Warszawa, 07.07.2021 r.

Eskalujemy protest, jeżeli Ministerstwo Edukacji i Nauki w trybie natychmiastowym nie podejmie decyzji o podjęciu rozmów w sprawie realizacji punktu VI Porozumienia- taką propozycję  Prezydium  przedstawi Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania na najbliższej Radzie.

Podczas pikiety ostrzegawczej koncepcję uzależnienia płac nauczycieli od przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej przedstawili w MEiN wydelegowani przez  KSOiW  Jerzy Ewertowski i Zbigniew Świerczek.

Dziękujemy  wszystkim  uczestnikom  protestu, który odbyła się w dniu 1 lipca 2021 roku przed gmachem Ministerstwa Edukacji i Nauki. Pomimo okresu urlopowego i trudnego czasu pandemii, podjęliście wezwanie Rady KSOiW i przybyliście do Warszawy, aby wspólnie upominać się o ważne sprawy dla polskiej oświaty i jej pracowników. Wykazaliście się wielkim zaangażowaniem i aktywnością. Przyjechaliście z całej Polski, aby dać wyraz swojemu niezadowoleniu z niezrealizowania VI punktu Porozumienia, które Rząd RP podpisał z NSZZ „Solidarność” w kwietniu 2019 r. Wspólnie domagaliśmy się powiązania naszych płac ze średnim wynagrodzeniem w gospodarce narodowej. Protestowaliśmy przeciw próbom pogarszania warunków pracy i płacy pracowników oświaty.

Wzywamy wszystkie struktury do gotowości w razie konieczności podejmowania  dalszych akcji protestacyjnych aż do strajku głodowego włącznie.

W dobrze pojętym interesie państwa jest dotrzymywanie podpisanych porozumień. Kwestią honoru jest, aby Rząd RP zrealizował porozumienie podpisane z największym związkiem zawodowym.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” przyjęła stanowisko 11/19 z 2019 r., w którym  podpisane  w imieniu całego związku NSZZ „S” przez szefa struktur oświatowych - Ryszarda Proksę porozumienie oceniła jako sukces negocjacyjny.

Wywalczyliśmy wówczas:

- waloryzacje wynagrodzenia nauczycieli,

- dodatek za wychowawstwo (300 zł),

- skrócenie ścieżki awansu zawodowego,

- odstąpienie od niekorzystnych zmian dotyczących oceny pracy nauczyciela,

- dodatek dla młodych nauczycieli.

Konsekwentnie będziemy żądać realizacji  VI PUNKTU POROZUMIENIA !!!

W imieniu Prezydium KSOiW

Ryszard Proksa

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.