Dziś mamy: środę, 24 września 2014r.

Kto jest najlepszym kandydatem na Prezydenta Gorzowa?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < Kto jest najlepszym kandydatem na Prezydenta Gorzowa? Weź udział w nowej sondzie > > >

Solidarność w Komendzie Powiatowej Straży Pożarnej w Słubicach

(16.09) Powstała Tymczasowa Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” przy Komendzie Powiatowej Straży Pożarnej w Słubicach. Podczas spotkania, w którym udział wzięło 12 osób wyrażających akces wstąpienia do naszego Związku, wybrano władzę zoz w osobach: Daniel Dydyna – Przewodniczący TKZ, Wojciech Garbatowski – Sekretarz TKZ oraz Marcin Nikorowski – Skarbnik TKZ.

Pikietowaliśmy pod siedzibą Lidla

Ok. 700 osób pikietowało 9 września przed siedzibą zarządu spółki Lidl Polska w Tarnowie  Podgórnym. Solidarność domaga się poprawy warunków pracy w sklepach i centrach dystrybucyjnych należących do tej sieci handlowej oraz przywrócenia do pracy zwolnionych działaczy związkowych.
- Przyjechaliśmy tutaj z całej Polski, żeby głośno zaprotestować przeciwko łamaniu podstawowych praw pracowniczych i związkowych w sieci Lidl. Zarząd tej firmy nie chce z nami rzetelnie rozmawiać przy stole negocjacyjnym, dlatego o naszych postulatach musimy mówić na ulicy. - powiedział po zakończeniu pikiety Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Krajowego Banków Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność.

"KOMITET OBYWATELSKI SOLIDARNOŚĆ I MADEJ"

W piątek (5.09.2014 r.) odbyła się konferencja prasowa przedstawicieli Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Ziemi Gorzowskiej i gorzowskiej "Solidarności", które w wyniku porozumienia zarejestrowały wspólny komitet wyborczy wyborców (KWW) pod nazwą "KOMITET OBYWATELSKI SOLIDARNOŚĆ I MADEJ".

Madej porwał "najpiękniejszą w klasie"

Gorzowska "Solidarność" tworzy własne komitety wyborcze. Nie dogadała się z PiS i popiera Ireneusza Madeja jako kandydata na prezydenta. - Propozycja złożona przez PiS była nieadekwatna do siły, jaką reprezentuje "Solidarność". Nie jesteśmy skazani na siebie. Jesteśmy zupełnie odrębną organizacją. A do niektórych w PiS to nie trafiało - mówi Jarosław Porwich, szef związku.

Turniej piłkarski o puchar NSZZ Solidarność

30 sierpnia 2014 r.w Zdroisku już po raz dwudziesty drugi spotkali się zwolennicy aktywnego wypoczynku, by rywalizować o Puchar Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. w piłce nożnej. Turniej w Zdroisku połączony był z Festynem sportowo-rekreacyjnym dla Pracowników Grupy Enea oraz ich rodzin. W turnieju wystartowały 3 drużyny. Bezkonkurencyjna okazała się drużyna Energobudu Gorzów Wlkp., która wygrała wszystkie mecze.

XXXIV rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych - Zaproszenie

DREWIT do Prokuratury

Region Gorzów Wielkopolski NSZZ „Solidarność” złożył 25 sierpnia br. w Prokuraturze Rejonowej w Gorzowie Wielkopolskim zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Kazimierza Reczkowskiego – strategicznego udziałowca PPHU Drewit Sp. z o.o. w Witnicy, Jarosława Biskowskiego i Leszka Ratajczaka – członków zarządu PPHU Drewit oraz Joannę Kaźmierczak - specjalistę ds. kadr PPHU Drewit, polegającego na dyskryminowaniu pracowników z powodu przynależności do związku zawodowego.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”  serdecznie zaprasza przedstawicieli organizacji zakładowych na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 26 września 2014 roku (piątek) w godzinach 9.00 do 15.00 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31.

Kończymy..... Karpaczem

Dobiega końca organizowana corocznie akcja Lato z Solidarnością. Po trzech turnusach w Niechorzu przyszła kolej na Karpacz. W tegorocznym wakacyjnym wypoczynku (wczasy i kolonie) zorganizowanym przez gorzowska Solidarnosc weźmie udział ok. 250 osób. Ekipa powraca z Karpacza 16 sierpnia.

PRZEWODNICZĄCY PORWICH W RADIO GORZÓW

W programie Gość na 95,6FM (05.08) redaktor Bogdan Sadowski rozmawiał z przewodniczącym Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Jarosławem Porwichem. Poruszone tematy dotyczyły m.in. kondycji i działań Związku, społecznej oceny ich funkcjonowania, a także zaangażowania NSZZ „Solidarność” w wybory samorządowe.