Dziś mamy: niedzielę, 29 maja 2016r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Związki uzgodniły propozycję wzrostu wynagrodzeń i emerytur na 2017 r

Trzy centrale związkowe: NSZZ „Solidarność”, OPZZ i FZZ przyjęły wspólną propozycję w sprawie wzrostu w 2017 r. wynagrodzeń w gospodarce narodowej, w tym w państwowej sferze budżetowej, minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz emerytur i rent z FUS.19 maja została ona przekazana Ministrowi Rodziny Pracy i Polityki Społecznej. Zdaniem związków wynagrodzenie minimalne w 2017 r. powinno wynosić co najmniej 1970 zł 25 gr.

Zakaz handlu w niedzielę – zbieramy podpisy

Wolne niedziele dla pracowników handlu – o zrealizowanie tego postulatu od dawna walczy „Solidarność”. Teraz jednak po swojej stronie ma także organizacje pracodawców, społeczne i pozarządowe.

Z inicjatywy Sekretariatu Banków, Handlu i Usług NSZZ „Solidarność” powstał komitet obywatelski, który będzie zbierał podpisy pod projektem ustawy ograniczającej handel w niedziele. Zakaz handlu w niedziele miałby objąć nie tylko 1,5 mln pracowników tej branży, ale także kilkaset tysięcy zleceniodawców.

Zmarła Anna Marczyk

Ze smutkiem informujemy, że w nocy ( 8 maja) zmarła Ania Marczyk (ur. 1956), siatkarka, nauczycielka wychowania fizycznego. W czasie studiów na gorzowskiej AWF była aktywną działaczką Niezależnego Zrzeszenia Studentów, uczestniczką strajku w grudniu 1981. Po wprowadzeniu stanu wojennego jedna z 10 kobiet internowanych w regionie gorzowskim. Wielka patriotka i dobry człowiek. Wiadomość o odejściu tak ważnej dla Gorzowa osoby przyjmujemy z tym większym żalem, że nic tego nie zapowiadało. To wielka strata dla miasta.

Ks. Andrzej Szkudlarek Kapelanem NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego

Proboszcz Parafii p.w. św. Wojciecha w Gorzowie Wlkp. ks. kan. mgr Andrzej Szkudlarek dekretem Biskupa Tadeusza Lityńskiego został mianowany Kapelanem NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego i tym samym będzie sprawował opiekę duchową nad członkami związku. Waldemar Rusakiewicz przewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego, wiceprzewodniczący Sławomir Steltmann oraz członek ZRG Krzysztof Gonerski  6 maja 2016 odwiedzili ks. kanonika w jego Parafii. Podczas spotkania wspominano między innymi związki ks. A. Szkudlarka z  NSZZ Solidarność, a także zaproszono Kapelana na najbliższe posiedzenie Zarządu Regionu - 31.05.2016 r.

Przewodniczący ZRG - Poranny Gość Radia Zachód

Dzisiaj, 5 maja br. Waldemar Rusakiewicz, Przewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność był gościem Daniela Rutkowskiego w porannym wydaniu Radia Zachód.

Audycję odsłuchasz - tutaj

Zysk nie może przesłaniać bezpieczeństwa pracownika

- Bezpieczeństwo w zakładzie pracy i dobrze wynagradzany pracownik to jest sens naszej codziennej pracy, a dla nas związkowców jest najważniejsze, by zysk nie był okupiony zdrowiem pracownika – mówił w swoim wystąpieniu Piotr  Duda,  przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” i przewodniczący Rady Dialogu Społecznego podczas uroczystej  sesji Rady Ochrony Pracy poświęconej obchodom Międzynarodowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy oraz Chorób Zawodowych, która odbyła się 28 kwietnia 2014 r. w Sejmie.

ZWIĄZEK PRAWEM I CZŁONKAMI SILNY

Małe regionalne organizacje związkowe z niecierpliwością oczekują poprawy w przepisach o związkach zawodowych, Inspekcji Pracy, w Kodeksie Pracy i innych około pracowniczych uregulowaniach. Psute przez ostatnie lata prawo, ograniczanie uprawnień związkowych i głębsze na to zakusy, wprowadziły równię pochyłą po której los człowieka pracy upadał coraz niżej. Ochrona pracownika stała się wyzwaniem trudnym, skomplikowanym czasami nawet niemożliwym.

21-22.04.2016 Komisja Krajowa obradowała w Krośnie

Pierwszy raz w historii związku członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK) spotkali się w Krośnie. Gośćmi oficjalnej części zebrania byli: -Prezydent Krosna Piotr Przytocki, Starosta Powiatu Jan Juszczak, lokalni parlamentarzyści, przedstawiciele pracodawców oraz duszpasterze: ks. Kazimierz Kaczor, ks. Tadeusz Szetela oraz ks. Krzysztof Mijal, który poprowadził modlitwę rozpoczynając  w ten sposób obrady KK. Gościem specjalnym był również ks. Ludwik Kowalski, proboszcz parafii św. Brygidy w Gdańsku.

Wyróżnienie dla gorzowskiej firmy Solvay

Prezydent Andrzej Duda, przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda oraz minister Elżbieta Rafalska wręczyli dwudziestu jeden podmiotom gospodarczym certyfikaty „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.  W swym wystąpieniu prezydent wskazał, że silną gospodarkę kraju trzeba budować na dwóch filarach: nowoczesności i szacunku pracowników i pracodawców do siebie nawzajem. Nowoczesność polega na dbałości o pracowników. Przewodniczący Piotr Duda pokreślił, że konkurs jest niezwykły, ponieważ to pracownicy wystawiają oceny swym pracodawcom.

Posłowie Kukiz15 w siedzibie ZRG

Posłowie Kukiz’15 Piotr Marzec-Liroy, Andrzej Kobylarz, Maciej Masłowski i Jarosław Porwich byli gośćmi przewodniczącego Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność Waldemara Rusakiewicza. Rozmawiano o planowanych zmianach w ustawie o związkach zawodowych i ustawie Kodeks Pracy. Posłowie wyrażali zainteresowanie problemami społecznymi województwa lubuskiego, natomiast przewodniczący ZR przedstawił kierunki działań gorzowskiej struktury Związku.