Ukraina

Przewodniczący - Mykhaylo Volynets

Afiliacje: MKZZ

Cel i zadania
1. Celem działalności KVPU jest koordynacja i konsolidacja działań organizacji członkowskich, a także działalność skierowana na ochronę praw i interesów społeczno - ekonomicznych członków organizacji, które wchodzą w skład KVPU.
2. Zadania KVPU:
a) reprezentacja i obrona interesów organizacji członkowskich KVPU wobec organów państwowych i gospodarczych niezależnie od formy własności;
b) udzielanie pomocy praktycznej w działalności i rozwoju organizacji członkowskich KVPU;
c) zabezpieczenie informacyjne i metodologiczne działalności organizacji członkowskich KVPU;
d) badanie problematyki w sferze stosunków związkowych, pracy i społeczno - ekonomicznych;
e) podejmowanie przedsięwzięć o charakterze społecznym włącznie z organizacją strajku;
f) nawiązanie i rozwój kontaktów ze światowym ruchem zawodowym;
g) inne zadania, które pomagają w osiągnięciu celów KVPU.

Organizacje członkowskie mają prawo do:
- przedstawiania swoich interesów w organach KVPU delegując swoich przedstawicieli do tych organów;
- otrzymywać od KVPU pomoc praktyczną dot. działalności i rozwoju;
- wnosić propozycje i projekty dokumentów do rozpatrzenia przez organy KVPU.

Członkostwo
- liczba siły roboczej: 21 088,4 tys.
- całkowite uzwiązkowienie: ok.60%
- uzwiązkowienie KVPU: 124 tys., tj.ok.1% ogółu, a w tym 40% - federacja górników, 25% - prac. nauki i oświaty

Struktura i organy
KVPU zbudowana jest na bazie konfederacji i działa na zasadzie solidarności organizacji członkowskich, jedności w osiąganiu celów konfederacji, jawności i kolektywności swoich organów kierowniczych. Konfederacja łączy ogólno ukraińskie, niezależne branżowe związki zawodowe i lokalne niezależne związki zawodowe i ich zrzeszenia różnego szczebla - od lokalnych do ogólno ukraińskich, jest ich 0k.20.

Organami KVPU są:
Zjazd - tworzy swoje organy robocze i przyjmuje regulamin pracy; rozpatruje sprawozdania organów wyborczych, osób urzędowych i podejmuje odpowiednie decyzje; przyjmuje zmiany i uzupełnienia do statutu KVPU; wybiera przewodniczącego KVPU; wybiera Komisję Rewizyjną, rozwiązuje inne problemy działalności KVPU.
Rada - to organ kierujący związkiem pomiędzy Zjazdami; składa się z przedstawicieli wszystkich organizacji członkowskich Konfederacji, które mają prawo do głosu decydującego zgodnie ze statutem; zatwierdza podstawowe kierunki działalności KVPU; określa wysokość składek członkowskich; ustala skład Prezydium i zatwierdza regulamin jego pracy; podejmuje decyzję o przyłączeniu do KVPU nowych organizacji członkowskich.
Biuro Wykonawcze - utworzone z pracowników najemnych, zatwierdzone przez Radę, działa pod kierownictwem przewodniczącego KVPU.
Komisja Rewizyjna - wybierana przez Zjazd kontroluje prawidłowość wykorzystania środków i majątku Konfederacji, rozpatruje pisma i zawiadomienia organizacji członkowskich, których członkowie mają prawo uczestniczenia w posiedzeniach dowolnych organów Komisji Rewizyjnej.

Konfederacyjne podstawy konstrukcji związku oznaczają:
- ustawową, funkcjonalną i kadrową niezależność związków - członków KVPU;
- wzajemną solidarność w obronie praw i interesów swoich członków;
- jedność działań w celu osiągnięcia ogólnych zadań i celów;
- wybór władz kierujących w oparciu o zasady demokracji;
- kolegialność w przyjęciu pryncypialnych decyzji;
- finansowe, kadrowe i techniczne wsparcie wspólnych projektów;
- konkretną odpowiedzialność za realizację wspólnych decyzji.

Składki związkowe i finanse: wysokość składki - 1% płacy członka, związek nie ma dostępu do dawnych zasobów związkowych i finansuje się tylko ze składek członkowskich, z których 10% odprowadzane jest bezpośrednio do Konfederacji.

Działalność KVPU i jej organizacji członkowskich opiera się na zapisach Konstytucji Ukrainy, Ogólnej Deklaracji Praw Człowieka ONZ, konwencjach MOP oraz zasad MKWZZ.
Związki zaw. KVPU współpracują na zasadach partnerstwa socjalnego i trójstronności z organami państwowej władzy wykonawczej i ze zrzeszeniami pracodawców w ramach Narodowej Rady Partnerstwa Społecznego przy prezydencie Ukrainy. Uczestniczą one w negocjacjach zbiorowych na poziomie krajowym, branżowym i regionalnym. Ponadto uczestniczą one w akcjach, jak głodówki i inne akcje obywatelskiego nieposłuszeństwa jako odpowiedzi na bezprawne działania organów władzy i właścicieli przedsiębiorstw.

