Protest

A A A

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet Europejski Komitet Związków Zawodowych Sektora Edukacji (ETUCE) zwrócił się z prośbą do Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z prośbą o udzielnie krótkiego komentarza w przedmiocie problemów i wyzwań „niewidzialnych bohaterek”, jakimi są kobiety realizujące równolegle, niełatwe obowiązki domowe oraz odpowiedzialne zadania pedagoga i wychowawcy w szkole.

Wywiadu w tym zakresie udzieliła rzeczniczka prasowa KSOiW NSZZ „Solidarność”, p. Monika Ćwiklińska:

„Współczesną polską nauczycielkę można nazwać „niewidzialną superbohaterką”, ponieważ jest osobą, która stawia czoła licznym wyzwaniom. Stara się jak najlepiej wykonywać swoją pracę – uczyć i wychowywać, ale też być dla swoich wychowanków często powiernikiem, przyjacielem, rzecznikiem, opiekunem, doradcą. Musi stale się dokształcać, wymaga bardzo dużo od siebie. Pracuje w stresie, poświęca się, jej praca podlega ciągłej ocenie dzieci, rodziców i przełożonych. Swoje zaangażowanie i emocje przenosi do przestrzeni domowej, gdzie często jest żoną i matką. Z tych ról też chce wywiązywać się jak najlepiej, jest strażniczką domowego ogniska. Pogodzenie wielu nakładających się na siebie ról jest bardzo trudne.”

„W życiu zawodowym najtrudniejsze są zmiany – takie, które nie przynoszą korzyści dzieciom i ich edukacji, a są realizacją wydumanych, nierealnych urzędniczych pomysłów. Powodują one konieczność wytwarzania bardzo dużej liczby dokumentów i zabierają czas, który powinien być poświęcony pracy dla ucznia. To bardzo frustruje i po pewnym czasie prowadzi do wypalenia zawodowego.”

Z wywiadem w angielskiej wersji językowej oraz komentarzami innych przedstawicieli nauczycielskich związków zawodowych można zapoznać się pod adresem:

Tomasz Gryczan

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.