Attachments:
Download this file (Komunikat 24.11.22.pdf)Komunikat 24.11.22.pdf[ ][ ][ ][ ]285 kB

Siedlce, 24.11.2022 r.; Komunikat Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zgodnie z harmonogramem odbyła się Siedlcach w dniach 23 – 24 listopada 2022 r.

Podczas posiedzenia przewodniczący Ryszard Proksa poinformował o przebiegu spotkania przedstawicieli Komisji Krajowej z premierem Mateuszem Morawieckim, w którym brał udział. Przewodniczący w swojej wypowiedzi zwrócił uwagę na problemy środowiska oświatowego, a głównie katastrofalną sytuację finansową nauczycieli w obliczu braku waloryzacji płac i galopującej inflacji. Premier zobowiązał się, że w ramach zespołu negocjacyjnego Rząd – NSZZ „Solidarność”, jeden z podzespołów będzie poświęcony oświacie.

Rada KSOiW ustaliła, że priorytetowymi tematami, które należy poruszyć podczas spotkania związków zawodowych z Ministrem Edukacji i Nauki zaplanowanego na 30 listopada 2022 r. są:

- zmiana systemu wynagradzania nauczycieli wraz ze zmianą finansowania oświaty oraz standaryzacją warunków pracy,

- przywrócenie art. 88 Karty Nauczyciela.

W czasie obrad Mecenas Tomasz Gryczan zrelacjonował przebieg uroczystości odsłonięcia tablicy upamiętniającej protest nauczycieli w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku w listopadzie 1981 roku. Przeprowadził również prezentację prawnych aspektów dotyczących uzgadniania regulaminów wynagradzania nauczycieli w gminach i powiatach.

Ryszard Proksa

KSOiW NSZZ „Solidarność”

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.