Dziś mamy: czwartek, 15 listopada 2018r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Aktualności

< < < 5 marca br. o godz. 19.15 odbędzie się Msza Trydencka w Kościele pw. PKŚ (ul. Warszawska) kończąca obchody Dni Żołnierzy Wyklętych. > > >

Obraduje Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego

Edukacja zawodowa, szkolnictwo wyższe, infrastruktura drogowa i kolejowa  oraz niedobory pracowników to główne tematy Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, której to posiedzenie rozpoczęło się dziś w Mierzęcinie.

Pracownicy zadowoleni z wolnych niedziel

Badania przeprowadzone przez Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” w sierpniu 2018 r. wśród prawie tysiąca pracowników zatrudnionych w sklepach wielkopowierzchniowych wykazują, że ograniczenie handlu w niedzielę jest bardzo dobrze przez nich oceniane. Zadowolenie pracowników było głównym celem Związku, kiedy walczył o wprowadzenie ustawy o wolnych niedzielach.

Szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy

Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza przedstawiciela/przedstawicieli Waszej organizacji na szkolenie dla Społecznych Inspektorów Pracy i kandydatów na SIP. Szkolenie odbędzie się 30 listopada 2018 roku (piątek) w godzinach 900 do 1500 w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” przy ul. Borowskiego 31. Szkolenie prowadzić będą prawnicy Państwowej Inspekcji Pracy.

Już po Zjeździe Solidarności

Zakończtł się XXIX Krajoqwy Zjazd Sprawozdawczu-Wyborczy NSZZ Solidarność, który odbywał się w dniach 25-26 października w Częstochowie.

Po wyborze przewodniczącego

Piotr Duda po raz kolejny przewodniczącym NSZZ "Solidarność".

Bezpłatne porady prawne dla seniorów

We wtorki i środy w Zarządzie Regionu NSZZ "Solidarność" w Gorzowie, przy ulicy Borowskiego  31, radca prawny Regionu, Anna Forstner-Kluj udziela bezpłatnych porad prawnych - w różnych sprawach życiowych - seniorom powyżej 60 roku życia.

Porady prawne są realizowane w ramach rządowego Programu na Rzecz Aktywizacji Osób Starszych na lata 2014-2020 -Nasza Solidarność. Porady prawne udzielane są we wtorki i środy w godzinach od 12 do 13 i będą trwały do 5 grudnia. O szczegółach mówi radca prawny Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Anna Forstner-Kluj:

Trwa Krajowy Zjazd Sprawozdawczo-Wyborczy

W dniach 25-26 października w Częstochowie trwa  Sprawozdawczo-Wyborczy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność".

Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

34 rocznica

34 lata temu, 19 października 1984 r., w pobliżu wioski Górsk koło Torunia funkcjonariusze IV Departamentu MSW, zajmującego się zwalczaniem Kościoła katolickiego, uprowadzili a następnie zamordowali księdza Jerzego Popiełuszkę, duszpasterza ludzi pracy, kapelana Solidarności, organizatora Mszy św. za Ojczyznę odprawianych w kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu w Warszawie.

Mural koło Gazowni

Mural w Gorzowie na Gazowni

Informacja miesięczna o wielkości i strukturze bezrobocia

Poniżej, w załącznikach zamieszczamy informację o poziomie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim we wrześniu 2018 r.

Sytuacja na rynku pracy w województwie lubuskim do pobrania - tutaj
Informacja o stanie i strukturze bezrobocia w woj. lubuskim do pobrania - tutaj