Dziś mamy: wtorek, 18 stycznia 2022r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Obchody 40. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

W Gorzowie Wielkopolskim odbyły się obchody 40. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego zorganizowane przez Wojewodę Lubuskiego i Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność".
Uroczystość w Gorzowie Wielkopolskim rozpoczęła Msza Święta w Katedrze pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, którą celebrował ks. biskup Tadeusz Lityński. Następnie uczestnicy uroczystości udali się na Stary Rynek, gdzie odbyła się dalsza część obchodów.

Kolejne posiedzenie Zarządu Regionu

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. na kolejnym w tym roku zebraniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG). Spotkanie odbyło się w reżimie sanitarnym związanym w 4 falą pandemii koronawirusa. Minionej doby w Polsce z powodu Covid 19 zmarło 526 osób z czego w Naszym Województwie 11 .

Obradował Zarząd regionu Gorzowskiego

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG). Minutą ciszy wszyscy zebrani uczcili pamięć Ks. Jerzego Popiełuszki w 37 rocznicę zamordowania przez komunistów.

Posiedzenie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego

W Górzykowie na kolejnym w tym roku posiedzeniu spotkali się członkowie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego województwa lubuskiego. Niestety kolejny raz na posiedzenie Rady nie stawili się przedstawiciele strony samorządowej, z tego tytułu Rada nie mogła podejmować uchwał.

25.09.2021 XX edycja Turnieju o Puchar Solidarności Enea Gorzów w siatkówce

Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. ponownie zorganizował turniej piłki siatkowej w Sulęcinie. W tym roku turniej odbył się już po raz 20, a 5 drużyn, które się stawiły do Sulęcina rywalizowały o puchary 40-lecia NSZZ Solidarność. Wprowadzona kilka lat temu zasada przyjęła się i wszystkie drużyny miały w składzie co najmniej jedną przedstawicielkę płci pięknej.

Szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy

W dniu 24 września 2021 r. w siedzibie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”, odbyło się szkolenia dla Społecznych Inspektorów Pracy oraz kandydatów na SIP, w którym wzięło udział 18 związkowców z 10 organizacji zakładowych NSZZ „S”.

Oczekiwany od ponad 30 lat postulat „S” stał się faktem! Będzie można odliczyć od podatku związkową składkę

Dzięki „Solidarności” będzie możliwość odliczenia składek związkowych od podatku dochodowego.
To bardzo ważny krok w kierunku wzmocnienia dialogu społecznego i przede wszystkim bardzo ważna decyzja, jeśli chodzi o aspekt finansowy dla każdego pracownika –przekazał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Za nami 22. Bieg Gorzowskiej Solidarności

Z pistoletu startowego przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Rusakiewicz dał sygnał rozpoczynający 22. Bieg Gorzowskiej Solidarności, który 11 września br. przebiegł ulicami miasta. Wzięło w nim udział 200 zawodników głównie z województwa lubuskiego, ale także z wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Przy sprzyjającej pogodzie, uczestnicy pokonali dystans 4,1 kilometra upamiętniając w ten sposób 41. rocznicę powstania NSZZ Solidarność. Rozlosowano także 41 atrakcyjnych nagród.

Uroczystości sierpniowe w Gorzowie Wielopolskim

Uroczystości rozpoczęły się na Starym Rynku w Gorzowie Wielkopolskim, pokazem przelotu samolotów TS-11 Iskra. Następnie szef gorzowskiej Solidarności Waldemar Rusakiewicz, wojewoda lubuski Władysław Dajczak, prezydent miasta Gorzowa Jacek Wójcicki i dyrektor szczecińskiego oddziału IPN Paweł Skubisz dokonali uroczystego odsłonięcia tablicy upamiętniającej wydarzenia Sierpnia ’82 w Gorzowie Wielkopolskim. Dla przypomnienia, wzięło w nich udział ponad 10 tysięcy osób, natomiast w konsekwencji starć z oddziałami ZOMO i ORMO 28 osób zostało skazanych na karę więzienia, ponad 100 osób zostało ukaranych grzywnami przez Kolegium ds. Wykroczeń, a kilkadziesiąt uczniów i młodzieży szkolnej doznało licznych represji.