Dziś mamy: piątek, 21 lutego 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Piotr Duda w TVP Info

Piotr Duda w TVP Info: Skończyły się czasy niskich wynagrodzeń. Dzielmy się wypracowanym zyskiem.

- To dla nas wielkie wyróżnienie, że wchodzimy w ten rok spotkaniem w Pałacu Prezydenckim z prezydentem RP Andrzejem Dudą. Związek zawodowy Solidarność niezmiennie walczy o prawa pracownicze i prawa związkowe, chociaż nie jest łatwo - mówił przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda, który w środę był gościem w programie "Gość Wiadomości" na antenie Telewizji Polskiej.

Spotkanie KK NSZZ „Solidarność” z Prezydentem RP

Prezydent: Solidarność jest potrzebna i ostatnie lata bardzo dobrze to pokazują.

W Pałacu Prezydenckim odbyło się  spotkanie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z członkami Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z okazji Jubileuszu 40-lecia powstania Związku. Swoje przemówienie na rozpoczęcie uroczystości zabrał prezydent RP Andrzej Duda.

5. rocznica śmierci ks. Witold Andrzejewski, kapelana Solidarności

W dniu 30 stycznia br. (czwartek) w kościele pw. Niepokalanego Poczęcia NMP w Gorzowie Wlkp. ul. Mieszka I 59, o godz 18.00 będzie sprawowana msza św. w intencji zmarłego przed pięcioma laty księdza Prałata Witolda Andrzejewskiego. Bezpośrednio po eucharystii, w sali parafialnej odbędzie się wspomnienie koncertu pt. „Misjonarz Szczęścia”, który miał miejsce w Filharmonii Gorzowskiej przed czteroma laty, poświęcony Ks. Andrzejewskiemu. Spotkanie poprowadzi p. Janusz Dreczka.

Wybory uzupełniające w Krajowym Sekretariacie Łączności

22 stycznia br. w Krajowym Sekretariacie Łączności NSZZ Solidarność odbyły się wybory uzupełniające na funkcje sekretarza Rady KSŁ.

Miło nam poinformować, że na funkcję tę jednogłośnie został wybrany Sławomir Steltmann Przewodniczący Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej w Gorzowie Wielkopolskim.

Wspólne noworoczne spotkanie Zarządów Regionów NSZZ Solidarność

Od uroczystej mszy św. w Pałacu Biskupim w Gorzowie Wielkopolskim pod przewodnictwem J.E ks. biskupa Tadeusza Lityńskiego na uroczystym spotkaniu noworocznym 8 stycznia spotkali się członkowie Zarządów Regionów gorzowskiego i zielonogórskiego. Po mszy św. Waldemar Rusakiewicz i Bogusław Motowidełko Przewodniczący Zarządów Regionu wręczyli replikę obrazu Patrona NSZZ Solidarność błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki (oryginał znajduje się w gorzowskiej Katedrze).

Wyższy odpis na ZFŚS

W tym roku kwota odprowadzana na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych (ZFŚS) za jednego pracownika będzie naliczana od wysokości przeciętnego wynagrodzenia z 2018 r. W efekcie odpis wzrośnie z 1271,20 zł do 1550,25 zł.

38. Rocznica Pacyfikacji Zakładów Mechanicznych Ursus

16 grudnia 1981, o czwartej nad ranem oddziały ZOMO, wojska i milicji wkroczyły na teren Zakładów Mechanicznych Gorzów, w których odbywał się strajk. Pracownicy Ursusa domagali się odwołania stanu wojennego, wypuszczenia uwięzionych działaczy „Solidarności”, rozliczenia winnych zniszczenia pomieszczeń Zarządu Regionalnego i niewyciąganie żadnych konsekwencji w stosunku do strajkujących.

W Regionie Gorzowskim pamiętają o więzionych w stanie wojennym

Od odsłonięcia tablicy upamiętniającej internowanych i aresztowanych w stanie wojennym gorzowska „Solidarność” rozpoczęła obchody tej smutnej rocznicy.

Witając zgromadzonych przed Zakładem Karnym, przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Rusakiewicz stwierdził, że stan wojenny, to dla niektórych, tylko epizod z historii Polski. To coś co było i minęło.