Układy zbiorowe: poziom płac w sektorze państwowym jest ustalany poprzez umowy pomiędzy rządem a związkami oficjalnymi. Niezależne związki mają niewielki dostęp do układów zbiorowych, a ich znaczenie nie jest wystarczające wobec powszechnie występujących problemów płacowych. Układy zbiorowe w poszczególnych gałęziach gospodarki zawierane są na szczeblu branżowym, regionalnym i krajowym. Realne partnerstwo społeczne nie istnieje, gdyż większość związków tzw. żółtych" jest pod kontrolą państwa (dawny premier był np. jednocześnie przewodniczącym stowarzyszenia pracodawców).

Relacje z innymi związkami:
współpraca z postkomunistycznym FPU polega na współpracy ekspertów ramach projektu MOP; organizacji akcji solidarnościowych np. pikiety pod Ambasadą Białorusi w związku z apelem MKWZZ dotyczącym sytuacji w tym kraju.

Relacje z partiami politycznymi:
przewodniczący jest bezpartyjnym członkiem bloku opozycyjnego w Parlamencie Ukrainy, konfederacja wspierała "pomarańczową" rewolucję 2004.

ALL UKRAINIAN UNION OF WORKERS SOLIDARITY - VOST

p.o.b. 176, Volodymyrska street 10,
Kyiv, 01025
tel: +380 44 203 10 03, fax:+380 44 202 11 46, vostky2@i.com.ua

Przewodniczący: Oleksandr Dzhulyk
Afiliacja: MKZZ

W lutym 1991 we Lwowie założony został niezależny związek zawodowy "Volya" jednoczący pracowników różnych zawodów i branż. Pierwszym przewodniczącym został wybrany Oleksandr Dzhulyk. Po utworzeniu w maju 1991 komitetu strajkowego VOSK drugi jego zjazd zadecydował o zmianie nazwy na Ogólnoukraiński Związek Solidarności Robotników VOST, aby następnie przekształcić go w związek zawodowy o tej samej nazwie. Jednym z założycieli jest związek zawodowy "Volya" a jego lider, Aleksander Dzhulyk został wybrany pierwszym przewodniczącym VOST. W listopadzie 1993 VOST zostaje przyjęty w poczet członków Światowej Konfederacji Pracy ŚKP.

Cel i zadania związku:
- opierając swoją działalność na uniwersalnych zasadach chrześcijaństwa, VOST kieruje ją na obronę i reprezentację interesów i praw swoich członków wobec organów administracji rządowej, komunalnej etc. oraz odrodzenie ukraińskiej ekonomii, jak i budowy społeczeństwa obywatelskiego na Ukrainie.
- zasady, na których opiera się związek, to: dobrowolne członkostwo w związku zawodowym; jednoczenie w związku wyłącznie pracowników, wykluczone członkostwo pracodawców; nieprzyjmowanie członków niedemokratycznych związków zawodowych, czy tzw. "żółtych"; przyłączanie do związku osób, dla których związek zawodowy jest instrumentem ochrony praw i interesów pracowniczych.
- u podstaw działalności VOST leżą zapisane w statucie podstawy takich dokumentów, jak Główna deklaracja praw człowieka, art. 23, Konwencja nr 87 MOP, art. 2, Konstytucja Ukrainy art. 36, Kodeks pracy Ukrainy art. 243, a sam statut podkreśla wagę sprawdzonego i uznanego w skali międzynarodowej systemu partnerstwa socjalnego, łączącego przedstawicieli rządu, pracodawców i związkowców, jako strony posiadającej takie same prawa.
- udział w negocjacjach z pracodawcami i z rządem;
- pomoc prawna dla członków związku;
- organizacja akcji związkowych w obronie interesów i praw pracowniczych;
- stworzenie systemu usług szkoleniowych dla niezależnych związków zawodowych - stałe szkolenia działaczy demokratycznego ruchu związkowego;
- kontakty z europejskimi związkami zawodowymi;

Struktura i organy:
- ponad 140 organizacji związkowych w 18 regionach Ukrainy
- 5 organizacji regionalnych
- 3 organizacje branżowe

Program i polityka związku:
- propagowanie idei partnerstwa socjalnego;
- działania w kierunku przeprowadzenia reformy ruchu związkowego na Ukrainie;
- protest przeciwko projektowi zmian kodeksu pracy ograniczającego prawa pracowników i związków zawodowych;
- zaangażowanie w budowę społeczeństwa obywatelskiego;

FEDERACJA ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH UKRAINY - FPU

01012 Kyiv-12, Majdan Nezalezhnosti (Sq. of Independence) 2, Ukraine
tel: +380 44 278- 87 98; 279 48 62; 279 80 57, fax: +380 44 279 48 62; 279 80 57
fpsu@fpsu.org.ua

www.fpsu.org.ua

Przewodniczący: Vasyl Khara

Afiliacja: MKZZ

Związek jest spadkobiercą dawnego komunistycznego związku. Deklaracja o utworzeniu Federacji Niezależnych Związków Zawodowych Ukrainy została przyjęta 6.10.1990 w Kijowie z inicjatywy przedstawicieli 25 ogólno ukraińskich związków branżowych i 24 regionalnych związków zawodowych.

