Ochrona pracowników przed pracą w niskiej temperaturze

Brak śniegu i ujemnych temperatur nie zwalnia pracodawców z obowiązku stosowania  przepisów chroniących pracowników przed pracą w niskiej temperaturze. Praca w takich warunkach może znacznie spowolnić i utrudnić wykonywanie pracy przez pracowników, a także obniżyć ich motywacje do pracy. Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracę w godziwych warunkach, co przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy regulują szczegółowy sposób.

Jaka temperatura powinna być zapewniona w pomieszczeniach pracy ?

Zgodnie z § 30 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, w pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy, metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania. Temperatura nie może być niższa niż 14 °C, chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają.

Jaka temperatura powinna być zapewniona dla pracowników wykonujących lekką pracę fizyczną bądź dla pracowników biurowych ?W pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, i w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż 18 °C.

Czy pomieszczenia pracy powinny być zabezpieczone przed zmianą temperatury?

Tak. Pomieszczenia i stanowiska pracy powinny być zabezpieczone przed niekontrolowaną emisją ciepła w drodze promieniowania, przewodzenia i konwekcji oraz przed napływem chłodnego powietrza z zewnątrz.

Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić odpowiednią wentylację w pomieszczeniach pracy?

Tak. W pomieszczeniach pracy powinna być zapewniona właściwa wymiana powietrza wynikająca z potrzeb użytkowych i funkcji tych pomieszczeń, bilansu ciepła i wilgotności oraz zanieczyszczeń stałych i gazowych. Powietrze doprowadzane do pomieszczeń pracy z zewnątrz przy zastosowaniu klimatyzacji lub wentylacji mechanicznej nie może powodować przeciągów, wyziębienia lub przegrzewania pomieszczeń pracy, a strumień powietrza pochodzący z urządzeń wentylacji nawiewnej nie powinien być skierowany bezpośrednio na stanowisko pracy.

Czy pracownik wykonujący pracę na otwartej przestrzeni powinien mieć do dyspozycji miejsce, w którym mógłby schronić się przed zimnem?

Tak. Przy pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsc pracy pomieszczenia umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się oraz zmianę odzieży. Pomieszczenia te powinny być zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków.

Jaka temperatura powinna być zapewniona w takich pomieszczeniach ?

W pomieszczeniach do ogrzewania się pracowników powinna być zapewniona temperatura co najmniej 16 °C. W razie gdy ze względu na rodzaje prac wykonywanych na otwartej przestrzeni w okresie zimowym nie jest możliwe zapewnienie pomieszczeń do ogrzewania się pracowników, należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsca ich pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła, przy zachowaniu wymagań ochrony przeciwpożarowej.

Czy pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej ?

Tak. Zgodnie z przepisami prawa pracy pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie środki ochrony indywidualnej spełniające wymagania oceny zgodności, zabezpieczające przed działaniem niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia czynników występujących w środowisku pracy oraz informować go o sposobach posługiwania się tymi środkami. Środki takie jak odzież i obuwie robocze muszą posiadać właściwości ochronne i użytkowe, a pracodawca musi zapewnić odpowiednio ich pranie, konserwację, naprawę, odpylanie i odkażanie.

Czy pracodawca może dopuścić pracownika do pracy bez środków ochrony indywidualnej?

Nie. Pracodawca nie może dopuścić pracownika do pracy bez środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego, przewidzianych do stosowania na danym stanowisku pracy.

Czy pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom wykonującym pracę w niskiej temperaturze posiłki i napoje?

Tak. Zgodnie z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie posiłków pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu, a także wykonującym pracę w pomieszczeniach zamkniętych, w których utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C, bądź na otwartej przestrzeni w okresie zimowym.

źródło: pip.gov.pl

Czytaj też...

3 Maja – Rocznica Uchwalenia Konstytucji

Dziś obchodzimy wyjątkowe święto – rocznicę uchwalenia…

czytaj więcej
2 maja Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej

Dzisiaj obchodzimy Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej. Każdy…

czytaj więcej
1 maja – Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy

Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy, zwany popularnie…

czytaj więcej
Stanowczy sprzeciw Piotra Dudy wobec propozycji MRPiPS tzw. czterodniowego tygodnia pracy 

Publikujemy oświadczenie Piotra Dudy, przewodniczącego Komisji Krajowej…

czytaj więcej
Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.