Dziś mamy: poniedziałek, 01 września 2014r.

Czy „Solidarność” powinna wystawić swoich kandydatów w wyborach samorządowych?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < Weź udział w nowej sondzie i odpowiedz: Czy „Solidarność” powinna wystawić swoich kandydatów w wyborach samorządowych? > > >

XXXIV rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych - Zaproszenie

DREWIT do Prokuratury

Region Gorzów Wielkopolski NSZZ „Solidarność” złożył 25 sierpnia br. w Prokuraturze Rejonowej w Gorzowie Wielkopolskim zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Kazimierza Reczkowskiego – strategicznego udziałowca PPHU Drewit Sp. z o.o. w Witnicy, Jarosława Biskowskiego i Leszka Ratajczaka – członków zarządu PPHU Drewit oraz Joannę Kaźmierczak - specjalistę ds. kadr PPHU Drewit, polegającego na dyskryminowaniu pracowników z powodu przynależności do związku zawodowego.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”  serdecznie zaprasza przedstawicieli organizacji zakładowych na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 26 września 2014 roku (piątek) w godzinach 9.00 do 15.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31.

Kończymy..... Karpaczem

Dobiega końca organizowana corocznie akcja Lato z Solidarnością. Po trzech turnusach w Niechorzu przyszła kolej na Karpacz. W tegorocznym wakacyjnym wypoczynku (wczasy i kolonie) zorganizowanym przez gorzowska Solidarnosc weźmie udział ok. 250 osób. Ekipa powraca z Karpacza 16 sierpnia.

PRZEWODNICZĄCY PORWICH W RADIO GORZÓW

W programie Gość na 95,6FM (05.08) redaktor Bogdan Sadowski rozmawiał z przewodniczącym Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Jarosławem Porwichem. Poruszone tematy dotyczyły m.in. kondycji i działań Związku, społecznej oceny ich funkcjonowania, a także zaangażowania NSZZ „Solidarność” w wybory samorządowe.

CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!!

Kilkaset osób zgromadziła uroczystość na Cmentarzu Komunalnym w Gorzowie Wielkopolskim, podczas której oddano hołd tym, którzy 1 sierpnia 1944 roku w stolicy stanęli do walki zbrojnej przeciwko hitlerowcom. Organizatorem 70. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego był Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej. Wśród uczestników znaleźli się m.in. przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej, 3 radnych Rady Miasta Gorzowa i pluton żołnierzy Wojska Polskiego.

Spływ Solidarności szlakiem JP II - DRAWA 2014

Jak co roku w lipcu  zwolennicy aktywnego wypoczynku spotkali się w Drawnie aby uczestniczyć w spływie kajakowym Solidarności szlakiem Jana Pawła II -Drawa 2014. Organizatorem już VIII edycji spływu była Komisja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Pierwszego dnia tj. 18 lipca 2014 po przyjeździe i zakwaterowaniu w namiotach uczestnicy spływu skorzystali z kąpieli w jeziorze oraz spotkali się przy ognisku by omówić sprawy organizacyjne ,oraz skosztować specjałów przywiezionych z domu oraz  przygotowanych przez organizatorów spływu.

KOLEJNA WYGRANA PRZED SĄDEM

W ogłoszonym 09 lipca 2014 roku wyroku, Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim zobowiązał Samodzielny Publiczny Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Międzyrzeczu do przekazania około 0,5 mln zł. na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. Łączna kwota zaległości na rzecz ZFŚS wynosi już ponad 2 mln zł., co przy ok. 400 zatrudnionych pracownikach daje średnio około 5 tys. zł. na osobę.

PIERWSZE POSIEDZENIE ZR W NOWEJ KADENCJI

Od autoprezentacji członków ZRG NSZZ „Solidarność” rozpoczęło się pierwsze posiedzenie ZR kadencji 2014-2018, gdyż ponad połowę jego składu stanowią nowe osoby. Następnie wybrano prezydium Zarządu Regionu.  Na wniosek przewodniczącego Jarosława Porwicha będzie ono 7-osobowe i składać się będzie z Waldemara Rusakiewicza (wiceprzewodniczący, skarbnik), Sławomira Steltmann (sekretarz) oraz Jana Czarneckiego, Grażyny Czerepowickiej, Włodzimierza Sapóra i Marka Tymanowskiego.

Polityką jest wszystko, nawet wybór sklepu

Trzy pytania do Jarosława Porwicha, przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność".
- Podczas niedawnego zjazdu delegatów był pan jedynym kandydatem na przewodniczącego i... ubolewał pan z tego tytułu. Dlaczego, przecież zawsze to lepiej jest dostać mandat  potwierdzający silną pozycję w związku?