) w Gdańsku. Po burzliwych obradach KK przyjęła stanowisko, z którego można między innymi dowiedzieć się, że:
Jeżeli opozycja będzie kontynuować naruszanie zasad demokratycznego państwa, zareagujemy. Możliwość porozumienia się głównych sił parlamentarnych powoduje, że należy w tym momencie powstrzymać się od czynnych działań. - Trzeba dać szansę na powrót do normalności.

ZMARŁ PRZYJACIEL GORZOWSKIEJ SOLIDARNOŚCI

W wieku 68 lat zmarł antykomunista i były wicepremier w rządzie AWS Longin Komołowski. Przegrał walkę z rakiem. Były wicepremier w rządzie Jerzego Buzka był wybitnym opozycjonistą, który złotymi zgłoskami zapisał się w historii Solidarności. Komołowski urodził się w 1948 roku w Czaplinku. Od 17 do 30 sierpnia 1980 uczestniczył w strajku w Stoczni Szczecińskiej.

Walne Zebranie Delegatów w Gorzowskiej Enei

Podsumowanie działalności merytorycznej i sprawozdanie finansowe – to główne tematy wyjazdowego posiedzenia Komisji Podzakładowej NSZZ ‘Solidarność’ Enea Gorzów. W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni goście, którzy przedłożyli informacje w zakresie swoich kompetencji.