Dziś mamy: niedzielę, 23 lipca 2017r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Spotkanie emerytów Solidarność- Verdi

W dniach 23-24 czerwca 2017 roku odbyło się cykliczne spotkanie emerytów  z NSZZ "Solidarność" Region Gorzów Wlkp. i Związku Zawodowego Ver.di okręgu Berlin - Brandenburg, było to już 22 nasze spotkanie. Seminarium odbyło się w starym niemieckim zamku w miejscowości Trebnitz.

27 czerwca obradował Zarząd Regionu

27 czerwca odbyło się kolejne posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”.
Podczas posiedzenia Przewodniczący Zarządu Regionu przedstawił relację ze spotkania z przedstawicielami Izby Administracji Skarbowej, Sanepidu, Straży Pożarnej. Krzysztof Gonerski zdał relację z posiedzenia  Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, oraz Komisji Krajowej.  W dalszej części posiedzenie mówiono między innymi sytuacjach w zakładach pracy.

35 lat temu powstała w Gorzowie RKW

Opozycja demokratyczna – a przynajmniej jej początki – w Gorzowie, można datować na drugą połowę lat 70 ubiegłego stulecia. Jednakże większy zasięg i rozmiar przybrała w latach 80-tych, a szczególnie po wprowadzeniu stanu wojennego.

19.06.2017 Obradowała WRDS Województwa Lubuskiego

W Sali Kolumnowej Sejmiku Województwa Lubuskiegow Zielonej Górze na VII plenarnym posiedzeniu   spotkali się przedstawiciele Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego (WRDS) Województwa Lubuskiego. Po liczbie członków Rady obecnych na zebraniu, widać było zbliżający się okres wakacyjny, na 30 członków WRDS obecnych było 15.

Informacja miesięczna o wielkości i strukturze bezrobocia

Poniżej, w załącznikach zamieszczamy informację o poziomie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim w maju 2017 r.

Sytuacja na rynku pracy w województwie lubuskim do pobrania - tutaj
Informacja o stanie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim do pobrania - tutaj

Rocznica beatyfikacji patrona NSZZ „Solidarność”

Dzisiaj 6 czerwca mija 7 lat od beatyfikacji księdza Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ "Solidarność". Duszpasterz robotników został porwany i zamordowany przez funkcjonariuszy SB 19 października 1984 roku.
Po 13-letnim procesie beatyfikacyjnym, 6 czerwca 2010 roku Jerzy Popiełuszko został ogłoszony błogosławionym Kościoła katolickiego. W mszy na placu Piłsudskiego w Warszawie uczestniczyło około 140 tysięcy osób. W 2014 roku kapłan został oficjalnie ogłoszony patronem NSZZ "Solidarność".

Grażyna Czerepowicka Zastępcą Przewodniczącego Zarządu Regionu

W Ownicach 2 czerwca odbyło się wyjazdowe posiedzenie Zarządu Regionu. Podczas spotkania Przewodniczący ZRG Waldemar Rusakiewicz (w związku z rezygnacją Sławomira Steltmanna) zaproponował na swojego zastępcę Grażynę Czerepowicką, która jednocześnie będzie skarbnikiem.

Spotkania z Organizacjami Związkowymi – Kostrzyn Nad Odrą

31 maja w Kostrzynie Nad Odrą odbyło się kolejne spotkanie Przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność Waldemara Rusakiewicza z przedstawicielami Organizacji Zakładowych z Powiatu Słubickiego i Gorzowskiego. W zebraniu uczestniczyli Poseł Jarosław Porwich, który przedstawił informację o bieżącej pracy Sejmu nad ustawami społecznymi.

Godny Wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego

Od pierwszego października 2017 roku wchodzi w życie przywrócony wiek emerytalny. To finał pięcioletniej batalii „Solidarności”, która po podwyższeniu wieku emerytalnego w maju 2012 roku przez PO-PSL zapowiedziała, że doprowadzi do cofnięcia tej fatalnej decyzji.

Gorzowianom przyznano Krzyż Wolności i Solidarności

11 maja 2017 r. o godz. 17.00 w Teatrze Lalek „Pleciuga” przy placu Teatralnym 1 w Szczecinie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych – Krzyży Wolności i Solidarności – byłym działaczom opozycji niepodległościowej w PRL.