Dziś mamy: piątek, 31 października 2014r.

Kto jest najlepszym kandydatem na Prezydenta Gorzowa?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < Kto jest najlepszym kandydatem na Prezydenta Gorzowa? Weź udział w nowej sondzie > > >

Ireneusz Madej - Uczciwa OdNowa Gorzowa

Piotr Duda na sesji WZD Regionu Gorzowskiego

24 października 2014 r. odbędzie się Sesja IX Walnego Zebrania Delegatów NSZZ ”Solidarność” Regionu Gorzowskiego.
Obrady prowadzone będą w Auli PWSZ przy ul. Chopina  (blok nr 5) w Gorzowie Wielkopolskim. Weźmie w niej udział Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” – Piotr Duda. Omówimy bieżącą sytuację w kraju i w regionie, a także stan Związku na początku nowej kadencji 2014-2018.
Początek obrad - godz. 1030. Zakończenie przewidziane jest o godzinie 13.00.

30 rocznica zamordowania ks. Jerzego Popiełuszki

30 lat temu został porwany i bestialsko zamordowany przez  funkcjonariuszy  Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, duszpasterz Solidarności  ksiądz Jerzy Popiełuszko.
Uroczystą Mszą św. w katedrze Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, odprawioną na prośbę związkowców, gorzowianie uczcili 30. rocznicę męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Eucharystii przewodniczył wikariusz biskupi ks. Zbigniew Kobus, proboszcz katedry, który przypomniał drogę kapłańską księdza męczennika. W uroczystej liturgii uczestniczył również  ks. prałat Witold Andrzejewski oraz poczty sztandarowe.

Gorzowskie akcenty podczas XXVII KZD NSZZ SOLIDARNOŚĆ

Ks. Bp Adam Dyczkowski oraz dr hab. Dariusz Aleksander Rymar, to osoby, którym nadano honorowe tytuły „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”. Decyzję tą podjęło prawie 300 delegatów uczestniczących w XXVII Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”, który odbywa się w Bielsku Białej.

Krajowy Zjazd Delegatów

(07.10) W przeddzień XXVII Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność", którego obrady rozpoczną się 7 października, odbyło się - ostatnie w tej kadencji - posiedzenie Komisji Krajowej. Omówiono projekty uchwał KZD oraz podsumowano mijającą kadencję. Delegatami Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność" biorącymi udział w KZD są Krzysztof Gonerski, Waldemar Rusakiewicz oraz Jarosław Porwich.

Solidarność w Komendzie Powiatowej Straży Pożarnej w Słubicach

(16.09) Powstała Tymczasowa Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” przy Komendzie Powiatowej Straży Pożarnej w Słubicach. Podczas spotkania, w którym udział wzięło 12 osób wyrażających akces wstąpienia do naszego Związku, wybrano władzę zoz w osobach: Daniel Dydyna – Przewodniczący TKZ, Wojciech Garbatowski – Sekretarz TKZ oraz Marcin Nikorowski – Skarbnik TKZ.

Pikietowaliśmy pod siedzibą Lidla

Ok. 700 osób pikietowało 9 września przed siedzibą zarządu spółki Lidl Polska w Tarnowie  Podgórnym. Solidarność domaga się poprawy warunków pracy w sklepach i centrach dystrybucyjnych należących do tej sieci handlowej oraz przywrócenia do pracy zwolnionych działaczy związkowych.
- Przyjechaliśmy tutaj z całej Polski, żeby głośno zaprotestować przeciwko łamaniu podstawowych praw pracowniczych i związkowych w sieci Lidl. Zarząd tej firmy nie chce z nami rzetelnie rozmawiać przy stole negocjacyjnym, dlatego o naszych postulatach musimy mówić na ulicy. - powiedział po zakończeniu pikiety Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Krajowego Banków Handlu i Ubezpieczeń NSZZ Solidarność.

"KOMITET OBYWATELSKI SOLIDARNOŚĆ I MADEJ"

W piątek (5.09.2014 r.) odbyła się konferencja prasowa przedstawicieli Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Ziemi Gorzowskiej i gorzowskiej "Solidarności", które w wyniku porozumienia zarejestrowały wspólny komitet wyborczy wyborców (KWW) pod nazwą "KOMITET OBYWATELSKI SOLIDARNOŚĆ I MADEJ".

Madej porwał "najpiękniejszą w klasie"

Gorzowska "Solidarność" tworzy własne komitety wyborcze. Nie dogadała się z PiS i popiera Ireneusza Madeja jako kandydata na prezydenta. - Propozycja złożona przez PiS była nieadekwatna do siły, jaką reprezentuje "Solidarność". Nie jesteśmy skazani na siebie. Jesteśmy zupełnie odrębną organizacją. A do niektórych w PiS to nie trafiało - mówi Jarosław Porwich, szef związku.

Turniej piłkarski o puchar NSZZ Solidarność

30 sierpnia 2014 r.w Zdroisku już po raz dwudziesty drugi spotkali się zwolennicy aktywnego wypoczynku, by rywalizować o Puchar Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. w piłce nożnej. Turniej w Zdroisku połączony był z Festynem sportowo-rekreacyjnym dla Pracowników Grupy Enea oraz ich rodzin. W turnieju wystartowały 3 drużyny. Bezkonkurencyjna okazała się drużyna Energobudu Gorzów Wlkp., która wygrała wszystkie mecze.