A A A

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że odeszła od nas ś.p Teresa Zaworowska nasza Koleżanka, działaczka NSZZ „Solidarność".

Zasłużona dla  rozwoju oświaty i wychowania oraz szkolnictwa wyższego.

Wyjątkowo życzliwa, szczera i zawsze służąca ludziom w potrzebie.

Człowiek wielkiego serca i wielkich zasług.

Od roku 1980 aktywnie działała w strukturach Związku na szczeblu szkoły: wieloletnia Przewodnicząca Koła NSZZ „Solidarność” przy Zespole Szkół Mechaniczno-Energetycznych w Olsztynie, na szczeblu Regionu:

w latach 1999-2010 Przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania oraz w latach 1998-2010 Międzyzakładowej Organizacji Związkowej Pracowników Oświaty w Olsztynie; na szczeblu kraju: w latach 1999-2010 członek Rady Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Była też pracownikiem naukowo – dydaktycznym na Wydziale Mechanicznym Akademii Rolniczo –Technicznej w Olsztynie. Inicjatorka powołania Warmińsko - Mazurskiego Forum Parlamentarzystów na rzecz wspierania reformy systemu edukacji oraz członek zespołu d/s szkolnictwa zawodowego oraz zespołu d/s awansu zawodowego nauczycieli przy Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność".

Dbała o ochronę praw pracowniczych, służyła poprawie warunków pracy i płacy pracowników oświaty na terenie regionu Warmińsko – Mazurskiego.

Za pracę na rzecz ''Solidarności'', za poświęcenie i przedkładanie zasady ''Pro publico bono'' nad sprawy prywatne i za działalność na rzecz rozwoju i utrwalania demokracji w Polsce została odznaczona Złotą Odznaką Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ ''Solidarność'', zaś za szczególne zasługi w dziedzinie oświaty i wychowania medalem Komisji Edukacji Narodowej.

Najszczersze wyrazy głębokiego współczucia i żalu oraz słowa otuchy w trudnych chwilach Rodzinie i Najbliższym składają w imieniu

Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Olsztynie

Bożena Kowalska

Przewodnicząca

Elżbieta Szydlik

Zastępca przewodniczącej

Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Ryszard Proksa

******

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się dn. 26 kwietnia 2022 r. (wtorek) o godz. 12.45 wystawieniem Urny z Prochami w kaplicy przy ul. Poprzecznej, skąd o godz. 13.15 nastąpi wyprowadzenie. Ceremonia pochowania odbędzie się na cmentarzu komunalnym przy ul. Poprzecznej.

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.