Dziś mamy: czwartek, 08 grudnia 2022r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

POSIEDZENIE WOJEWÓDZKIEJ RADY DIALOGU SPOŁECZNEGO

W poniedziałek, 5 grudnia 2022 r., po raz kolejny zebrała się Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego. Jej obrady dotyczyły m.in. przeciwdziałania deficytowi wody i inwestycji w infrastrukturę transportową w regionie.

Bernard Szyrwiński- członek Zarządu Regionu wśród najaktywniejszych Społecznych Inspektorów Pracy Województwa Lubuskiego

15 listopada 2022 r., podczas uroczystej gali w zielonogórskiej „Palmiarni” podsumowano wybrane projekty prewencyjno-promocyjne, realizowane w bieżącym roku przez Okręgowy Inspektorat Pracy. Wyłoniono laureatów konkursów „Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej”, „Buduj bezpiecznie” i najaktywniejszych społecznych inspektorów pracy. Za podjęte działania zmierzające do poprawy bezpieczeństwa pracy, przedsiębiorcom – laureatom programu prewencyjnego wręczono Dyplomy Państwowej Inspekcji Pracy.

Wojewódzkie Obchody Narodowego Święta Niepodległości

Świętowaliśmy 104. rocznicę odzyskania niepodległości. Wojewódzkie Obchody Narodowego Święta Niepodległości 11 Listopada rozpoczęły się pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego, gdzie Przewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”- Waldemar Rusakiewicz i licznie przybyłe delegacje złożyli wiązanki kwiatów i oddali hołd jednemu z ojców polskiej niepodległości – Józefowi Piłsudskiemu.

Rozpoczęły się wybory w organizacjach związkowych na nową kadencję 2023-2028

48 członków NSZZ „Solidarność” zrzeszonych w organizacji związkowej przy Urzędzie Miejskim w Gorzowie Wielkopolskim, 3 listopada br. dokonało wyborów na nową kadencję.

Spotkanie Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”

3 listopada w siedzibie Zarządu Regionu po raz kolejny spotkali się przedstawiciele Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów.

Spotkania z organizacjami związkowymi

27 października w Międzyrzeczu, 28 października w Drezdenku odbyły się spotkania Przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemara Rusakiewicza z przedstawicielami organizacji związkowych Powiatu Międzyrzeckiego i Strzelecko-Drezdeneckiego. Podczas spotkań omówiono między innymi sytuacje w zakładach pracy, możliwości odliczeniu składki związkowej od podatku dochodowego w rozliczeniu PIT, elektronicznych legitymacjach związkowych.

Błogosławiony księże Jerzy Solidarność Gorzowska PAMIĘTA

Mszą Świętą w Gorzowskiej Katedrze Członkowie NSZZ Solidarność wraz z Pocztami Sztandarowymi oraz Gorzowianie uczcili 38 rocznicę męczeńskiej śmierci Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki Patrona NSZZ Solidarność.

Spotkanie z Premierem Morawieckim

"Czerpiemy z propozycji Solidarności".
- Dziękuję związkom zawodowym, związkowi NSZZ Solidarność za to, że stara się wypracować i zaproponować dobre rozwiązania. My czerpiemy z tych propozycji i przez wiele ostatnich tygodni pracowaliśmy nad rozwiązaniami, które już też zresztą dzisiaj w formie ustaw prezentujemy - powiedział po spotkaniu z przedstawicielami Solidarności premier Mateusz Morawiecki.

17 listopada w Warszawie Solidarność organizuje manifestację!

Po dwóch turach rozmów z rządem Solidarność zdecydowała o zorganizowaniu 17 listopada protestu w Warszawie. W ocenie Związku propozycje rządu nie gwarantują skutecznej realizacji jego postulatów. – Nie szykujemy protestu przeciwko rządowi, ale na rzecz realizacji naszych postulatów – powiedział podczas dyskusji szef Solidarności Piotr Duda.

40 lat temu Sejm PRL formalnie zdelegalizował NSZZ „Solidarność”

Sejm PRL 8 października 1982 r. przyjął ustawę o związkach zawodowych, delegalizując jednocześnie wszystkie istniejące organizacje, na czele z „Solidarnością”. W efekcie wywołało to falę protestów w całym kraju. Do największych starć z ZOMO doszło w stoczni w Gdańsku, gdzie aresztowano ok. 270 osób, w Nowej Hucie w Krakowie pod pomnikiem Lenina, gdzie zginął 20-letni robotnik. Do dużej manifestacji członków i sympatyków „Solidarności” doszło również 13 października we Wrocławiu. Zamieszki objęły obszar Starego Miasta i trwały do późnej nocy.