Dziś mamy: sobotę, 25 września 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Oczekiwany od ponad 30 lat postulat „S” stał się faktem! Będzie można odliczyć od podatku związkową składkę

Dzięki „Solidarności” będzie możliwość odliczenia składek związkowych od podatku dochodowego.
To bardzo ważny krok w kierunku wzmocnienia dialogu społecznego i przede wszystkim bardzo ważna decyzja, jeśli chodzi o aspekt finansowy dla każdego pracownika –przekazał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Za nami 22. Bieg Gorzowskiej Solidarności

Z pistoletu startowego przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Rusakiewicz dał sygnał rozpoczynający 22. Bieg Gorzowskiej Solidarności, który 11 września br. przebiegł ulicami miasta. Wzięło w nim udział 200 zawodników głównie z województwa lubuskiego, ale także z wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Przy sprzyjającej pogodzie, uczestnicy pokonali dystans 4,1 kilometra upamiętniając w ten sposób 41. rocznicę powstania NSZZ Solidarność. Rozlosowano także 41 atrakcyjnych nagród.

Uroczystości sierpniowe w Gorzowie Wielopolskim

Uroczystości rozpoczęły się na Starym Rynku w Gorzowie Wielkopolskim, pokazem przelotu samolotów TS-11 Iskra. Następnie szef gorzowskiej Solidarności Waldemar Rusakiewicz, wojewoda lubuski Władysław Dajczak, prezydent miasta Gorzowa Jacek Wójcicki i dyrektor szczecińskiego oddziału IPN Paweł Skubisz dokonali uroczystego odsłonięcia tablicy upamiętniającej wydarzenia Sierpnia ’82 w Gorzowie Wielkopolskim. Dla przypomnienia, wzięło w nich udział ponad 10 tysięcy osób, natomiast w konsekwencji starć z oddziałami ZOMO i ORMO 28 osób zostało skazanych na karę więzienia, ponad 100 osób zostało ukaranych grzywnami przez Kolegium ds. Wykroczeń, a kilkadziesiąt uczniów i młodzieży szkolnej doznało licznych represji.

Zebranie Zarządu Regionu Gorzowskiego

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. na kolejnym w tym roku posiedzeniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność (ZRG).

Obchody 41. rocznicy powstania NSZZ Solidarność

31 sierpnia obchodzimy Dzień Solidarności i Wolności, święto państwowe upamiętniające historyczny zryw Polaków do wolności i niepodległości z 1980 roku. Mija jednocześnie 41 lat od powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność", oraz 39. rocznicy od wielkiej manifestacji patriotycznej w Gorzowie Wielkopolskim.

Płaca minimalna

Do 15 września rząd przyjmie rozporządzenie ws. płacy minimalnej w 2022 i minimalnej stawki godzinowej. Propozycja wynagrodzenia wyniesie 3 tys. zł, natomiast minimalnej stawki godzinowej – 19,60 zł.

Szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza przedstawiciela/przedstawicieli Waszej organizacji na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 24 września 2021 roku (piątek) w godzinach 900 do 1500 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31. Szkolenie prowadzić będą prawnicy Państwowej Inspekcji Pracy.

KOLEJNE POSIEDZENIE ZARZĄDU REGIONU ( 14 lipca 2021 r.)

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. na drugim w tym roku posiedzeniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG).

Praca w upale

Praca w upały wiąże się z dodatkowymi obowiązkami, nałożonymi na pracodawców. W wielu krajach są one uregulowane prawnie. W Polsce warunki pracy w upały regulują przepisy BHP. Firma musi m.in. zapewnić pracownikom wodę do picia. Ponadto osoba zatrudniona może przerwać wykonywanie pracy, jeżeli źle się poczuje przez wysoką temperaturę.

Gorzowscy działacze opozycji antykomunistycznej odznaczenie Krzyżem Wolności i Solidarności.

W czwartek, 8 lipca, w Szczecinie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych Krzyż Wolności i Solidarności działaczom opozycji antykomunistycznej.
Ceremonia miała miejsce w sali konferencyjnej Instytutu Pamięci Narodowej – Przystanek Historia w Szczecinie.