Dziś mamy: niedzielę, 25 lutego 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

NARODOWY DZIEŃ PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH

1 marca 2018 - Plan Obchodów:
18:00 - Msza święta w kościele pw. św. Maksymiliana Marii Kolbe przy ul. Czereśniowej 15 w intencji Żołnierzy Wyklętych.
19:30 - Formowanie kolumny marszowej na jezdni ul. Piłsudskiego na wysokości kościoła.
19:40 - Przemarsz ul. Piłsudskiego i Czartoryskiego do Parku 750-lecia Gorzowa.
20:10 - przemówienia okolicznościowe, odśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego, zakończenie.

Informacja miesięczna o wielkości i strukturze bezrobocia

Poniżej, w załącznikach zamieszczamy informację o poziomie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim w styczniu 2018 r.

Sytuacja na rynku pracy w województwie lubuskim do pobrania - tutaj
Informacja o stanie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim do pobrania - tutaj

Solidarność w Steinform Produktion Sp. z o.o.

W firmie Steinform Produktion Sp. z o.o. w Witnicy powstała Organizacja Zakładowa.
8 lutego br. 20 pracowników podjęło uchwałę o powstaniu OZ , oraz wybrały władze tymczasowe.

Dzisiaj mijają 3 lata od śmierci Kapelana NSZZ „Solidarność”

ks. Witold Andrzejewski, kapelan Solidarności
Wieloletni proboszcz Parafii pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Gorzowie Wielkopolskim, kapelan gorzowskiej Solidarności i garnizonu lubuskiej policji, prałat, kanonik honorowy Kapituły Katedralnej, Honorowy Członek NSZZ „Solidarność” i Honorowy Obywatel Miasta Gorzowa Wielkopolskiego. W 2007 r. odznaczony przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2015 roku (pośmiertnie) otrzymał Krzyż Komandorski.

Posiedzenie Zarządu Regionu

9 stycznia odbyło się pierwsze w tym roku posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”. Po przyjęciu porządku obrad odczytano i przyjęto protokół  z ostatniego posiedzenia ZRG (14.11.2017 r.). Następnie zdano relację z posiedzenia Komisji Krajowej, Rady Dialogu Społecznego, omówiono przebieg wyborów w poszczególnych organizacjach zakładowych.

Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy 2018 Rok

36. Rocznica Pacyfikacji ZM Ursus

16 grudnia 1981, o czwartej nad ranem oddziały ZOMO, wojska i milicji wkroczyły na teren Zakładów Mechanicznych Gorzów, w których odbywał się strajk. Pracownicy Ursusa domagali się odwołania stanu wojennego, wypuszczenia uwięzionych działaczy „Solidarności”, rozliczenia winnych zniszczenia pomieszczeń Zarządu Regionalnego i niewyciąganie żadnych konsekwencji w stosunku do strajkujących.

Wybory w Victaulic Polska Sp. z o.o. w Drezdenku

16 grudnia odbyło się Walne Zebranie Członków NSZZ „Solidarność”  Victaulic Polska.
Przewodniczący został wybrany Jarosław Sauermann, na którego oddało głos 71 członków (100%).
Do Organizacji Zakładowej zostali wybrani:
Danielik Robert, Graś Marek, Walerych Robert, Plusa Jacek, Stawski Leszek, Szkudlarz Paweł, Ratajczak Mariusz, Piechowiak Romuald.

Obchody 36. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

W Gorzowie Wielkopolskim odbyły się obchody 36. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.
Uroczystość rozpoczęła się mszą święta w Kościele pw. św. Antoniego Padewskiego i św. Stanisława Kostki w intencji Ojczyzny, której przewodniczył Kapelan Solidarności Ks. Kanonik Andrzej Szkudlarek. Następnie odbyło się przejście uczestników uroczystości pod Biały Krzyż, gdzie odbyły się przemówienia okolicznościowe i złożone zostały wiązanki kwiatów oraz zapalone znicze.

Obchody 36. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

W bieżącym roku 13 grudnia obchodzimy 36. rocznicę bohaterskich protestów członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” przeciwko wprowadzeniu przez komunistyczną dyktaturę  stanu wojennego.