Dziś mamy: sobotę, 19 września 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Konferencja „Tak powstawała Solidarność na Ziemi Lubuskiej”

W tym roku przypada 40. rocznica strajków, które doprowadziły do powstania NSZZ „Solidarność”. Chcąc przypomnieć, jak przebiegały w naszej części kraju te jakże ważne wydarzenia, poznański i szczeciński oddział Instytutu Pamięci Narodowej we współpracy z Wojewódzką i Miejską Biblioteką Publiczną im. C. Norwida w Zielonej Górze oraz Zarządem Regionu Zielonogórskiego i Zarządem Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” zorganizowali konferencję zatytułowaną „Tak powstawała »Solidarność« na Ziemi Lubuskiej”.

SEMPER FIDELIS

W 40 rocznicę powstania NSZZ "Solidarność" w Gorzowskiej Elektrociepłowni odbyły się uroczystości powstania Gorzowskiej Solidarności. Po modlitwie i złożeniu kwiatów odznaczono Aleksandra Gerlacha i Tadeusza Łuczaka emerytów z Elektrociepłowni  krzyżem "SEMPER FIDELIS", które w imieniu Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" wręczał Przewodniczący Regionalnej Sekcji Jerzy Morawiec oraz Przewodniczący  „Solidarności” w EC Stanisław Sochacki.

Gorzowskie obchody powstania NSZZ Solidarność

Gorzowskie obchody powstania NSZZ „Solidarność” rozpoczęły się od złożenia wiązanek kwiatów przy pomniku na terenie Elektrociepłowni, czyli tam, gdzie 40 lat temu rodziła się regionalna Solidarność, gdzie kiełkowała wolność, gdzie utworzony został Międzyzakładowy Komitet Założycielski.

Rocznica wydarzeń sierpniowych w Gorzowie

31 sierpnia 40. rocznica Porozumień Sierpniowych i 38. rocznica Gorzowskich Wydarzeń  zainauguruje (ok. godziny 16.00) przelot nad miastem samolotów wojskowych. Msza święta polowa, która rozpocznie się o godzinie 16.30, odbędzie się na Starym Rynku pod przewodnictwem Biskupa Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej ks. Tadeusza Lityńskiego.

SEMPER FIDELIS

19 sierpnia 2020 w organizacji zakładowej NSZZ "Solidarność" Arctic Paper w Kostrzyniu nad Odrą odbyła się uroczystość wręczenia pięciu emerytom Honorowej Odznaki "SEMPER FIDELIS", której w imieniu Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" dokonał Przewodniczący Regionalnej Sekcji Jerzy Morawiec wraz z Przewodniczącym Komisji Zakładowej Arctic Paper.

Wyjątkowe posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność

Posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność w Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL na ulicy Rakowieckiej rozpoczęło się od uroczystego złożenia kwiatów pod Ścianą Straceń, gdzie komunistyczni oprawcy mordowali Żołnierzy Wyklętych i pod tablicą poświęconą Annie Walentynowicz.

W trakcie  posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ Solidarność doszło do podpisania listu intencyjnego dotyczącego współpracy między przewodniczącym Piotrem Dudą a dyrektorem Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL Jackiem Pawłowiczem.

Uroczyste obchody Święta Wojska Polskiego oraz 100-lecia Bitwy Warszawskiej

W Kościele Parafii Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, przy ul. Żeromskiego 21 w Gorzowie Wielkopolskim  odprawiona została Msza Święta w intencji Ojczyzny pod przewodnictwem  Biskupa Seniora diecezji zielonogórsko-gorzowskiej ks. Stefan Regmunta. Po Mszy Świętej   delegacje udały się pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego, by zgodnie z tradycją złożyć kwiaty.

33. Rocznica śmierci Edwarda Borowskiego ( 1939-1987)

Członkowie Zarządu Regionu  złożyli kwiaty na grobie legendarnego przywódcy gorzowskiej "Solidarności", jednego z założycieli NSZZ "Solidarność" w Gorzowie Wlkp. i jego pierwszego Przewodniczącego.

Posiedzenie Zarządu Regionu

Na drugim posiedzeniu w okresie pandemii  spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność .Termin spotkania nie był przypadkowy 4 sierpnia przypada 33 rocznica śmierci Pierwszego Przewodniczącego Zarządu Regionu Edwarda Borowskiego.

200 zł na urlop w DOMS

Każdy członek NSZZ „Solidarność” otrzymuje bon o wartości 200 zł do wykorzystania na wypoczynek w Zakopanem, Jarnołtówku lub w Spale.

Od 1 sierpnia 2020 do 31 lipca 2021 r. każdy obecny członek „Solidarności” oraz osoby, które zdecydują się zapisać do związku w trakcie trwania akcji otrzymają bon o wartości 200 zł na wypoczynek w ośrodkach wczasowych należących do Doms Sp. z o.o.