Dziś mamy: środę, 13 listopada 2019r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

WOJEWÓDZKIE OBCHODY NARODOWEGO ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI

Wojewódzkie uroczystości Święta Niepodległości odbyły się w Gorzowie Wlkp. Rozpoczęły się od złożenia kwiatów pod pomnikiemMarszałka Józefa Piłsudskiego. Przedstawiciele rządu, parlamentu, miasta i służb mundurowych przy werblach kompanii honorowej Wojska Polskiego, uczcili pamięć wszystkich Polaków, którzy walczyli o niepodległość.

Emeryci spotkali się w siedzibie Zarządu Regionu

7 listopada odbyło się cykliczne posiedzenie Rady Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" Region Gorzowski, na którym poruszane były bieżące sprawy dotyczące emerytów zrzeszonych w naszej sekcji.

Spotkanie przewodniczących

O pozyskiwaniu nowych członków NSZZ „Solidarność” w makroregionie, złożonym z regionów Pomorze Zachodnie, Gorzów Wielkopolski i Koszalin „Pobrzeże”, rozmawiano w czwartek, w Szczecinie, w biurze Zarządu Regionu.

Spotkanie z Okręgowym Inspektorem Pracy

6 listopada Waldemar Rusakiewicz Przewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” spotkał się z Jerzym Łabońskim Okręgowym Inspektorem Pracy w Zielonej Górze. Podczas spotkania przewodniczący omówił dalszą współpracę z Inspekcją Pracy w zakresie eliminowania łamania praw pracowniczych w zakładzie pracy. Poruszono ponadto sprawy związane z legalnością zatrudnienia, wypadkowości a także funkcjonowaniu Społecznych Inspektorów Pracy.

Kolejne posiedzeniu Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność

Tematyka obrad:

1. Odczytano i przyjęto protokół z ostatniego zebrania ZRG (24 wrzesień 2019 r.).

2. Spotkanie z v-ce przew. Komisji Krajowej NSZZ Solidarność  Tadeuszem Majchrowiczem, posiedzenie KK NSZZ Solidarność w Jarnołtówku, Zjazd Delegatów Gorzowskich Gazowników. Przewodniczący ZRG Waldemar Rusakiewicz zdał relacje ze spotkań w których uczestniczył.

Posiedzenie plenarne Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego w województwie lubuskim

W dniach 23-24 października 2019 roku odbyło się Posiedzenie plenarne Nr 4/2019 Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego w województwie lubuskim. Pierwszy dzień obrad poświęcony był zatrudnianiu obcokrajowców w województwie lubuskim oraz procedurom z tym związanym. Bieżące informacje dotyczące tematu przedstawili zaproszeni na posiedzenie goście: Pan Łukasz Hudziak - Wicedyrektor ds. Rynku Pracy i Doradztwa Zawodowego Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Zielonej Górze, Pan Dariusz Dałek - Nadinspektor Pracy - Koordynator Sekcji Nadzoru i Kontroli oraz Legalności Zatrudnienia w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Zielonej Górze, Pan Jerzy Łaboński Okręgowy Inspektor Pracy oraz Pan Paweł Klimczak Dyrektor Wydziału Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców w Lubuskim Urzędzie Wojewódzkim w Gorzowie Wielkopolskim.

35.rocznica śmierci Patrona Solidarności bł. Ks. Jerzego Popiełuszki

Ksiądz Jerzy Popiełuszko urodził się 14 września 1947 roku we wsi Okopy koło Suchowoli na Podlasiu. Jego rodzice, Marianna i Władysław, prowadzili gospodarstwo rolne.

Od 1961 roku Jerzy uczy się w liceum w Suchowoli. W szkole nauczyciele charakteryzowali Go jako ucznia przeciętnie zdolnego, ale ambitnego. Typ samotnika. Od dzieciństwa był ministrantem. O tym, że odpowiedział na powołanie kapłańskie, powiadomił w czasie balu maturalnego. Po maturze w 1965 roku wstępuje do Wyższego Seminarium Duchownego w Warszawie.

W Gorzowie gościliśmy Adama Andruszkiewicza

Na zaproszenie Posła Jarosława Porwicha i Przewodniczącego ZRG NSZZ „Solidarność” Waldemara Rusakiewicza z wizytą w Gorzowie Wielkopolski 10 października przebywał Adam Andruszkiewicz sekretarz stanu w Ministerstwie Cyfryzacji.

Poseł RP Jarosław Porwich u protestujących pocztowców

W niedzielę 6 października br., w 18 dzień protestu. W godzinach wieczornych odwiedził protestujących Pocztowców w Warszawie  Poseł na Sejm RP Jarosław Porwich. Zobowiązał się do wsparcia ich działań na rzecz poprawy sytuacji Poczty Polskiej i wzrostu wynagrodzeń pracownikom PP.

Tadeusz Majchrowicz w Gorzowie

Zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz przebywał z dwudniową wizytą w Gorzowie Wielkopolskim. Spotkał się z członkami Zarządu Regionu, którym zrelacjonował bieżące działania podejmowane przez Związek na szczeblu krajowym i przedstawił plany na najbliższe miesiące. Wysłuchał również informacji o sprawach problematycznych gorzowskich zakładów pracy, a także oczekiwaniach związkowców. Omówiono ponadto sytuację społeczno-polityczną w Polsce w kontekście zbliżających się wyborów parlamentarnych.