Dziś mamy: piątek, 24 marca 2017r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Spotkania z Organizacjami Związkowymi - Międzyrzecz

17 marca w Międzyrzeczu odbyło się kolejne spotkanie Przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemara Rusakiewicza z przedstawicielami  Organizacji Zakładowych z Powiatu Międzyrzeckiego. W zebraniu uczestniczyli Poseł Jarosław Porwich, który przedstawił informację o bieżącej pracy Sejmu nad ustawami społecznymi i Remigiusz Lorenz Burmistrz Międzyrzecza, który mówił min. o przygotowaniach do wdrożenia od 1 września reformy oświatowej,  rozwoju gospodarczym.

Obradowała Lubuska WRDS

W Zielonej Górze na VI plenarnym posiedzeniu spotkali się członkowie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego Województwa Lubuskiego (WRDS). W posiedzeniu uczestniczyła Przewodnicząca Rady Dialogu Społecznego (RDS) Henryka Bochniarz oraz parlamentarzyści: senator Waldemar Sługocki i posłowie Jarosław Porwich, Jacek Kurzępa i Tomasz Kucharski.

Spotkanie w Drezdenku

W Drezdenku odbyło się spotkanie Przewodniczącego Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemara Rusakiewicza z przedstawicielami  Organizacji Zakładowych z Powiatu Strzelecko-Drezdeneckiego. Było to pierwsze spotkanie z cyklu spotkań we wszystkich Powiatach w naszym Regionie.

Turniej piłkarski

MKZ NSZZ „Solidarność” przy PGE GiEK S.A. Oddział Elektrociepłownia Gorzów dzięki sponsorowi tj. PGE GiEK S.A. i współpracy z Zarządem Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność  reaktywowała Halowy Turniej Piłki Nożnej im. Jerzego Wielogórskiego oraz zainicjowała Turniej Młodzików im. Zbyszka Szydłowskiego.

Podwyżki wynagrodzeń w spółkach MKZ NSZZ „Solidarność” ZWCh „Stilon” S.A.

Dużym sukcesem zakończyły się negocjacje płacowe w  4 spółkach wchodzących w skład MKZ NSZZ „Solidarność” ZWCh „Stilon”.  Wynegocjowano wzrost wynagrodzeń   dla pracowników. Od pierwszego stycznia w „Stilonie” średnio o 250 zł. na pracownika, „Energo-Stilu” 220 zł. Natomiast od 1 kwietnia w Solvay i Monosuisse średnio po 215 zł.

Okręgowy Inspektor Pracy w Zarządzie Regionu Gorzowskiego

Wypłata minimalnego wynagrodzenia dla osób zatrudnionych na podstawie umów cywilnoprawnych, przestrzeganie zakazu zawierania umów cywilnoprawnych w warunkach wskazujących na istnienie stosunku pracy, ograniczanie zagrożeń zawodowych w zakładach produkcyjnych to główne tematy podczas spotkania Zarządu Regionu z OIP Franciszkiem Grześkowiakiem i Ireneuszem Pawlikiem Kierownikiem Inspekcji Pracy w Gorzowie.

Przystanek Historia

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Szczecinie, Centrum Edukacyjne IPN „Przystanek Historia” Gorzów Wielkopolski oraz Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im Z. Herberta w Gorzowie Wielkopolskim zapraszają na wykład dr. Zbigniewa Stanucha „Kościół katolicki na Pomorzu Zachodnim w latach 1945–1956”.

Szkolenie Społecznych Inspektorów Pracy

Przedstawiciele 9 organizacji związkowych wzięło udział w szkoleniu  dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP, które  odbyło się  3 marca 2017 r. w siedzibie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność.

Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

W Gorzowie Wlkp już po raz trzeci odbyły się uroczystości związane z  Narodowym  Dniem Pamięci  Żołnierzy Wyklętych. W kościele pw. św. Maksymiliana Kolbe odbyła się uroczysta Msza święta w intencji Żołnierzy Wyklętych.

Komisja Krajowa NSZZ Solidarność obradowała w Gdańsku

W ostatni dzień lutego, w przeddzień Narodowego Dnia Żołnieży Wyklętych, rozpoczęło się w Gdańsku dwudniowe posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność.
We wtorek członkowie Komisji Krajowej uczestniczyli w gali nadania prof. Krzysztofowi Szwagrzykowi tytułu Człowieka Roku Tygodnika Solidarność. Przyjmując nagrodę Szwagrzyk zaznaczył, że jest ona nie tylko wyróżnieniem, ale również zobowiązaniem do dalszej pracy.