Cel i zadania związku
- reprezentacja interesów i ochrona praw organizacji członkowskich;
- koordynacja ich akcji zbiorowych;
- reprezentacja i ochrona z zakresu prawa pracy i praw ekonomiczno - socjalnych oraz interesów członków związku wobec lokalnych ciał samorządowych, w relacjach z pracodawcami i ich zrzeszeniami i wobec innych organizacji obywatelskich;
- ochrona pracy, praw socjalno - ekonomicznych i interesów członków związku;
- ochrona socjalna członków związku i ich rodzin;
- wzmocnienie wpływu na życie polityczne i formowanie społeczeństwa obywatelskiego;
- rozwój współpracy z innymi związkami zawodowymi i ich zrzeszeniami;
- zapewnienie równości praw i możliwości dla kobiet i mężczyzn;
- umocnienie FPU jako największej reprezentacji związków zawodowych na Ukrainie;
- wzmocnienie współpracy międzynarodowej;
- obrona duchowych i społeczno - kulturalnych praw i interesów członków związku,
- podniesienie znaczenia systemu partnerstwa socjalnego pomiędzy związkami zawodowymi, pracodawcami i państwem;

Członkostwo:
liczba siły roboczej: 21 mln
całkowite uzwiązkowienie: ok. 60%
uzwiązkowienie FPU: 11,2 mln członków tj. ok. 60%

Struktura i organy:
w skład FTU wchodzi: 40 związków ogólnoukraińskich, 1 związek o statusie regionalnym i 26 ze statusem terytorialnym (Krym, Kijów i 24 okręgowe). Największym ogólno ukraińskim związkiem należącym do FTU jest: związek prac. przemysłu rolniczego, (3,2 mln członków), związek zaw. oświaty i nauki (1,9 mln członków), związek zaw. prac. ochrony zdrowia (1,3 mln członków), związek zawodowy metalowców i przemysłu górniczego (772 tys. członków), związek zaw. prac. usług komunalnych (753 tys. członków). Każda organizacja branżowa posiada swój własny statut i jest niezależna decyzyjnie. Na Ukrainie nie zaginęła dawna tradycja masowej przynależności związkowej i nadal istnieje tendencja do tworzenia tzw. "żółtych", zależnych od pracodawców związków, do których przyjmowani są członkowie zarządów firm i drobni przedsiębiorcy. FPU wciąż hołduje tej tradycji. Na ostatnim kongresie podjęto decyzję o przeniesieniu pracowników związkowych do struktur związkowych w poszczególnych branżach. Jednakże tradycja współpracy pomiędzy kierownictwem zakładu a działaczami związkowymi i liderami politycznymi jest nadal silna i przeszkadza w przeprowadzeniu reform w strukturach i organizacjach szczebla federalnego, regionalnego i lokalnego. Ponadto ogólne warunki ekonomiczne i niechęć uczestniczenia działaczy ekonomicznych w negocjacjach zbiorowych spowodowana systemem gospodarki scentralizowanej doprowadziła do tego, że FPU preferuje środki parlamentarne i dyskusje z politykami, ryzykując upolitycznienie swojej działalności.

Składki członkowskie i finanse:
składka wynosi 1% płacy członka, jednak większość, bo aż 90% pozostaje w organizacjach podstawowych, które wykorzystują je do finansowania działalności związkowej, oraz finansowania usług socjalnych i pomocy dla swoich członków. Pozostałe środki dzielone są pomiędzy branżowymi i regionalnymi strukturami i tylko 1% tych środków trafia bezpośrednio do centrali FPU, która utrzymuje się głównie z wynajmu lokali biurowych.

Relacje z innymi związkami:
FPU jako afiliant VKP (konfederacji zrzeszającej związki zawodowe krajów b. ZSRR), która nie broni międzynarodowych standardów MOP i nie zajęła stanowiska w kwestii łamania praw związkowych na Białorusi uznał, że sprawa ta jest wewnętrznym problemem Białorusi. FPU utrzymuje stosunki z L. Kozikiem, przewodniczącym Federacji Związków Zawodowych Białorusi FTUB, byłym doradcą prezydenta Łukaszenki.. Z KVPU współpracował związek nad nowelizacją kodeksu pracy w ramach programu technicznego MOP, jednakże nie wchodził w jakiekolwiek negocjacje z KVPU na temat majątku związkowego. Odnotowano słabe zainteresowanie FPU łamaniem praw związkowych na Ukrainie, o czym b. często informował KVPU i co było przedmiotem skargi tego związku do MOP.

Relacje z partiami politycznymi:
kongres związku, który w 1992 roku przyjął nowy statut FPU, deklarował niezależność od partii politycznych. W okresie pomiędzy kongresami przewodniczący Stoyan jako członek Parlamentu przeniósł się z bloku opozycyjnego do partii pro prezydenckiej. W 1997 FPU założył partię polityczną, Ogólno Ukraińską Partię Robotników.