Dziś mamy: poniedziałek, 02 maja 2016r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Zysk nie może przesłaniać bezpieczeństwa pracownika

- Bezpieczeństwo w zakładzie pracy i dobrze wynagradzany pracownik to jest sens naszej codziennej pracy, a dla nas związkowców jest najważniejsze, by zysk nie był okupiony zdrowiem pracownika – mówił w swoim wystąpieniu Piotr  Duda,  przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” i przewodniczący Rady Dialogu Społecznego podczas uroczystej  sesji Rady Ochrony Pracy poświęconej obchodom Międzynarodowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy oraz Chorób Zawodowych, która odbyła się 28 kwietnia 2014 r. w Sejmie.

ZWIĄZEK PRAWEM I CZŁONKAMI SILNY

Małe regionalne organizacje związkowe z niecierpliwością oczekują poprawy w przepisach o związkach zawodowych, Inspekcji Pracy, w Kodeksie Pracy i innych około pracowniczych uregulowaniach. Psute przez ostatnie lata prawo, ograniczanie uprawnień związkowych i głębsze na to zakusy, wprowadziły równię pochyłą po której los człowieka pracy upadał coraz niżej. Ochrona pracownika stała się wyzwaniem trudnym, skomplikowanym czasami nawet niemożliwym.

21-22.04.2016 Komisja Krajowa obradowała w Krośnie

Pierwszy raz w historii związku członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK) spotkali się w Krośnie. Gośćmi oficjalnej części zebrania byli: -Prezydent Krosna Piotr Przytocki, Starosta Powiatu Jan Juszczak, lokalni parlamentarzyści, przedstawiciele pracodawców oraz duszpasterze: ks. Kazimierz Kaczor, ks. Tadeusz Szetela oraz ks. Krzysztof Mijal, który poprowadził modlitwę rozpoczynając  w ten sposób obrady KK. Gościem specjalnym był również ks. Ludwik Kowalski, proboszcz parafii św. Brygidy w Gdańsku.

Wyróżnienie dla gorzowskiej firmy Solvay

Prezydent Andrzej Duda, przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda oraz minister Elżbieta Rafalska wręczyli dwudziestu jeden podmiotom gospodarczym certyfikaty „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.  W swym wystąpieniu prezydent wskazał, że silną gospodarkę kraju trzeba budować na dwóch filarach: nowoczesności i szacunku pracowników i pracodawców do siebie nawzajem. Nowoczesność polega na dbałości o pracowników. Przewodniczący Piotr Duda pokreślił, że konkurs jest niezwykły, ponieważ to pracownicy wystawiają oceny swym pracodawcom.

Posłowie Kukiz15 w siedzibie ZRG

Posłowie Kukiz’15 Piotr Marzec-Liroy, Andrzej Kobylarz, Maciej Masłowski i Jarosław Porwich byli gośćmi przewodniczącego Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność Waldemara Rusakiewicza. Rozmawiano o planowanych zmianach w ustawie o związkach zawodowych i ustawie Kodeks Pracy. Posłowie wyrażali zainteresowanie problemami społecznymi województwa lubuskiego, natomiast przewodniczący ZR przedstawił kierunki działań gorzowskiej struktury Związku.

Szkolenie - zmiany w przepsach prawa pracy w 2016

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność i Okręgowy Inspektorat Pracy zapraszają do udziału w szkoleniu:
Zmiany w przepisach prawa pracy w 2016 r.

12 zł za godzinę

Rada Dialogu Społecznego poparła rządowy projekt o płacy minimalnej

Henryk Nakonieczny z NSZZ "Solidarność", który prowadził zespół Rady zajmujący się tą sprawą, omawiając projekt uchwały i stanowiska RDS wyjaśnił, że stawka już w 2017 r. mogłaby zostać zwaloryzowana, ponieważ w projekcie ustawy zapisano coroczny jej wzrost, zgodnie ze wzrostem minimalnego wynagrodzenia za pracę. Taki wskaźnik wzrostu jest co roku negocjowany w Radzie.

O rozwoju związku w Regionie Gorzowskim

W piątek, 1 kwietnia br. w siedzibie Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ Solidarność odbyło się spotkanie Prezydium ZRG z Kacprem Stachowskim - Kierownikiem Działu Rozwoju Związku Komisji Krajowej oraz Januszem Zabiegą z Działu Szkoleń KK.

NAGODZINY, KTÓRE NISZCZĄ ZDROWIE!

„NAGODZINY, KTÓRE NISZCZĄ ZDROWIE!”.
CZYLI NIEMIECKI ALARM! ZWIĄZKI ZAWODOWE APELUJĄ O REDUKCJĘ FAKTYCZNEGO CZASU PRACY.
Niemieckie organizacje związkowe oraz ośrodki zajmujące się jakością warunków pracy biją na alarm! Powodem są niedawno opublikowane dane dotyczące przepracowanych przez zatrudnionych w Niemczech nadgodzin. Chodzi o średnią 5-6 GODZIN TYGODNIOWO! Niemiecki pracownik oczywiście jest w pełni wynagradzany i korzysta ze wszelkich przywilejów w zamian za przekroczony limit czasu pracy.

Kolonia i wczasy z Solidarnością w Niechorzu

Tradycją już jest, że Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” przedstawia członkom związku propozycje wspólnego wypoczynku. W sezonie letnim 2016 proponujemy kolonie i wczasy w Niechorzu.