Dziś mamy: środę, 31 sierpnia 2016r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Dzień Solidarności i Wolności

Przed nami 36. rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność”, wielkiego ruchu społecznego a zarazem pierwszego w Europie środkowo-wschodniej niezależnego i samorządnego związku zawodowego. To nasze chlubne dziedzictwo oraz zobowiązanie.

Odsłonięcie tablicy pamiątkowej przy Elektrociepłowni

Zarząd Regionu Gorzowskiego i  MKZ NSZZ „Solidarność” przy PGE GiEK S.A. Oddział Elektrociepłownia Gorzów zapraszają 31 sierpnia o godz. 11,00 na uroczyste odsłonięcie i poświęcenie tablicy pamiątkowej ŚP. Zbigniewa Szydłowskiego , oraz upamiętnienie 35. rocznicy powstania Pomnika.

24-25.08.2016 Obradowała KK NSZZ Solidarność

W Gdańsku na dwudniowym posiedzeniu spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK)
Tematy poruszane podczas pierwszego dnia obrad:
1.Przejęto protokół z ostatniego posiedzenia KK (22-23.06.2016 Radom)
2.Obywatelski projekt ograniczenia handlu z niedzielę. Omówiono akcję zbierania podpisów pod projektem ustawy. Ustalono harmonogram dalszych działań.
3.Informacje z prac Prezydium KK i zespołów KK.

Pielgrzymka Energetyków i Elektryków

W dniach 20-21.08.2016 r. na Jasnej Górze odbyła się 31 PIELGRZYMKA ENERGETYKÓW I ELEKTRYKÓW.
Do Matki Boskiej Jasnogórskiej zjechali się energetycy z całej Polski, nie zabrało również energetyków z Gorzowskiej Elektrociepłowni. Pracownicy EC Gorzów, wśród których było wielu członków NSZZ SOLIDARNOŚĆ w drodze do Częstochowy nawiedzili Bazylikę Matki Boskiej Nowej Ewangelizacji w Toruniu i Bazylikę w Licheniu, gdzie był czas na modlitwę i zwiedzanie.

Trwa IX edycja Pracodawca Przyjazny Pracownikom

Poszukiwane są firmy przestrzegające prawa pracy i realizujące w praktyce idee dialogu społecznego. Aplikacje w tym roku przyjmowane są od 8 lipca do 15 października. Honorowy Patronat objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. Jak co roku organizatorem jest NSZZ "Solidarność".

Zapraszamy na 18. Bieg Solidarności

Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" w Gorzowie Wlkp. zaprasza do udziału w 18. Biegu Solidarności. Bieg odbędzie się w dniu 17 września (sobota) 2016 r. o godz. 12.00. Start i meta usytuowane będą na placu przy Gorzowskiej Katedrze.
To już 36 rocznica, dlatego biegniemy 3,6 km!

Solidarność – Ver.di

W dniach 24 – 25 czerwca 2016 roku odbyło się kolejne już 21 spotkanie emerytów z NSZZ „Solidarność” Region Gorzów Wlkp. i Związku Zawodowego Ver.di okręgu Berlin – Brandenburg. Spotkanie było możliwe dzięki wsparciu finansowemu przez Fundację Współpracy Polsko – Niemieckiej. Seminarium odbyło się w HOSTEL BIKE PARK w miejscowości Przewóz.

Zmarł Adam Kruk

Ze smutkiem informujemy, że 25 maja zmarł Adam Kruk.
Adam Kruk urodzony 24 grudnia 1941 roku w m. Ostrów Mazowiecka.
Działalność w NSZZ „Solidarność” rozpoczął w listopadzie 1980 roku w Kostrzyńskich Zakładach Papierniczych „Celuloza”. W wyniku demokratycznych wyborów obejmuje funkcję przewodniczącego Komisji Wydziałowej oraz członka Komisji Zakładowej NSZZ „S” w KZP. 13 grudnia 1981 roku po wprowadzeniu stanu wojennego uratował sztandar zakładowej Solidarności. Prześladowany przez Służbę Bezpieczeństwa i Milicję Obywatelską za działalność strukturach opozycji demokratycznej.

Spływ Solidarności Szlakiem JP II

Już po raz 10  zwolennicy aktywnego wypoczynku spotkali się w Drawnie by uczestniczyć w spływie kajakowym Solidarności szlakiem Jana Pawła II - Drawa 2016.
Pierwszego dnia tj. 8 lipca 2016 po przyjeździe i zakwaterowaniu w namiotach uczestnicy spływu spotkali się przy ognisku by omówić sprawy organizacyjne, oraz skosztować specjałów przywiezionych z domu oraz  przygotowanych przez organizatorów spływu. Gry i zabawy na świeżym powietrzu oraz „nocne Polaków rozmowy” wypełniły czas oczekiwania na „próbę sił”.

Obniżenie wieku emerytalnego

Komitet Stały Rady Ministrów zarekomendował pozytywnie prezydencki projekt obniżenia wieku emerytalnego. Jeśli rząd ją przyjmie, ustawa może wejść w życie od stycznia 2017 r. - Jeśli to się ziści, to odniesiemy pierwszy sukces – komentuje na gorąco Henryk Nakonieczny, członek Prezydium KK NSZZ „Solidarność” i członek Rady Dialogu Społecznego.