Decyzja Prezydium KK nr 9/14 ws. opinii o projekcie rozporządzenia MPiPS zmieniającego rozporządzenie ws. warunków wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń związanych z pracą dla pracowników zatrudnionych w niektórych państwowych jedno

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wnosi następujące uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej zmieniającego rozporządzenie ws. warunków  wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń związanych z pracą dla pracowników zatrudnionych w niektórych państwowych jednostkach budżetowych.

1.      W tabeli II stanowiącej załącznik nr 3 do projektu rozporządzenia przy Lp. 21 należy doprecyzować staż pracy asystenta zawodowego EURES poprzez wskazanie, że jego doświadczenie zawodowe musi wiązać się z wykonywaniem pracy obejmującej tematykę rynku pracy. O ile w odniesieniu do stażystów zatrudnianych w jednostkach wprowadzenie tego wymogu nie jest celowe, to w odniesieniu do asystentów mających stale wykonywać pracę na rzecz OHP jest to konieczne.

2.       Należy również doprecyzować podział kompetencji doradców EURES oraz asystentów EURES. Obecnie z uzasadnienia projektu wynika, że będą oni funkcjonowali w komendach wojewódzkich lub w centrach edukacji i pracy. Sformułowanie to wprowadza niepewność, czy w każdej komendzie oraz centrum będą funkcjonowali zarówno doradcy jak i asystenci, czy też nastąpi podział (komenda - doradca; centrum asystent).

Prezydium KK NSZZ „Solidarność” podtrzymuje dotychczasowe uwagi dotyczące istoty rozszerzania działalności EURES (Europejskie Służby Zatrudnienia) na rodzimym rynku pracy oraz drenowania tego rynku z młodych i zdolnych, a zwłaszcza dobrze wykształconych (w Polsce) pracowników. Omawiany kierunek działania i jego dalsze utrzymanie doprowadzi do osłabienia polskiego rynku pracy i zwiększy niepożądaną emigrację młodych pracowników, pogłębiając problemy związane ze skutkami niżu demograficznego.