A A A

Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”, na spotkaniu przedstawicieli związków zawodowych z minister Anną Zalewską 22 stycznia w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie przedstawił oświadczenie sztabu protestacyjno-strajkowego.

Poinformował, że „Solidarność” pracowników oświaty żąda podniesienia płac w oświacie analogicznie jak w resortach mundurowych, czyli nie mniej niż 650 zł od stycznia 2019 r. i kolejnych 15 proc. od stycznia 2020 r. do wynagrodzenia zasadniczego każdego nauczyciela, bez względu na stopień awansu zawodowego.

Przewodniczący oświatowej „S” oznajmił, że sztab postanowił, iż zawiesza rozmowy z minister Anną Zalewską do momentu realizacji przez MEN postulatów płacowych. W razie braku spełnienia tych postulatów KSOiW 15 kwietnia przeprowadzi radykalną akcję protestacyjną.

Minister Anna Zalewska przedstawiła propozycję MEN dotyczącą podwyżek wynagrodzeń dla nauczycieli: Już we wrześniu 2019 r., a nie w styczniu 2020 r. nauczyciele otrzymają koleją podwyżkę pensji. To o 16, 1 proc. więcej wynagrodzenia w stosunku do 31 marca 2018 r. To sprawia, że ponad 60 proc. nauczycieli otrzyma 508 zł więcej do miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego. Przełoży się to również na zwiększenie wysokości dodatków, a w konsekwencji wzrost średniego wynagrodzenia nauczycieli.

Szefowa resortu edukacji oznajmiła, że różnice w wysokościach dodatków do wynagrodzeń dla poszczególnych nauczycieli (nawet w obrębie tej samej gminy) są bardzo duże i trzeba to naprawić. Przyznała, że konieczna jest zmiana systemu wynagradzania nauczycieli. Przypomnijmy, że to jeden z głównych postulatów KSOiW NSZZ „S”.

Kolejne spotkanie minister Zalewskiej z przedstawicielami związków zawodowych jest planowane na 31 stycznia. Wcześniej ma odbyć się zebranie sztabu protestacyjno-strajkowego KSOiW NSZZ „S”.

Olga Zielińska

KSOIW NSZZ „Solidarność”

20190122_111355
20190122_111406
20190122_111337
20190122_111353
20190122_111248
20190122_111409
20190122_111355
20190122_111406
20190122_111337
20190122_111353
20190122_111248
20190122_111409

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.