Warszawa, 28.01.2021 r.

Komunikat Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Podczas plenarnego posiedzenia Rady Dialogu Społecznego 28 stycznia Pan Minister Dariusz Piontkowski przedstawił informację na temat planów Ministerstwa Edukacji i Nauki na 2021 rok. Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” reprezentowała w obradach Monika Ćwiklińska.

Przedstawicielka KSOiW zwróciła uwagę na niewywiązanie się rządu z podpisanego z „Solidarnością” porozumienia mającego gwarantować wprowadzenie nowego systemu wynagradzania nauczycieli od 2020 roku. Wyraziła oczekiwanie szybkiego podjęcia rozmów w ramach zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty. Przypomniała również, że przerośnięta biurokracja w oświacie nie tylko nie została zmniejszona, zgodnie z ww. porozumieniem, ale w czasie zdalnej nauki rozrosła się jeszcze bardziej.

M. Ćwiklińska nawiązała do spotkania przedstawicieli KSOiW z Panią Minister Marzeną Machałek 26 stycznia, dotyczącego projektu „Wspieranie podnoszenia jakości edukacji włączającej w Polsce”. Przypomniała, że Prezydium KSOiW stoi na stanowisku, iż specjaliści pracujący w szkołach ogólnodostępnych, specjalnych i poradniach psychologiczno – pedagogicznych powinni zachować status nauczycieli.

Monika Ćwiklińska

rzecznik prasowy

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 28.01.21.pdf)Komunikat 28.01.21.pdf[ ]286 kB

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.