A A A

Negocjacje prowadzone przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z rządem w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” były głównym tematem Nadzwyczajnej Rady KSOiW 5 kwietnia w Warszawie.

Członkowie Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przeanalizowali propozycje rządu. Po burzliwej dyskusji przyjęto stanowisko (bez głosów sprzeciwu):

KSOiW NSZZ „Solidarność” nadal pozostaje w sporze zbiorowym do czasu podpisania ze stroną rządową porozumienia uwzględniającego dotychczas wynegocjowane postulaty NSZZ „Solidarność”.

Przedstawiciele KSOiW NSZZ „Solidarność” negocjowali poniższe postulaty:

- podwyżkę wynagrodzeń w wysokości 15 proc. od stycznia 2019 r.

- zmianę systemu wynagradzania (według którego pensje nauczycieli byłyby bezpośrednio powiązane z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej). Nowy system powinien obowiązywać już od przyszłego roku,

- wycofanie się z niekorzystnych przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli.

Zespół negocjacyjny KSOiW NSZZ „Solidarność” czeka na podpisanie porozumienia.

Dotychczas udało się wywalczyć:

- 15 proc. podwyżkę wynagrodzeń w 2019 r. (nadal negocjujemy termin wprowadzenia),

- Deklaracje zmiany systemu wynagradzania nauczycieli. Na przełomie czerwca i lipca ma zostać przedstawiony projekt zmian systemu wynagradzania, według którego pensje nauczycieli miałyby być powiązane z wysokością przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Tym samym nauczyciele nie musieliby walczyć co roku o podwyżki wynagrodzeń, ponieważ rosłyby one w sposób automatyczny (określane wskaźnikiem procentowym w stosunku do przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej).

- Wycofanie się z niekorzystnych dla nauczycieli przepisów dotyczących awansu zawodowego i oceny pracy nauczycieli (powrót do wcześniejszych przepisów sprzed września 2018 r.),

- Ustalenie minimum wysokości dodatku za wychowawstwo, który ma wynosić 300 zł.

Krytycznie odniesiono się natomiast do przedstawionej dzisiaj (5 kwietnia) przez rząd propozycji zwiększenia pensum nauczycieli. Podkreślono, że na takie zmiany w Karcie nauczyciela nie ma zgody naszego Związku.

Olga Zielińska

nadrad050419 (18)
nadrad050419 (5)
nadrad050419 (15)

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.